Dawno nie było ciacha, więc postanowiłam zrobić coś słodkiego tym bardziej, że zbliża się weekend, a w weekend jemy przecież słodkości 🙂
Trochę przyjemności należy się każdemu, nawet dbającym o linię.
Osoby korzystające z moich jadłospisów z pewnością wyczekują na ten moment cały tydzień. Ja zresztą też 🙂
Dziś będzie szybka tarta sernikowa na spodzie z czekoladowych herbatników lub ciasteczek amarettini. Pierwszy raz robiłam z ciasteczkami amarettini, teraz z czekoladowymi herbatnikami i powiem Wam, że nie ma wielkiej różnicy.
Tartę robi się szybko bo nie musimy zagniatać kruchego ciast,chłodzić go w lodówce etc., więc oszczędzamy sporo czasu. Spód z ciasteczek smakuje wyśmienicie. Smak tej tarty przypomina sernik ambasador. Jedliście kiedyś ambasadora?
Wierzch tarty to kawałki ciastek, płatki migdałowe, polewa czekoladowa i wiśnie z nalewki wiśniowej. Wiśnie z procentami to jest hit, ale oczywiście jeśli nie macie wiśni z nalewki zróbcie bez.
Tak naprawdę wierzch tarty możecie przyozdobić dowolnie.
- opakowanie czekoladowych herbatników lub ciasteczek amarettini
- 5 jajek
- 250 gramów serka mascarpone
- 500 gramów serka śmietankowego (w wiaderku do serników)
- 100 gramów cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 7 łyżek likieru amaretto
- 50 gramów płatków migdałowych
- Herbatniki włożyć do woreczka, zawiązać i pokruszyć przy pomocy tłuczka do mięsa 🙂
Formę do tarty wysmarować masłem,oprószyć mąką i wysypać pokruszonymi ciastkami (zostawić trochę do wysypania góry tarty) . - Jajka starannie utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
- Serek mascarpone zmiksować z serkiem śmietankowym. Cały czas miksując dodać budyń w proszku i likier amaretto. Następnie masę serowa połączyć z masą jajeczną.
- Masę serową wylać na ciasteczka. Górę posypać resztą ciasteczek i płatkami migdałowymi.
- Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu i piec 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 10 minut.
- tabliczka czekolady mlecznej
- łyżeczka masła
- 4 łyżki mleka
- W naczyniu rozgrzewamy masło i dodajemy połamaną w kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Jeszcze ciepłą masą czekoladową polewamy tartę. Na koniec dekorujemy wiśniami z nalewki.
Budyń waniliowy duży czy mały? PEwnie mały i bez cukru?
Czas pieczenia nie zmienia się.
Ania