Tak przygotowanego dorsza jadłam w jednej z warszawskich restauracji i skradł moje serce.
Generalnie wystrzegam się panierek, ale dla tego dania zawsze robię wyjątek. Później po prostu wybieram dłuższą trasę rowerem 😉
Dorsz ukryty pod chrupiącym płaszczykiem, jest tak delikatny i pyszny, że to on ma dominować i nie potrzebuje towarzyszy, zapychaczy dlatego podam go tylko w towarzystwie lekkiej zapiekanki.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zrównoważy bilans energetyczny całego dania 😉
Składniki do przygotowania ryby: * 500 gram fileta z dorsza * sól, sok z cytryny * bułka tarta grubo mielona * jajko * pół szklanki płatków migdałowych * oliwa do smażenia |
1. Dorsza oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. 2. Bułkę tartą łączymy z pokruszonymi płatkami migdałowymi. 3. Panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce z płatkami migdałowymi. Smażymy na złoty kolor. |
Składniki do przygotowania zapiekanki: * 3 cukinie * 5-6 ziemniaków * sól, pieprz cytrynowy * oliwa * łyżka masła |
|
1. Ziemniaki i cukinię kroimy w cienkie paski. 2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy plastry cukinii na przemian z plastrami ziemniaków. 3. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. 4. Delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka kuchennego smarujemy zapiekankę oliwą. 5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. do czasu zrumienienia się ziemniaków (czas zależy od grubości plastrów) |
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu (200 gram dorsza) + zapiekanka ma ok. 450 kcal
Świetnie się prezentuje podobnie jak i zapiekanka...
to jest danie do zjedzenia "od wielkiego dzwonu"
Eksperymentowałam również ziemniaki z burakami, ziemniaku z krążkami cebuli posypane plasterkami pieczarek - polecam.