fbpx
Lunch box do zabrania do pracy lub szkoły! Rollsy z fajnymi dodatkami! Mięsny i wegetariański!
Img

Co zabrać ze sobą, kiedy musimy zjeść poza domem? W pracy lub w szkole? 
Ta kwestia zaprząta głowę wielu z nas.
Dziś mam dla Was propozycję na danie na wynos. Aby je zjeść, nie potrzebujemy nawet sztućców. Jedyny warunek to odstęp do bieżącej wody, aby przed jedzeniem umyć ręce. 
Rollsy to doskonałe rozwiązanie, ponieważ do środka możemy dać absolutnie wszystko. Moją dzisiejszą bazą w obydwu przypadkach jest serek, który nadaje wilgotności i trzyma w ryzach wszystkie dodatki. 
Wersja pierwsza to serek, delikatne grillowane warzywa, chudziutki i wyrazisty w smaku kindziuk oraz kiełki słonecznika (o kiełkach więcej poczytacie TU). Wersja druga to serek, kiełki słonecznika i mielone orzechy włoskie. Będziecie zaskoczeni smakiem rollsa z orzechami włoskimi. To połączenie jest naprawdę fajne.

Kaloryczność: 
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal  
Rolls z serkiem, grillowanymi warzywami, kindziukiem i kiełkami 
ma ok. 250 kcal
Rolls z orzechami i kiełkami ma ok. 230 kcal

Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki mleka  
  • odrobina stewi lub miodu
  • sól
  • pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Dodatki do naleśnika z kindziukiem, kiełkami słonecznika, grillowaną papryką, cukinią i serkiem 
  • kawałek papryki
  • kawałek cukinii
  • 2 łyżki serka naturalnego – ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica  
  • kiełki słonecznika
  • kindziuk
Przygotowanie:
  1.  Cukinię i paprykę kroimy w kawałki. Grillujemy na suchej teflonowej patelni.  
  2. Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Po bokach układamy kindziuka i warzywa. 
  3. Kładziemy kiełki. Zawijamy w rollsa.
 
Dodatki do naleśnika z serkiem, kiełkami i orzechami włoskimi
  • 2 łyżki serka naturalnego – ja użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnica  
  • kiełki słonecznika
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  
Na środku naleśnika smarujemy serkiem szeroki pas. Posypujemy orzechami, kładziemy kiełki, zawijamy w rollsa.   
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kiełki roślin – dlaczego warto włączyć je do diety?

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe Czytaj dalej

136 komentarzy

AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 8:35
Małgosiu a czy do zamawianej diety tez podajesz pomysły na Dania do lunchboxow?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 8:46
W zamawianej diecie masz tego typu dania.
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 13:17
Dokładnie tak jest. Bez problemu robię sobie obiady nawet i zabieram do pracy.
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:50
Gosia a co myslisz o polencie >>>????? Mozna byc tak na przekaske jako 3 przedobiadowa w pracy zjeść np. z warzywami albo tunczyk i przyprawy ??? przedtreningową dawke weglowodanow ???? czyt. trening godzina intensywnosci (rowerki, fitnes, cross)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 8:41
Jak zwykle super propozycja. Problem w innym potraktowaniu posiłku poza domem tkwi w przyzwyczajeniach, bo przecież zawsze były kanapki... Optymistyczne jednak jest to, że coraz więcej osób przychodzi do pracy z pudełeczkami ze zdrowszym jedzonkiem. Twoje zasługi Gosiu w tym względzie nieocenione, a rzesza śledząca Twój blog wzrasta, więc będzie jeszcze lepiej... Dziękuję.
Dodano:  13 styczeń 2016 - 8:46
Bardzo się cieszę ;)
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 10:43
Ale co jest złego w kanapkach?!
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 14:55
Zlego nic ale codziennie kanapki znudza sie nawet najwiekszemu ich milosnikowi.Poza tym jest taaaaaka roznorodnosc pokarmow ze grzechem jest ograniczac sie tylko do kanapkek.
A co do rollsow to dzis robie ;))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 8:44
Nic dodać, nic ująć. Wygląda apetycznie. Jesteś moją inspiracją w kuchni i w diecie :-)
Gosia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 8:48
Może głupie pytanie ale co to jest kindziuk? Jakiś rodzaj wędliny? Mi zawsze ta nazwa kojarzyła się z białym serem ;p
Dodano:  13 styczeń 2016 - 8:53
Kindziuk to rodzaj wędliny. Chudej, suszonej, bardzo cienko krojonej. Jest mega smaczna. Słona, wyrazista.
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 9:44
Wszystko ok, ale kindziuk na pewno nie należy do chudych wędlin!!!
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 14:03
Pomocy, od kilku dni noszę aparat ortodontyczny, kaloryczność dzienna obcięta o połowę przez kłopoty z jedzeniem, czym się wspomodz żeby kompletnie nie osłabić organizmu i nie zepsuć metabolizmu ?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:45
U Ciebie kluczowa jest obróbka pokarmu. Zdecydowanie sok niż owoc/warzywo w całości. Zdecydowanie mus niż owoc/warzywo. Do musu możesz dosypać błonnik witalny aby uzupełnić błonnik.Dosypuj tez zmielone na miazgę orzechy. Ale zmielone muszą być prawie na mąkę. Jedz zupy, mięso w formie zmielonej. Z owoców banana spokojnie. Owoce pestkowe (np. kiwi, truskawka) tak ale zblendowane i przeciśnięte przez sito aby pozbyć się pestek.
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:46
A i wszelkie awokado, miękkie owoce typu kaki. Sałatki z oliwą, pieczone warzywa etc.
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 16:00
Też mam aparat i na początku się bałam jeść niektórych rzeczy ale da się przyzwyczaić :) jem jabłka pokrojone w plasterki, orzechy mielone dodaję do owsianki, a kanapkę zwykle po 'podkreceniu' jem dzieląc ją palcami na małe kawałki bo z gryzieniem chleba bywa ciężko :)
Wszelkie kasze, ryż jak najbardziej można a w trudnych cbwilach jogurt albo serek homogenizowany :)
Nie jest tak źle, mówię Ci :D
Życzę powodzenia i pięknego uśmiechu! :D
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 18:27
Miałam kiedyś podobny problem i polecam tłusty twaróg ze śmietaną, cukrem i kakao.
AnonimowyDodano:  21 styczeń 2016 - 19:53
Bez przesady. Ja też noszę aparat i jem prawie wszystko (unikam takich klejących rzeczy np. gum do żucia) łącznie z orzechami w całości, jabłkami i innymi twardymi rzeczami. To kwestia przyzwyczajenia, na początku jest trudno, później już nic nie czujesz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 9:35
A z jakiej firmy poleciłabyś najlepszy kindziuk. I czy można byłoby zamienić ten serek z piątnicy np na serek bieluch? Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 9:46
Gosiu,
jakiego serka używasz godnego polecenie? Zawsze sceptycznie podchodzę do takich serków kremowych, topionych...
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:50
Twój Smak z Piątnicy mają bardzo dobry skład.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 9:51
Uwielbiam rollsy, często robię je na spotkania ze znajomymi :) Co sądzisz o wrapach paczkowanych? Spotkałaś się może z jakimiś, które mają dobry skład?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 10:11
Małgosiu czy takie rollsy można przygotować wieczór wcześniej? Chciałam również zapytać, czy mogę wieczór wcześniej wycisnąć sok z pomarańczy, trzymać go całą noc w butelce w lodówce, by następnego dnia zabrać do pracy? Czy nie straci on swoich wartości? Pozdrawiam gorąco :)
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:50
Rollsy tak, sok nie ponieważ straci witaminy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 10:14
A co to za serek?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:49
Napisane jest w tekście.
Odpowiedz
MonikaDodano:  13 styczeń 2016 - 10:15
Świetny pomysł :) nie robiłam nigdy placków z mąki orkiszowej i muszę spróbować
Odpowiedz
Edyta KulikDodano:  13 styczeń 2016 - 10:19
Świetny przepis ;) Uwielbiam Twoje pomysły :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 10:26
Gosiu, jaką suplementację polecasz standardowo przy chorobach autoimmunologicznych ? Konkretnie chodzi mi o crohna, wiem, ze odżywianie się jest najważniejsze, ale niestety przy tej chorobie jest słabe wchłanianie i trzeba się wspomagać tabletkami... Tylko jakimi? Bo ja biorę tylko kwas foliowy i magnez, planuje tez witaminę D, ale dopiero po zrobieniu badania. W ogole polecasz jakas konkretna witaminę D czy to obojętne ?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:56
Witamina D3 i B12 KONIECZNIE ! Dobre wchłanianie ma firma Solgar, tzn jej produkty. Magnez + witamina B6 i potas. Kwas foliowy niekoniecznie. Tu warto jeść zielone warzywa.
KasiaDodano:  28 wrzesień 2017 - 17:34
Małgosiu, widzę, że nie pierwszy raz polecasz suplementy firmy Solgar. Czy mogłabyś również polecić ich kwas DHA oraz multiwitaminy prenatalne? Jestem w czwartym miesiącu ciąży, więc najwyższy czas rozpocząć suplementację DHA. Zastanawiam się nad witaminami prenatalnymi, jednak mój lekarz nie jest ich zwolennikiem, a widziałam i w Twoich komentarzach sceptyczne zdanie na ten temat... Będę wdzięczna za opinię! Pozdrawiam ciepło!
Odpowiedz
TomaszDodano:  13 styczeń 2016 - 11:00
Fajna mieszanka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 11:06
A czy kindziuk można zamienić na jakiś inny rodzaj wędliny?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:48
Oczywiście.
Odpowiedz
Kasia MDodano:  13 styczeń 2016 - 11:15
Też się zastanawiałam co to ten kindziuk :) fajny pomysł aż mam ochotę na naleśniki :) rzadko robię takie wytrawne, ale wyglądają super muszę spróbować :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 11:37
Gosiu, ostatnio często jemy w domu soczewicę, a to zupa z Twojego przepisu lub do pracy zielona z warzywami do lunch boxa, a to hummus, czy są jakieś ograniczenia w jej stosowaniu? Jakim jest produktem jeżeli chodzi o równowagę kwasowo-zasadową?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:49
Soczewica jest odkwaszająca.Spokojnie można się zajadać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 12:42
Gosiu, czy przy candidzie można pić melisę ?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:47
Tak
Odpowiedz
Janusz BartoszekDodano:  13 styczeń 2016 - 13:21
Prezentują się cudownie, aż człowiek nabiera apetytu :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 13:23
Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie, ale może zechcesz odpowiedzieć... Mam pytanie, czy układając diety pracujesz na jakimś programie? A jeśli tak to jaki polecasz?
Dziękuję
Gosia
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:47
Oczywiście że na programie. Pracuję na Aliancie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 13:28
Gosiu, a jakiej firmy kupujesz kindiuzk?
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  13 styczeń 2016 - 13:49
Gosiu pytanie lekko nie na temat, chciałam spytać czy w jadlospisach bilansujesz posiłki w perspektywie tygodnia czy dnia? Gotuję tylko dla siebie i chodzi mi o to czy mogłabym dublowac dni, tzn. ugotować w poniedziałek posiłek i zjeść pół, a drugie pół zabrać do pracy na obiad? Bo trzymając się ściśle kolejnych dni nie wyrobie z przygotowywaniem bardziej skomplikowanych posiłków, np z mięsem (roladki itp).
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:54
Chodzi Ci o gotowe jadłospisy z bloga czy dietę spersonalizowaną ?
Jolanta PawłowskaDodano:  13 styczeń 2016 - 16:20
Chodzi mi o gotowe jadłospisy, czy mogę jeść dwa dni to samo, zamieniając ewentualnie posiłki (np. kolacja w poniedziałek będzie obiadem w pracy we wtorek)? Niektóre nowsze potrawy wplatam w jadłospisy na zasadzie wymiany, np. sałatka z cieciorki z papryką jest super zamiast czegoś z mięsem do pracy.
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:06
Możesz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 14:16
Gosiu, lekarz polecił mi na niedobór witaminy D3 tran Mollers w syropie. Podobno jest to bardziej naturalne źródło niż kapsułki, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Co o tym sądzisz? A może znasz jakiś godny polecenia produkt?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:41
Ja biorę witaminę D3 firmy Solgar.
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 16:51
czy ta witamina jest obojętna w smaku ?
ja teraz biorę Vigantol, wcześniej Devicap (Devicap był bardzo wyczuwalny w posiłkach, powiedziałabym nawet, że jakiś taki cierpki, gorzki, no niesmaczny bardzo), a Vigantol - mimo, że codziennie kroplę sobie 10 kropel do posiłków jest ok), niedługo mi się kończy i będę musiała poprosić lekarza o wypisanie nowych kropel
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:09
Nie ma smaku. To kapsułki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 14:28
Małgosiu, skoro kiełki maja tyle dobrych właściwości to możesz napisać ile należy ich jeść aby ich dobroczynne działanie odczuć?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 14:40
Polecam dodawać do kanapki, sałatek, twarożków nawet codziennie.
Odpowiedz
Po prostu KasiaDodano:  13 styczeń 2016 - 15:25
Jakie pyszności. Muszę wypróbować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 15:40
Witam, mam pytanie zupełnie nie w temacie i pewnie wyda Ci się głupie. Nie jadałam do tej pory żadnych płatków zbożowych. Teraz postanowiłam to zmienić. Kupiłam jaglane, quinoa, gryczane, owsiane. I tu moje pytanie: jak to się je? :) Czy trzeba gotować jak podane jest na opakowaniu? Czy można na surowo, np z jogurtem czy mlekiem? Jak lepiej? renata
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:11
Możesz gotować, możesz zalać na noc ciepłą wodą do napęcznienia, możesz też na surowo zmiksować w koktajlach.
Marta Ż.Dodano:  19 styczeń 2016 - 0:31
Na owsiane (mozliwe ze jakieś inne też mozna, ale ja jadam tylko owsiane górskie ) jest na blogu kilka przepisów na owsianki ;) gotowane i pieczoną <3
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 16:02
Bardzo fajny przepis Małgosiu, na pewno wypróbuje.

Małgosiu, czy spotkałaś się kiedyś z problemem nie wchłaniania tłuszczu w jelitach? Czego może to być przyczyna? Po posiłku brzuch staje się obolały, dokuczają skurcze żołądka. W wyniku czego 5 minut po zjedzeniu posiłku zostaje on wydalony na drodze defekacji.
Pozdrawiam Maja
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:10
To już temat dla lekarza. Nie umiem pomóc.
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 21:51
Może wskazywać na problemy z trzustką. Bez badan sie nie obędzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 16:54
Ostatnio policzylam kalorie jakie spozywam w ciągu dnia i wyszło trochę mniej niż powinno być, jednak przerazil mnie fakt że spożywam tak dużo węglowodanów w stosunku do bialka i tłuszczu. Wiem że w Twoich jadlospisach znajdę inspiracje co i jak jeść ale może jeszcze powiesz jak zwiększyć ilość białka?
Odpowiedz
NikojtaDodano:  13 styczeń 2016 - 17:02
czytasz mi w myślach! akurat zastanawiwiałam się co zrobić do szkoły, wchodze na bloggera a tu prosze ^^. Już nie musze się głowić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 18:19
Mam pytanie odnośnie kruchego ciasta na tarte (bez glutenu) z Twojego przepisu.
Czy jesli nie mam czasu aby zrobić je na świeżo tuz przed pieczeniem to czy mogę przygotować je poprzedniego dnia wieczorem a następnego dnia po poludniu upiec?
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:13
Tak. Tylko schowaj do lodówki.
Odpowiedz
Monika PiętowskaDodano:  13 styczeń 2016 - 20:40
Małgosiu, a czy mąka orkiszowa do wypieku domowego chleba jest ok? Twoje naleśniczki (i pierogi w innym przepisie) są z mąki orkiszowej, ale są białe jak z pszennej. Ta mąka, którą mam ja nie jest całkowicie białym proszkiem i wydaje mi się, że to inny typ mąki.
Dodano:  13 styczeń 2016 - 21:08
to typ 650, max 700
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 21:35
A ja bym chciała wrócić do przepisów z multicookera. Czy ten którego używasz (redmond 90) ma też funkcje szybkowaru? Niektóre mają. A z opisu nie moge wyczytać, są dla mnie wszystkie takie same. No i kiedy będą dlasze przepisy na dania z multicookera, zwłaszcza obiadowe (dla całej rodzin, najlepiej takie, co sie same zrobią, jak będę dojeżdżać w korkach do domu, ha ha).
I druga sprawa. Mam faceta do odchudzenia - on chce. Ale po pierwsze nie mieszka z nami, jest skazany na samoprzygotowywanie posiłków. Po drugie - przez wiekszość czasu jest skazany na posiłki w restauracjach. Nie mam jak mu gotować- taką ma pracę. Czy możesz na to coś poradzić? Czy dieta indywidualna miałaby jakieś zastosowanie? Moglabym mu nawet odstąpić swoje miejsce w kolejce na Twój jadłospis, Gosiu .
I trzecie - czy układasz też przepisy odchudzające dla dzieci, chodzi o 14-letną dziewczynkę?
Pozdrawiam, Gosia.
Dodano:  14 styczeń 2016 - 8:05
Ponieważ nie wszyscy mają multicookera, przepisów typowych na multicookerowe dania nie będzie. Musiałabym robić i publikować na dwa sposoby: z multicookera i z tradycyjnego garnka.
Ale większość moich przepisów bez problemu zrobisz multicookerze więc nie ma obaw że go nie wykorzystasz.

Pytanie drugie. Jeśli jedna osoba zamawia dietę to rodzina tej osoby (także chłopak) nie musi czekać w kolejce. Dieta tak, ale Pan musiałby gotować. Dania są proste więc bez obaw. Poradziłby sobie ;)
Dla dzieci diet nie układam.
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 10:16
Bardzo dziękuję , Gosiu, za indywidualną odpowiedź, oraz - przy okazji - dziekuję też za niezliczone inspiracje qchenne jakich dostarczyłaś mi na swoim blogu. Mniam - mniam :)Jutro zapiekanka z kaszą i oliwkami, juz sie cieszę.
Chyba zatem spróbuję namówic mojego chłopa na gotowanie.
Pozdrawiam, Gosia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 23:55
Małgosiu, co sądzisz o drożdżach? Używać ich? jakie są przeciwwskazania? Pytam np. o chleb domowej roboty na drożdżach itp. ogólnie dużo się słyszy że zakwas jest najlepszy.
Dodano:  14 styczeń 2016 - 8:01
Zakwas jest lepszy z uwagi na bakterie probiotyczne. Z drożdżami trzeba uważać bo jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek, będą wzdymać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 styczeń 2016 - 23:59
chciała bym zapytać o pieczenie nasion orzechów itp. w wielu granolach, chlebach owsiankach itp są one składnikiem. Czy to jest zdrowe? czy tłuszcz z orzechów nie zamienia się w "złe" tłuszcze? czy bardzo szkodzi?
Dodano:  14 styczeń 2016 - 8:06
Ja orzechów nie piekę. Dodatki dodaję już po upieczeniu.
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 9:54
Czyli chleby z ziarnami lub takie chleby życia są nie zdrowe ?
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 12:00
W związku z powyższym czy prażenie na patelni nasion i orzechów jest niezdrowe, tzn. czy w trakcie prażenia zdrowe tłuszcze przekształcają się w tłuszcze trans?
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 13:35
A czy słonecznik pestki dyni len chia babkę jajowata można piec ? Lub czego nie można piec ?
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:52
Lekko podprażone nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 7:54
Czytałam,że jedzenie regularne i 5 posiłków to mit?,to jak najlepiej jeść?
Dodano:  14 styczeń 2016 - 7:59
A dlaczego to mit? uzasadnij?
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 13:07
Po prostu tak czytałam,więc chcę poznać twoją opinię jak czasowo powinno się jeść?
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 15:19
Ja też czytałam na blogu jakiejś pani dietetyk, że najważniejsza jest ogólna dzienna podaż kalorii, tzn. nie że jedzenie raz dziennie, ale też nie trzymanie się kurczowo pór posiłków i że nie zawsze ich musi być 5. p.s nie jestem anonimkiem - pierwszym autorem tego wątku . Pozdrawiam !
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:14
Jeśli czytasz mojego bloga to zapewne wiesz jakie jest moje zdanie na ten temat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 8:51
Małgosiu, co sądzisz o moim jadłospisie? Pisze tutaj, bo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi.
Śniadanie-----jogurt Tola mały+owoc+5 łyżek płatków owsianych+2 łyżki otrębów. Po jakiś 2,5 godz. 2 marchewki i jabłko. Po jakichś 2,3 godzinach 80g chleba ziarnistego z pesto i pomidorem, lub żółtym serem albo dobrą wędliną lub z 200g twarożku z rzodkiewkami. To wszystko zjadam od 8-16 w pracy. Piję ok litra herbatek owocowych do tego. Potem w domu ok 16.30-17.00 obiad-----ziemniaki, mięsko duszpne i surówka/sałatka/górki kiszone itp. Kolacja ok 21 np. mix sałat z pomidorem, ogórkiem. I z racji tego iż siedzę do ok 24,00 to ok 23 jestem głodna i jem kawałek chleba z czymś. Bo to najszybciej.
Co o tym jadlospiosie sądzisz Małgosiu? Chciałabym schudnać jakieś 3 kilo....co ograniczyć?
Dodano:  14 styczeń 2016 - 11:02
Po jednym dniu ciężko określić.
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 11:42
Generalnie jem tak codziennie....nieraz na kolację jajka a na obiad ryba z pieczonymi ziemniakami albo jakaś zupa na mięsie z kurczaka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 8:55
Gosi chcialam sobie zamowic wit D3 w internecie, a tu na pierwszej stronie jest napisane z olejow z watroby wybranych gatunkow dalekomorskich ryb. Czy to jest dobry produkt? Bo tranu nie zalecasz, a to chyba jest podobne... Czy zle mysle?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 9:38
Witaj Gosiu,

Czy warzywa na soki warzywne można obrać wieczorem i schować do lodówki a rano tylko przepuścić przez sokowirówkę? Czy stracą w ten sposób dużo witamin?
Czy herbaty ziołowe (melisa, mięta, pokrzywa, szałwia, czystek, verdin fix, herbata czerwona, itp.) można pić codziennie czy należy robić przerwy?
Jakie właściwości mają poszczególne zioła na nasz organizm? Czy mogłabyś w przyszłości napisać o tym?
Dodano:  14 styczeń 2016 - 11:01
1 - tracą. Najlepiej na świeżo.
2 - można ale warto robić przerwy.
3- pokrzywa, czystek, verdin fix masz na blogu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 9:47
Gosiu, mam pytanie niedotyczące wpisu. Wspomniałaś ostatnio, że dietę od Ciebie można stosować 2-3 miesiące. Czemu nie można dłużej? Z powodu tego, że dieta jest sezonowa, czy dlatego, że później już nie zadziała i nie będzie efektów? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Dodano:  14 styczeń 2016 - 11:00
Można dłużej ale trzeba brać pod uwagę sezonowość.
KasiaBDodano:  14 styczeń 2016 - 12:13
Małgosiu, rollsy to świetny pomysł, ale mój syn jest uczulony na pszenicę, czy znasz jakiś sposób, aby naleśniki z mąki żytniej się nie rozpadały?
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:15
Możesz zrobić z mieszanki kukurydzianej i ryżowej albo innych bezglutenowych
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:06
Małgosiu przeczytałam ostatnio, że zwykła woda źródlana czy przegotowana pita w ciągu dnia przelatuje przez nerki i je obciąża. Najlepiej byłoby pić wodę alkaliczną lub dodawać szczyptę soli do tej zwykłej wody i wtedy nerki ją przefiltrują, pracują i to ich nie obciąża. Co o tym myślisz? Kamila
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:19
Bez przesady ;)
Mamy 2016 rok. Kiedy pojawiły się rewelacje o wodzie alkalicznej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:20
Gosia, po Twojej rekomendacji kupiłam Food Forum i przeczytałam tam o diecie Paleo. Poszukałam jeszcze więcej informacji o tej diecie i jestem zaskoczona i mam mętlik w głowie. Jest to przecież całkowite odwrócenie zasad żywienia , które są zgodne z tradycyjną dietetyką, czyli węglowodany w postaci zbóź, mięso 2-3 razy w tygodniu , warzywa itp. A dieta Paleo praktycznie odrzuca zboża, każą nam jeść mięso, jaja i mnóstwo warzyw, uważać na orzechy i strączki i mówią że
tak jest najlepiej. Gosia rozwiej proszę wątpliwości:)
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:17
Ja nie popieram diety Paleo. Odchudzi owszem, ale na krótką metę.
Niestety większość diet ma cel jaki? Odchudzić.
Paleo odchudzi? No odchudzi?
Ale że potem masz jojo jak z bicza strzelił to już inna kwestia. Dieta przecież odchudziła więc cel osiągnięty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:25
Pani Małgorzato, dziękuję za Pani bloga! To kopalnia wiedzy i inspiracji - nie tylko kulinarnych. To, co Pani robi jest godne pochwały. Pasja, zaangażowanie, profesjonalizm - to wszystko robi wrażenie. Pani przykład to historia z życia wzięta i bardzo się cieszę że trafiłam na Pani blog. Fantastyczne jest to, że tyle osób zmienia swoje życie z Panią, w tym i ja. Kiedyś nie lubiłam gotować a teraz mogę śmiało przyznać, że jest to moja pasja. Wchodze na Twojego bloga codzienne, czytam Twoje wpisy i wpisy osób komentujących. Jest to coś wspaniałego, taka mała wspólnota osób promujących zdrowy tryb życia! dziękuję. Przyznam szczerze że nie wiem jak wyglądałby mój tydzień bez wizyt na Twoim blogu. Z niecierpliwością czekam na książkę.
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:19
Bardzo się cieszę ;) Dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:32
Zaglądam tu od ponad roku i cieszę się bardzo, że coraz częściej pojawiają się wersje wegetariańskie niektórych potraw. To dla mnie duże ułatwienie. Nie wiedziałam, że można zrobić taki świetny bigos wegetariański, zrobiłam na Wigilię i nawet osobom lubiącym mięso taki bigos smakował. Niby jest w sieci wiele blogów typowo wegetariańskich ale do wielu przepisów potrzeba składników jakich ja na co dzień dostać nie mogę - a tutaj prawie wszystkie składniki mogę kupić choćby w biedronce.
Dziękuję Ci Małgosiu za to, że jest takie miejsce w sieci jak Twój blog. Tak trzymaj.
Pozdrawiam
Paulina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:37
Malgosiu wiem ze nie jestes lekarzem ale prosze cie o rade. Po przeczytaniu jednego z Twoich postow zrobilam badania tarczycy i wyszly mi takie wyniki: tsh 2,71 (0,35-4,94) ft3 3.46 (1.71-3.71) ft4 1.21 (0,70-1.48) czy wszystko jest ok? Zapisalam sie do lekarza ale musze czekac miesiac dlatego chcialam sie Ciebie poradzic...
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:12
Niestety badania musi opisać lekarz. Nie mogę tego zrobić.
AnonimowyDodano:  15 styczeń 2016 - 11:37
Rozumiem. Dziekuje,ze odpisalas. Pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 14:51
Małgosiu pierwszy raz robie zakwas ma chleb i robie go z twojego przepisu ;)
Ale proszę o pomoc. Wczoraj o 22 powinnamgo dokarmic trzeci raz ale niestety na śmierć o tym zapomniałam i zrobiłam to dziś o 10 rano. Myślisz ze może mi przez to nie wyjść?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry serdecznie dziękuję. Ola
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:12
Jest ok. Nic się nie stanie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 17:06
Dzień dobry Pani Małgosiu proszę o radę. Obecnie jestem w 16 tygodniu ciąży,mam zdiagnozowana niedoczynność tarczycy i biorę eutyrox.Jakiś czas temu całymi dniami czułam się pełna i nabrzmiała, wieczorem nie mogłam zasnąć z powodu bólu żołądka.Rano zazwyczaj nigdy nie miałam ochoty na śniadanie, ale je zjadałam, bo śniadanie należy jeść i do tego w ciąży.Starałam się dbać o dietę jadłam jajka,kurczaka pieczonego warzywa gotowane i surowe.Od kilku dni pije dużo soków owocowych i jem gotowanych warzyw.Ostatnio mam bardzo ochotę na ryż z pieczonym burakiem, natką pietruszki i oliwą-jadam te danie dosyć często.Nie jem za to jajek, mięsa i strączków po których czułam się najedzona ale długo trawiłam te produkty i brzuch mnie bolał.Od kiedy tak jem czuje się o niebo lepiej,jakbym zrzuciła zbędny balast,czuję się lekko.Dodam że nacodzień opiekuje się ponad rocznym dzieckiem,sporo z nim spaceruje,dodatkowe ćwicze w wolnym czasie9rower,basen,ćwiczenia w domu).Mam pytanie odnośnie białka bo nie ma go obecnie za wiele w mojej diecie-jak mogę go uzupełnić i czy dziecko na tym nie ucierpi-potrzebuje białka do wzrostu to będzie go czerpać z moich mięśńi??nie chce ucierpieć ani ja,a tym bardziej zrobić krzywdy mojemu maluszkowi w brzuchu.
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:08
Białko jest też w ziarnach, orzechach, kaszach, kiełkach, warzywach. No i nabiale jeśli jadasz np. jogurty, sery.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 18:05
Malgosiu, czy dodawanie lyzki oleju do kaszy z fasola i warzywami jest ok? Uzywam rzepakowego Rapso, co myslisz o nim? Czy moze inny jest lepszy np kokosowy - ale to maz taka ze nie wiem jaj go dac do takiej salatki, i czy codziennie jak zjem 4-5 calych orzechow wloskich to zdrowo, wage mam w normie, jestem szczupla,
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:06
Ja zawsze dodaję olej do gotowania kaszy. Dzięki temu jest sypka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 19:53
Gosiu a co sadzisz o piciu herbat owocowocych mam tu na mysli np. z Biedronki INTENSITEA , piję też inne herbaty: zieloną, czystek, chodzi mi po prostu czy takie herbatki nie maja w sobie zbyt wiele cukru?
Marta Ż.Dodano:  19 styczeń 2016 - 0:38
Wydaje mi się, że to co wymieniłaś (wymieniłeś?) nie mają w sobie cukru.
Wystarczy przejrzeć bloga albo chociażby w jakiś jadłospis kliknąć, w każdym jest notka że należy spożywać dużo płynów, najlepiej właśnie owocowych herbat. Owocowych, nie czarnych aromatyzowanych.
Te herbatki z biedronki INTENSITEA są własnie ok, z suszów owocowych, bez dodatku herbaty samej w sobie i cukru ;) Zielona, czystek tez sa bezcukrowe ;)
Jak coś źle mówię, to proszę Gosiu o sprostowanie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 21:20
Malgosiu, wyżej w komentarzach pytałam o orzechy pieczenie itp. I generalnie czuje się zagubiona bo troszkę poczytałam i jest tyle różnych informacji... jedni piszą że orzechy są ok ale że mają za dużo omega 6 i ciężko to zbilansować z omega 3.. piszą że olej kokosowy jest super ekstra i ma nasycony tłuszcz idealny dla naszego organizmu... już nie wiem co myśleć. jak bilansować omega 3? jak to jest z tymi tłuszczami aby było zdrowo?
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:03
Odsyłam do posta o tłuszczach. Tam jest wszystko opisane.
AnonimowyDodano:  15 styczeń 2016 - 9:51
Małgosiu chciałam podpytać jeszcze raz (jak pytałam wyżej) o prażeniu orzechów, nasion, czy tłuszcze w nich zawarte pod wpływem prażenia przekształcają się w złe tłuszcze trans?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 21:48
moja babcia ma ostatnio problemy ze zdrowiem, puchna jej rece, jest osłabiona. Próbuje zmienic jej diete (ale nie ma apatytu.
zbliża sie dzien babci i chciałam kupic jej jakis drobiazg, pomyslałam o soku 100% z żurawiny. Co sądzisz?
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:02
Przede wszystkim należy zbadać przyczynę opuchnięć. Zbadać poziom potasu etc. Opuchnięć nie wolno bagatelizować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2016 - 23:28
Malgosiu a czym moglabym zastapic 150g swiezego lososia lub dorsza w swojej diecie? Mam diete od Ciebie a mieszkam w bardzo malej wiosce i nie mam dostepu do takich produktow. Czy znalazlaby sie jakas alternatywa? Moze poprostu wiecej orzechow i mozzarella?
Dodano:  15 styczeń 2016 - 9:01
Jeśli masz dietę indywidualną ode mnie piszesz do mnie na adres z którego dietę otrzymałaś. O dietach indywidualnych nie dyskutuję z klientami za pomocą komentarzy na blogu.
Aby podać zamiennik muszę wejść w dokumentację, formularz, sprawdzić o kogo chodzi, jakie schorzenia etc.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds