Kuchnia Chińska czyli kuchnia wschodniej i południowo – wschodniej Azji, charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów, dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczu.
Dobór składników i sposób przyrządzania różnią się w zależności od regionu, jednak charakterystycznymi składnikami, takim wspólnym mianownikiem są sos sojowy, tofu , pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.
Zdecydowanie jedna z barwniejszych kuchni, prawdziwa gratka dla lubiących ciekawe i oryginalne połączenie smakowe.
Ja dziś proponuję domową chińszczyzną. Łatwą, aromatyczną i bardzo lekką.
Do przyrządzenia tego dania użyję tylko łyżki oliwy, jedynie do usmażenia warzyw, mięso zostanie przyrządzone bez dodatku tłuszczu .
Indyk spędził w marynacie 12 godzin i z całą marynatą zostanie wrzucony do gorącego woka.
Tak przygotowany będzie rozpływał się w ustach.
Składniki dla 4 osób:
- 400 gram fileta z indyka
- 250 gram makaronu nudle
- 750 gram warzyw (papryka, por, grzyby mun, marchewka, pietruszka ) – można kupić świeże, grzyby mun są dostępne w sprzedaży suszone, wystarczy zalać wrzątkiem. Można też skorzystać z gotowym mrożonych mieszanek chińskich i też będzie dobrze
- litr bulionu
- łyżka oliwy
- sól
- do marynaty : 6 łyżek sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru,2 czubate łyżki startego świeżego imbiru
|
|
Przygotowanie:
- Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy pokrojonego w kawałki, osolonego indyka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso można zamarynować rano a danie przyrządzić po przyjściu z pracy. Zajmie to naprawdę niewiele czasu.
- Rozgrzewamy wok, wrzucamy mięso razem z marynatą (bez dodatku tłuszczu) . Smażymy aż mięso nie będzie surowe, często mieszając.
- Makaron nudle zalewamy bulionem,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
- Mięso wyjmujemy z woka. Do rozgrzanego woka dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy krótko, mają być zblanszowane, chrupiące, nie rozgotowane.
- Do usmażonych w woku warzyw dodajemy mięso i odsączony makaron nudle. Całość smażymy razem chwilę, ciągle mieszając.Uwielbiam sos sojowy więc danie polewam dodatkowo sosem sojowym.
|
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu (400 gramów) ma ok. 400 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka nicejska
Lekka a zarazem sycąca sałatka, która z dodatkiem razowego chleba świetnie się sprawdzi jako pełnowartościowy lunch do pracy. Skład: * Czytaj dalej
Nie znam zbyt wielu tych składników typowo 'chińskich', z wymienionych przez Ciebie tylko ten sos sojowy, chyba najbardziej znany u nas^^
Joanna