Dziś przygotowałam dla Was propozycję obiadową. Soczystego i delikatnego fileta z kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym na bazie mleka. Jeśli jeszcze nie testowaliście mojego przepisu na soczystą karkówkę, według sugestii Magdy Gessler , mleko może się Wam wydać kontrowersyjne. Ale spokojnie, tak ma być. Osoby, które testowały już przepis na karkówkę, wiedzą o co chodzi 🙂
Kaloryczność:
150 gramów fileta z kurczaka (porcja widoczna na zdjęciu) ma ok. 200 kcal
Jedna łyżka sosu ma ok. 10 kcal
- cała pierś kurczaka
- sól,
- 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- łyżka klarowanego masła
- 300 ml mleka
- 200 ml esencjonalnego bulionu (może być warzywny) – jeśli macie w domu suszone grzyby, dobrze jest dodać 2-3 do gotowania bulionu
- 1 mała cebula
- sól, pieprz,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 żółtka
- pół kilograma pieczarek
- W wysokiej patelni (teflonowej) rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki ładnie się podsmażą.
- Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy chwilę. Następnie powolutku wlewamy mleko, a następnie bulion, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos ma mieć kremową konsystencję. Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty.
- Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy łyżkę sosu i ponownie ubijamy. Dodajemy kolejną łyżkę i jeszcze raz ubijamy. Zahartowaną masę jajeczną łączymy z sosem i dokładnie mieszamy.
- Sos wyłączamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy kurczaka bardzo krótko, do momentu, aż zmieni kolor z różowego na biały. Średnio ok. 30 sekund z każdej strony.
- Obsmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dusimy 10 minut.
karkówka w mleku jest hitem u mnie w rodzinie więc kurczaczka też zrobię,
kaszę trzeba bardzo dokładnie przepłukać wodą z zanieczyszczeń (nie na sitku a zalewając kaszę wodą - mieszasz i wymieniasz wodę dotąd aż będzie czysta)
Od zagotowania mierzysz 10 minut (15 jeśli kaszy jest 2 szklanki, 10 jeśli szklanka) i wyłączasz, przykrywając np. ręcznikiem. Dojdzie sama.
spróbuj :)
obsmaż lekko na klarowanym maśle i włóż do sosu
2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, zielona część pora, podpieczone nad gazem pół cebuli, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól,pieprz i litr wody
jeśli prześledzisz mój jadłospis to tego typu dania są w nim raz na dwa tygodnie, góra raz na tydzień
....przepis dziś wypróbowałam :) Rodzinka była zachwycona :) Danie niebo w gębie i palce lizać :) prze-prze-przepyszneeeeee!!!!! coś wspaniałego :)))) objadałabym się nim bez ograniczeń hihi.
Ps. -5kg dzięki Twoim poradom, przepisom i jadłospisom cieszy jak nie wiem :) a do tego człowiek naprawdę ma ochotę na więcej!!!! zdrowe, a nie monotonne odżywianie weszło mi w nawyk i już nigdy nie dam go w sobie zwalczyć !! : )
DZIĘKUJĘ CI JESTEŚ WIELKA : *
Magda.
wydawalo mi sie ,lub gdzies slyszalam ze te zielone nadadza gorzki smak?! Nie wiem co jak i dlaczego, a co biała czescia:)
ma ok. 200 kcal" To te 4 kawałki fileta mają 200 kcal? :o
Pozdrawiam, Kaśka.
śledzę tego bloga od niedawna, jeszcze nie zdążyłam nic ugotowaĆ z tych przepisów z chwilowego braku czasu. Jednak nie mogę się doczekać kiedy zacznę :):):)
Mam pytanko aczkolwiek uprzedzam, że jestem laikiem...czy jest prawdą a może i nie że nie powinno się łączyć ziemniaków z sosem, mięsem... Jeśli mięso jest w sosie to dobrze jest je połączyć z surówką...
wyjątkiem są indywidualne predyspozycje i nietolerancje
P.s. Mąż mnie wielokrotnie pyta: jak to jest - obiady są fit, a on nie może połowy porcji zmęczyć... w sensie, dania fit, a takie syte :)
Jesteś mega! Prosimy o więcej!
Ola Z.
pozdrawiam
Sylwia