Tydzień 33 – jadłospis
Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1529 kcal lub 1542 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 395 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal
* 100 gramów chudego twarogu (białego sera) - ok. 120 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* 2 starte na tarce rzodkiewki, kawałek zielonego ogórka, szczypiorek - ok. 5 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem. Dodajemy starte na tarce rzodkiewki i ogórka. Mieszamy ze szczypiorkiem. Tak przygotowanym twarożkiem smarujemy kanapki.
I Przekąska ok. 257 kcal
* sałatka z 400 gramów arbuza pokrojonego w grubą kostkę. Do tego łyżka otrębów i łyżka drobniutko rozgniecionych orzechów laskowych- ok. 257 kcal
Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 421 kcal
Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej - ok. 168 kcal
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal
* 1 ogórek małosolny - ok. 7 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego - ok. 6 kcal
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 421 kcal .
* 400 ml kremu z kalafiora - ok. 186 kcal
* 30 gramów pełnoziarnistego makaronu świderki (suchego-do ugotowania) - ok. 115 kcal
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 120 kcal
Przepis na zupkę TU
UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady "na zimno" w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !
II Przekąska ok. 185 kcal
* koktajl ze szklanki malin, szklanki maślanki, łyżki otrębów i połowy łyżeczki miodu - ok. 185 kcal
Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) - ok.114 kcal
Wtorek ok. 1549 kcal
Śniadanie ok. 312 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej - ok. 30 kcal
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą , rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki - ok. 255 kcal
Obiad (danie do zjedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło) : ok. 432 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów - ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana i garści natki pietruszki - ok. 200 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów - duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów - ok. 350 kcal
Środa ok. 1527 kcal lub 1550 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 180 kcal
* pojemnik borówki amerykańskiej - ok. 80 kcal
* 4 kromki pieczywa chrupkiego - ok. 100 kcal
Obiad: ok. 462 kcal lub ok. 484 kcal
Pracujący i studenci ok. 462 kcal
* sałatka cezar z kurczakiem - ok. 210 kcal
* 2 orzechy włoskie do sałatki - ok. 52 kcal
* 1 kromka razowego chleba cienko posmarowana pesto z bazylii - ok. 100 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal
* 2 roladki z kurczaka - ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu - ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki - ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 185 kcal
* koktajl ze szklanki malin, szklanki maślanki, łyżki otrębów i połowy łyżeczki miodu - ok. 185 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
- Z bakłażana wydrążamy środek robiąc "łódeczki" i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 407 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki - ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.
I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski - ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal
Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* kanapka z awokado i wędzonym łososiem- ok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody - ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym - ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów - ok. 270 kcal
Kolacja ok. 246 kcal Paprykę można upiec nawet dzień wcześniej wieczorem, aby była na dziś !
* ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU
Piątek ok. 1569 kcal
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 168 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal
Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* liście świeżej bazylii
II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki - ok. 36 kcal
Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* czerwona papryka - ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie - ok. 120 kcal
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy.
Dusimy 15 minut.
Sobota ok. 1529 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad ok. 600 kcal
* pizza - zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) - ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 264 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal
Niedziela ok. 1379 kcal
Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym - ok. 398 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza - ok. 160 kcal
* marynata: sól, pieprz cytrynowy, łyżka natki pietruszki, pół posiekanej drobno czerwonej papryki, kilka kropel soku z cytryny - ok. 30 kcal
* 4 pomidorki koktajlowe,
* mizeria z jednego ogórka z łyżką doprawionego do smaku jogurtu greckiego - ok. 45 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Fileta marynujemy w przyprawach i obkładamy pokrojoną papryką. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie przekładamy do naczynia do zapiekania, obkładamy przekrojonymi na pół pomidorkami, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i pieczemy 10 - 15 minut w temp. 180 stopni.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 276 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.