fbpx
Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią
Img

Rozpiętość osób na blogu jest ogromna. Próśb o rodzaj dań pod kątem różnych diet, również przychodzi mnóstwo.
Aby wszyscy byli usatysfakcjonowani, dziś propozycja na obiad dla wegan i wegetarian.

Aromatyczna pasta z pieczonymi pomidorami, pieczoną papryką i oliwkami. Całość pachnąca aromatem czosnku i bazylii.
To danie uwielbiają moje dzieci i jak nie mają apetytu już na nic, to taki obiad zjedzą zawsze.
Wbrew pozorom przygotowuje się go bardzo szybko. Jedyna czasochłonna czynność to zapieczenie pomidorów i papryki, ale to można zrobić wcześniej.
Ja czasami zapiekam rano, a obiad robię popołudniu. Świetnie się to sprawdza, bo woda zdąży już częściowo odparować, więc czas smażenia w celu odparowania wody skraca się.
Zachęcam do wypróbowania. To danie sprawdzi się także na kolację.

Kaloryczność:
Porcja pasty dla jednej osoby 
o wadze ok. 400 gramów ma ok. 410 kcal  

 

Składniki dla 1 osoby:
  • 80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 3 pomidory
  • 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
  • pół czerwonej papryki
  • pół cebuli
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 6 czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Przygotowanie:
  1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pomidory i paprykę (pomidory należy przekłuć wykałaczką w 2-3 miejscach). Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  2. Po zapieczeniu ściągamy skórkę z papryki i pomidorów i kroimy w kostkę.
  3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  4. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, wyciśnięty czosnek i porwane na małe kawałki liście bazylii. Dusimy, aż zredukuje się woda z pomidorów.
  5. Po zredukowaniu się wody dodajemy pokrojone w kawałki oliwki i doprawiamy do smaku solą i słodką papryką. Dusimy 2-3 minuty często mieszając.
  6. Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem.
  
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie
Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie

Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji Czytaj dalej

Wegański smalczyk ze „skwarkami”

Pyszna alternatywa dla wędliny do kanapki. Roślinny smalczyk ze "skwarkami" z ugotowanej al dente, chrupiącej kaszy gryczanej z dodatkiem rumianej Czytaj dalej

Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami
Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami

Wczorajszy dzień był baaaardzo ciężki. Żar lał się z nieba. W lodówce hulał wiatr więc pojechałam na zakupy. Generalnie unikam Czytaj dalej

Soczysty filet z kurczaka w sosie ziołowym z dyniowymi, korzennymi muszelkami.
Soczysty filet z kurczaka w sosie ziołowym z dyniowymi, korzennymi muszelkami

Za chwilę rozpoczniemy na blogu okres świąteczny, więc na koniec sezonu jesiennego postanowiłam uraczyć Was jeszcze dynią. Dynią w wydaniu Czytaj dalej

60 komentarzy

AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 11:11
Małgosiu, kolejny super przepis! Polecam to danie gorąco nie tylko dla wegan i wegeterian. Sama robię podobne (teraz zrobię dokładnie wg. twojego przepisu) i to jest doskonała alternatywa na obiad dla mięsożerców - takich jak ja i moja rodzina - żeby od tego mięcha czasami odpocząć. Mam zamiar trochę ograniczyć mięso i z utęsknieniem będę czekała na podobne pyszne propozycje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 11:13
wspaniale wygląda, dzięki Małgosiu że o nas też myślisz ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 11:15
MNIAM MNIAM MNIAMMM, dostałam ślinotoku! :-D :D
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 20:37
Ja też !!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 11:40
Gosia, czy nie pełnoziarniste tagliatelle może być - nigdzie w mojej mieścinie nie mogę znaleźć pełnoziarnistego, różne są kształty i cuda na kólkach razowe i pełnoziarniste, ale oczywiście nie tagliatelle... A tak miałam unikać mąki białej :))))
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 11:59
w takim razie zrób z innym makaronem ale z pełnego ziarna,
od czasu do czasu można zjeść makaron "biały" ale lepiej jednak wybierać ten ciemny
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 11:54
R e w e l a c j a !!!! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 12:00
Wprost uwielbiam takie danie mimo że wegatarianką nie jestem, super Gosiu !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 12:49
Wygląda przepysznie. Ewa
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  16 czerwiec 2014 - 13:10
fajna prosta pasta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 13:20
jak fajnie, ze sa tez przepisy na dania BEZ MIESKA :)) Wyglada bosko.
Odpowiedz
IwonaDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:02
A ja z pytaniem do Małgosi, trochę naiwnym ;-) czy te przepisy zawsze beda dostepne juz czy mam wszystko drukowac? jestem tak zachłyśnieta tym Twoim blogiem ze chciałabym wszystko od razu wypróbowac ;-)
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 14:54
zawsze będą dostępne :)
IwonaDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:59
dziekuje ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:02
Wyszło pyszne !!! dla męża oczywiście z mięsem , ale mielonym z piersi kurczaczej !! Dzięki :) A tak przy okzaji mam pytanie - czy kiedy jem owsiankę na śniadanie ( a robię to bardzo cżęsto) mogę potem w ciągu dnia np na kolację zjeść twój mix śniadaniowy z jogurtem naturalnym?
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 14:53
oczywiście, nie widzę żadnych przeszkód,
im więcej błonnika tym lepiej, tylko pamiętaj aby przy zwiększonej ilości błonnika więcej pić
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 15:56
dziekuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:12
super przepis! proszę o info - czy naczynie przykryć przykrywką?
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 14:52
nie, nie trzeba
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:36
Dzis na kolacje zrobię, ale już ślinę wycieram z podłogi:)
Odpowiedz
IwonaDodano:  16 czerwiec 2014 - 14:57
pytam bo przez 30 lat nie miałam do czynienia z gotowaniem a Twoje przepisy zachecaja do siedzenia w kuchni ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 15:46
Pyszności. Uwielbiam takie obiady
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 15:51
Oby więcej takich przepisów na dania bez mięsa, wygląda cudnie !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 16:44
Boskie Małgocha, jesteś taka kochana, że o nas bezmięsnych myślisz... :-*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 16:47
JEM OCZAMI :)))))) Wygląda przepysznie, ślinka cieknie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 17:05
Małgosiu kochana, od 1,5 miesiąca piekę twój chlebek i nie kupuję sklepowego, o ile ja mogę go jeść non stop, to rodzina, a szczególnie dzieci, potrzebują odmiany i czasami coś im kupuję - czy masz albo może będziesz miała jakiś przepis np. na bułeczki pełnoziarniste, bajgle, cokolwiek... byłabym dozgonnie wdzięczna - i nie tylko ja, moje koleżanki też proszą.. ;))))
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 22:07
wpisuję bułeczki na listę oczekującą do publikacji ;)
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 22:37
dziękuję ślicznie, jesteś kochana ;)
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 7:53
Przecież przepisów jest masa - trzeba poszukać :)
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 14:46
Ale Małgosi są najlepsze :) :) :) !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 19:04
Blagam Gosiu pomoz! W srode mam bardzo ważna imprezę a nie moge dopiąć sie w sukienke! Ostatnio troche Przytylam.. co mam zrobić żeby troszeczke mój brzuch stał sie plaski na srode ? Czy nie jesc w ogole ? Jeśli tak to co? Moja sióstra radzi mi żebym piła przeterminowany sok, podobno cos to da? Pomoz! Choć troche żeby sie zmniejszył
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 22:03
no w dwa dni ciężko mi będzie Cię odchudzić ;)))
nie pij broń Boże soku zepsutego ale zrób sobie 2 dni tylko na sokach warzywno - owocowych, to taki detox ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 19:11
czy masz może Gosiu przepis lub pomysł na zdrowe dżemy z wykorzystaniem truskawek? chodzi mi szczególnie o stosunek cukru do owoców
Dodano:  16 czerwiec 2014 - 22:00
na truskawki nie :(
robię jedynie wiśnie i śliwki węgierki (powidła)
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 7:52
Ja na 1kg owoców daję 100g cukru, sok z cytryny i długo smażę. Do truskawek pasuje wanilia (wyskrobac ziarenka z laski). Powidła śliwkowe robi się bez cukru, trzeba tylko smażyć śliwki 2-3 dni po ok. godzinie, można dodać cynamon. I tyle :)
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 14:43
Co daje smazenie? :)Nie lepiej wrzucic do garnka i gotowac? pozdrawiam,Magda
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 20:09
Wrzucasz owoce do garnka, zasypujesz cukrem, dodajesz sok z cytryny i podgrzewasz - najpierw na większym, potem na minimalnym ogniu - owoce puszczą sok, a potem smażysz (czy jak wolisz podgrzewasz) na malutkim ogniu, aby ten nadmiar płynu odparować i uzyskac konsystencję dżemu jaka Ci odpowiada. Później tradycyjnie do słoików i do piekarnika pasteryzujesz.
AnonimowyDodano:  18 czerwiec 2014 - 8:02
Dzięki:), bo zdziwiłam się dlaczego to smażenie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 czerwiec 2014 - 8:15
a czy mogą być pomidory z puszki? mam na chwilę obecną same pomidorki koktajlowe...
Dodano:  18 czerwiec 2014 - 8:16
jak najbardziej,
w zimę robię to danie właśnie z użyciem pomidorów z puszki,
dodaj całą puszkę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 czerwiec 2014 - 12:19
Danie rewelka ! Nie jest trudne w przygotowaniu a wygląda bosko i na pewno tak smakuje. Zdecydowanie do zrobienia
Odpowiedz
Marek - Dietetyk WarszawaDodano:  18 czerwiec 2014 - 12:44
Osobiście nie przepadam za oliwkami, zastąpiłem pieczarkami i wyszło.. ciekawie ;) Z niecierpliwością oczekuję na następne wegetariańskie przepisy
Odpowiedz
Marzena SzkodzińskaDodano:  18 czerwiec 2014 - 22:29
Pyszności Gosiu :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 czerwiec 2014 - 14:28
Wygląda bajecznie smacznie
Odpowiedz
InkaDodano:  30 czerwiec 2014 - 9:51
Gosiu, pyszny przepis. Jesteś inspiracją dla mnie i nie jeden raz już zaimponowałam znajomym podając Twoje dania :) Do tego wszystko jest zdrowe i dietetyczne. Pokazujesz jak można jeść zdrowo, a przy tym smacznie. Dzięki takim blogom jak Twój, może ludzie zaczną się interesować tym co jedzą i jak wpływa to na ich zdrowie i samopoczucie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 lipiec 2014 - 14:43
Jadłem dzisiaj petarda. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 lipiec 2014 - 19:24
Przepyszne :) a w dodatku proste i szybkie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 lipiec 2014 - 20:37
A czy papryke piecze sie w całości razem z pestkami?
Dodano:  8 lipiec 2014 - 22:06
bez pestek,
trzeba ją przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne
Odpowiedz
shellterDodano:  30 lipiec 2014 - 15:58
Dziś przetestowałam ten przepis, PYCHA! Zajadałam się ogromnie :P Mojemu mężowi też bardzo smakowało, chociaż twierdził że z mięsek było by też dobre ^^ Następnym razem dodam tutaj troszkę mięsa i ocenię ale jak dla mnie bez mięsa jest bardzo smaczne :) Zwiększyłam troszkę porcję makaronu i wystarczyło dla 2 osób :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 15:52
Małgosiu, to jest boskie:) Dosłownie wylizałam talerz;) Jesteś moim guru kulinarnym. Uwielbiam Twój blog- przepisy są pyszne i zdrowe. Dziękuję, że wkładasz tyle pasji w ten blog. Pozdrawiam serdecznie- Twoja wierna fanka:)
Dodano:  26 sierpień 2014 - 16:39
bardzo mi miło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 październik 2014 - 19:09
Gosiu.
pierwszy raz w życiu zjadłam zrobiony samodzielnie makaron:) Był obłędny i myślę, że nawet takie serwowane we Włoszech nie mają z Twoim porównania :)
Odpowiedz
Marta Ż.Dodano:  19 listopad 2015 - 0:06
Jak zawsze mam może nieco niemądre pytanie, ale cóż..
Że pomidory z puszki moga być to już wyczytałam ;)
ale jak z papryką? Nie mam piekarnika... Mam pominąć ją? wolałabym nie.. lubię paprykę :) czy jakoś inaczej można ją zrobić? ;)
Pozdrawiam,
Marta ;)
Dodano:  19 listopad 2015 - 7:56
Podduś ją na patelni teflonowej ale dusząc przykryj patelnię folią aluminiową. Jak poddusisz ściągnij skórę.
Odpowiedz
Klaudia KotowskaDodano:  7 grudzień 2015 - 13:41
Miałam to danie w diecie, przepyszne, bardzo polecam! Nawet nie spodziewałabym się tego po makaronie z pastą pomidorową :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2015 - 15:43
Danie bardzo pyszne, niestety nie miałam czarnych oliwek, makaron dodałam z mąki orkiszowej pełnoziarnisty, świderki, super !!!
Odpowiedz
dffDodano:  6 wrzesień 2016 - 14:01
A potem chwila relaksu może joga albo medytacja? ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  9 styczeń 2018 - 10:47
Malgosiu dziekuje za ten przepis. Musze powiedziec, ze jest to jedno z moich ulubionych dan... bardzo czesto je robie, przepis znam na pamiec ;)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 styczeń 2018 - 15:35
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds