fbpx
Fettucini Carbonara ! Jak zrobić carbonarę, aby nie wyszła jajecznica ?
Img

Carbonara to klasyk. Przepis na to danie znajdziecie w każdej książce poświęconej kuchni włoskiej.
W Polsce ma je w swoim menu, praktycznie każda restauracja serwująca kuchnię włoską, jednak znaleźć taką w której zjecie dobrą carbonarę to sztuka.
Dlaczego ?
Prawie zawsze dostaję makaron z jajecznicą lub makaron z ciapaciają a’la beszamel. A przecież carbonara to danie bardzo proste. Trzeba jedynie dobrze zsynchronizować działania i czasy poszczególnych etapów.
Aby uzyskać jedwabisty sos należy ugotowany i odcedzony makaron natychmiast dodać do masy jajecznej, aby gorąca pasta ścięła jajka bez robienia z nich jajecznicy. Tyle.

Wersji carbonary jest mnóstwo. W zależności od regionu i inwencji twórczej gospodyni dodaje się przeróżne dodatki, jednak jajeczna podstawa jest zawsze taka sama.
Doskonałą carbonarę i genialne dania kuchni włoskiej znajdziecie w Restauracji Villa Toscania pod Poznaniem .
Genialne miejsce i zazdroszczę poznaniakom, że mają obok taką perełkę.

Moją carbonarę wzbogaciłam o pieczarki i marchewkę. Pasuje mi to zestawienie smaków.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal

Składniki dla 4-5 osób  :Fettucini Carbonara ! Jak zrobić carbonarę, aby nie wyszła jajecznica ?
  • pół cebuli
  • 2 pieczarki
  • pół marchewki
  • 170 gram pancetty lub surowego wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 60 gram startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • *500 gramów świeżego makaronu fettucini (tagliatelle lub spaghetti ) 
Przygotowanie:
  1. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski pancettę (lub boczek). Jak lekko zesmaży się tłuszczyk dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w cienkie kawałki pieczarki oraz startą na tagliatelle marchewkę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a pancetta zrobi się chrupiąca.Przykrywamy aby nie wystygło.
  2. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Ma być al dente.
    Zanim odcedzisz wodę odlej szklankę !!!
  3. Podczas gotowania się makaronu przygotowujemy masę jajeczną. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan i 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy.
  4. Odcedzamy makaron i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy, aż jajka lekko się zetną. Pod wpływem ciepła masa jajeczna powinna utworzyć sos o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sosu jest za mało dolewamy trochę wody z gotowania makaronu.
  5. Do makaronu dodajemy pancettę z cebulą i dodatkami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wołowina w sosie pieczarkowym z koperkiem

Po ostatniej serii przepisów wegetariańskich, przyszła pora na coś dla lubiących dania mięsne.  Moja propozycja to wołowina w sosie pieczarkowym. Czytaj dalej

Odczarować sałatkę jarzynową! Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania, aby była zdrowa, wartościowa i odpowiednia dla cukrzyków i insulinoopornych?

Sałatka jarzynowa. Polski Wielkanocny klasyk. Można by rzec, przekąska kultowa.W latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych obecna na praktycznie każdym stole podczas Czytaj dalej

Cukinia faszerowana po włosku

Połączenie jesieni która rozgościła się już na dobre, ze wspomnieniem tegorocznych podróży do Włoch. Doskonała na obiad, kolację lub na Czytaj dalej

Najpyszniejszy obiadek dla dzieci – delikatne pulpeciki cielęce pieczone w sosie jarzynowo – ziołowym

Kochani dziś potrawa którą pokocha każde dziecko. Ba! Zaryzykuję stwierdzenie że nawet każdy dorosły. Cielęce pulpeciki, ale jakie. Pieczone w Czytaj dalej

23 komentarze

Marzena RakDodano:  23 listopad 2013 - 12:36
Mhhh pyszności! :)
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  23 listopad 2013 - 12:49
wygląda świetnie, lubię makaronowe dania:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 listopad 2013 - 21:23
Gosiu czy mogłabyś zamieszczać gramaturę porcji? Ja wiem,że nie każdy ma wagę,ale dużo daje taki przelicznik..Tym którzy nie mają polecam kupienie wagi kuchennej,koszt ok. 20zł ,pomaga pośrednio przy liczeniu kalorii:). pozdrawiam,Magda
Dodano:  23 listopad 2013 - 21:38
OK.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 9:55
Mam pytanie czy ta mase jajeczna razem z makaronem przekladamy jeszcze na patelnie ?
Dodano:  18 styczeń 2014 - 10:05
Już nie. Gorący makaron zetnie jajka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 14:55
Ile razy w tygodniu mozna pozwolic sbie na makaron lub inne dania maczne?
Dodano:  28 styczeń 2014 - 15:12
Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie. Produkty pełnoziarniste powinniśmy spożywać codziennie. Węglowodany złożone są bardzo ważne w odżywianiu.
Myślę że 2-3 razy w tygodniu z lekkim sosem lub warzywami będzie ok.
Unikaj ciężkich zawiesistych sosów.
A jeśli chodzi o produkty mączne typu kluski, kopytka etc. to ja unikam takich rzeczy. Zdarza mi się zjeść ale naprawdę rzadko.
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  3 luty 2014 - 21:45
Ależ mi się spodobało to danie, jak skończymy gołąbki to z pewnością będzie kolejnym obiadem. W ogóle to już chyba uzależniłam się od zaglądania na Twojego bloga i na fb, jesteś pierwsza przed Ewą :) Mój mąż mówi, że odkąd zaczęłam zdrowe odżywianie to nie wychodzę z kuchni :))) Ale jest dobrze,czuję się już lżejsza i prawie nie chce mi sie podjadać a to do mnie nie pasuje, bo jadłam ciągle, często przypadkowe rzeczy. mam nadzieję, że ochota na zmiany nigdy mi nie przejdzie. jeszcze tylko dodam ćwiczenia i będzie super!
Ps.zastanawiam się czasem jak Ty na wszystko znajdujesz czas i jeszcze wyglądasz jakbyś nigdy nie była zmęczona. Pozdrawiam i podziwiam paa
Dodano:  3 luty 2014 - 21:48
Aniu dziękuję Ci bardzo, ale są dni że przydeptuję sobie własny język :)
Cieszę się że masz energię i cieszą Cię zmiany ! Strasznie się cieszę !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 luty 2014 - 23:10
Uwielbiam Twoje przepisy, wielkie dzięki za nie :) mam tylko jedno małe pytanie, czy można by podawać ilość makaronu w gramach przed ugotowaniem, na sucho? Łatwiej go zważyć przed ugotowaniem, a ja nigdy nie wiem ile go gotować, żeby potem wyszła dokładnie szklanka ugotowanego ;)
Dodano:  27 luty 2014 - 8:12
dobrze, będę podawała :)
AnonimowyDodano:  28 luty 2014 - 9:34
dzięki! :*
Odpowiedz
marcz89Dodano:  1 marzec 2014 - 15:44
dziś robiłam:) pyyycha:))
Odpowiedz
marcz89Dodano:  1 marzec 2014 - 15:46
dziś robiłam:) pyyycha:) od dziś masz nową fankę:D
Odpowiedz
Sylwia KozaDodano:  17 marzec 2014 - 18:23
Jak będzie smakowała po odgrzaniu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 12:22
a czy zamiast parmezanu można użyć jakiegoś innego sera?? np. mozzarelli ??
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 12:49
zmiana sera zaważy na smaku, parmezan jest tu idealny, ale możesz użyć mozzarelli z tym że musisz ją drobno posiekać aby się rozpuściła
Odpowiedz
shellterDodano:  15 marzec 2015 - 16:43
Dziś robiłam,bardzo smaczne i syte :) Za pierwszym razem nie wyszedł mi sosik o konsystencji śmietany ale może następnym razem pójdzie lepiej :) Mimo wszystko polecam,pyszota ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 czerwiec 2015 - 11:13
Jeszcze nie robiłam wg Twojego przepisu -cały czas szukam przepisu "idealnego" poniewaz mam problem -często tworzy mi się jajecznica z makaronem :-(
Ps.1 To jest przepis bez śmietany?
Ps.2 Kiedy wleję masę jajeczną do makaronu- to mam mieszać widelcem,czy tylko "podrzucać" na patelni? Proszę o odpowiedź :-)
Dodano:  14 czerwiec 2015 - 21:32
1 - nie dodaje się śmietany do carbonary. W kiepskich knajpach dodają bo boją się że im się jajka zetną ;)
2 - mieszać energicznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2016 - 13:16
Do tej pory rzadko bo rzadko ale jednak robiliśmy carbonare na bazie śmietany. Spróbowałam twój przepis i wyszło fenomenalnie!!!Wszystkim polecam ,skoro mi się udało to i wam się uda nie zrobić z tego jajecznicy:) Juz kolejny rok inspiruje się twoimi przepisami! Dzieki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 marzec 2017 - 16:25
Pychotka! Z tego przepisu wychodzi mi zawsze
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

419 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

608 280
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

480 791

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds