fbpx
Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro – jedno z moich ulubionych dań !
Img

Pierwszy raz w takim zestawieniu smaków zrobiłam to danie w ramach testów na sobie ponad tydzień temu.
Nie mogłam uwierzyć, że z delikatnego w smaku bakłażana mogła wyjść taka petarda aromatów.
Słodka i ostra papryka oraz imbir, z kawałkami bakłażana i kuskusem komponują się doskonale, a ser lazur nadaje całości charakteru. Wyostrza i „podbija smaki”. Po zapieczeniu kuskus robi się z zewnątrz lekko chrupiący.
I nie wymieniajcie lazura na żaden inny ser. Próbowałam później z innymi i to już nie to samo.Tylko ser z niebieską pleśnią pasuje do tej kompozycji.

Zeszłej soboty przetestowałam to danie na moim mężu, który do nowości zawsze podchodzi z rezerwą i generalnie jest surowy w ocenach. Stwierdził że nie przepadał nigdy za bakłażanem, ale w tym zestawieniu bardzo mu smakuje.
Ja kocham to danie !!! W weekend wybieram się do mojej siostry i zamierzam im to przygotować 🙂

To danie jest wegetariańskie. Nie zawiera kszty mięsa. Świetnie nadaje się na wieczorną obiadokolację lub szybki lunch. Danie przygotujesz w 15 minut. A czas kiedy znajdzie się w piekarniku możesz wykorzystać na przygotowanie stołu czy relaks po pracy.

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią
 Składniki dla jednej osoby:
  • 1 bakłażan wielkości dłoni (około 10-12 cm, takiej wielkości są najsmaczniejsze)
  • 1/4 drobno posiekanej cebulki
  • 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią (ja użyłam Turek)
  • sól
  • łyżka oliwy aromatyzowanej pomidorami (najlepsza jest z pomidorów suszonych – ja polecam pomidory suszone firmy Smak, są świetne. Można je kupić w każdym sklepie Top Market)
Przygotowanie:
  1. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy ” łódeczki”. Przygotowujemy kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu.Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę.Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskieFaszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskieFaszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
  3. Łódeczki bakłażana solimy i wypełniamy farszem.Na koniec na górze obkładamy kawałkami sera lazur.Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut bez termoobiegu. Pierwsze 10 minut pieczemy ustawiając grzanie tylko od dołu. Drugie 10 minut ustawiamy grzanie góra – dół.Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie
 Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 330 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Ekstremalnie czekoladowe brownie, tylko dla dorosłych, oraz w wersji z migdałami i gruszką
Ekstremalnie czekoladowe brownie, tylko dla dorosłych, oraz w wersji z migdałami i gruszką

Nazywam je rozpustnym ciastem, ponieważ jest ekstremalnie czekoladowe, mega kaloryczne i nieprzyzwoicie dobre. Robię je na specjalne okazje. Ta wersja Czytaj dalej

Orkiszowe babeczki z gorzką czekoladą
babeczki orkiszowe muffinki

Orkiszowe babeczki, lub jak kto woli muffinki robione w w ten sposób, to moje najnowsze odkrycie. Zainspirowałam się trochę biszkoptem Czytaj dalej

Schab po myśliwsku

Jedno z moich ulubionych mięs w sosie. Schab po myśliwsku. Z cebulką i leśnymi grzybkami. Doskonale przyprawiony, aromatyczny i co Czytaj dalej

Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne mini tarty ze śliwkami
Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne mini tarty ze śliwkami

Dziś deser dla bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych, ze szczególną dedykacją dla dzieci. Przepyszny, słodki, do zakochania.  Jestem pewna że te Czytaj dalej

36 komentarzy

agateqDodano:  15 październik 2013 - 19:35
Z pewnością każdemu, komu je przygotujesz - posmakuje. Wygląda super, jeśli ktoś lubi takie faszerowane potrawy, a ja na przykład się do nich zaliczam:) Pysznie!
Odpowiedz
Marzena RakDodano:  15 październik 2013 - 21:59
wow jutro ide do sklepu po składniki :)
Odpowiedz
WieraDodano:  16 październik 2013 - 16:08
Super! Taki farsz do mnie przemawia. Zazwyczaj jadłam bakłażana z mięsem, albo z sosem pomidorowym i parmezanem.
Ale to... świetne!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2013 - 16:42
Kolejny z Twoich przepisów trafi na mój stół :)

PS. W podanych składnikach wkradł się drobny błąd - 2 razy słodka papryka.

Pozdrawiam serdecznie!
Stała czytelniczka
Dodano:  16 październik 2013 - 17:09
Dzięki, zamiast ostrej i słodkiej dwa razy wpisałam słodką. Już poprawiłam :)

Wypróbuj ten przepis koniecznie. Ja w ciągu ostatnich 10 dni jadłam to danie 5 razy :) Czyli średnio co dwa dni :) Próbowałam różnych wersji ale ta jest najlepsza :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 październik 2013 - 15:32
Idę właśnie po bakłażana i zamierzam zrobić to danie na kolację :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 październik 2013 - 18:20
...czy skórka od bakłażana jest zjadliwa? bo nigdy nie próbowałam.pozdrawiam,Magda
Odpowiedz
Dodano:  23 październik 2013 - 18:39
Jak najbardziej, ja ją zjadam :) tylko wybierając bakłażany wybieraj te małe, wielkości rozłożonej dłoni, są najsmaczniejsze,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 październik 2013 - 10:53
Dziś rano zrobiłam na lunch do pracy. Wyglądały i pachniały mega apetycznie :) Odgrzewane w mikrofali nie bedą już pewnie tak samo smaczne ale nie mogłam sie powstrzymac aby je zrobić.
P.S. Świetne przepisy i cykl tygodniowego menu :) Pozdrawiam, Paula
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 luty 2014 - 15:30
Hm, chyba za mało kaszy dałam, ja bym tu miesko dorzuciła, troszkę mdłe mi wyszło. Muszę jeszcze spróbować Twój przepis z cukinią :)
Dodano:  10 luty 2014 - 15:43
Musiałaś za mało przyprawić. Ile dałaś imbiru ?
Odpowiedz
Monika GWDodano:  22 luty 2014 - 18:38
Farsz - obłędnie dobry, bakłażan wyszedł mi twardy i nie wiem dlaczego ( nie mam z nim doświadczenia) może za mało wydrążony, hmm ... Jutro robię drugi raz :D
Dodano:  22 luty 2014 - 19:05
stopień dojrzałości bakłażana ma znaczenie,
jeśli jest twardy podpiecz łódeczki 10 minut w piekarniku,
Monika GWDodano:  22 luty 2014 - 19:08
To jutro będę testować :D I wielkie dzięki za fajne przepisy dla takich laików jak ja :)
Odpowiedz
Gosia MuchaDodano:  14 marzec 2014 - 19:51
Malgosiu, te lodeczki sa przepyszne! W ogole przetestowalam juz duzo twoich dan, i wszystkie sa przepyszne, chociaz czasami ciezko jest mi znalezc niektore skladniki Bo mieszkam w Hiszpanii ale daje rade. Gratulacje za wspanialy blog! Pozdrawiam.
Odpowiedz
Jagoda ZajdelDodano:  19 marzec 2014 - 15:18
zamiast sera lazur dałam zwykły żółty, starty na tarce - wyszło pyycha!
tylko skórka bakłażana trochę twardawa była... ale zjadliwa ;)
Odpowiedz
Aleksandra PadykułaDodano:  26 marzec 2014 - 21:34
Rewelacyjne! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 16:23
Dodałam indyka i wyszło również pyszne. Polecam odczekać chwilę z upieczonym bakłażanem. Po 10 min - po "przegryzieniu" się - smakuje jeszcze lepiej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 wrzesień 2014 - 10:10
a czy zamiast sera Lazur może byc Rokpol?
Dodano:  15 wrzesień 2014 - 10:38
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 listopad 2014 - 20:14
Małgosiu, a czy to smakuje dobrze na zimno czy tylko ciepła wersja "wchodzi w grę"??? Bo chciałam sobie przygotować do pracy, ale nie mam jak podgrzać. Pozdrawiam, Ewela.
Dodano:  27 listopad 2014 - 20:32
Mi na zimno też smakuje ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 9:12
Małgosiu,czym uzupełnić białko i wapń w zastępstwie nabiału jak ktoś nie toleruje?
Dodano:  12 grudzień 2014 - 10:48
Wapń migdałami i mlekiem migdałowym.
Białko - mięsem, jajami, strączkami, kaszami, produktami z soji,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 14:48
dzis robiłam, ale z serem feta bo innego u nas nie dostałam, i tak pycha , będę robić częściej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 18:44
zapowiadało się tak pysznie.... a wyszło bez smaku, nie rozumiem czym się zachwycacie
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2014 - 14:26
No jak dla ciebie ser pleśniowy i imbir jest bez smaku to ja nie widzę dla ciebie ratunku ;)

A tak serio to może wystarczyło mocniej doprawić - kuchnia to nie apteka, nie trzeba się co do grama trzymać ilości przypraw.
Odpowiedz
janielkaDodano:  14 styczeń 2015 - 14:10
u mnie dzisiaj bakłażan dla mnie i dla córki. Syn nie ble - pierogi ma. Nie mogę go zmusić do jedzenie warzyw. Jedyne warzywa jakie lubi to ciasto marchewkowe.;(
Odpowiedz
Anna SlonkaDodano:  17 styczeń 2015 - 0:17
Uwielbiam to danie. Mialam swego czasu chyba podobna faze na nie jak Ty... Bylo srednio co drugi max 3 dzien... Ale to tez dlatego ze mi w pracy podjadali :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2015 - 16:29
Ja dziś zrobiłam z kaszą jaglaną.. Równie dobre!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 marzec 2015 - 18:21
Czy mogę tak przygotowaną łódeczkę zamrozić a potem odgrzać w piekarniku? Została mi jedna a szkoda mi wyrzucać ;(
Dodano:  12 marzec 2015 - 20:35
Obawiam się że rozmrożony bakłażan będzie wodnisty. Włóż do lodówki i zjedz jutro.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2015 - 19:58
Gosiu pyszne to danie, tylko skorka baklazana wychodzi mi nie zjadliwa, strasznie twarda i konczy sie tym ze tylko farsz wyjadam :) co moze byc tego przyczyna?
Odpowiedz
MorDek713 000Dodano:  8 kwiecień 2016 - 11:24
Witam,
Jakim innym serem mogłabym zastąpić ten, gdyż nie przepadam za tym serem, aby danie nie straciło wyrazistości i smaku .
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 grudzień 2016 - 20:36
Nie udało mi się kupić bakłażana i zrobiłam ten przepis z cukinią - wyszło wyśmienite! I dodałam jeszcze odrobinę kurczaka ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  23 maj 2017 - 16:45
Pyszności, połączenie smaków super. Bardzo smakowało mojemu mężowi, który do tej pory twierdził, że nie lubi bakłażana.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

631 68
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

125 25
To nie bieganie niszczy stawy i kolana, tylko brak przygotowania, a to wynika z braku planu 🤷‍♀️.

Zanim zaczniesz biegać regularnie, daj swojemu ciału czas, by przygotowało się do nowych obciążeń. Bieganie to sport cykliczny i powtarzalny, więc jeśli układ ruchu nie jest gotowy, przeciążenia pojawią się bardzo szybko.

Jak się przygotować, zanim zaczniesz biegać? 

📍Wzmocnij mięśnie wspierające stawy. Skup się na pośladkach, mięśniach brzucha, biodrach i udach, bo to one stabilizują kolana i miednicę.
Ćwiczenia: mosty biodrowe, przysiady, martwy ciąg, unoszenia nóg.

☺️Zadbaj o mobilność i zakres ruchu.
Sztywne biodra i kostki przenoszą przeciążenia w górę, tj. na kolana i kręgosłup. Regularnie rozciągaj łydki, pracuj nad mobilnością bioder i stawów skokowych.

📍Zacznij od marszobiegu zamiast pełnych biegów. Na początku lepszy efekt da marsz z krótkimi odcinkami biegu. Dzięki temu mięśnie i ścięgna stopniowo się adaptują. Przykład: 2 minuty marszu + 1 minuta biegu, powtórz 6–8 razy.

📍Zadbaj o odpowiednie obuwie.
Wybierz buty treningowe z dobrą amortyzacją i dopasowane do Twojego stylu biegu. Unikaj zużytych lub zbyt minimalistycznych modeli na start.

📍Nie biegaj codziennie.
Regeneracja to część treningu. Mięśnie i ścięgna potrzebują czasu, żeby się odbudować.
Zacznij od 2–3 treningów w tygodniu i stopniowo zwiększaj częstotliwość.

❌Zanim więc skupisz się na dystansie i tempie, skup się na przygotowaniu.
Silne, elastyczne i zaadaptowane ciało = mniejsze ryzyko kontuzji i większa satysfakcja z biegania.

Ważne! Kolano oczywiście też jest stawem, ale pisząc „bieganie nie niszczy stawów i kolan’” chodziło mi o prostsze, bardziej zrozumiałe ujęcie tematu ☺️

Zapisz ten post, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem i pamiętaj: zdrowy ruch zaczyna się od przygotowanego ciała, nie od kilometrów w aplikacji.

• bieganie •aktywność fizyczna •odchudzanie • redukcja masy ciała • masa mięśniowa #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową #odchudzanie

...

437 35
Pielęgnacja skóry od zewnątrz jest ważna, ale ta od wewnątrz jest równie istotna. Szczególnie o tej porze roku, gdy wiatr, zmiany temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszej skóry.

Z tej potrzeby, oraz z myślą o osobach, które z różnych powodów nie chcą pić olejów (smak, oleista konsystencja) powstał Duo Complex Skin. Po to, by uszczelniać i wzmacniać barierę naskórkową od środka, poprawiać nawilżenie, elastyczność, łagodzić suchość, uczucie ściągnięcia, świąd oraz przywracać skórze naturalny blask.

Zadbaliśmy o jakość absolutnie każdego detalu. Od ekstraktów standaryzowanych, które gwarantują stałą ilość substancji aktywnych, poprzez świeże, tłoczone na zimno oleje Olini, przygotowywane specjalnie pod kapsułkę, aż po jakość samej otoczki, która w niemal 100% chroni przed dostępem tlenu i wilgoci z otoczenia.

Duo Complex Skin to nie tylko suplement dla skóry. Zawarte w nim składniki: GLA, tetrahydrokurkumina, tymochinon i polifenole mają bardzo dobre prace naukowe w kontekście wsparcia równowagi hormonalnej, układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz glikemii.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść aby dowiedzieć się więcej o składnikach, których użyliśmy.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin •suplement na skórę • suplement na cerę

...

209 163

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej