Tydzień 41 – jadłospis
Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1564 kcal lub 1566 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 532 kcal
* jajecznica z 2 jajek (L) smażona na łyżeczce klarowanego masła - ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
* 2 kromki chleba razowego posmarowane 2 łyżeczkami naturalnego serka twarożkowego -ok. 205 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal
Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej - ok. 168 kcal
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek - ok.7 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego - ok. 6 kcal
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal .
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów - porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów - ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę - ok. 150 kcal
Resztę kurczaka odkładamy na jutrzejszy obiad.
Przepis na zupkę TU
UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady "na zimno" w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, jednego banana, jednego kiwi i łyżeczki otrębów - ok. 270 kcal
Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) - ok.114 kcal
Wtorek ok. 1579 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 292 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* 5 truskawek z mrożonki (rozmrożonych) - ok. 10 kcal
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą lodową, rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki - ok. 255 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 2 garście sałaty lodowej lub mixu sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka - ok. 12 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok. 120 kcal
* listki bazylii
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba - ok. 100 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów - ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, szklanki truskawek (z mrożonki), kiwi i łyżeczki miodu - ok. 250 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów - duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów - ok. 350 kcal
Środa ok. 1665 kcal lub 1580 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 406 kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* gruszka - ok. 70 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 175 kcal
* jedno jabłko i jedna pomarańcza - ok.175 kcal
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 484 kcal
Pracujący i studenci ok. 460 kcal
* sałatka cezar z kurczakiem - ok. 210 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z ogórkiem, rzodkiewką i plastrem chudej szynki - ok. 250 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal
* 2 roladki z kurczaka - ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu - ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki - ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 325 kcal
Faszerowany zapiekany bakłażan:
* jeden bakłażan - ok. 50 kcal
* jedna mała cebula - ok. 35 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* 3 łyżki kaszki kuskus (przygotowujemy według przepisu na opakowaniu) - ok. 130 kcal
* słodka papryka, imbir, sól
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
Z bakłażana wydrążamy środek robiąc "łódeczki" i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 407 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki - ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.
I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski - ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal
Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* kanapka z awokado i wędzonym łososiem- ok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody - ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym - ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów - ok. 270 kcal
Kolacja ok. 246 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU
Piątek ok. 1569 kcal
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 168 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal
Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* liście świeżej bazylii
II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki - ok. 36 kcal
Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* czerwona papryka - ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie - ok. 120 kcal
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy.
Dusimy 15 minut.
Sobota ok. 1509 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad ok. 600 kcal
* pizza - zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) - ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal
Niedziela ok. 1314 kcal
Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym - ok. 398 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
* pierś kurczaka z grzybami - ok. 450 kcal
Przepis na cały obiad TU
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 176 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.