Dziś mam coś dla bezglutenowców, którzy też czasem chcą zjeść coś słodkiego, a kupić gotowe nie jest łatwo. Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym to mój najnowszy kulinarny eksperyment i muszę powiedzieć, że mąka gryczana jako składnik kruchego ciasta sprawdziła się doskonale. Dyniowo – pomarańczowo-migdałowy mus jest przepyszny i z lekko gryczanym smakiem babeczek fajnie się skomponował.
Zamiast mąki gryczanej można oczywiście dodać innej (ci którzy mogą) np. orkiszowej czy pszennej.
Ja ostatnio do wypieków i do naleśników używam mąki orkiszowej typ 700 i sprawdza się doskonale. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, zwłaszcza jeśli chodzi o naleśniki.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
- 200 g dyni
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki mielonych migdałów
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- Dynię kroimy w kostkę, pomarańcze filetujemy (zdejmujemy białe błonki).
- Do garnka wkładamy dynię, pokrojone pomarańcze, wodę oraz przyprawy (bez miodu). Dusimy na malutkim ogniu aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, blendujemy na gładką masę i dodajemy migdały.
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- sól, łyżka cukru trzcinowego
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Schładzamy w lodówce przez godzinę.
- Rozwałkowujemy na stolnicy i wypełniamy formy do babeczek (foremek niczym nie smarujemy).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Zapiekamy babeczki wypełnione ciastem (bez musu) przez 5 minut.
- Wyjmujemy babeczki, nakładamy mus i pieczemy ok. 10 -15 minut z termoobiegiem.
napisz proszę kiedy bedzie można zamówić dietę?
pozdrawiam ciepło z wrocławia
Dominika
a z dietami startuję od poniedziałku
mi z tych foremek wypadały
Dziękuję za inspirację.
Wlasnie Gosiu co sadzisz o kaszy mannej,??? jakoś nie zauwazylam jej w twoich przepisach a mozna ja przyrzadzic na rozne sposoby :)
warto jeść przemiennie i manną, i jaglaną i owsiankę i coś z jajkiem - dieta musi być urozmaicona
sam serek wiejski na śniadanie kosztuje 2 zł czyli prawie połowę budżetu a gdzie reszta posiłków
1,5 roczne dziecko trawi pestki , musisz jej tylko zmielić bo ich nie pogryzie i dodawać do potraw w formie zmielonej
polecam jaglankę na mleku z orzechami (omega 3 najlepszą przyswajalność mają wieczorem) lub jakiś twarożek
nie będzie kłopotem po upieczeniu żeby babeczki wyjąć?
kruche ciasto jest z masłem więc babeczki nie przywrą
ze względu na mdłości mniej a częściej,
Pozdrawiam!! :)