fbpx
Kiełki roślin – dlaczego warto włączyć je do diety?
Img

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków.
Dlaczego?
Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna.
Roślina podczas kiełkowania ma więcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu dlatego aż żal z tego nie skorzystać.

Kiełki to bogactwo:
  • nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu. Działa oczyszczająco i przeciwnowotworowo.
  • magnezu, żelaza i witamin z grupy B które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • wapnia i fosforu dla zdrowych kości i mocnych zębów.
  • chroniących nas przed działaniem wolnych rodników antyoksydantów – witaminy E, C, A, selenu i flawonoidów.
  • działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3.
  • cynku i siarki będących prawdziwym odżywczym koktajlem dla skóry. Jeśli masz kłopoty z trądzikiem i skórą skłonną do płatania niespodzianek, nie zapominaj o kiełkach.
  • jodu dla zdrowej tarczycy.
  • witaminy K która wespół z potasem zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego.
  • błonnika który jak wiemy, jest kluczem do prawidłowego trawienia, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa i stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

Warto zaznaczyć też, że kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne więc można jeść je bez obaw o żołądek czy figurę.

Jakie kiełki wybrać i skąd je wziąć?

Mój top to kiełki słonecznika i rzodkiewki. Uwielbiam ich smak. Słonecznikowe smakują jak słonecznik, a te z rzodkiewki, jak rzodkiewka, czyli są ostre i wyraziste (idealne do twarożku).
Kiełki słonecznika i rzodkiewki są szczególnie bogate w cynk i siarkę więc genialnie działają na skórę.
Rodzajów kiełków jest bardzo dużo i musicie sami wybrać te, które będą Wam smakowały najbardziej.
Rzeżucha, lucerna, siemię lniane, fasola mung, brokuł, gryka, owies, żyto. Wybór jest całkiem spory.
“Żołądkowcom” i cierpiącym na infekcje bakteryjne polecam zwrócić uwagę na kiełki brokuła, z uwagi na dużą zawartość sulforafanu. To substancja działająca silnie przeciwbakteryjne. Skuteczna we wszelkich infekcjach, także w przypadku bakterii helicobacter Pylori. Kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzały brokuł.
Kiełki możecie kupić w sklepie gotowe do spożycia, lub wyhodować sami. Nasionka i kiełkownice bez problemu kupicie w sieci. Oczywiście możecie hodować je wg. starej babcinej metody, czyli na wilgotnej ligninie, ale osobiście odradzam tę metodę, bo sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów. Zdecydowanie lepsza jest kiełkownica, ponieważ ziarenka mają tam potrzebne ciepełko i cały proces jest zdecydowanie bardziej higieniczny.

Hodujemy kiełki w domu

Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścicie ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały.
Rano płuczecie nasionka i umieszczacie w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiacie w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.

UWAGA! Nasionka mają być cały czas wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły.
Uważajcie na nasionka kiełkujące, aby ich nie uszkodzić.
Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.


Kiełki polecam każdemu, a w szczególności osobom:
  • z problemami z cerą,
  • z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • z nadciśnieniem,
  • rekonwalescentom,

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Sezam na diecie bezmlecznej w niedoczynności tarczycy, Hashimoto, cukrzycy, insulinooporności i chorobach krążenia

Przez mieszkańców Babilonii nazywany przyprawą bogów. Dobrze znany w Afryce, krajach azjatyckich i arabskich. Stosowany w wielu kuchniach świata. Sezam Czytaj dalej

Proszek zasadowy. Jakie ma działanie? Kto powinien go stosować i w jakich okolicznościach? Jak powinna wyglądać kuracja proszkiem zasadowym?
proszek zasadowy

Wszystko co jemy, każdy składnik naszego codziennego menu, oprócz dostarczania kalorii, witamin, minerałów, białek, tłuszczów czy węglowodanów, działa na nasz Czytaj dalej

Ziemia okrzemkowa czyli oczyszczająco – odżywcza petarda w wersji hard!

O oczyszczaniu i detoksykacji pisałam Wam wielokrotnie polecając przeróżne metody i specyfiki. Dziś chce Wam zaproponować oczyszczanie w wersji hard Czytaj dalej

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego Czytaj dalej

13 komentarzy

AgaDodano:  24 Marzec 2021 - 8:00
Dzień dobry, Małgosiu poleciłaś kiedyś krem na dzień SESDERMA Salises. Jestem z niego bardzo zadowolona.Czy masz jakiś sprawdzony krem na dzień z ochroną przeciwsłoneczną? Z góry dziękuję za pomoc.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Marzec 2021 - 19:40
Polecam oddzielnie krem w wysokim filtrem. Ja używam SPF 50.
Odpowiedz
jmdDodano:  24 Marzec 2021 - 9:05
Na kiełki zwróciłam uwagę kilka lat temu dzięki Twoim wskazówkom z bloga:) I w szczególności pochłaniam je zimą. Bo za dzieciaka znana była tylko rzeżucha:) Najbardziej lubię kiełki brokuła, tylko niestety potem mam okropne gazy;/ Mam nadzieję, że to norma (z racji zjedzenia \'warzywa\' kapustnego) a nie objaw jakiś niewłaściwości w układzie pokarmowym.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  24 Marzec 2021 - 10:38
Małgosiu, przy grzybicy pochwy nie powinno się jeść kiełków prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Marzec 2021 - 12:56
Można jeść.
Odpowiedz
OlgaDodano:  24 Marzec 2021 - 17:38
Brakowało mi już postów tego typu 😌
Odpowiedz
NataliaDodano:  26 Marzec 2021 - 11:37
Małgosiu, a czy kiełki można podawać 10 miesięcznemu niemowlakowi? Jeśli tak to w jakiej formie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Marzec 2021 - 8:31
Raczej roczniakowi i to kiełki wyhodowane samodzielnie w domu.
Odpowiedz
olaDodano:  27 Marzec 2021 - 10:47
Małgosiu, przesuszona rogowaciejąca skóra na stopach? o co chodzi? czy to oznaka jakiegoś niedoboru?
Odpowiedz
PaulaDodano:  5 Kwiecień 2021 - 9:46
Cześć;) Czy kiełki podnoszą kaloryczność potraw? Czy mogę je bez wyrzutów stosować do wszystkiego? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Kwiecień 2021 - 10:53
Kiełki mają znikomą kaloryczność. Tak samo jak wszelkie sałaty, nacie itp.
Odpowiedz
Kmx8Dodano:  16 Kwiecień 2021 - 20:38
Niestety ja po kiełkach czuje się bardzo źle, mam duze problemy żołądkowe.
Odpowiedz
BeataDodano:  11 Maj 2021 - 17:34
Małgosia może ty coś doradzisz. Tak w skrócie mam problemy z tyciem, zmęczenie, w nocy bezsenność. Po jedzeniu chce mi się bardzo spać, napady głodu, problemy z skóra na łokciach. Trochę czytam i zastanowiam czy nie badać się w kierunku niedoczynności i insulinooporności. Lekarz zlecił morfologię glukoze i tsh. Oczywiście wszystko jest według niego w normie. Co z tego jak czuje się coraz gorzej dodatkowo dochodzą częste i infekcje gardła. Zapisałam się na wizytę do endokrynologa. Czekam. A znowu po marcowej infekcji mam kolejną. Czy powinnam wzmocnić organizm jakimiś suplementami? Może jakieś badania byś zasugerowała? Z góry dziękuję
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
[custom-facebook-feed]
Instagram

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej