Dziś mam dla Was przepis na kurczaka w sosie cytrynowym na młodych warzywach. Danie uwielbiane przez dzieci, zarówno moje własne, jak i jedzące u nas gościnnie. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby któreś powiedziało „ciocia to mi nie smakuje”. Zawsze rozpływam się w komplementach i rozdaję przepis rodzicom.
Na pierwszy rzut oka może Was dziwić ta cytryna. W daniu dla dzieci? Ale ona jest tu konieczna. Fantastycznie balansuje słodycz cudnie słodkich o tej porze roku młodych warzyw. W doborze składników do dania zawsze kieruję się tajską zasadą. Ma być słodko, słono, gorzko i kwaśno. To połączenie smaku idealnego. Za smak słodki odpowiadają tu warzywa, za słony sól, za kwaśny cytryna, a smakiem gorzkim są zawsze, także i w kuchni tajskiej zioła.
Do dania celowo nie użyłam ziemniaków, ryżu czy makronu, choć takie połączenie byłoby teoretycznie idealne dla dzieci. Zrobiłam natomiast makaron warzywny w dwóch wersjach. Tagliatelle z marchewki i pappardelle z cukinii z cebulką i czosnkiem . Dlaczego? Ponieważ młode warzywa, jędrne, kolorowe, aż słodkie o tej porze roku, są idealnym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw pod każdą postacią. Warto to wykorzystać. Warto też wspólnie z dzieckiem robić zakupy na bazaru i rozkochać je w tej ferii barwi. U mnie zawsze sprawdzała się metoda zakupowa i wspólne gotowanie. Moje dzieci zawsze chętnie jadły to co same wybrały na straganie, zwłaszcza jeśli później wspólnie to przygotowaliśmy.
Składniki na kurczaka w sosie cytrynowym dla 2 osób:
- 2 udka kurczaka
- 2 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- jeden młody seler
- jedna cytryna
- koperek lub natka pietruszki
- łyżka klarowanego masła
- 3 łodygi selera
- zielona część młodego pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 12%
- Woda
- łyżka mąki orkiszowej
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na klarowanym maśle. Młode warzywa oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka z kurczakiem razem z zieleniną (liśćmi selera i zieloną częścią pora). Zalewamy wodą do wysokości ¾ kurczaka. Nie podaję ilości wody, ponieważ jest zależna od wielkości garnka i wielkości młodych warzyw. Pamiętajcie aby woda nie zakrywała kurczaka w całości, ale aby mięso wystawało ok. 2 cm ponad wodę. Przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 40 minut na bardzo małym ogniu.
- Z ugotowanych udek usuwamy skórę i kości. Kroimy w kawałki, odstawiamy na bok. Z wywaru wyciągamy zieleninę.
- Łyżkę mąki rozrabiamy w 150 ml wody. Dodajemy do gotującego się wywaru i gotujemy ciągle mieszając ok. 3-4 minut. Do sosu dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny, śmietanę oraz zieleninę (natkę pietruszki lub koperek). Mieszamy z kawałkami kurczaka.
Składniki na tagliatelle z marchewki dla 2 osób:
- łyżka klarowanego masła
- 3 marchewki
- 50 ml wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ścieramy na tagliatelle.
- Gotowe tagliatelle wrzucamy na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Smażymy chwilę, podlewamy wodą, solimy, przykrywamy pokrywką. Dusimy Ok. 5 minut mieszając co jakiś czas.
Składniki na pappardelle z cukinii dla 2 osób:
- łyżka klarowanego masła
- mała cebula
- jedna cukinia
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na pappardelle. Ja użyłam do tego celu krajalnicy spiralnej.
- Na klarowanym maśle podsuszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Dodajemy pappardelle z cukinii, solimy, smażymy bez przykrycia ok. 6 minut często mieszając.