Remont na wykończeniu (na szczęście nie na moim 🙂 ) więc już wkrótce tak jak obiecałam będę Wam mogła uchylić rąbka i pokazać efekty. Póki co prezentuję kolejny przepis na mega szybkie danie nie tylko dla tych co się remontują, ale dla wszystkich lubiących szybkie dania, ale nie fast food.
Całość do zrobienia w ok. 30 minut, więc spokojnie po pracy można się pokusić.
Na wakacjach całkiem przypadkowo, jak zwykle wertując co w lodówce odkryłam kombinację bagietki czosnkowej zapiekanej na grillu z serem niebieskim …. delicious !!! Ostatnio jestem fanką tego sera, więc dziś przepis z jego wykorzystaniem.
- 4 szklanki ugotowanego al dente makaronu penne
- 15 czarnych oliwek
- 1 cukinia
- 100 gram sera z niebieską pleśnią (całe opakowanie)
- 200 gram fileta z kurczaka
- marynata do kurczaka : ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól, oregano
- łyżeczka oliwy do wysmarowania formy do zapiekania
- Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą i oregano i wkładamy do woreczka dodając wyciśnięty czosnek i oliwę. Zawiązujemy woreczek i potrząsamy, aż składniki się połączą.
- Kurczaka delikatnie podsmażamy na suchej patelni 1-2 minuty.
- Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wrzucamy ugotowany ale dente makaron penne. Dodajemy pokrojoną cukinię, oliwki, kurczaka i pokrojony w kawałki ser niebieski.
- Zapiekamy w temperaturze 180 st. przez ok.15 minut.
ale mam jedno pytanie odnośnie czekoladowego deseru z malinami, otóż maliny się powoli kończą i czy można użyć mrożonych i czy zmienić proporcje? czy może zastąpić maliny innymi owocami? jakimi? uwielbiamy z rodziną ten deser:) pozdrawiam serdecznie
Co do zastąpienia innymi to na moje oko można by spróbować ze śliwką węgierką (bez skórki) lub jeżynami. Zimą wypróbuję też z pomarańczami.
Pozdrawiam,
P.S Myślałam nad czerwoną papryką, ale nie wiem, czy to dobry pomysł...
Pozdrawiam