Kochani dziś przepis banalnie prosty, a bardzo pyszny. Danie które absolutnie uwielbiam na Wielkanocne śniadanie. Biała kiełbaska w sosie chrzanowym. Aromatycznym, kremowym, wyrazistym w smaku.
Ilość chrzanu zależy od tego jak ostry sos lubicie, oraz jaki macie chrzan. Ja mając sklepowy daję sporo. Jeśli mam robiony domowo, daję mniej bo jest ostrzejszy.
Sos chrzanowy robię na bazie sosu beszamelowego. Bywa że dodaję do niego trochę zakwasu na żurek, więc tę metodę także polecam.
Składniki:
- łyżka masła
- łyżka mąki orkiszowej typ. 650
- 250 ml mleka
- łyżka drobno posiekanej białej części pora
- mały ząbek czosnku
- 5 łyżek chrzanu śmietankowego
- sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- świeży koperek
- 8 cienkich białych kiełbasek
Sposób przygotowania:
- W naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy białą część pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażamy aż por zmięknie. Dodajemy mąkę, zasmażamy po czym wlewamy zimne mleko. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy mleka.
- Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową i chrzanem.
- Kiełbaski zaparzamy we wrzątku. Gotujemy minutę, przekładamy do sosu, posypujemy koperkiem.