Odczarować sałatkę jarzynową! Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania, aby była zdrowa, wartościowa i odpowiednia dla cukrzyków i insulinoopornych?
Img

Sałatka jarzynowa. Polski Wielkanocny klasyk. Można by rzec, przekąska kultowa.W latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych obecna na praktycznie każdym stole podczas rodzinnych uroczystości. Ja cały czas mam w pamięci tę przygotowywaną przez moją nieżyjącą już babcię. W dużej salaterce, uklepaną od góry w formie kopca, wysmarowaną warstwą majonezu i udekorowaną pokrojonym w plasterki jajeczkiem, marchewką i zielonym groszkiem. Jako mała dziewczynka zajadałam się nią przez całe święta i na każdych imieninach.

Dziś sałatka jarzynowa ma złą prasę. Mówi się że jest bezwartościowa, tłusta i kaloryczna. Mimo iż na wielu polskich stołach już się nie pojawia, wciąż budzi emocje i bardzo wiele osób o nią pyta, zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych.
Postanowiłam odpowiedzieć gremialnie, tu na forum bloga, co zrobić aby przygotowana w domu sałatka jarzynowa była zdrowa i pełna witamin.
Kluczowe składniki sałatki, swego rodzaju filary, to marchewka, jabłko, jajko, kiszony ogórek, cebula i oczywiście majonez. Ja dodaję jeszcze ziemniaki, selera, pietruszkę i kukurydzę konserwową. Niektórzy dodają konserwowy groszek, pomijając z kolei selera i pietruszkę. Ale zasadniczo nie o skład sałatki tu chodzi a o sposób obróbki warzyw korzeniowych zawierających skrobię ponieważ inaczej trawione będą te ugotowane w wodzie, a inaczej ugotowane na parze. To ważne nie tylko dla tych którzy zwracają uwagę na indeks glikemiczny potraw czyli dla cukrzyków i insulinoopornych, ale też dla osób dla których wartości odżywcze tego co jedzą są istotną kwestią.
W procesie retrogradacji polegającym na poddaniu skrobi działaniu wysokiej temperatury w maleńkiej ilości, lub bez udziału wody, powstaje tzw. oporna skrobia. Proces ten polega na uszkodzeniu struktury skrobi, a konkretnie przemiany formy spiralnej w liniową. Tak zmodyfikowanej skrobi nasz organizm nie trawi. Podobnie dzieje się kiedy produkt z zawartością skrobi schłodzimy po przygotowaniu . W wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) ilość strawnej skrobi znacznie się ograniczy.
Skrobia odporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych, nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.

Dodatkowo podobnie jak błonnik oporna skrobia obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu. To istotne także w niedoczynności tarczycy ponieważ wówczas metabolizm zwalnia w związku z czym ilość i jakość węglowodanów ma znaczenie kluczowe.
Warzywa do sałatki jarzynowej należy więc zawsze gotować na parze, a nie w garnku z wodą. 

Kolejną kwestią oprócz skrobi opornej są witaminy rozpuszczalne w wodzie czyli wszystkie oprócz witaminy A,D,E i K. Jeśli ugotujemy warzywa w wodzie, a następnie tę wodę wylejemy, wraz z nią szlag trafi wszystkie witaminy. Nie wolno tego robić. Pamiętajcie też aby nie obierać warzyw przed ugotowaniem. Dokładnie wyszorowane gotujemy na parze, studzimy i dopiero cieniutko obieramy. W ten sposób zachowamy więcej wartości odżywczych.

Odpowiednio przygotowane warzywa korzeniowe do źródło cennych witamin.
Marchew to bogactwo beta karotenu, działających przeciwnowotworowo karotenoidów oraz luteiny i zeaksantyny pozytywnie wpływających na wzrok. Zawiera też sporo kwasu foliowego, witaminę K, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, żelazo, cynk i sporo potasu.sałatka jarzynowa skrobia oporna insulinooporność dieta cukrzyca
Pietruszka to z kolei panaceum na dolegliwości trawienne. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i jest świetna na wzdęcia. Z uwagi na te właściwości zawsze jest dla niej miejsce w mojej sałatce jarzynowej. Oprócz tego zawiera dużo wapnia i magnezu oraz kwasu foliowego.
Seler to detoksykująca petarda. Zwiększa produkcję żółci, przyspiesza trawienie tłuszczy, działa moczopędnie, oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia wydalanie kwasu moczowego.
Jabłko, cebula, jajko i kiszone ogórki będące filarami sałatki to prawdziwe odżywcze perełki. Żelazo, białko, magnez, cynk, właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, bakterie probiotyczne, witamina C, sole mineralne i witaminy z grupy B to tylko niektóre z ich właściwości.
Aby podkreślić je wszystkie warto dodać do sałatki domowy majonez przygotowany na bazie bogatych w żelazo i aminokwasy egzogenne żółtek oraz dobrej jakości tłuszczu pełnego niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Będąc na zakupach zwróćcie uwagę ile żółtek mają znajdujące się na półkach majonezy. Najwyższa ilość jaką znalazłam to 3%. Warto więc zrobić majonez w domu. Pamiętajcie jednak że nawet najlepszy domowy jest produktem tłustym i kalorycznym. Dodawajmy go więc do sałatki z rozwagą. On ma podkreślić smak użytych składników, a nie być ich poduszeczką.

131 komentarzy

AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:01
Ja zawsze używam warzyw wyjętych z rosołu. Nigdy nie gotuję ich specjalnie - oprócz ziemniaków. Do tego wiadomo jajko, ogórki, natka.
Nie jem takiej sałatki poza domem - tylko swoją, mamy i babci bo inni robią za tłusto, za grubo kroją warzywa i dają dziwne rzeczy (dla mnie dziwne typu groszek, kukurydza, jabłko - fuj!)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:28
Warto gotować osobno bo wszystkie witaminy zostały w rosole ;)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:45
Warzywa z rosołu mają zero wartości :( u mnie w domu daje się jabłko i ogórka kiszonego, więc lubię taki smak - nie lubię za to groszku i jajka w takiej sałatce.. Każdy ma swoje preferencje ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:08
Małgosiu pisałam jakiś czas temu w sprawie dolegliwości po antybiotyku. Zgdnie z Twoją radą dieta lekkostrawna i dobry probiotyk pomogły. Posiew na bakterie i grzyby wyszedł jałowy. Pozostał tylko taki białawy nalot na języku i (co jest akurat super) absolutna niechęć do wszystkiego co ma w sobie cukier. Czy coś z tym jeszcze robić? Czy mogę stopniowo wracać do normalnego jedzenia? Wciąż nie jem owoców i nabiału, tylko trochę jogurtu nat. Pozdrawiam serdecznie
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 9:23
Stopniowo wracaj do normalnego jedzenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:10
Gosiu,
ja wszystkie warzywa do sałatki piekę zawijając po wyszorowaniu w folię.
Pozdrawiam ciepło

Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 9:22
Też super.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:46
Super pomysł!
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:23
Mam pytanie do anonima z 9:10, fajny pomysl z pieczeniem warzyw, ale ile trzeba je piec i w jakiej temperarurze? Z gory dziekuje za odp. :-)
AliDodano:  24 Marzec 2017 - 11:59
Ale aluminium przechodzi do żywności, więc chyba nie końca. Można upiec nie używając folii? Ile trzeba piec?
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 17:15
Ja piekę bez folii i też są super, nie wiem czy coś wtedy ucieka czy nie, a majonez robię z białej fasoli, w smaku identyczny prawie.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 19:13
Przecież pieczesz bez folii - układasz na papierze do pieczenia na blasze piekarnika i pieczesz - ot, cała filozofia :)
Odpowiedz
CatalinkaDodano:  24 Marzec 2017 - 9:10
Ze względu na problemy z woreczkiem żółciowym wyrzuciłam z diety majonez ale w święta zrobię go w wersji domowej, bo sałatka jest punktem obowiązkowym ;)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 23:06
Problemów z woreczkiem możesz się pozbyć oczyszczając wątrobę i przy okazji woreczek. Polecam met. Moritz'a
Odpowiedz
MadziaDodano:  24 Marzec 2017 - 9:11
Witam Gosiu :) A jak ugotuje warzywa dzień wcześniej w wodzie , schłodzę w lodówce i zrobię z nich sałatkę , to będzie to odpowiednia sałatka dla insulinoopornych ?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 9:25
Ale witamin rozpuszczalnych w wodzie już nie masz. Zostaną w wywarze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:11
U mnie na święta zawsze z domowym majonezem (ostatnio robiłam na oleju rzepakowym nierafinowanym, ale okazało się niewypałem ;)), warzywa tak jak piszesz na parze. Na całą dużą salaterkę tylko łyżka majonezu. Na początku marudzili, że go za mało - oczywiście Polacy kochają te sosy - ale już się przyzwyczaili. Fajnie, że o tym napisałaś. ;)
Elzbieta KedzioraDodano:  24 Marzec 2017 - 12:25
co do kalorycznosci majonezu to proponuję wypróbować majonez wegański, można poszukać przepisu na sojonez i tym podobne. robiłam i polecam wszystkim, kalorycznosć znikoma.
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 23:08
Domowy, jest super na oleju słonecznikowym. Ma smak jak dekoracyjny winiary - mój ulubiony ☺
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 23:14
U mnie majonez składa się z kremowego twarogu, gorącego jajka, musztardy i octu jabłkowego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:12
świetny wpis, będzie jak znalazł na święta :) Gosiu, czy jest możliwość wpisu z przykładowym jadłospisem dla osoby z pcos ? byłabym bardzo wdzięczna, bo mimo, że stosuje się do Twoich zaleceń co jeść a czego unikać, sama nie wiem czy dobrze komponuje posiłki :/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:12
Majonez kielecki ma 7% żółtek
A ile na parze trzeba gotować takie warzywa tak orientacyjnie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 9:24
To musiał mi umknąć ;)
Czas gotowania warzy zależy od ich grubości. Musisz sprawdzać patyczkiem takim długim - taką wykałaczką.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:34
Albo po prostu widelcem :)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:12
A czy zamiast majonezu może być jogurt naturalny? Albo może majonez wymieszany z jogurtem? Bardzo lubię sałatkę jarzynowa i nie wyobrażam sobie bez niej świat, jedyny minus to wysokokaloryczny majonez ?
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:14
A tak a'pro po świąt, to co znajdzie się na waszych stołach, jakie potrawy i ciasta? Szukam inspiracji ☺
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 10:28
Już za tydzień cykl świąteczny na blogu.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 20:32
O to super! Małgosiu jesteś Wielka, czekam z niecierpliwością ☺
Odpowiedz
Kasia PłaszewskaDodano:  24 Marzec 2017 - 9:29
Ja mam swój patent na zastąpienie majonezu w sałatkach - zamiast majonezu dodaję sos z jogurtu naturalnego i musztardy. Oczywiście nie jest to to samo, ale też pyszka, a mniej kalorii :)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 20:33
Super pomysł, kradne ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:29
Czy warto pić sok z aloesu? Podobno świetnie działa na jelita. I podobno polecany jest przy Hashimoto. Czy zgadzasz się z tym ? Jeśli tak , to jak go pić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 9:33
jakis przepis na domowy a najlepiej niskokaloryczny majonez?
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 13:47
Niskokaloryczny? Przecież to żółtka i olej ;)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 23:21
Poszukaj w necie. Polecam z kremowego serka, gorącego jajka, musztardy, octu jabłkowego. Miksujemy i gotowe.
Odpowiedz
Agnieszka NowickaDodano:  24 Marzec 2017 - 10:09
Chętnie zrobiłaby majonez sama ale jak do tej pory wychodziły mi okropne :( Mimo że ściśle trzymałam się przepisu
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 10:29
Opublikuje przed świętami. W kwietniu.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:58
Super! :)
Agnieszka NowickaDodano:  24 Marzec 2017 - 15:40
Czekam cierpliwie i znowu się skuszę na ten z własnej kuchni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:23
Małgosiu mam 2 pytania, czy jeśli piję olej z czarnuszki, czy mogę również brać chlorellę i w jakiej kolejności? Drugie pytanie dotyczy bloga, otóż nie wiem jak należy wrócić do zeszłych lat z Twoimi postami, które w tygodniu nam przekazujesz? Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tego dzisiejszego wiosennego dnia!
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 10:30
Czarnuszka na noc, chlorella rano.
Nie rozumiem pytania. Jak wrócić do starych postów?
W przyszłym tygodniu rusza nowy layout bloga i tam będzie wszystko skategoryzowane.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:54
No wraca się normalnie w archiwum bloga :) ja tak wracam , wszystko jest od pierwszego wpisu :)
a warto wrócić bo świetne przepisy są;)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:41
Musisz wejść w archiwum jest po prawej stronie
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 12:00
A czy będzie na blogu spis treści wszystkich postów ? Bo ostatnio jest moda na pomijanie tego i jak ktoś dopiero trafił na blog i chce się zorientować o czym bylo na nim pisane, to musi po kolei strona po stronie przeglądać. Ja w takim przypadku najdalej po trzeciej się zniechęcam...:)
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:45
Tak.Nowa strona będzie bardzo funkcjonalna. Przekonasz się już w przyszłym tygodniu.
Odpowiedz
kubickabDodano:  24 Marzec 2017 - 10:27
A co sądzisz o mieszankach suszonych warzyw? Czy mają jakieś wartości?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 10:31
Ale jako dodatek do czego?
mala miDodano:  24 Marzec 2017 - 10:50
Gosiu a ja gdzies kiedys trafilam na zamiennik majonezu - na bazie awokado, tylko nie pamietam reszty skladnikow, mozilwe ze byl to jogurt i/lub smietana? moze musztarda? mialabys pomysl zeby bylo smacznie? :)
kubickabDodano:  25 Marzec 2017 - 6:42
Ugotowana mieszanka suszonych warzyw - jako zamiennik świeżych. Mają jakieś wartości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:31
Ciekawe ile taka sałatka ma kalorii w 100 gr?
Gosiu a Ty pozwalasz sobie na taka sałatke?
kiedy najlepiej zjeść taką sałatkę?np na śniadanie?bo kolacja to na pewno odpoda:-)
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 19:11
Dlaczego kolacja odpada? - Warzywa i tłuszcz jak znalazł na kolację.
Odpowiedz
Monika MWDodano:  24 Marzec 2017 - 10:53
Do sałatki dodaję sok z cytryny, czy to błąd?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:33
Nie, nie. Po prostu jest kwaśniejsza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 10:54
Małgosiu kochana, zapowiadasz posty o Wielkanocy a ja z niepokojem czekam na dalsze posty o menopauzie. Codziennie zaglądam na Twój blog z nadzieją w sercu, że poradzisz nam jak zminimalizować przykre skutki. Ja już nie mogę sobie poradzić ze swoim złym nastrojem, depresja, pamięcią... Wykluczyłam juz tarczycę i Candidę, pozostała menopauza. Bardzo proszę Cię w imieniu wielu czytelniczek o kontynuację cyklu, bo lekarze mają tylko jedną odpowiedź - tak musi być i już.
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:34
Kochana będą ale muszę wszystkich pogodzić. I tych czekających na przepisy wielkanocne i Panie czekające na porady w menopauzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:03
Małgosiu, jak można zapobiec skutkom ubocznym leków na organizm? Konkretnie mam na myśli leki przeciwbólowe - mam problemy z kręgosłupem i czasami przez kilka dni muszę brać leki p/bólowe, a niestety moje włosy reagują na to strasznym wypadaniem. Czy dodawanie natki pietruszki i innych produktów detoksykujących może pomóc?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam :-)
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:38
Pomoże amarantus, natka pietruszki, sok z pokrzywy, dużo kasz i wody.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:12
Małgosiu skończyłam właśnie kurację pyłkiem a dostałam w prezencie sok z pokrzywy. Czy warto go odrazu wprowadzić, jesli tak to w jakich dawkach? I czy jeśli staram się o zajście w ciążę to będzie ok?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:34
Tak. 50 ml dziennie.
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 20:35
Małgosia a co sadzisz o pokrywie indyjskiej warto używać?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:18
A ja jestem z tych ,,szczęśliwych" bo nie znoszę majonezu, stąd unikam tej sałatki, bo nabiału jeść nie mogę więc jakiekolwiek jogurty odpadają. Jestem ciekawa czy ta sama sałatka z oliwą z oliwek może smakować dobrze.

A odnośnie warzyw- co sądzisz na temat warzyw na patelnię? tzn np. podsmażona cukinia, marchew i cebula i do tego kasza. Czy taka forma podania marchwi jest ok, czy wpisuje się w tą samą grupę co gotowana w wodzie?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:39
Warzywa na patelnię super sprawa. Zbierane latem w sezonie zachowują pełnię wartości odżywczych.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 20:38
Ojej no to super, ja właśnie miałam pytać o to samo, bo uwielbiam te mieszanki mrożone na patelnię, duszone na oleju kokosowym ?
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 20:56
A salatka bez majonezu tylko z oliwa i musztarda tez super sprawa. wyprobowalam :-))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:23
Ja dodaję jedynie łyżkę majonezu, a reszta gesty jogurt naturalny. I też jest super!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:44
Gosiu jak ruszy nowa strona to będą na niej opcje tak jak w starej obiady,sniadania... a w niej wszystkie potrawy które podajesz?tyle tych nowości a szkoda bo giną pod innymi postami,a jak cos się przypomni to się długo szuka
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:40
Tak. Nowa strona będzie bardzo funkcjonalna. Ruszy końcem przyszłego tygodnia.
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 20:41
Małgosiu kochana, dziękuję Ci za ten blog, jest mega inspiracja i mogę spokojnie powiedzieć, że jestem od niego uzależniona. Pozdrawiam cieplutko i życzę wytrwałości i cierpliwości dla nas, ktorzy zasypuja Cię swoimi pytaniami ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 11:56
Gosiu jak sobie poradzić z zatrzymaniem wody przed okresem?
w tamtym miesiącu przed miesiączką zwiększyłam ilość płynów do ok 2,5 litra-czułam się fatalnie jak balonik czy ta wypita woda tez powoduję te obrzęki?juz się boję co będzie w ty miesiącu
Agnieszka JankowskaDodano:  24 Marzec 2017 - 20:42
Jest o tym post
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 12:34
Witaj Małgosiu! Chciałam poradzić się Ciebie w kwestii gotowania zup dla mojego synka, który ma 8 m-cy. Chodzi mi o sposób obróbki termicznej. Gotuję mu zupy na wywarze mięsnym, mięso wkładam do zimnej wody, a jak wywar zaczyna się gotować to dodaję pokrojone warzywa i całość gotuję na wolnym ogniu ok. 20 min. Pytam, ponieważ czytałam dzisiaj Twój wpis o sałatce jarzynowej i teraz zastanawiam się czy gotować warzywa na parze, a mięso gotować we wrzątku i później wszystko razem blendować. Bardzo proszę odpisz, ponieważ zależy mi na tym, żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych:-)Z góry serdecznie dziękuję!
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:41
Możesz gotować tak jak do tej pory. Wszystkie wartości odżywcze masz w wywarze, w zupce.
Edyta MagdalenaDodano:  27 Marzec 2017 - 0:23
Dla takiego maluszka mięso i warzywa gotujemy osobno bo wywar mięsny jest mocno alergizujący ( białko !) . Ja gotowałam wywar z warzyw,dodawałam osobno ugotowane mięso ( zalane wrzątkiem ) i wszystko blendowałam .Do tego koniecznie masło lub oliwa bo tłuszcz jest nośnikiem :)
Pozdrawiam serdecznie :)
AnonimowyDodano:  28 Marzec 2017 - 0:46
Dziękuję za informacje :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 14:09
Co sądzisz o błonniku buraczanym? Warto sobie codziennie porcje dorzucać?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Marzec 2017 - 15:42
Warto.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 16:24
Gosiu, czy teraz warto przyrzadzac wode z mieta? Czy dodawac cytryne? Słyszałam tez o ogorku?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:38
Pewnie że warto. Zawsze takie dodatki wzbogacają smak i aromat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 17:18
Gosiu, sprawilas sobie Thermomixa? :) na zdjeciu widac chyba Varome do gotowania na parze?. Bedziesz publikowac jakies przepisy z jego wykorzystaniem? Pozdrawiam i dziekuje za ogromna wiedze i zaangazowanie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:39
Tak, mam teromixa ;)
KejtDodano:  29 Marzec 2017 - 18:48
Czy moglabys napisac ile czasu w TM parujesz warzywa w calosci? Ja zawsze kroilam bo chcialam miec pewnosc ze nie beda twarde w srodku...
Odpowiedz
KingaDodano:  24 Marzec 2017 - 18:25
Wygląda apetycznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 19:00
Malgosiu, prosze napisz co myslisz o tym bo zaczynam swirowac, lekarz rodzinny stwierdzil ze jest ok. Syn 4 lata, zaparcia od dawna, od jakiegos czasu ciagle zmeczony, bawic sie nie chce, spi po 12 godzin, oczy podsiniaczone non stop, przeleczony pyrantelum, od dwoch lat waga stoi w miejscu(14,5kg), badanie TSH, FT3 i FT4 zrobione. Probowalam to liczyc z wzoru przez Ciebie podanego i z normami jakie byly na badaniu, wyszlo mi 42,64% i 110% przy TSH 3,325ulU/ml ( FT3 3,78pg/ml, FT4 1,58 nd/dl) ... czy normy dla dzieci sa jakies inne? Czy te podane u mnie na badaniu powinny byc te odpowiednie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 19:17
Pani Małgosiu, proszę o radę. Od około pół roku mam kłopoty osobiste. Stres sporo mnie kosztował, znacznie schudłam, ale chcę wrócić do żywych. Jak wyprostować swoje zdrowie i wzmocnić ciało. Od czego zacząć? Wiem,że muszę o siebie zadbać dla moich najbliższych. Bardzo proszę o radę, serdecznie pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:40
Bardzo dobry temat na post. Napiszę o tym szerzej, osobny artykuł bo wiele osób ma takie problemy.
Odpowiedz
Anna S.Dodano:  24 Marzec 2017 - 22:46
Bardzo apetyczna sałatka i jaka zdrowa :-) Pycha :-)
Odpowiedz
Dominika RauDodano:  24 Marzec 2017 - 22:55
Nigdy nie pomyślałabym, żeby gotować warzywa na parze NIEOBRANE, super!!! Dziękuje za radę :-)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Marzec 2017 - 23:44
Czy wszystkie warzywa nalezy gotowac na parze np. Marchew,brokul,kalafior,korzeniaste,burak i te ktore maja skorki w skorkach,aby zachowaly jak najwiecej wartosci? Gotuje warzywa jako forma salatki do obiadu na cieplo. Co z obrobka miesa-jak je robic,aby tez mialy jak najwiecej wartosci?A z mrozonym?Czy sa jeszcze jakies wyjatki- obrobki termicznej, ktore nalezy znac, aby nie pozbyc sie wartosci?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:42
Najlepiej jest gotować na parze. Wówczas nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 9:19
Małgosiu, przepraszam że nie na temat, ale mam nadzieję że mi odpowiesz, to dla mnie ważne. Zrobiłam sobie post warzywno-owocowy, jeszcze na nim jestem ale chcę z tego wyjść i niedługo mam nadzieję dostanę od Ciebie dietę której tak wyczekuję :-) Chciałabym się dobrze przygotować do niej i nie popsuć nic teraz. Dlatego mam do Ciebie pytanie: czy najpierw wprowadzać węglowodany, potem białko i na końcu tłuszcze? Tak przeczytałam w książce ale chcę znać Twoje zdanie. Proszę Cie o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!
Powiedz mi jeszcze jak zwiększać kaloryczność posiłków? Teraz jem z 800 kcal. Ale normalnie jak wprowadzę coś z poza listy warzywno-wocowej to organizm będzie inaczej funkcjonował i te 800 kcal to strasznie mało przy tzw. odżywaniu zewnętrznym.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:43
Dokładnie tak. Kaloryczność zwiększaj o 100 kcal co dwa tygodnie.
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2017 - 22:40
Dziękuję za informacje. Przyznam że z 800 kcal na ok. 1600 to będę dopiero głodować wieki, aż dwa miesiące. Trochę mnie to martwi. Czy nie będę niedożywiona przez ten czas i czy metabolizm mi nie zwolni?
Pozdrawiam i dziękuję za posty, już tyle mogłam dzięki nim zmienić na lepsze.
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Marzec 2017 - 8:56
Nie ma innej drogi.
Odpowiedz
JustynaDodano:  25 Marzec 2017 - 10:02
Bardzo dziękuję za ten wpis.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 14:21
Małgosiu a co sądzisz o poście Daniela?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 21:05
Witam, Gosiu, moze znasz odpowiedz. Najpierw zaczela mi schodzic skora wokol paznokci u rak (U stop juz tez) palce sa szorstkie suche ale co gorsze zauwazylam teraz ze paznokcie zaczely jakby sie odklejac od maciezy ( onycholiza) dodam ze nie stosuje odzywek z eveline , mam zawsze naturalne paznokcie , zadnych semilakow, hybryd. Teraz olejuje , masc z wit A ale jak poradzic sobie z onycholiza. Pozdrawiam .Anna
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:44
Powinnaś udać się do dermatologa i wykonać też badania krwi i najlepiej pierwiastkową analizę włosa lub biochemię aby sprawdzić czego Ci brakuje. Zbadaj też poziom żelaza.
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2017 - 10:11
dziękuję bardzo za wskazówki, mam nadzieje ze uzupełnie ewentualne niedobory i problem zniknie- okropnie to wygląda. juz myślałam że jakiś grzyb. P.S. niesamowity blog i wiedza. gratuluje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 21:14
Gosiu, lekarze nie znaja przyczyny, maz czesto odaje mocz , w nocy nawet co 2 h choc nie pije juz od godz 18.00 zeby tego uniknac. parcie na pechez utrudnia normalne funkcjonowanie gdyz pracuje w terenie i nie zawsze jest mozliwosc korzystania z toalety. Byly badania moczu krwi antybiotyki - bez skutku . Urolog podejrzewa przerost prostaty ( 42 lata )maz ma podwyzszony cholesterol, wit d3 na poziomie 13,53 i eGFR 60 , bardzo ograniczyl cukier , stara sie regularnie i zdrowo jesc , wiecej ruchu a przybiera na wadze. Gdzie szukac przyczyny , pomocy. Dziekuje pozdrawiam i przepraszam jesli zawracam glowe.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:44
Ile mąż waży?
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2017 - 9:05
182cm - 90,5 kg dodam również ze po każdym posiłku nawet kanapce musi skorzystać z toalety. nie jest to biegunka. Dziękuję . Miłego dnia
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 9:11
Jeśli oddaje mocz w nocy z taką częstotliwością to jest to częstomocz. Pytałam o wagę ponieważ bywa że przy nadwadze jest ucisk na pęcherz ale mąż nadwagi nie ma. Konieczne na pewno jest suplementowanie D3 bo wynik jest fatalny. Trzeba też obniżyć cholesterol. Diagnostycznie trzeba iść w kierunku leczenia częstomoczu. Jeśli urolog w takiej częstotliwości oddawania moczu nie widzi problemu to radzę zmienić lekarza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2017 - 22:07
Witam :) Czy jogurt kokosowy o takim skłądzie ma niski indeks czy wysoki ? Czy cukier mocno po nim skacze? Skład: mleko kokosowe*, skrobia*, kultury bakterii(*certyfikowany produkt ekologiczny)

W 100g: energia 766 kJ/183 kcal; tłuszcze 18.0g (w tym nasycone 13.0g); węglowodany 3.0g (w tym cukier 0.5g); białko 2.3g; sól 0.01g
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:45
odsyłam do posta o IG i tam pokazuję jak sobie policzyć Ig potrawy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 13:14
Czy zamiast otrębów dodawanych do owoców (przy PCOS więc muszę uważać na IG) można dawać mielony ostropest plamisty (zalecił mi gastrolog) czy zostać przy otrębach?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:46
Można ostropest.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 15:12
Małgosiu, przeczytałam w gazecie że przy Hashimoto powinno się unikać następujcych rzeczy:
ziemniaki, szpinak, pomidory, truskawki, brokuły, kapusta, soja, rzodkiewka, mieszanki przypraw.
Przyznam że niektórymi jestem zadziwionam. Czy to prawda? :o
Wierna czytelniczka :)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:47
Według gazetowych porad to przy Hashimoto zostaje tylko woda, a i też nie do końca bo z rurociągu czy butelki plastikowej niewskazana.
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2017 - 22:32
Hahaha, dziękuję Małgosiu. Uf. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 15:17
Czy przy nietolerancji na gluten i pszenicę mogę jeść otręby owsiane i płatki owsiane które są zanieczyszczone glutenem, czy koniecznie muszę szukać takich które są wolne od glutenu?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:47
Tylko przy bardzo wysokiej nietolerancji.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 15:33
Gosiu czy na redukcji zabroniona jest mąka owsiana?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:47
Nie jest zabroniona.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 20:59
Małgosiu A co sądzisz o blonniku witalnym , warto czy nie ? Wole go od glutka z siemienia ale boję się, ze mi się jelita uzaleznia?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:48
Warto.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 21:32
Małgosiu co sądzisz o stevi w tabletkach , bo mam zamiar dodawać sobie do herbaty i nie wiem czy to dobry wybór :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2017 - 21:39
A ja w kwestii dawnego wpisu o owocach w diecie cukrzyka. W dodatku zdrowie do Gazety Wyborczej jest wywiad z profesorem Czupryniakiem na temat diety cukrzyka i odchudzaniu. W wywiadzie profesor dość negatywnie wypowiada się o jedzeniu owoców. Co ty na to?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:52
Nie zgadzam się z tą opinią. Owoce mają w sobie naturalny błonnik. Dodatkowo przy cukrzycy należy spowolnić metabolizm glukozy dodając do tych że owoców dodatkowy błonnik i tłuszcz (np. orzechy). Ale rozumiem opinię lekarza bo czasem lepiej powiedzieć pacjentowi że czegoś nie wolno niż ma potem ten ma przesadzić z ilością. W tym temacie bardzo szwankuje edukacja pacjenta ale to tez pewnie wynika z czasu jaki lekarz może pacjentowi poświęcić. Zamiast go edukować w temacie diety i łączenia składników, lekarz woli po prostu czegoś zabronić. Nie wolno i koniec. Ja mam bardzo wielu pacjentów z cukrzycą i dostają w diecie odpowiednio zestawione z dodatkami owoce. Oczywiście nie melona czy winogrona, ale dostosowane do schorzenia owoce.
Odpowiedz
.justine.Dodano:  26 Marzec 2017 - 23:38
Pani Małgosiu ja mam pytanie o olej z czarnuszki i dha.podaje córce wiek 3lata codziennie rano 1/4 lyzeczki oleju z czarnuszki. Corka nie je ryb. Moge jej podawac dodatkowo kapsulke omegamed dha dziennie? Ze wzgledu na kwasy omega3? I jeszcze jedno pytanie-córka popija olej z czarnuszki rano mlekiem kozim zamiast sokiem, mozna tak robic? :) dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:57
1 -tak
2- nie, nie popijamy olejów mlekiem
.justine.Dodano:  27 Marzec 2017 - 11:44
Dziękuje:)
Odpowiedz
.justine.Dodano:  27 Marzec 2017 - 0:12
Jeszcze zapytam o olej z ostropestu. Chciałabym zacząć go stosować. Proszę o poradę co lepiejwybrać, olej czy zmielone ziarna?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:57
Olej.
.justine.Dodano:  27 Marzec 2017 - 11:43
Dziękuję:)
Odpowiedz
JagodaDodano:  27 Marzec 2017 - 8:31
Małgosiu, szukam porady.Mój mąż od jakiegoś czasu cierpi z powodu strasznych gazow.W weekend jadł bardzo lekkostrawnie i nadal ma te dolegliwosci.Proszę podpowiedz od czego zacząć szukanie przyczyny?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Marzec 2017 - 8:58
Trzeba wykonać testy na nietolerancje pokarmowe aby wykluczyć czy mężowi szkodzi coś co je. To wcale nie musi być gluten czy nabiał ale np. zwykłe poczciwe jabłko czy pszenica.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  27 Marzec 2017 - 16:19
A ja dodaję do sałatki jogurtu greckiego. Praktycznie nie zauważam różnicy w smaku (doprawiam jeszcze solą, pieprzem, cytryną i odrobiną majonezu). Polecam :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ