Chciałabym zaprosić Was dziś na wschód naszego kraju. W rejony Podlasia i Lubelszczyzny.
Tak dużo się mówi o kuchniach świata, a tak mało wiemy o kuchni naszych regionów.
Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny to przede wszystkim mocne akcenty kresowe. Rosyjskie i białoruskie. To kuchnia opierająca się na prostych, tanich i łatwo dostępnych składnikach.
Czasy w których ma swoje korzenie były biedne i okazuje się, że bieda potrafi być inspiracją, ponieważ ówczesne kobiety z banalnych składników potrafiły wyczarować prawdziwe cuda.
Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywano z mąki, sera, kaszy gryczanej i ziemniaków. Lubelszczyzna i Podlasie słyną z pierogów różnej maści, babki ziemniaczanej, kartaczy czy sękacza.
Moja dzisiejsza propozycja to tradycja w nowym wydaniu, czyli krokiety na wschodnią nutę.
Z farszem z białego sera, kaszy gryczanej i podsmażonej cebulki.
Oprócz zastosowania tego farszu w krokiecie, a krokietów na wschodzie nie znano, nowością będzie również rezygnacja ze smalcu (którego powszechnie używano) na rzecz oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 i wyobraźcie sobie, że zawiera ich prawie trzy razy więcej niż oliwa z oliwek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 200 gram twarogu
- 1 duża cebula
- 100 gram wędzonego boczku
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- Do rondelka wlej szklankę wody, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn .
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Musi być dobrze rumiana.
- Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek.
- Do miseczki przełóż twaróg, dodaj podsmażoną cebulkę,boczek i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 200 gram mąki
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego do ciasta
- olej rzepakowy do smażenia pierwszego naleśnika. Resztę smażymy bez tłuszczu dzięki olejowi rzepakowemu dodanemu do ciasta.
Naleśniki zawijamy z farszem w krokiety, panierujemy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
Jeden krokiet ma ok. 266 kcal
Zaginął w kacji mój komentarz o kuchni, a się naprodukowałam, haha. Nie dostałaś?
miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html
pozdrawiam :)
Na Twojego bloga natknęłam się dzisiaj całkiem przypadkiem i baardzo przypadł mi do gustu :)
Zawsze uważałam, że diety nie mają sensu, bo przecież nie można być na diecie całe życie! Dlatego tak bardzo mi się podoba Twoje podejście do żywienia jako stylu życia. Od dzisiaj wprowadzam Twoje przepisy w życie :)
Ponieważ nie przepadam za boczkiem, dałoby się go zastąpić czym innym, tak, żeby nie popsuć smaku krokietów?
Pozdrawiam!!!
Jaka jest dopuszczalna ilość zjedzenia krokietów z kapustą i pieczarkami podczas wigilijnej kolacji ?
Jeśli do tego zjesz barszcz z uszkami i smażonego karpia to jeden ;)
to były moje pierwsze krokiety w życiu :) Pyszne ! i proste bardzo do zrobienia. Serdecznie dziękuje!
P.s. Przepraszam za kilka komentarzy ale telefon mi zastrajkował ;)
Za pierwszym razem bez panierki w piekarniku. Bez rewelacji. Tak wszystkim spamowało że zostało na drugi dzień ;| drugie podejście to panierka i smażenie. Wyszło GENIALNIE.