Witamina B12! Wszystko, co weganin, wegetarianin i wszystkożerca wiedzieć powinien.
Img

Witamina B12 (kobalamina) to witamina kluczowa, jeśli chodzi o budowanie odporności i właściwą jakość krwi. Od właściwej jakości krwi i dobrej odporności zależy nasze zdrowie, a w wielu przypadkach także życie.
To witamina, która bezwzględnie musi być dostarczana z zewnątrz z pożywieniem. W dużych ilościach występuje w mięsie i produktach odzwierzęcych, czyli jajach i nabiale. Jeśli jesteśmy mięso-, jajo- i nabiałożerni, czyli mówiąc kolokwialnie – wszystkożerni, zasadniczo nie mamy się czym martwić. Jeśli nie mamy zaburzeń wchłaniania, o których napiszę za chwilę, to o właściwą ilość witaminy B12 możemy być spokojni.

Czy mięsożerni potrzebują więcej witaminy B12 niż roślinożerni?

Tak, to prawda i przyczyną jest fakt, iż jedząc duże ilości mięsa i nabiału, a mało warzyw i owoców zakwaszamy organizm. Zakwaszenie powoduje większe wykorzystanie witamin na procesy metaboliczne.
Warto zadbać o właściwi bilans kwasowo – zasadowy i jeść dużo warzyw i owoców.

Przyswajanie

Witamina B12 wchłania się w jelicie cienkim, ale aby mogła tam dotrzeć, potrzebuje obecności enzymu mukoproteinoweg będącego składnikiem soków żołądkowych.
Jak zjemy sobie kurczaczka czy jajeczko, witamina B12 uwalniana nam się w żołądku pod wpływem soków żołądkowych i z pomocą produkowanego tam enzymu mukoproteinowego trafia do jelita cienkiego. Tam enzym mukoproteinowy „porzuca” naszą witaminkę, aby ta mogła zostać wchłonięta.

Dlaczego witamina B12 jest taka ważna ?

Odgrywa kluczową rolę w:
  • budowaniu naturalnej odporności,
  • procesie tworzenia czerwonych krwinek,

Witamina B12 bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego, a szpik jest odpowiedzialny za wytwarzanie komórek krwi. Bez witaminy B12 nie mam mowy o prawidłowej budowie erytrocytów.

Ponadto:
  • umożliwia wchłanianie witaminy A oraz jej przekształcenie się w beta karoten,
  • wpływa na aktywizację żelaza,
  • wpływa na przyswajanie białka,
  • jest kluczowa dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią,

Nie wiem czy wiecie, ale noworodek ma we krwi dwa razy więcej witaminy B12 niż jego mama, a łożysko zawiera jej trzy razy więcej. To dowodzi, jak cenna jest ta witamina dla przyszłych mam i ich dzieci. Wegetarianki i weganki w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na poziom tej witaminy w organizmie i badać jej poziom, ponieważ dzieci matek z niedoborem są narażone na problemy z odpornością i opóźnienia umysłowe.

Zapotrzebowanie i największe źródła występowania

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 2-5 µg.
Jeśli chodzi o zawartość w poszczególnych rodzajach pokarmów, to najwięcej znajdziemy w podrobach, czyli w wątrobie i nerkach zwierząt, ponieważ te ilości sięgają tam nawet powyżej 20 µg w 100 gramach.
Jeśli chodzi o pozostałe pokarmy, to całkiem sporo witaminy B12 bo od 5 do 20 µg w 100 gramach znajdziemy w tłustych rybach takich jak łosoś, pstrąg, makrela czy śledź. Od 1 do 5 µg w rybach chudych takich jak mintaj, sola, dorsz czy morszczuk, jajkach, serach, które długo dojrzewają z uwagi na wysoki poziom bakterii probiotycznych oraz mięsie wołowym. Najmniej, bo poniżej 1 µg w 100 gramach, znajdziemy w mięsie drobiowym, wieprzowym oraz nabiale.
Mięsożercom i wegetarianom jedzącym jaja i nabiał niedobory witaminy B12 raczej nie grożą.

A co z weganami ?

W produktach roślinnych witamina B12 nie występuje. Decydując się na dietę wegańską trzeba tę decyzję dobrze przemyśleć i mieć dużą wiedzę. Osobiście jestem bardzo sceptyczna jeśli chodzi o weganizm w ciąży i w wieku dojrzewania. Niedobory na początku ciężko jest wyłapać, ponieważ zmagazynowane w wątrobie zapasy starczają na około 3 lata. Ponadto są często maskowane przez kwas foliowy, więc osobie stosującej dietę wegańską będzie się wydawało, że wszystko jest w porządku.

Jak zbadać czy mamy właściwy poziom witaminy B12?

Najpopularniejszą metodą jest test paskowy dostępny w laboratoriach. To badanie nie jest jednak refundowane przez NFZ i trzeba je wykonać odpłatnie.

Objawy niedoboru:
  • niedokrwistość,
  •  anemia złośliwa, będąca efektem zakłóceń w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • zmniejszenie liczny płytek krwi i krwinek białych,
  • bladość skóry,
  • apatia,
  • zmęczenie,
  • ospałość,
  • depresja,
  • problemy z koncentracją,
Co pozbawia organizm witaminy B12:
  • problemy z przyswajaniem, będące skutkiem braku enzymu mukoproteinowego w soku żołądkowym.
    Jeśli nie ma enzymu mukoproteinowego, witamina B12 nie zostanie dostarczona do jelita cienkiego, a tym samym nie zostanie wchłonięta. Produkcja enzymu mukoproteinowego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale jego ilość zmniejsza się także u osób mających bakterię Helicobacter Pylori oraz choroby autoimmunologiczne. Najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów są zastrzyki z witaminy B12, ale jeśli osoba cierpi na brak enzymu mukoproteinowego, także należy go podać, ponieważ bez niego zastrzyk nie będzie skuteczny.
  • antybiotyki,
  • tabletki antykoncepcyjne,
  • choroby wątroby,
  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów
  • nadużywanie używek,
O właściwą podaż witaminy B12 powinny dbać:
  • osoby z refluksem przyjmujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe,
  • osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe z grupy biguanidów np. zawierające metforminę,
  • osoby przewlekle przyjmujące leki,


Przeczytaj także:

Wypadają Ci włosy, jesteś zmęczona, apatyczna, masz problemy z koncentracją ? To może być objaw anemii (klik)

80 komentarzy

AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 18:03
Jak 'dobrze' zrobić wątróbkę? Jeśli znacie jakieś przepisy to,proszę, podzielcie się bo mi zawsze wychodzi taka... sucha :(
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 18:07
Ja nie podpowiem bo nie lubię wątróbki ;)
AsiaDodano:  7 Grudzień 2015 - 18:51
Ja zawsze moczę wątróbkę w mleku, a potem normalnie smażę. Nie wolno jej solić przed obróbką termiczną, dopiero na talerzu:)
ErplusoDodano:  7 Grudzień 2015 - 19:27
Obtoczyc watrobke w mące i podsmażyc na patelni, wrzucić do garnka.Na tej samej patelni podsmażyc cebule i dorzucić do garnka. Podlac woda i dusic do miekkosci ok pół godziny.15 minut przed koncem dodać jablka pokorjone w kawalki. Nigdy nie lubilam watrobki a dzięki temu przepisów ja pokochalam. Z jabłkami jest naprawdę pycha!
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 20:51
Potwierdzam. Ja także moczę wątróbkę w mleku. Najlepiej namoczyć poprzedniego dnia wieczorem. Z solą, można solić dopiero pod koniec smażenia.
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:34
Obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę,trochę wody, gotować max 30 min, przed końcem posolić, popieprzyć, podawać z ziemniakami i najlepiej kapusta kiszoną, smacznego! :)
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 22:17
Mam właśnie pytanie dotyczące wątróbka. Bardzo lubię wątróbkę ale niestety najbardziej drobiową. W sobotę nawierzchni robiłam indyczą ale ta już tak dobra miękka nie jest. W związku z tym, że te nasze kurczaki faszerowane są aż strach pomyśleć czym, zastanawiam się czy warto w ogóle taką wątróbkę jeść? ?? Czy ten cały syf w niej jest? I czy ma ona jakieś wartości?
Pozdrawiam
Anita
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 7:30
A ja wątróbkę gotuję na parze i podaję z grillowaną cebulką i grillowanym jabłkiem. Nawet nastolatki jedzą ;)
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 9:55
Wątróbka to właśnie jest drobiowa, a wątroba to wieprzowa.
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 17:45
Ile gotujesz na parze, Anonimowy z 07:30?
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 22:00
Wątróbkę z indyka 30~40 minut na parze
boprokoDodano:  9 Grudzień 2015 - 8:18
...nikt nie wspomniał ze jak już smażyć wątróbkę to na większym ogniu i krotko!! wtedy będzie soczysta a nie twardy wiór. Oczywiście czasem mocze w mleku, obtaczam w mące z majerankiem a dodatkiem może być jabłuszko z cebulką. Warto spróbować na parze z przeróżnymi dodatkami!
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 15:52
To i ja podam mój sposób na wątróbkę z kurczaka. Kroję na niewielkie kawałki, takie mniej więcej jak połówka śliwki, otaczam w mące i wrzucam na gorący tłuszcz - smaży się szybko do zrumienienia. Na koniec sól, pieprz i sekretny składnik - skrapiam octem balsamicznym (dobrym !), czekam chwilę aż odparuje. Ocet zostawia b.dobry smak. Na osobnej patelni duszę cebulę dodając pod koniec kwaśne jabłko w ćwiartkach. Moją wątróbkę lubią wszyscy, nawet ci, którzy mieli do wątróbki uraz :-)
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 0:35
No to i ja się dołączę :D
Wątróbkę drobiową moczę w mleku ,ok godziny ,więcej nie trzeba bo drobiowa jest delikatna.Odsączam na ręczniku papierowym i wrzucam na patelnię,na ostry ogień,obsmażam po kilkanaście sekund na każdej stronie,dorzucam cebulę ,chwilę przesmażam ,potem zmniejszam ogień na minimum,przykrywam i duszę kilkanaście minut.Jak ktoś lubi można też dorzucić jabłka.Wątróbka wychodzi miękka i soczysta :)
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 0:39
Wątróbki nie powinny jeść kobiety w ciąży i małe dzieci.Wątróbka ma dużo wit A i żelaza ale też jednocześnie dużo szkodliwych substancji, bo jest "oczyszczaczem " organizmu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 19:36
Witaj Małgosiu, chciałabym w przyszłości zamówic u Ciebie dietę na trądzik hormonalny, bo wiem ze też takie ukąłdasz. Jednak w grę wchodziłyby tylko 3 posiłki. Czy nie byłoby problemu?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 19:57
Musiałybyśmy to przedyskutować.
Odpowiedz
fatalliaDodano:  7 Grudzień 2015 - 19:55
Czy poprzez "aktywizację żelaza", można zrozumieć jego czterokrotny wzrost po przyjmowaniu dużej dawki wit. B12 przez miesiąc? Hemoglobinę, żelazo, krwinki czerwone i białe zawsze miałam poniżej normy lub w dolnej granicy. Do tego miałam objawy niedokrwistości, więc zaczęłam przyjmować te witaminy 2 razy w tygodniu (jestem wegetarianką, mocno ograniczam nabiał i jajka) http://sweetpiggy.com.pl/708-witamina-b12-90-tabletek.html i właśnie żelazo bardzo mi skoczyło. Odstawiłam i za kilka dni/tygodni powtórzę badania, ale wyniki mocno mnie zaskoczyły.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 20:01
Chodzi o to że żelazo jest bardziej aktywne, lepiej przyswajalne. Czy czterokrotnie? O tym nie słyszałam i takich badań o ile się orientuje nie ma.
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 9:38
Żelazo spada na początku uzupełniania niedoborów B12. Po7dniach od właczenia B powinno się dodać Fe.
fatalliaDodano:  9 Grudzień 2015 - 15:39
U mnie mocno wzrosło, jak wspomniałam wyżej. Być może przyczyna jest inna, ale to dziwny zbieg okoliczności. Jednak najpierw powtórzę badania ;)
Odpowiedz
AksamitnaDodano:  7 Grudzień 2015 - 20:11
Hej.Ja robię drobiowa na maśle klarowanym ,czas smazenia ok.5 minut potem sól
Cebulę na osobnej patelni podduszam .Super smakuje z ciemnym pieczywem.
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 15:58
Ja też smażę na maśle klarowanym, ale najpierw szklę na nim cebulę, później rozgarniam ją na boki i na środek patelni daję wątróbkę, przykrywam, po chwili ja obracam, w sumie bedzie smazenia tez ok 5 min.Solę już na talerzu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 20:33
Witam. Małgosiu, a co myślisz o syropie klonowym, można od czasu do czasu.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:07
Syrop klonowy jest substancją słodząca więc stosujemy go tak samo ja inne substancje słodzące. Z umiarem.
Odpowiedz
Anna DudaDodano:  7 Grudzień 2015 - 20:38
witaj Gosiu chce wydrukować artykuł i nie umiem czy wiesz może czy to wina bloga czy u mnie coś nie tak..
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:08
Musisz kliknąć w przycisk PRINT. Ona znajduje się tuż nad komentarzami w pasku.
Anna DudaDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:14
klikam ale nie ma żadnej reakcji
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:20
No coś Ty? U mnie działa. Na komputerze mojego męża też.
Anna DudaDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:58
nie wiem co jest w zeszłym tyg drukowałam przepis i działało.. spróbuje za pare dni..
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 15:16
U mnie tez tak kiedys bylo Wszystkie komputery probowalam .. Nic nie dalo Ale za pare godzin dzialalo
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 17:41
A mi wyszukiwarka nie działa od paru dni i też nie wiem czemu
boprokoDodano:  9 Grudzień 2015 - 8:23
u mnie tez wyszukiwarka nie działa już od kilku dni!!! zawsze działała a teraz ZONK. Myślałam ze coś przestawiłam ale na innym komp też nie działa :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2015 - 21:04
JA kocham zupę wątróbkową ze starej Kuchni Polskiej, mogłabym jeść 3 razy w tygodniu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 7:19
Gosiu, w herbatce którą kupiłam 1% stanowi karmelowy syrop cukrowy i maltodekstryna. Czy taka mała ilość cukru jest dopuszczalna i organizm tego nie odczuje?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 8:32
Myślę że nie zaszkodzi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 9:16
Ja mam z tą witaminą duży problem, bo nie dość, że biorę tabletki antykoncepcyjne, to jeszcze nie mogę jeść za bardzo nabiału i mięsa bo zaraz mam straszne problemy z cerą. Jedyne co mogę jeść to jajka. I po przeczytaniu artykułu jestem poważnie zaniepokojona, bo myśl o jedzeniu spiruliny czy chlorelli mnie przeraża
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 9:27
Spirulinę i chlorellę w tabletkach spokojnie przełkniesz a ma inne cenne wartości. Pisałam w zakładce Trochę Zdrowia. Zerknij w wolnej chwili.
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 22:29
Dziękuję !! Nie pomyślałam o tabletkach- choć nie jestem ich fanką może się przekonam. A wracając do tematu czy mogłabyś napisać jakiś post ze wskazówkami dla wegan (wprawdzie czystą weganką nie jestem ale takie jedzenie jest dla mnie najlepsze, a nie znam się do końca na tym przez co mam problemy m.in z cerą i włosami)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 9:28
Gosiu , wyszukiwarka na twoim blogu nie działa .
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 10:22
Wiem. Informatyk naprawia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 9:31
Witam, suplementuję witaminę B12 w kroplach oraz witaminę D3. Czy należy je przyjmować oddzielnie, czy można łączyć? Czy przyjmować przed posiłkiem, w trakcie, czy zachować jakiś odstęp?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 10:23
B12 przyjmuj rano w trakcie posiłku, D3 wieczorem.
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 11:36
Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 10:30
Ja przez diete nabawilam się niedoboru b12. Zwalnia serce, słabe mięśnie, słaba pamięć.
Mam pyt:) jem 4x dziennie co 4 h. 23l praca siedząca. Czy śniadanie 530 kcal to dużo?
9:00 Śniadanie
Serek wiejski z lyzeczka rodzynek, lyzeczka miodu pszczelego, orzechem wloskim. Chlebek pełnoziarnisty podpieczonym w tosterze ?posmarowany dżemem jagodowym z kubeczka, a drugi kawalek z lyzeczka masla orzechowego + 2 suszone sliwki. Serek z piatnicy z wsadem.mam niedowage ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 10:40
Śniadanie 530 kcal przy kaloryczności powyżej 1800 kcal jest ok.
Ile kalorii dziennie jadasz?
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 0:05
Hmm bilans zależy od dnia. Czasem potrafie funkcjowac na 800 kcal czasem mam jest to 2000. 1800 to chyba dobra opcja 15%,bialko, 30 %tluszcze 55% weglowodany. Jem w godzinach 9/13/17/20:40
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 9:57
Jak rozłożyć kalorycznosc posiłków?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 11:16
Jestem na redukcji i przy ćwiczeniach 5 razy w tygodniu po 40 minut,jem 1800 kcal. Niestety tozchorowalam się. Mam angine , nie mam siły na ćwiczenia przez pewnie tydzień,na tyle mam zwolnienie . Ile mam obniżyć kaloryczność przez najbliższy tydzień bez treningów ?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 11:29
Piszesz że masz niedowagę. Ile ważysz? I ile masz lat?
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 11:35
Nie nie .Mam nadwagę , z Pani wzorów obliczylam ze mam jeść 1800 kcal Plus ćwiczenia aby schudnąć .
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 12:14
Teraz kiedy nie ćwiczysz zmniejsz kaloryczność do 1600 kcal.
Odpowiedz
JustynaDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:01
A co oznacza nadmiar witaminy B 12 w organizmie? Czy jest szkodliwy?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:24
Nadmiar wszystkiego jest szkodliwy. Nadmiar B12 odkłada się w w wątrobie i nerkach obciążając te organy.
JustynaDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:28
Dziekuje za odpowiedz ja mam wlasnie taka sytuacje tyle ze przez 2 lata bralam leki rozrzedzajace krew czy moze to miec wplyw na wysoki poziom tej witaminy w organizmie? w lutym mam miec dokladna diagnostyke mam nadzieje ze to nic powaznego pozdr
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:07
Pytanie z innej beczki. Planuję kupić dziadkowi na święta 'suplement' diety, coś w płynie. Do tej poty dziadek pił sok z pokrzywy i rokitnika. Mogłabyś polecić coś innego dla pana 75+ z kiepską pamięcią?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:23
Nie znam tych środków multi więc nie doradzę ale na stronach apteki doz.pl produkty są dobrze opisane i z łatwością porównasz skład.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 14:36
Gosiu,mam pytanie odnosnie dzieci
Jak sie oblicza dzienne zapotrzebowanie na plyny
Moja corka ma 14 lat i wazy 45kg a druga corka ma 11 lat i wazy 37 wiesz ile powinny pic dziennie plynow . Pytam bo uwazam ze malo pija ,a pija wode bez problemu ,ale np 2 corka(mlodsza) pije 3 szklanki dziennie czy to nie za malo?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 16:03
Tu masz dane http://pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=70761
Odpowiedz
Iwona KurowskaDodano:  8 Grudzień 2015 - 18:08
Gosiu mam takie pytanie niezwiązane z tematem, czy mogę wydłużyć sobie twoje koktajlowe 36h oczyszczanie o jeden dzień? Czy te 36 godzin wystarczy do pełnego oczyszczenia organizmu?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Grudzień 2015 - 19:50
36 h wystarczy ale oczywiście, możesz wydłużyć o jeden dzień.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2015 - 21:00
MAŁGOSIA CZEKAM NA TWOJĄ WYCENĘ!!!! I DIETĘ . NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ CZWARTKU☺
Odpowiedz
JagodaDodano:  9 Grudzień 2015 - 1:25
Małgosiu:1.z jakiej firmy makaron i ryż pełnoziarnisty smakuje Twoim dzieciom? 2.Jaki doradziłabys olej dodawać na ciepło do potraw dla dzieci (1,5 roku i 4 latka) 3.Czy 1,5 roczniak może awokado i zmiksowane migdały, słonecznik?
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Grudzień 2015 - 8:57
1 - nie ma znaczenia jakiej firmy, i tak jedzą ;)
2 - na ciepło tylko oleje rafinowane
3 - tak
Odpowiedz
JagodaDodano:  9 Grudzień 2015 - 1:30
Czy zawartosc selenu w pestkach dyni i orzechach brazylijskich ( jak pisałaś wczesniej) jest porównywalna do ilości w suplementach diety? Jestem przeciwnikiem tych suplementów. Mogę je zastąpić dietą? ( mam zalecany selen 2 tabl dziennie)
Qchenne InspiracjeDodano:  9 Grudzień 2015 - 8:54
Selen z produktów naturalnych jest lepiej przyswajalny.
Zawartości składnika w suplemencie nikt nie bada. Bada się tylko w lekach. Nie ma więc pewności czy wartość podana na etykiecie rzeczywiście odpowiada rzeczywistości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 11:02
Małgosiu co sądzisz o spirulinie z rossmanna, czy mogłabyś ja polecić?
http://purasana.redcart.pl/p/1/1/spirulina-sproszkowana-super-food.html
Odpowiedz
www.stomatologdladzieciakow.plDodano:  9 Grudzień 2015 - 12:44
Jakiś czas temu miałam anemię, a winowajcą okazał się właśnie niedobór B12. Na szczęście udało się go w miarę szybko wyrównać.
Odpowiedz
Ewa ŚródkaDodano:  9 Grudzień 2015 - 19:27
A ja mam bardzo duza anemie a B12 w normie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2015 - 22:33
Co Pani sądzi o chlebie takim jak pumpernikiel, pakowany po kilka kromek. Jest zdrowy ?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2015 - 7:50
Nie mam nic przeciwko.
Odpowiedz
MPDodano:  10 Grudzień 2015 - 12:28
Warto również wspomnieć , ze wit b 12 to witamina dajaca nam energii i normująca wszelkie zaburzenia hormonalne; bardzo pomocna jest przy migrenach; warto wiec przez 3 miesiace suplementowac sie ta witamina nie tylko wege , i zobaczyc efekty:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2015 - 16:53
Małgosiu, zakupiłam olej z amarantusa, pietruszki, czarnuszki i lniany, lniany świetnie się komponuje z awokado i rukolą, natomiast trzy pierwsze niekoniecznie :P czy masz pomysł albo może udało Ci się odkryć jakieś ciekawe połączenie (smakowe) tych właśnie trzech olejków ? wiem, że trzeba je stosować wyłącznie na zimno, podobnie jak olej lniany. Pozdrawiam, Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2015 - 20:16
Polecam do pesto.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2015 - 20:46
o i super, dziękuję :)
Odpowiedz
studiozyciaDodano:  29 Grudzień 2015 - 14:52
B12 w formie metylokobalaminy, jest najlepsza i po jezyk, niestety w Polsce prawie niedostepna
Odpowiedz
LadyBlack6kpbDodano:  5 Marzec 2016 - 15:55
Czy rozpisuje Pani diety wegańskie?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Marzec 2016 - 17:18
Tak.
Odpowiedz
KaziKazDodano:  11 Lipiec 2016 - 8:34
ja ostatnio dałam się przekonać siostrze wegance i zaczęłam brać witaminy Puritan's Pride zapewniała, że są bardzo dobre i jej pomagają, dopiero zaczęłam je przyjmować, może coś o tej marce? czy rzeczywiście warto brać produkty tej firmy? dzięki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Luty 2017 - 19:22
Małgosiu,
proszę podpowiedz mi, która postać witaminy B12 jest lepsza przy niedoborach tej witaminy i przy autoagresji Hashimoto - postać metylowana, czy nie. A może nie ma to znaczenia. Czy ta firmy Solgar będzie dobra?
pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ