fbpx
Delikatny kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. Obowiązkowa potrawa na progu wiosny! Kto powinien jeść kapustę i jakie ma wartości ?
Img

Na targowisku aż kipi od kolorów, smaków, barw i zapachów. Ludzi coraz więcej. Kocham ten gwar i poranny pęd. Kuszą pomidory, rzodkiewka, ogórki, młody koperek i młoda kapusta. Kupuję zawsze u znajomych sprzedawców. Wiem którzy mają własne gospodarstwa, a którzy zaopatrują się na warzywnych giełdach.

Korzystajcie z młodej kapusty ponieważ nigdy później nie będzie smakowała tak dobrze. Nigdy później nie będzie tak słodka, krucha, tak soczysta i tak aromatyczna. Wiosna to dla niej najlepszy czas.
“Dojrzała” kapusta w środku lata jest wyraziście ostra w smaku i błonnik w niej zawarty jest dość ciężkostrawny. Wyczuwalna ostrość to siarka która korzystnie wpływa na włosy i paznokcie. Osobom z wrażliwym żołądkiem zdecydowanie odradzam jedzenie dojrzałej kapusty pod każdą postacią.
Natomiast w młodych warzywach błonnik jest delikatniejszy i lżej strawny. Osoby na diecie lekkostrawnej mogą sobie pozwolić na młodą kapustę. Oczywiście nie wolno przesadzić z ilością i należy gotować z uchyloną pokrywką.
100 gramów kapusty to tylko ok. 30 kcal. Mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, K, E oraz wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny. Witaminy A, E i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach więc koniecznym dodatkiem do kapuśniaczka jest klarowane masło. Znacząco podbija smak i zapewnia lepsze wchłanianie witamin.
Ponadto bardzo dużo wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego.
Kapusta ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Okłady z rozgniecionych liści kapusty zna chyba każdy. Mamy karmiące na pewno 😉
Po kapustę powinny sięgać osoby z obrzękami, zatrzymaniem wody w organizmie, wysokim ciśnieniem i kłopotami sercowo – naczyniowymi.

Kaloryczność: 
Cały kapuśniak ma ok. 800 kcal 
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 400 g ma ok. 400 kcal 
Składniki dla 2 osób :
  • główka młodej kapusty (ok. 1,8 kg)
  • łyżeczka klarowanego masła
  • 100 ml wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, czarny pieprz
  • koper
  • mała cebula
  • łyżeczka mąki orkiszowej
Przygotowanie:
  1. Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, solimy warstwami, wlewamy wodę i gotujemy aż zmięknie (nie wolno rozgotować).
  2. Jak kapusta zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy pod przykryciem, na maleńkim ogniu ok. 20 minut (licząc od zagotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, podajemy pokrojoną cebulkę i smażymy do zarumienienia. Dodajemy mąkę i zasmażamy. Cebulkę wraz z koperkiem dodajemy do kapusty i gotujemy jeszcze 10 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Świąteczny piernik pomarańczowy z kremem pomarańczowym
Świąteczny piernik pomarańczowy z kremem pomarańczowym

Mój ulubiony świąteczny piernik. Z marchewką, skórką otartą z pomarańczy i pomarańczowym kremem z mascarpone i śmietaną kremówką. Moje dzieci Czytaj dalej

Dorada z patelni z glazurowaną słodką marchewką, zieloną fasolką gotowaną na parze i ziemniaczkami sałatkowymi
Dorada z patelni z glazurowaną słodką marchewką, zieloną fasolką gotowaną na parze i ziemniaczkami sałatkowymi

Dorada, ulubiona ryba starożytnych Rzymian na moim stole. Zawiera sporo białka, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz składniki mineralne Czytaj dalej

Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance!
Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance

Idealny na upalne dni. Syci, orzeźwia, chłodzi. Do tego błyskawicznie się robi i nie wymaga podgrzewania. Można by rzec, idealna Czytaj dalej

Roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem
Fit przekąska - roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem

Weekendowa fit przekąska w sam raz na grilla, wieczór we dwoje, piknik z przyjaciółmi w ogrodzie, lub na każdą inną Czytaj dalej

84 komentarze

AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 8:57
Pyszności..........:)) Tylko chłop to kawał mięsa będzie jeszcze chciał:)) Czy mozna np. na indyku nagotować? lepszy udziec czy pierś?
Dodano:  7 maj 2015 - 8:59
Można pewnie. Udziec lepszy.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:40
Dziekuję. A ile mnie więcej gotować taką kapustę, by sie nie rozgotowała? Na małym gazie prawda?

No i jak dam udzieć to już masła nie dawać?
Odpowiedz
Joanna KamińskaDodano:  7 maj 2015 - 9:01
Tylko 100 ml wody?
Dodano:  7 maj 2015 - 9:08
Tak ponieważ kapusta puści wodę i jeszcze przecier się dolewa.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:27
ogólnie za bigosem nie przepadam, ale taką młoda kapustkę uwielbiam!! widziałam już młodą kapustę,ale niestety była z Hiszpanii...także czekam na naszą polską:)
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:41
Właśnie, a jaki przecier? Ten z pudliszek w słoiczku jest gęsty.....
Dodano:  7 maj 2015 - 9:47
W słoiczku to jest koncentrat. Przecier jest w kartonach. Może być Pudliszki.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 10:17
Oooo dziekuję bardzo:)) Do tej pory uzywałam tylko koncentratu i myślałam, ze to to samo........przecier=koncentrat. Ale gapa ze mnie.........://
AnonimowyDodano:  9 maj 2015 - 13:26
Czy można użyć koncentratu pomidorowego wymieszanego z wodą? To byłby prawie przecier...
Dodano:  10 maj 2015 - 15:31
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:09
Gosiu ile mniej więcej czasu gotować by kapusta była miękka a nie rozgotowana?
Dodano:  7 maj 2015 - 9:49
Trzeba pilnować. Jeśli garnek jest szerszy to i gotować się będzie szybciej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:17
A czemu gotujemy z uchyloną pokrywką?
Dodano:  7 maj 2015 - 9:48
Ulotnią się częściowo substancje gazotwórcze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:33
A gotowanie kapusty na samym początku ile mniej więcej powinno trwać?
Dodano:  7 maj 2015 - 9:48
Ok. 30 minut. Kapusta jest sztywna. Gotuje my do czasu aż swobodnie będzie można zamieszać.
AnonimowyDodano:  13 lipiec 2015 - 12:42
30, min wstępnego gotowania + dodatkowe 20min (wg przepisu) to za dużo dla młodej kapusty, chyba że ma powstać powstanie przecier kapuściany.
Odpowiedz
puderniczkamDodano:  7 maj 2015 - 9:34
Slinka aż cieknie, lubię kapustę :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:42
Małgosiu ja nie w temacie. Ostatnio na treningu moja trenerka powiedziała że białko z mleka sojowego jest trudno przyswajalne i lepiej pić koktajle białkowe gotowe. Czy to prawda z tym mlekiem sojowym?
Dodano:  7 maj 2015 - 9:52
A nie zaproponowała Ci od razu jakiegoś gotowca ;)) ??
Firmy sprzedające gotowe białka bombardują takie miejsca tak samo jak ja jestem bombardowana przez firmy farmaceutyczne propozycjami zareklamowania tabletek przeróżnej maści na odchudzanie. Dla nich cena nie gra roli. Bylebym wspomniała słówko dobrego. Tyle że ja się nie zgadzam co dla nich jest kompletnie niezrozumiałe ;)
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 10:21
Baaardzo Ci dziekuję Małgosiu za takie podejście nie komercyjne:)))***

Niejeden by sie skusił na tyle kasy, skoro cena nie gra roli.....na te ich wycieczki, pseudokonferencje itp.
Dodano:  7 maj 2015 - 11:20
Dwa dni temu pani z pewnej firmy farmaceutycznej (nie powiem nazwy) powiedziała mi "dziwna pani jest, i trochę naiwna". Może jestem dziwna ale nie naiwna. Mam swoje zasady i na blogu zareklamuję tylko to do czego w 100 % jestem przekonana.
Niestety ta pani tego nie rozumiała kompletne.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 11:31
dziękuję Ci Małgosiu, będę pić mleko sojowe :) A to przez Ciebie polecane z wanilią jest przepyszne :)
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 11:32
Małgosiu i tak trzymaj:)))
Tak mało osób wokól z zasadami.
Nie jesteś naiwna tylko mądra i nieprzekupna:))
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 12:08
Małgosiu dzięki Ci za to ,że nie dajesz się przekupić.W dzisiejszych czasach jest co raz mniej takich ludzi z zasadami.TAK TRZYMAJ I NIE ZMIENIAJ SIĘ!!!!!!!
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 14:34
Zaslugujesz na szacunek Malgosiu za Twoje podejcie do sprawy!! Zostan wlasnie taka "naiwna" ;)), nie zmieniaj sie.
boprokoDodano:  8 maj 2015 - 7:37
Witam!
...no właśnie! dlatego tak dobrze się czyta bloga bo nie jest zbombardowany reklamami.
Odpowiedz
Kasia MDodano:  7 maj 2015 - 9:45
Wygląda bardzo smakowicie, będę musiała zrobić :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:47
Małgosiu a skąd wiesz czy sprzedawca ma własne gospodarstwo czy kupuje w hurtowni? wiadomo, że każdy powie, że z gospodarstwa (nawet jak w skrzyniach ma pomarańcze...) jestem z Gdańska i nadal kupuje w hipermarketach, bo jest taniej, a podejrzewam, ze na targu jest to samo co w sklepie
Dodano:  7 maj 2015 - 9:56
Bo ja w tym gospodarstwie byłam ;) I naocznie widziałam. Kupuję od tej Pani kury na rosół i po nie jeżdżę do niej bezpośrednio. Jajka i warzywa mogę od niej kupić na targu ale kura to kura. Raz pojechałam na 5 rano na targ po kurę ale nigdy więcej. Wolę jechać do niej bezpośrednio to i przy okazji resztę wezmę.
Babeczka mi powiedziała kto na targu ma swoje i jest z jej wsi i ona wie że ma zdrowe.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 10:19
Ja też chcę taki targ i taką babeczkę:)))
Odpowiedz
Joanna gaDodano:  7 maj 2015 - 9:55
Hej!
Polecasz tutaj kapustę gotować, a tak się składa, że za nic w świecie nie przełknę kapusty gotowanej / kiszonej etc. :D Z surową natomiast nie mam żadnych problemów. Czy młoda surowa kapusta również zachowa tyle wartości odżywczych? Dla lepszej informacji dodam, że nie mam problemów żołądkowo - jelitowych.
Dodano:  7 maj 2015 - 9:57
No pewnie ;) Surowa jest jeszcze zdrowsza.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  7 maj 2015 - 10:13
Musze zrobić, choć liczę się z tym, ze sama będę musiała zjeść, bo moi kręcą nosem na młodą kapustę.

Muszę Ci napisać, że dzięki Tobie moje śniadania zyskały nowy wymiar, są smaczne i urozmaicone i przede wszystkim trzymają na tyle długo, że nie głoduje zanim dojadę do pracy :)
Kiedy uda mi się zmienić nawyki śniadaniowe dzieci, zabiorę się za obiady, a potem kolacje :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 10:29
Osoba z niedoczynnościa tarczycy nie może tego kapuśniaku prawda?
Dodano:  7 maj 2015 - 11:16
Może ponieważ goitrogeny dezaktywują się w kapuście gotowanej.
Odpowiedz
Sklep tanecznyDodano:  7 maj 2015 - 10:38
Chętnie bym skosztowała :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 10:43
a czy zamiast przcieru mozna dodac sparzone pomidory?
Dodano:  7 maj 2015 - 11:17
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 11:19
Witaj, co byś doradziła dziewczynie, której w wieku 28 lat zaczęły siwiec włosy. Nikt w rodzinie nie miał takiej przypadłości, biorę od dłuższego czasu tabletki anty...Czego unikać w diecie, a co dodać. Będę bardzo wdzięczna.
Dodano:  7 maj 2015 - 11:24
Dużo produktów zawierających siarkę czyli ryby, kapusta, jaja, mięso, awokado, kalafior, groch, fasola, rzodkiewka, pomidory. Wyeliminuj całkowicie cukier.
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 13:06
Dziękuję Ci bardzo. Tego cukru przez ostatnie lata faktycznie było za dużo. Jeszcze raz dziękuję :)
AnonimowyDodano:  9 maj 2015 - 11:37
To te ryby, kapustę, jaja, mięso, awokado, kalafior, groch, fasolę, rzodkiewkę, pomidory to unikać czy właśnie dodać?
Dodano:  10 maj 2015 - 15:38
Dodać. To źródła siarki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 12:19
Fajnie zabrzmiało "porcja dla jednej osoby o wadze ok. 400 g "..
Chudziutkie te osoby ;-) ;-) ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 13:43
Małgosiu, a czy masz jakieś przepisy na tzw przegryzki przed TV? No oprócz rzodkiewek, marchewki w słupki czy jabłek?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 14:23
Małgosiu! Kapuśniak wygląda smakowicie, na pewno spróbuję, ale ja dziś trochę z innej beczki. Wiem, że pewnie dostajesz masę takich wiadomości, ale chciałam Ci serdecznie podziękować za inspirację do zmiany życia. Dzięki Tobie udało mi się od początku roku schudnąć 12 kg i to jeszcze nie koniec, bo przekonałaś mnie, że żeby pozbyć się nadwagi nie muszę chodzić cały czas głodna. Nie gotuję dokładnie takich samych jadłospisów, ale dzięki Tobie zaczęłam kontrolować co jem i okazało się, że to wcale nie takie trudne. Dziękuję :) Pozdrawiam, Ania.
Dodano:  7 maj 2015 - 15:03
Bardzo mi miło. Dziękuję.
Odpowiedz
Paulina BieleniaDodano:  7 maj 2015 - 18:59
Małgosiu, probowalam dodac komentarz do jakiegos mojego wczesniejszego postu ale widzę ze nie zostal dodany :-( juz ktorys raz próbuje dowiedziec sie czy jest szansa zebym dostała wycene formularza z 21 marca bo mija kolejny tydzien i nic. Czy moze wyslac go do Ciebie ponownie? Proszę o odpowiedz.
Dodano:  7 maj 2015 - 20:53
Wyceny z 21 marca już mam wysłane. Z jakiego maila wysyłałaś ?
Dodano:  8 maj 2015 - 21:28
Napisz do mnie na qchenneinspiracje@gmail.com z jakiego maila wysyłałaś
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 20:01
Małgosi ja troche w innej sprawie ze wzgledu na problemy hormonalne unikam nabiału bo wiem ze jest szkodliwe przy (PCOS, i zaniku miesiaczki:-( )mam pytanie zaczelam kupowac mleko roslinne: migdalowe, ryzowei sojowe. W zwiazku z tym mam pytanie z jakiej fiurmy mam kupowac??? bo ostatnio kupilam jakiejs Natumi ale nie znam tej firmy
Dodano:  7 maj 2015 - 20:52
Osobiście polecam to bio z rossmana
AnonimowyDodano:  11 maj 2015 - 6:33
Dziękuję za odp?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 20:42
Gosiu co sądzisz o otrębach granulowanych z żurawiną ?skład : Otręby 70%, rodzynka, olej rzepakowy, nierafinowany cukier trzcinowy, zaridki pszenne, zurawina slodzona suszona, ekstrakt słodu jeczmiennego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgukator, lecytyny z soi, aromat;
domyskam sie ze naturalne lepsze ale czy od czasu do czasu mozna podjesc? :)
Dodano:  7 maj 2015 - 20:51
Nie przemawia do mnie błonnik w takiej postaci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 23:23
Małgosiu, jak przygotować naleśniki trochę mniej kaloryczne niż te tradycyjne i żeby były one zdrowszą wersją tych zwykłych? :)
Dodano:  8 maj 2015 - 10:28
Ale chodzi Ci o sam przepis na ciasto czy "z wkładem" też ?
AnonimowyDodano:  8 maj 2015 - 14:11
Chodziło mi o samo ciasto ale jeśli polecasz jakieś wkłady to możesz się podzielić, na pewno skorzystamy :-)
AnonimowyDodano:  10 maj 2015 - 20:41
Podrzucisz coś Gosiu? :)
Odpowiedz
mm MammaDodano:  8 maj 2015 - 8:29
A ja z innej beczki zapytam. Czy mógłby się pojawić post o żywieniu dzieci. Kaloryczność, wielkość porcji etc. Moja dwulatka jest szczupła i słabo przybiera na wadze (dodam, że została wstępnie przebadana w kierunku celiakii), zastanawiam się czy porcje które jej daję nie są za małe, ile i co powinna jeść (tylko żebyśmy się dobrze zrozumiały, jeśli odżywia się dobrze ilościowo i jakościowo to na siłę nie będę kombinować ze zwiększaniem jej masy ciała więc nie chcę diety na zwiększenie wagi tylko ogólne zasady prawidłowego odżywiania dzieci). Poproszę :)
Odpowiedz
Paulina BieleniaDodano:  8 maj 2015 - 10:49
Odpiszę tu, bo do mojego komentarza znów chyba moja odpowiedź sie nie dodała. Formularz wysyłałam z maila pbielenia@gmail.com na maila qchenneinspiracje@gmail.com.
Dodano:  8 maj 2015 - 10:58
Na skrzynce diety@qchenne-inspiracje.pl nie mam żadnego maila z tego adresu.
Odpowiedz
Paulina BieleniaDodano:  8 maj 2015 - 11:50
no własnie, bo wysłałam na zły, nie na diety tylko na ten ogólny :-( 17 kwietnia pisałam do Ciebie pod postem z tej samej daty w tej sprawie i napisałaś, że pracujesz nad formularzem, także drugi raz nie wysyłałam.... No trudno, wyślę jeszcze raz na prawidłowy adres :-(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 maj 2015 - 10:24
Moja kapustka właśnie się robi :)
Mam tylko pytanie odnośnie masła klarowanego. Czym różni się od innych rodzajów masła i dlaczego akurat używasz tego a nie innego?
Pozdrawiam
Dodano:  10 maj 2015 - 15:34
Masło klarowane się nie pali na patelni ponieważ nie zawiera białka
AnonimowyDodano:  10 maj 2015 - 16:08
A czy można używać takiego ze sklepu np. Mlekovita?
Dodano:  11 maj 2015 - 9:22
Oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 maj 2015 - 13:34
Małgosiu a co sądzisz o kukurydzy konserwowej z puszki? Bardzo ją lubię i często dodaję do różnych potraw. Wybieram tą bez cukru. Myślisz, że można ją często jeść?
Dodano:  10 maj 2015 - 15:18
Raz na jakiś czas. Kukurydza ma wysoki Ig, jest dość kaloryczna przy czym nie ma wielu wartości.
Odpowiedz
Sylwia MDodano:  10 maj 2015 - 18:30
Malgosiu! Czy 2,5 latka moze taka zupke? Bylby obiad dla calej rodziny.
Dodano:  11 maj 2015 - 9:19
Oczywiście.
Sylwia MDodano:  11 maj 2015 - 12:48
Dziekuje!!;!
Odpowiedz
Paulina BieleniaDodano:  11 maj 2015 - 15:29
Małgosiu, piszę ponownie, bo nie rozumiem, dlaczego nie opublikowałas mojego komentarza z soboty? To jest jedyny sposób abym mogła się z Tobą skontaktować, a chciałabym dowiedzieć się czy jest możliwość, żebym nie czekała na wycenę formularza znowu kilka tygodni, tylko dlatego, że wcześniej wysłałam formularz w marcu, przez pomyłkę na inną, ale nadal Twoją skrzynkę i poinformowałam Cię o tym. Bardzo mi zalezy na tej diecie i naprawdę już bardzo długo czekam.
Dodano:  11 maj 2015 - 21:55
Paulina nie otrzymałam od Ciebie formularza o czym Ci już pisałam.
Na skrzynkę diety@qchenne-inspiracje.pl nie otrzymałam od Ciebie żadnego maila.
Pod innym postem w komentarzu napisałaś mi że wysłałaś formularz na qchenneinspiracje@gmail.pl ale to nie jest prawda. Wysłałaś maila w którym w tytule jest nazwa Twojego schorzenia a treści opis choroby i pytanie co należy zrobić i czy pisze diety i czy są one płatne.
Dziennie otrzymuję od 50 do 100 maili. Nie jestem w stanie odpisywać na bieżąco ponieważ nawet zakładając 2 minuty na maila co jest czasem naprawdę minimalnym to przy 50 mailach daje prawie 2 godziny. Z otrzymywanych kilkudziesięciu maili nie jestem wyłuskać czy mail to pytanie czy pomyłkowo wysłany formularz.
Napisałaś że nie możesz czekać i Twój ton zabrzmiał tak jakbym to ja była winna a w zakładce Zamów dietę są jasno napisane zasady oraz na jaki mail należy wysłać zamówienie.
Nie mogę Cię przesunąć na początek kolejki ponieważ byłoby to nie w porządku do osób które wysłały zamówienie zgodnie z regulaminem i również czekają.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 maj 2015 - 22:52
Małgosiu jestem tu częstym gościem i pomału wprowadzam twoje pomysły do mojej kuchni chociaż ciężko przy trzech facetach . Ale dziękuje za motywacje i twoje poświęcenie! Mam pytanko u mnie w domu zawsze młodą kapustę po zagotowaniu się cedziło i zalewało gorącą wodą żeby nie była gorzka i dalej się gotowało. Co sądzisz o tym?
Dodano:  12 maj 2015 - 9:14
Nigdy tak nie robiłam i gorzka nie była. Co kraj to obyczaj ;)
Odpowiedz
Paulina BieleniaDodano:  12 maj 2015 - 9:38
Małgosiu, coś musiałaś pomylić, ponieważ ja nie mam żadnej choroby i na pewno nie pisałam maila o takiej treści :-( Wyszło totalne nieporozumienie i przepraszam, bo nie chciałam abys odebrała, że jest to Twoja wina. Wiem, że na pewno masz bardzo duzo pracy, dlatego nie będę dłużej drążyć tematu ;-) W piątek, 8 maja wysłałam formularz już na prawidłowy adres diety@qchenne-inspiracje.pl , a w treści maila jest mój mail do Ciebie z marca który wysyłałam na ten nie prawidłowy adres. Zalezy mi na diecie od Ciebie, dlatego uzbroję się w cierpliwość :-) Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2015 - 22:03
Małgosiu, a czy przypadkiem nie wkradł się błąd jeśli chodzi o kaloryczność? Cały kapuśniak ma 800 kcal, a jedna porcja 400 kcal, wynika z tego, że przepis jest na dwie porcje. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że z jednej główki wyjdą więcej niż dwie porcje... Mam rację?
Dodano:  18 maj 2015 - 9:54
Jako samodzielne danie wyjdą dwie porcje. Kapusta, taka młoda, mała główka mocno maleje po obróbce cieplnej.
Natomiast jako dodatek do dania innego np. mięsa i ziemniaków możesz rozdzielić na 4 porcje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 maj 2015 - 15:00
Małgosiu czy ja mogę jeść taki kapuśniak przy refluksie i candidzie
Dodano:  1 czerwiec 2015 - 9:09
Przy refluksie tak. Przy candidzie jeśli to nie jest ostra faza to też.
Odpowiedz
weronika maksymiukDodano:  27 lipiec 2015 - 22:58
Robię podobny kapuśniaczek w domu, cała rodzina się zajada. Idealna lekka, nie ziemniaczana ani makaronowa zupa ! :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds