Makaron w sosie szpinakowym, na bazie greckiego jogurtu sprawdzi się zawsze. Zawsze wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze wtedy, kiedy niespodziewanie wpadną znajomi na kolację. Zawsze wtedy, kiedy gorzej się czuję i mam siłę tylko na przygotowanie czegoś bardzo prostego.
Makaron w sosie szpinakowym, uwielbiają moje dzieci co mnie bardzo cieszy.
Koniecznie musicie wypróbować.
- Składniki dla 4 osób :
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 220 gramów jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 gramów sera feta
- dla jednej osoby 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Jak kulki szpinaku rozmrożą się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda. - Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
- Do sosu wkładamy makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy serem feta.
Pokruszony ser feta możemy także dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
Zresztą cały przepis - mega !
Ola
Sama robię podobnie, dodaję jedynie jeszcze ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.
Jak oklapną tzn. nie będą już sztywne szpinak jest dobry i dodajemy wtedy czosnek i jogurt.
Dziś w moim menu gościło podobne danie, tylko z dodatkiem piersi z kurczaka i pomidorów.
Pozdrawiam
mają dużo witamin, aczkolwiek ja dodaję je zimą,
jak pojawiają się truskawki, jagody, borówka - odstawiam acai i goję
gosiu myslisz ze to dobrze tak poic ? Aaa i jeszcze sok z aloesu ,, mam nadzieje ze nie przeszkadza łączenie tych wszystkich sokow?
W końcu to samo zdrowie :)
to samo z aloesowym, jednak jeśli nie masz wrzodów czy problemów z dwunastnicą nie ma sensu pić go codziennie,
podobno ma duzo dobrych dzialan wiec mnie skusilo.
20ml nie zaszkodzi acai i goji? Wzoruje sie rowzniez ulotka, sama nie ustalalam dawkowania...
przeciez te owoce sa podobno najlepsze ?Hmmm.. :) ;)
a tych sokow az często brakuje w sklepie
duże ilości ma rabarbar, którego nie powinno się jeść dużo, no i szpinak,
raz w tygodniu można zjeść ale kilka razy nie bardzo,
musi być miejsce na inne rzeczy, kasze, ryż, ziemniaki etc.
Pozdrawiam, Magda
nie bardzo rozumiem pytanie - w odżywianiu ważna jest różnorodność więc cokolwiek jedzone "na co dzień" nie jest wskazane,
jeśli zostaje Ci feta posyp nia inne danie z makaronu z warzywami, chociażby warzyne leczo czy penne z cukinią i papryką na przykład
E575 nie jest szkodliwe, nie wszystkie E są szkodliwe, znacznik "E" oznacza że dana substancja została dopuszczona do stosowania w Unii Europejskiej,
to nie jest tak że to co jest oznaczone E jest szkodliwe ;)
Mam pytanie czy masz może przepis na sos słodko-kwaśny?
Pozdrawiam serdecznie.
bluemona