Kasze na diecie bezglutenowej. Co mamy do wyboru?
Img

Dieta bezglutenowa na pierwszy rzut oka wydaje się być dietą trudną, przynajmniej takie panuje przekonanie. Owszem, w razie głodu, nie wejdziecie do pierwszego, lepszego sklepu i nie złapiecie pachnącej bagietki. Nie zamówicie też pizzy w pizzerii. Ale nie ma się co załamywać. Nie jest tak źle, jak by się mogło wydawać. Głód Wam nie grozi.

Korzystając z mojego przepisu upieczecie pyszny bezglutenowy chleb na naturalnym zakwasie – przejdź do przepisu. To sprawdzona receptura z której korzystają moi bezglutenowi pacjenci.
Do dyspozycji macie też cały wachlarz bezglutenowych kasz, na których dziś chciałabym się skupić. Jakie to kasze? Jakie mają wartości?

Amarantus

Od niego chcę zacząć ponieważ z uwagi na pewien tajemniczy składnik, zasługuje na wyróżnienie. Ale o tym za chwilę. Warto mieć świadomość, że amarantus jest źródłem pełnowartościowego białka co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Aminokwasy to takie koraliki z których zbudowane są białka w naszym organizmie. Dzielimy je na endogenne, czyli takie które nasz organizm wytwarza sam, oraz egzogenne (8 aminokwasów), takie które musimy dostarczyć z pożywieniem. Komplet aminokwasów mają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, rośliny tylko dwie – amarantus i komosa ryżowa (Quinoa). 
Koraliki w łańcuchu stale się odnawiają. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo żadnego z nich nie może zabraknąć, dlatego pełnowartościowe białko jest tak ważne.  Na amarantusa szczególną uwagę powinni zwrócić wegetarianie i weganie ponieważ zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak, oraz łatwo przyswajalny wapń i magnez. Godna uwagi jest także wysoka zawartość błonnika, potasu, witaminy D, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry, czyli witamin A, C i E. Ale to nie wszystko !
Co czyni amarantusa zbożem wyjątkowym? Cóż to za tajemniczy składnik? To skwalen, wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen.
Został odkryty w 1906 roku przez japońskich naukowców, podczas badań nad rekinami. Stąd jego nazwa, pochodząca od łacińskiej nazwy rekina Squalus.U rekinów skwalen znajduje się w wątrobie i umożliwia rybom życie w głębinach, gdzie woda zawiera bardzo mało tlenu. U ludzi skwalen znajduje się w komórkach skóry i tętnic doprowadzających tlen do mózgu .
Jaka jest rola skwalenu w organizmie ?
Skwalen działa jak odtrutka. Doskonale sprawdza się w procesie oczyszczania np. w wyniku nadużywania leków. Potrafi wiązać i blokować pestycydy, dioksyny, ksenobiotyki i inne trucizny przenikające do naszego organizmu w wyniku skażenia środowiska. Trucizny rozpuszczone w skwalenie są usuwane z organizmu podczas wypróżniania.
Z pokarmu przyswajamy 60-85 % skwalenu. Za minimalną dawkę dzienną uznaje się 11 mg.
Dawki między 2000 a 5000 mg dziennie uważa się za lecznicze w zwalczaniu nowotwórów, natomiast od 500 mg za regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Skwalen zwiększa ilość cholesterolu frakcji HDL (dobry) zmniejszając przy tym poziom cholesterolu frakcji LDL (zły). Redukcja poziomu cholesterolu wiąże się ze wzrostem wydalania cholesterolu po spożyciu pokarmu bogatego w skwalen.
Ilość skwalenu w amarantusie:
  • olej z amarantusa – 6300 mg/100 g
  • nasiona amarantusa -590 mg/100 g
Skwalen znajduje się także w oliwie z oliwek w ilości 685,5 mg/100 g

Kasza gryczana
jedna z najpopularniejszych kasz bezglutenowych i w ogóle kasz w Polsce.

W sprzedaży występuje w formie palonej, niepalonej oraz drobnej, z łamanych ziaren gryki – tzw.  kasza krakowska. Najwięcej wartości ma niepalona.

Kasza gryczana powstaje z nasion gryki. Z gryki czerpie się także rutynę, będącą składnikiem wielu leków na przeziębienie i grypę. Na uwagę zasługuje fakt iż białko z kaszy gryczanej zawiera sporo tryptofanu, aminokwasu który min. odpowiada za nasz dobry nastrój. Ponadto kasza z gryki jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy E i kwasu foliowego.

 

Kasza owsiana
też jest bezglutenowa. Owies glutenu nie zawiera, ale bywa nim zanieczyszczony. Nie oznacza to że do owsa ktoś tego glutenu dosypuje. O zanieczyszczeniu mówimy nawet wówczas, gdy obydwa zboża „przebywają” w tym samym zakładzie produkcyjnym.
Najczęściej jednak obydwa zboża sąsiadują na polach.
Aby mieć pewność, że kupowany przez nas produkt jest wolny od glutenu, kupujmy produkty wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe, co oznacza, że ich produkcja i obróbka jest całkowicie odseparowana od zbóż glutenowych. Kasza owsiana to bogate źródło białka, witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, cynku, fosforu. Ponieważ owies działa ochronnie na śluzówkę żołądka warto spożywać go rano.
Kasza jaglana
nazywana królową kasz. Dlaczego? Ponieważ działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Polecam ją o tej porze roku, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Kasza jaglana powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
PS: Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.

Komosa ryżowa (quinoa)
podobnie jak amarantus zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Bogata w magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E.

Kasza kukurydziana
jak sama nazwa wskazuje powstaje z nasion kukurydzy. Szczególnie lubiana przez dzieci. Nie ma tylu wartości co inne kasze, ale sporo białka, selenu i witaminy A.

183 komentarze

AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 8:55
Od rana czekalam na post od Ciebie ;) sluchaj Gosiu. Wyslalam formularz juz do ciebie i czekam na wycenr. Moj maz chce sie dolaczyc do diety. Czy jesli dostane wycene to moge ci potem dopisac ze dla niego tez i czy koszt sie etedy zwieksza? No i czy jeszcze jest mozliwosc dogadania zanim wyslesz diete?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:17
Po otrzymaniu wyceny doślij mi formularz męża i wszystko Ci powiem co i jak.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:14
Dziekuje. Jutro powinnam dostac wycene. Czy jest szansa otrzymac diete jeszcze przed weekendem czy nastawic sie ze po? Czy jesli dosle jmformularz meza to sie przez to przedluzy czas oczekiwania i cena diety?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:51
Diety z wycen które wyślę jutro piszę w przyszłym tygodniu.
Na ten tydzień wpisane są osoby z wycen z ubiegłego czwartku.
Po otrzymaniu wyceny prześlij formularz męża to spróbuję Was połączyć. Nie przedłuża to oczekiwania na dietę.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 19:21
Dziekuje Gosiu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 9:03
Czy kasza gryczana biała i prażona różnią się jakoś wartościami odzywczymi? A jeśli tak to którą lepiej wybierać?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:17
Niepalona ma więcej wartości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 9:25
A przy niedoczynnosci tylko kaszy jaglanej nie mozna czy jeszcze czegos Malgosiu?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:28
Jaglanej jeśli dietę komponujesz sama to nie używaj. Ja jak widzę wszystkie parametry w programie pisząc dietę, małe ilości daję.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 9:30
A jakie parametry należy wziąć pod uwagę?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:31
Zaburzające pracę tarczycy.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:11
w jaki sposób kasza jaglana zaburza pracę tarczycy?i wysokie paramatry TSH np 4, czy niskie np,0,7-mówia o niedoczynnosci,bo sie pogubiłam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:52
Wysokie o niedoczynności. W temacie kaszy jaglanej odsyłam do posta o diecie. Tam wszystko wyjaśniam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 9:27
Witam Gosiu !! A kasza bulgur ? Co o niej sądzisz?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:30
Kasza bulgur to kasza z pszenicy durum. Jest kaszą z glutenem.
Odpowiedz
AgulinkaDodano:  5 Październik 2016 - 9:28
Super artykuł :) Jestem kaszomianiakiem, więc to coś dla mnie!

Mam też pytanie. Niedawno wysłałam formularz diety, ale byłam wczoraj u endokrynologa i mam zlecone nowe badania. Będę je robiła za około 3 tygodnie (mniej więcej wtedy spodziewam się wyceny) :). Czy będę mogła dosłać wyniki i dopiero będzie opracowana dieta? Czy to co wysłałam musi tak zostać i wyniki, czy inne moje uwagi nie będą brane pod uwagę?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 9:30
Tak, tak. Jak dostaniesz wycenę, odpisz mi i powiedz o badaniach. Poczekamy do wyników i wszystko na nowo ustalimy.
AgulinkaDodano:  5 Październik 2016 - 9:43
Dziękuję bardzo :) Już nie mogę się doczekać :)
Odpowiedz
.justine.Dodano:  5 Październik 2016 - 9:31
Czy amarantus ekspandowany jest również tak wartościowy jak ziarno?warto podawac dziecku 3lata do chrupania?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:53
Ekspandowany jest już przetworzony więc wartości ma dużo mniej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:14
Gosiu mogłabyś wrzucić jakieś przepisy na wykorzystanie amarantusa, już go mam kilka mcy i nie wiem jak zużyć.. czy przygotowywać go jak inne kasze?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:49
wrzucę
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 16:08
Podpowiem cos za Malgosie. Ja dzisiaj robiłam indyka duszonegi z warzywami wg Małgosi przepisu i miałam wlasni ef ugotowany amarantus , wiec zmieszalam to z tym sosem. Wyszło syto i smacznie. Dzieci zjadły z apetytem. Rano tez był amarantus ugotowany i zblendowany z mlekiem orkiszowym i do tego owoce .Tez polecam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:18
Malgosiu możesz polecić jakaś dobra oliwę z oliwek?Ostatnio pisałam w komentarzu ze kupiłam w lidlu bio hiszpańska I jest taka gorzka . Kupiłam inna , tez bio i co ... smak ten sam :( I juz nie wiem czy taka ma być ta oliwa czy mam pecha. Jest taka gorzkawa i ostra w smaku .Wydawało mi się ze powinna być taka bardziej delikatna .
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:03
Zwykła smakuje lepiej. Gorzka będzie chyba zjęczała. Dobra oliwa jest trochę ostra. Netto miało dobrą oliwę.
AnonimowyDodano:  13 Listopad 2016 - 10:18
W lidlu jest dobra Primadonna (Grecka) - chyba nie jest bio ale z pierwszego tłoczenia i mechanicznie tłoczona więc myślę że jest ok (ciemna butelka z niebieską etykietką). Jeżeli chodzi o bio to dla mnie najlepsza jst bio planet (organic olive oli mild - zielona butelka z białą etykietką i czarną oliwką na rysunku). Bio planet jest rewelacyjna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:30
Super artykul Malgosiu, jak zawsze:)
W tescie na nietolerancje wyszedl mi wynik pozytywny na pszenice, ale nie na gluten. Mam niedoczynnosc tarczycy i hashimoto. Czy moge zatem spozywac (od czasu do czasu) zboza bezpszeniczne, ale zawierajace gluten? Np. owies (platki owsiane)?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:54
W tej sytuacji odstawiasz pszenicę ale inne zboża glutenowe np. żyto czy kaszę jęczmienną możesz.
Owies glutenu nie zawiera.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:53
Witam Chcę zamowić dietę ale mam 3 pytania:
1. czy przy boleriozie wymagana jest specjalna dieta
2. jeśli tak to czy jest piszesz?
3. czy da to się połączyć z dietą przy tarczycy?
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:55
1 - warto stosować dietę bez nabiału i glutenu, odkwaszającą i przeciwzapalną czyli dużo warzyw i omega 3
2 - tak
3 - tak
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 23:27
Czemu bez glutenu i nabialu? Nie mozna pic/jesc jogurtow, kefirow? Myslalam ze wystarczy ograniczyc tylko make oczyszczona pszenna zamiast calkowicie glutenu... az sie boje tej diety ?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Październik 2016 - 8:42
W boreliozie chodzi o dietę mocno oczyszczająca, alkalizująca i przeciwzapalną stąd takie ograniczenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:55
W takim razie czy można na diecie bezglutenowej (nie ma celiaki )jeść płatki owsiane?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 11:00
Tak, ale przy wysokiej nietolerancji kupuj z napisem "bezglutenowe".
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:56
Skoro przy niedoczynności tarczycy należy unikać / uważać na kaszę jaglaną to czy tak samo należy traktować płatki jaglane?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 10:57
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:58
Gosiu, walczę z trądzikiem i mam PCOS. Czasem mam ochotę zjeść coś słodkiego ale nie wiem zupełnie co...czy gorzka czekolada raz na tydzień może być?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 10:59
Jeżeli mam nietolerancje pszenicy to jaką mąkę mogę użyć do naleśników?
Natalia SportowaDodano:  5 Październik 2016 - 14:55
Gryczaną lub jaglaną
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 16:03
Polecam zrobić naleśniki z Gosi przepisu, tylko użyć mąki owsianej (można zmienić płatki w młynku) PYSZNE!!!
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 17:38
Owsianą
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 19:56
Takze ryzowa, kukurydziana :)
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 23:01
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:00
Odstawiam nabiał z powodu trądziku. Czy masłem klarowanym moge smarować kanapki?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 14:04
To zależy ile tych kanapek jesz.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 16:43
Lepiej awokado?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:13
Witaj Małgosiu,
Dziękuję Ci za odpowiedź dot. moich nadżerek krwotocznych, nie pisałam wcześniej, bo nie mogłam.
Wczoraj odebrałam wynik z histopatologii i mam helicobacter pyroli w ,,+,,. Lekarz przepisał mi lek PYLERA,to nowy lek i bomba antybiotyków.
Małgosiu, czy możesz mi poradzić, co mam brać osłonowo,bo bardzo boję się, że rozwalę i tak już biedny mój układ trawienny.
Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Grażyna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:14
Dzień dobry Małgosiu, czy poradziłabyś coś dla 16-latka, który z natury jest szczupłej budowy ciała,a chciałby przytyć co włączyć do diety żeby było zdrowo.
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 14:05
Na czczo i tuż przed snem czyli minimum 2 godziny od kolacji gluta z siemienia ale takiego ciepłego.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 14:11
to po tym glucie się tyje??????
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 14:17
Dziękuję, nie pomyślałabym o siemieniu, a poradź proszę jeszcze bo rano pije na czczo wodę z miodem i cytryną, należy zachować odstępy czasowe pomiędzy jednym, a drugim, najpierw glutek, a potem woda?
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 15:14
to od gluta sie tyje
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:07
To. Była odpowiedź skierowana do pytania pani Grażyny
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:19
Najpierw glut,15 minut i woda.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:16
Dziękuję Małgosiu, rozumiem że przez dłuższy czas mogę podawać glutka bez przerw.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 11:09
Małgosiu, a to siemię mielone czy gotowane w całości?
AnonimowyDodano:  7 Październik 2016 - 7:59
Małgosiu sprostuj to bo pije siemie właśnie na kłopoty z żołądkiem i teraz myślę że polecasz to na przytycie;/
AnonimowyDodano:  8 Październik 2016 - 13:32
Anonimie glut z siemienia na przytycie po posiłku a tak to przed posiłkiem bo trochę "zapycha" zołądek :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:24
Witam,
jem sporo koszy gryczanej prażonej ta nieprażona jakoś mi nie podchodzi ma ona jakieś wartości?
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 15:34
Przecież pisze w poście... Litości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:26
Małgosiu planuję zakup kremu który polecasz. Sesderma rei age. I moje pytanie. Czy używasz na dzień kremu z filtrem tak jak zaleca producent i jeśli tak to jakiego? Dziękuję
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 14:02
Stosuję na noc. Nie ma potrzeby używania wtedy kremów z filtrem.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 14:53
Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 11:55
Małgosiu super że podejmiesz tematy nietolerancji. Ja sama jestem bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna i parę jeszcze innych a mam niedoczynność tarczycy i kamicę żółciową więc trochę ciężko dietę ułożyć, a Twoje posty to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji.
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:57
Bardzo się cieszę że post okazał się pomocny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 12:00
Bardzo lubię komosę. Używałam jej głównie do sałatek do pracy. Niestety po godzinie, dwóch, zawsze pojawiał się ból brzucha. Ta sama sałatka (pomidory, papryka, cytryna, pietruszka, oliwa)z kaszą jaglaną lub kuskusem nie powoduje dolegliwości. Czy niestrawność jest efektem połączenia składników, czy zdarza się nietolerancja na samą kaszę? M.
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 14:03
Nie nietolerancja a nadwrażliwość. Być może Twój żołądek źle reaguje na komosę.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 14:33
Dziękuję. Mam 50 lat, jem wszystkie kasze i objawy po zjedzeniu komosy są dla mnie zupełnie nowe. Jakby ból połączony z pieczeniem. Mija po ok. 2 godzinach. Poza tym przypadkiem nie mam problemów z żołądkiem. Myślałam, że może komosa nie lubi połączenia z niektórymi produktami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 12:09
Gosiu czy puree dyniowe można mrozić? Jak tak to po prostu włożyć do woreczków?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:57
Tak np. w pojemniczkach takich plastikowych
Odpowiedz
Katarzyna TokarskaDodano:  5 Październik 2016 - 12:48
A czy kazdy rodzaj komosy,tj.czarna,biała i czerwona ròżni się jakoś właściwościami?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 13:56
Nieznacznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 13:18
Gosiu dzis na obiad zrobilam placki tzn plasterki jablka w ciescie nalesnikowym smazone na odrobinie masla klarowanego.muslisz ze od czasu do czasu mozna sobie na takie cos pozwolic czy lepiej sobie darowac?smazylam na polecanej przez Ciebie patelni valdinox-rzeczywiscie fajna sprawa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 13:22
Czy amarantus ekspandowany jest równie wartościowy ? dobrze jest po niego sięgać ?
AgulinkaDodano:  5 Październik 2016 - 17:09
Małgosia pisała, że nie jest tak samo wartościowy. Ekspandowany = przetworzony
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 13:25
Witam

Ja nie w temacie Małgosiu a może ktoś z czytelników czy może polecić restaurację w której można zorganizować przyjęcie komunijne w Warszawie lub okolicach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 14:40
Chciałabym zamówić dietę przy niedoczynności tarczycy, Hashimoto>
Czy wcześniej zrobić test Food detectiv żeby wszystko było jasne i jakie badania dodatkowe mam zrobić przed zamówieniem diety ? Proszę o odpowiedź
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:28
Tak. Przy hashimoto warto, abyś miała jasność czy trzeba odstawiać gluten i mleko czy nie. Potrzebuję też TSH, FT3 i FT4.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 11:42
A jakie badanie zrobić by wiedzieć czy przy Hasimoto odstawić gluten i mleko?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:16
Testy na nietolerancje pokarmowe z krwi.
Odpowiedz
TomDodano:  5 Październik 2016 - 15:21
Gosiu, czy na wzmocnienie odporności popierasz stosowanie oleju z oregano? Może jakiś artykuł na temat tego oleju?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 15:31
Gosiu a co sądzisz o kaszy orkiszowej? Zdaję sobie sprawę, że posiada gluten, ale jest godna uwagi ze względu na wartości odżywcze? Spotkałam ją kiedyś na sklepowej półce i szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam o jej istnieniu
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:23
Jest świetna. Ja jestem zakochana w mące orkiszowej. Kaszę też stosuję zamiennie z jeczmienną.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 11:32
Czy z kaszy orkiszowej robisz mąkę orkiszową?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:17
Nie, mąkę akurat kupuję gotową bo mam dostęp w sklepie, ale jeśli ciężko Ci kupić gotową mąkę orkiszową zmiel kaszę, .
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 15:32
Znasz Oliwę firmy La Española? To jedyna którą dzisiaj znalazłam w sklepie, która nie jest z UE, a z Hiszpanii.
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:22
Nie znam. A to nie jest ta z Lidla?
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:53
Nie, zobaczyłam ją w Leclercu. Jest to Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, w ciemnej butelce. I kraj pochodzenia to Hiszpania.
No nic, będę próbować :)
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:47
Przepraszam-muszę- Hiszpania należy do UE przecież... Czy oliwy "UE" są gorsze od tej typowo z Hiszpanii?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 15:41
Malgosiu a czy mąki z kasz, np gryczana, jaglana maja takie same wartosci co kasze? Czy mozna je na codzien uzywac?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:22
Tak.
Odpowiedz
juliaszcDodano:  5 Październik 2016 - 16:23
Cześć!wiem że kiedyś pisała o tym w którymś z komentarzy pod którymś postem, ale nie sposób tego znaleźć w wyszukiwarce.. co robic na przedwczesne siwienie włosów? Rozumiem że to może być uwarunkowane genetycznie, ale jakaś suplementacja w diecie się nada? Pozdrawiam Julia
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:25
Pisałam o tym post. Odsyłam do zakładki Trochę Zdrowia.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  5 Październik 2016 - 16:36
Witam,czy skład takiego sosu jest ok? Nadaje się,by być "bazą" do rożnego rodzaju dań?

pomidory (52%), cebula, marchewka, pędy bambusa (4.6%), olej słonecznikowy, sok z cytryny, cukier, zielona papryka, skrobia kukurydziana, woda, czerwona papryka (2.0%), sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), sól, przyprawy (zawiera seler, chilli w proszku (0.2%)), aromat naturalny (zawiera seler), olej sezamowy, czosnek (0.1%), barwnik (ekstrakt z papryki), zioła.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 17:16
Witam, jak sie ma spozywanie glutenu do niedoboru zelaza powiedzialabym chronicznego? Mialam od lat w granicach 35 -40, odstawilam na 3 miesiace i nagle zrobilo sie 173. Czy to moze miec wplyw?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:21
Mogę powiedzieć na przykładzie swoim i moich pacjentów że spożycie glutenu nie ma wpływu na poziom żelaza.
AnonimowyDodano:  12 Październik 2016 - 8:21
Hmm... Ok, dzieki za odpowiedz... To czyli ze pomaga Mi duza ilosc awokado i buraczkow... Bo mieso jem i jadlam zawsze tyle samo, lekarz kazal tylko czerwone ale jakos nie wyobrazam sobie tylko i codziennie. Czuje sie o niebo lepiej, mam wiecej energii, plaski brzuch, po zjedzeniu bialego pieczywa zawsze mialam wzdecia. Pieke teraz sama bezglutenowy i smakuje mi nawet lepiej. Ja juz nie wiem Co tak naprawde spowodowalo ten wzrost... Inna lekarka powiedziala zebym za duzo Internetu nie czytala i brala tabletki z zelazem. No nie wiem... Teraz to chyba juz nie musze.
Obserwator Dodano:  12 Sierpień 2017 - 17:03
Hahaha \"żebym za dużo internetu nie czytała\". Ja rozumiem, że nie wszystko w internecie jest prawdą i są różne \'teorie spiskowe\' na temat odżywiania i chorób. Ale nie umiem się oprzeć wrażeniu, że pacjent nieświadomy to lepszy dla służby zdrowia. No bo więcej tabletek kupuje. I jak tu im ufać?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 18:16
Małgosiu, a propos zakwaszenia organizmu, czy herbata turkusowa jest zakwaszająca czy zasadotwórcza? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 19:27
Mam pytanie o sos z pieczonej papryki, czy jeśli nie sciagne skórki z papryki to zmieni się jakoś smak sosu bo strasznie źle schodzi skórka a zrobiłam większą ilość żeby zawekować:)
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:27
Nie zmieni, ale w zęby może wchodzić ;)
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:36
Po upieczeniu papryki warto ją włożyć do foliowego woreczka. Wtedy skórka lepiej schodzi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:17
Małgosiu a czy ryż arborio jest bardziej wartościowy niż biały? Można porównać jego wartości z brązowym?
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 20:29
Wartości są te same. To po prostu inny rodzaj ryżu. Inna odmiana tak jak np. z jabłkami.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 23:12
Ale przecież ryż brązowy jest dla nas lepszy niż biały, a jak to jest z arborio?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:53
Zapytałaś o ryż biały, nie o brązowy. Ryż brązowy jest ryżem pełnoziarnistym i ma inne wartości niż ryż biały czy arborio.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 21:24
Gosiu czy jak jem amarantus i inne kasze warto suplementowac dodatkowo magnez cynk wapń firma solgar czy Spiruline ? Nie jem nabialy ale za to duzo pestek u orzechow. A słyszałaś o astaksamtynie? Warto brać? Też z solgar? Ż góry dziękuję!!P.S woj blog is the best!!!!!!
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:56
Nie, nie. Przy diecie bogatej w kasze nie ma potrzeby suplementacji cynku, wapnia czy magnezu.
A astaksantynę w jakim celu chcesz stosować? Po co?
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:44
Słyszałam że to najsilniejszy przecowutleniacz zwalczajacy wolne rodniki i bogaty w kwasy omega tylko jest dosyć drogi i nie wiem czy warto kupić? Jem duzo ryb.orzechow.różnych olei I się zastanawiam czy jest sens? Dziękuję za odopowiedz::))
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:23
Moim zdaniem szkoda pieniędzy.
Odpowiedz
PipilotkaDodano:  5 Październik 2016 - 22:33
Najbardziej kocham kaszę jaglaną za jej właściwości i smak w daniach na słodko :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 23:01
Gosiu, prosze Cie o porade,jak ugotowac amarantus, bo opisu nie mam na opakowaniu, a raz gotowalam i chyba po 40 minutach gotowania wciaz byl twardy, wiec zastanawiam sie co zrobilam nie tak. Napisz prosze ile wody uzyc i czy trzeba solic. Z gory dziekuje za odpowiedz, za Twoj cenny czas i pozdrawiam Cie serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 0:16
A co sądzisz o sorgo? Kupiłam kiedyś kilo i tak leży w szafce...
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:52
Bardzo wartościowe zboże. Używasz tak jak kaszy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 0:44
Witam, w jakiej kolejnosci powinnam wypic rano wodę z cytrynai miodem i łyżeczkę oleju z czarnuszki? Jaki odstęp zachowac? Bo jeszcze sok z aronii po sniadaniu pije. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:54
Olej po posiłku. Wodę z cytryną i miodem na czczo.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 10:33
Odbija mi sie strsznie po oleju z czarnuszki? czy to normalne?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:19
Tak bywa. Musisz mocno przepić jakimś sokiem najlepiej.
AnonimowyDodano:  7 Październik 2016 - 12:24
Ja mieszam w szklance soku i tak piję i juz mi się nie odbija.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 8:15
Jak długo może stać w lodówce wywar z warzyw według Twojego przepisu?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:51
2 dni max. Polecam pomrozić w pojemnikach. Wtedy wyciągasz kiedy potrzebujesz i masz świeże.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 8:34
Do komentarza z 5 października odnośnie relacji glutenu i poziomu żelaza, to u Synka mojej Kuzynki właśnie po ciągle niskim poziomie żelaza zdiagnozowano celiakię i po odstawieniu glutenu po jakimś czasie wszystko się unormowało. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 9:00
Ponieważ niezdiagnozowana celiakia w różny sposób wpływa na organizm i różne parametry blokuje. Nie jest to norma. Tak samo jak normą nie są kłopoty żołądkowe po zjedzeniu popitych mlekiem śliwek. Jeden nie wyjdzie godzinę z toalety, inny będzie aktywny cały dzień.
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 11:22
Absolutnie się zgadzam z komentarzem z 8.34. Przecież gluten jeśli komuś szkodzi, poraża kosmki jelitowe i zaburza wchłanianie!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 8:49
Maglosiu, a na wlosy "glutka" odstawiamy po miesiacu czy po dwoch?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 8:50
Możesz po miesiącu, a jeśli włosy są w bardzo złym stanie, pociągnij do 2 miesięcy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:13
Małgosiu, planujesz post o endometriozie? To choroba bardzo wielu pań niestety.
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:21
Mam w planach, ale jeszcze nie wiem kiedy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:34
Próbuje teraz diety bez glutenu i nabiału, za wcześnie jeszcze na efekty. Walczę z trądzikiem(środkowa cz.policzkow) 6 lat (teraz 21) ale to walka z wiatrakami. Powiedz proszę jakie powinnam wykonać badania? Najpierw alergolog, endokrynolog?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:22
Badania hormonalne i USG jajników.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:56
Jestem kaszo-jadem :) Męża i córkę też przeciągam na "jasną stronę mocy" Efekt? Jako jedna z 3 dzieci w maluchach w p-kolu nie pytała, co ma przed nosem, tylko pałaszowała kaszę z gulaszem warzywnym :D
Pisałaś, że przewidujesz nową odsłonę bloga. Czy przewidujesz na niej wyszukiwarkę typu "mam 3 składniki, co by z nich zrobić?" albo wg.tagów/grup?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 9:59
Małgosiu jestem na redukcji i mam pytanie gdyż obecnie jestem przeziebiona.Czy jak zazywam np. Fervex czy jakies inne to zmniejszyć o jakąś ilość kalori? Bo te leki maja cukry itd ?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:24
Jeśli leżysz to tak. Jeśli nie lezysz i normalnie funkcjonujesz to nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Październik 2016 - 10:26
Malgosiu czy dzisiejsze wyceny juz wyslalas?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Październik 2016 - 18:21
Tak, a nie dostałaś?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ