Tak jak obiecałam podaję przepis na moją popisową konfiturę z nektarynek. Zaraz po powidłach śliwkowych które uwielbiam i robię według staropolskiej tradycji, te nektarynkowe są najlepsze.
Do słodkich nektarynek dodaję pomarańcze, cynamon i prawdziwą wanilię. Całość komponuje się doskonale i powiem nieskromnie, że ta konfitura jest przecudowna i jestem pewna że skradnie Wasze serca i będziecie ją robić co roku 😉
Koniecznie musicie wypróbować. Celowo podaję przepis na 4 standardowe słoiki, aby każdy, nawet osoby które mieszkają same, bądź lubiące konfitury jako jedyne w domu, mogły sobie zrobić na zimę.
Na 4 słoiki użyłam 2 łyżek cukru trzcinowego. Cukier można w ogóle usunąć, ale jest naturalnym konserwantem, więc ja niewielką ilość, ale dodaję.
Zachęcam do zrobienia, tym bardziej, że w sprzedaży mamy już nasze krajowe nektarynki.
- 3 kg nektarynek
- 4 dojrzałe pomarańcze (duże)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu (można więcej)
- cała laska wanilii
- Z nektarynek usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki i wkładamy do wysokiego garnka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą, ale jeśli takiego nie macie, użyjcie takiego który macie pewność że nie przywiera). Garnek z nektarynkami stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając ok. 30- 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy najlepiej na noc.
- Rano znów doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 10-15 minut. Wyłączamy.
MOJA RADA! Z owoców ma odparować woda. Ja nigdy nie robię tak, że gotuję non stop dobę czy kilka bądź kilkanaście godzin, aby tę wodę odparować. Po prostu kilka razy w ciągu dnia, włączam garnek, podgotuję kilkanaście minut i wyłączam. W ten sposób woda odparowuje szybciej i konfitura szybciej gęstnieje. Najlepiej gotować rano przed wyjściem do pracy, później włączyć zaraz po przyjściu i na wieczór. Czyli trzy razy w ciągu dnia. Jeśli możecie częściej, gotujcie częściej np. 4-5 razy w ciągu dnia po 10-15 minut na minimalnym ogniu.
- Gotowanie trzy razy w ciągu dnia powtarzamy przez 3 dni.Trzeciego dnia dodajemy wyfiletowane i pokrojone w kostkę pomarańcze, cynamon, wanilię i cukier. Gotujemy kolejne 2 dni w tym samym systemie co poprzednio. Jeśli konfitura zgęstnieje po jednym dniu, nie trzeba jej dosmażać kolejnego.
- Gęstą konfiturę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem stawiając na ściereczce. Nie odwracamy przez kilka godzin. Ja zostawiam na noc.
Brzmi przepysznie!
Całość ma 1900 kcal. Trzeba obliczyć wagę produktu finalnego (u każdego może być różna) i obliczyć ile ma łyżka.
Mi wyszło 29 kcal na łyżkę.
Piszesz zeby wziac wysoki garnek a mnie sie wydaje , ze lepszy by byl taki szerszy wtedy woda moze wyparowac szybciej. Pozdrawiam :]
możesz gotować co 3 h przez 10-15 minut i wyłączać
ale te 3 dni musisz nad nią popracować
a czy te nektarynki można zastapić żółtymi śliwkami ? z góry dziękuje :)
można żółtymi śliwkami zastąpić nektarynki tylko pewnie trzeba będzie dłużej zesmażać bo mają więcej wody
jeśli zupełnie zdrowa to obydwa aczkolwiek do orkiszowego dodałabym ziaren,
Jeśli chodzi o przerwy między posiłkami to jest to czas orientacyjny liczony od rozpoczęcia posiłku czyli jeśli jesz śniadanie o 6 to następny posiłek liczony za 4 godziny zjesz o 10.
mirabelki nie mają :)
ja dżem wiśniowy robię z żelfixem właśnie
bardzo przydatny, zarówno dla uczniów jak i ich rodziców ;)) proszę serdecznie o odpowiedź i z całym szacunkiem podziwiam Pani prace i zaangażowanie w prowadzenie tegoż bloga ;-)
Super że młode osoby dbają o siebie. Że wśród propagandy chipsowo - coca colowej są jeszcze młodzi chcący żyć zdrowo. Super !
Polecam brac do szkoly wafle ryzowe i do tego jablko, albo banan. Albo jogurt naturalny np. z truskawkami <3 ( kiedys wzielam do szkoly i kolega sie pytal czemu nie mam jogurtu w kubeczku :D )
Ewentualnie mozesz sobie upiec ciastka owsiane, ale wtedy jest ryzyko ze niewiele zostanie dla Ciebie, bo jak koledzy sie na nie rzucaa.. ;d
pozdrawiam ;) zycze wytrwalosci i podziwiam ze znajdujesz w sobie sile na cwiczenia :)
3Maj sie.
D.
Trzymaj się przepisu.
Zachęcam do lektury ;)
Miałaś też napisać coś o jedzeniu kukurydzy... powstrzymuję się czekając na post:) ale nie wiem ile wytrzymam:)
Pozdrawiam
Dominika
Post o kukurydzy czeka. Jest tak dużo próśb o konkretne tematy, że jest lista ;)
Liczę, że podziałają tak jak piszesz, bo chętnie odstawie leki :) Mam początki insulino-odporności, tarczyce i biegam, ćwiczę i widzę poprawę, liczę na to, iż dodatkowe szczegóły w moim żywieniu pomogą mi w końcu schudnąć :)
Jak narazie, wyniki się unormowały, dzięki aktywności fizycznej, ale tez może dzięki dodatkowej wspomie usunę z organizmu leki :)
Jedno mam pytanie jak długo moge pić koktail pietruszkowy ??? nalezy robic przerwy???
diete mam 1200 kal, modyfikuje obiady pod twoje przepisy bo idealnie mi pasuja....
NIeskładnie pisząc, Goska dajesz nadzieje :)
dieta którą ja publikuję co tydzień jest dietą bazową dla osób zdrowych,
jesienią będzie można u mnie zamówić dietę dostosowaną do konkretnych schorzeń,
w połowie września mam egzamin zawodowy i będę uprawiona do pracy jako dietetyk
trzeba unikać tych kolorowych, słodkich groszków i polew
owszem straty witamin są, witaminy C nie ma jeśli gotujemy cokolwiek, ale inne wartości, zwłaszcza minerały są, owszem w dużo mniejszej ilości niż w świeżych owocach ale są,
wolę takie domowe niż sklepowe a moje dzieci konfitury uwielbiają, ja też do białego sera od czasu do czasu lubię ;)
Mam pytanie odnośnie cukru żelującego, bardzo szkodliwy czy można z nim robić przetwory.
Jeśli masz do wyboru żelfix lub cukier żelujący to co wybierasz? Proszę o odpoweiedź Pozdrawiam JK
ja używam żel fixu, jest na bazie naturalnych pektyn owocowych, nie widzę w tym nic złego,
osobiście robię z nim dżem wiśniowy
Pozdrawiam,
Małgosia
możesz dodać świeżą wanilię
Trudno poczekam kilka dni, bede miała wieksza szanse na znalezienie nieszczęsnej laski wanili ;P