fbpx
Placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
Img

Puszysty, z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Placek z rabarbarem to kultowe ciasto kuchni polskiej. Świetne do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Słodko – kwaśny smak łodyg rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą ciasta.

Warto wiedzieć że rabarbar to nie tylko walory smakowe, to także spora dawka witaminy C , potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. 100 gram rabarbaru to tylko 21 kcal, więc warto go wykorzystywać w swojej kuchni.
W medycynie ludowej rabarbar ceniono za jego właściwości przeciwzapalne. Niedawno naukowcu odkryli także, jego właściwości antyrakowe.
Rapontygenina zawarta w rabarbarze, spowalnia działanie pewnego enzymu – cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Jaki z tego wniosek ?
Placek z rabarbarem pieczemy dłużej niż 20 minut więc oprócz działania na nasze zmysły i kubki smakowe będzie miał również działanie terapeutyczne 😉

Składniki na spód z rabarbarem :
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki oleju
* 9 łyżek wody
* cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 szklanki mąki
* 5-6 łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianą. Dodajemy szklankę cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach.
2. Do piany z cukrem podajemy żółtka i ponownie miksujemy.
3. Dodajemy olej, wodę, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy na najwyższych obrotach 3-5 minut.
4. Masę wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
5. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na 1-2 cm kawałki i układamy na masie.
Składniki i przygotowanie kruszonki:
*  4 łyżki masła
* 4 łyżki cukru pudru
* 8 łyżek mąkiWszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Kaloryczność
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 330 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wołowina w sosie a’la boeuf strogonow

Kochani, dziś mam dla Was propozycję na danie świąteczne, na specjalne okazje. Kruche, aromatyczne wołowe kawałki w kremowym sosie smakującym Czytaj dalej

Lunch do zabrania do szkoły lub pracy – wegetariańskie rollsy z pomidorowym hummusem i pieczoną marchewką
wegetariańskie rollsy z pomidorowym hummusem i pieczoną marchewką

Kochani, dziś mam dla Was coś do pracy, szkoły lub na uczelnię. Coś w złoto - pomarańczowych, jesiennych barwach. Na Czytaj dalej

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ! Przepis na śniadaniowy twarożek z papryką
śniadaniowy twarożek z papryką

Nieważne gdzie jestem, około 10-tego dnia na wyjeździe zawsze ciągnie mnie do domu. Zwłaszcza jeśli nie gotuję. Nie powiem, lubię Czytaj dalej

45 komentarzy

claudia uDodano:  19 maj 2013 - 8:34
Już sobie wyobrażam jak chrupie ta kruszonka a pod nią miękki ciepły jeszcze rabarbar ! Pycha :)
Dodano:  19 maj 2013 - 11:48
Uwielbiam jak ciasto jest jeszcze ciepłe ;)
Odpowiedz
KaśDodano:  19 maj 2013 - 10:43
pysznościowy! a kruszonka aż się prosi o podskubywanie :)
Dodano:  19 maj 2013 - 11:47
też lubię podskubywać ;)
Odpowiedz
agateqDodano:  19 maj 2013 - 10:59
Wczoraj dowiedziałam się właśnie o tych rabarbarowych właściwościach, szczególnie antynowotworowych uwalnianych podczas obróbki termicznej w piekarniku. Kocham ciasta z owocami, a tym warzywie zadurzyłam się wczoraj^^
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  19 maj 2013 - 11:59
naukowcy biorą grube miliony i opowiadają bzdury, które każda babcia powie Ci za darmo, wszystkie babcie wiedzą że to bardzo zdrowa roślina!
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  19 maj 2013 - 14:03
pyszne ciacho:) chętnie bym zjadła kawałek:)
Odpowiedz
ochyachyDodano:  19 maj 2013 - 18:39
Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

pozdrawiam! :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  19 maj 2013 - 20:56
mam ochotę na kruszonkę znowu:)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  19 maj 2013 - 21:22
Bardzo lubie rabarbar, najbardziej maczany w cukrze;)
Odpowiedz
monika smakoszkaDodano:  20 maj 2013 - 20:14
Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://smakolyki-moniki.blogspot.com/
Pozdrawiam i życze miłej zabawy :)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  21 maj 2013 - 6:30
NA weekend w końcu biorę się za rabarbar, bo zima mnie zastanie i nic z niego nie przygotuje ;-)
Dodano:  21 maj 2013 - 7:12
No koniecznie :) !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 maj 2013 - 8:03
Ja będę jutro robiła takiego placka i już nie mogę doczekać się efektu :)
Na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
Pozdrawiam :)
Dodano:  22 maj 2013 - 8:47
To jest standardowa blaszka. Długości ok 25-30 cm.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 maj 2013 - 14:39
Właśnie zrobiłam według przepisu :) Ciasto wyszło pycha, pięknie wyrosło! Idealnie słodkie jak dla mnie, ale jeśli ktoś woli bardziej kwaskową wersję to radzę dołożyć rabarbaru :)
Pozdrawiam!
Dodano:  23 maj 2013 - 15:35
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
wspaniałe tortyDodano:  31 maj 2013 - 9:23
Wygląda smakowicie, trzeba jeść póki jest, wiosna i lato tak szybko się kończą.

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 maj 2013 - 13:46
Ciekawe jak wyjdzie zaraz się za niego zabieram.Wygląda apetycznie....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 czerwiec 2013 - 20:54
Dziekuje bardzo za taka kruszonke... "miksujemy na najwyzszych obrotach" i cala kuchnia do sprzatania... ciasto ogolnie dobre
Dodano:  15 czerwiec 2013 - 23:01
Kochanie ściereczkę kuchenną płócienną wyjmujemy z bieliźniarki i okalamy miskę w której miksujemy w taki sposób, że ręka trzymająca mikser znajduje się pod ściereczką i sprzątać nie trzeba bo nic się poza miskę nie wydostanie :)
Ja tak robię i przy kruszonce i przy np.bitej śmietanie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 kwiecień 2014 - 19:59
a można rabarbar zamienić np jabłkami ?
Dodano:  11 kwiecień 2014 - 22:37
można, pewnie ;)
Odpowiedz
Małgorzata WysockaDodano:  2 maj 2014 - 13:07
Zrobiłam wczoraj ciasto rabarbarowe z Twojego przepisu, bo mój mąż bardzo je lubi :) Jak tylko w sklepach pojawił się rabarbar zaczął mi suszyć głowę, żebym mu upiekła ciasto.
Ja do rabarbaru jak już go potnę w kawałki to lubię dodać odrobinę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Jak tak troszkę postoi w misce w czasie jak przygotowuję ciasto, to ładnie puści soku i troszkę się zmiękczy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 czerwiec 2014 - 12:21
Właśnie dziś zrobilam to ciasto i wyszedł mi zakalec :( a wszystko robilam zgodnie z przepisem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 sierpień 2014 - 19:40
A może być mąka pełnoziarnista pszenna czy raczej nie?
Dodano:  6 sierpień 2014 - 20:55
może być
AnonimowyDodano:  6 sierpień 2014 - 21:10
Dziękuję! Super blog! ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 maj 2015 - 21:05
A ile kalorii ma całe ciasto ? Bo kawałek kawałkowi nie równy :) Lub jakie wymiary ma Twój kawałek i ile ich wychodzi z całego ciasta. Z góry dziękuje za odpowiedź. Bardzo, bardzo dziękuje za bloga, cały czas trzymam sie Twoich przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia i po 2 tygodniach ich przestrzegania spadło juz ponad 4 kg, a jestem trzy cyfrówką :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2015 - 21:15
Ciasto jest pycha :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2015 - 12:39
Trzymając się Twoich jadłospisów mogę zjeść 1 taki kawałek. A co z resztą ciasta... Nie wierzę, że mrożone też będzie ok :/
Dodano:  1 czerwiec 2015 - 12:46
Zamrozić możesz każde ciasto. To również.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2015 - 22:57
A czy z truskawkami też wyjdzie?
Dodano:  2 czerwiec 2015 - 8:28
Pewnie
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2015 - 9:13
A ile dac tych truskawek?pol kilograma?
Dodano:  3 czerwiec 2015 - 20:02
Pół kilograma będzie ok. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 sierpień 2015 - 10:25
Na jaki rozmiar blaszki sąte proporcje?
Dodano:  25 sierpień 2015 - 12:22
Standardowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 wrzesień 2015 - 0:19
Jak przechowujemy takie ciasto? W lodówce?
Dodano:  10 wrzesień 2015 - 8:26
Poza lodówką. W lodówce stwardnieje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2016 - 12:36
super przepis właśnie będe go robić
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 maj 2016 - 23:46
Czy papier do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką czy albo papier albo smarowanie masłem?
Dodano:  17 maj 2016 - 15:17
Papieru (tego ciemnego) już nie trzeba smarować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 czerwiec 2016 - 20:15
Piekarnik ustawić z termoobiegiem, czy góra-dół?
Dodano:  16 czerwiec 2016 - 8:51
góra/dół
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds