Propozycja do zabrania do pracy czyli tzw. lunch box z kaszą jaglaną, awokado, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Mięsożercy pokręcą nosem, ale lubiący bez mięska zdecydowanie się ucieszą 😉
Mięsko można zabrać do pracy jak mamy gdzie podgrzać posiłek, a nie każdy ma taki luksus. Mi osobiście mięso na zimno nie smakuje. Jak mam gdzie podgrzać, wezmę bardzo chętnie, jak jestem „w terenie” wolę bez mięsa.
Z Waszych listów wnioskuję, że 70 % jednak tej możliwości podgrzania nie ma i mimo publikowanych jadłospisów w których tych lunch’ówek jest dużo, prosicie o oddzielne posty z propozycjami na posiłków „na wynos”. Przychylam się 😉 Będą.
Dzisiejsza propozycja jest syta. Ma ok. 500 kcal i to jest propozycja dla uczniów, studentów i wszystkich pracujących „głową”.
Awokado zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, które oprócz tego że działają przeciwzapalnie to są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu (kora mózgowa w 40 % zbudowana jest z DHA – kwasu dokozaheksaenowego). DHA jest niezbędny do właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku (awokado zawiera także luteinę), podnosi zdolność koncentracji i zapamiętywania.
Zawarte w awokado: witamina E, witamina B6, kwas foliowy i antyoksydant glutation to czterech wspaniałych którzy zadbają o skórę i układ nerwowy.
Do tego kasza jaglana, która jako jedyna z kasz ma działanie odkwaszające i odśluzowujące (w skrócie: usuwa z organizmu to co trzeba abyśmynie chorowali – istotne przed sezonem jesienno – zimowym).
Do smaku suszone pomidory, prażony słonecznik i opcjonalnie natka pietruszki.
Na pierwszy rzut oka wydaje się suche ?
Nie jest, a to za sprawą suszonych pomidorów i awokado.
Wypróbujcie koniecznie.
Kaloryczność:
Cały lunch ma ok. 500 kcal
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej (około 1/4 szklanki)
- pół awokado
- łyżka ziaren słonecznika
- 4 plastry suszonych pomidorów w oleju
- opcjonalnie: natka pietruszki
Przygotowanie:
- Słonecznika podprażamy na suchej patelni. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy,zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy 15-20 minut na małym ogniu (polecam ugotować więcej aby mieć na następne dni).
- Suszone pomidory kroimy w małe kawałki, mieszamy z kaszą jaglaną, podprażonym słonecznikiem i pokrojonym w kawałki awokado.
Można posypać natką pietruszki.
Ja pokroiłam awokado dość grubo, ale mi tak po prostu smakuje. Wy jeśli chcecie możecie pokroić drobniej co dodatkowo „nawilży” kaszę.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
A Twój przepis jak zwykle wygląda smakowicie ;)
Ostatnio mam nieopanowaną ochotę na słodycze - i próbuję jakoś sobie z tym dać rade.
Pozdrawiam i z nicerpliwością czekam na indywidualne diety które będziesz tworzyć
Dominika
są mega zdrowe ale też kaloryczne
powiedzmy garść co drugi dzień może być :)
Orzechy np. laskowe to prawie 630 kcal w 100 g i 61 g tłuszczu w 100 g.
Są wartościowe, i z tym nie ma dyskusji ale nie jest to produkt który można jeść bezkarnie.
I zjadając miseczkę orzechów czyli 100 g nie tak łatwo odejmiesz 600 kcal od innego posiłku.
Bezkarnie orzechów jeść nie radzę bo efekty szybko zobaczysz na wadze.
Trzeba z góry określić ile dziś zjemy orzechów bo potrafią wciągać i wiem to z własnego doświadczenia.
Biorąc miseczkę orzechów czy migdałów przed TV zjesz raz dwa i nawet się nie obejrzysz.
jak najbardziej godne polecenia nawet raz w tygodniu np. do sałatki, jako pasta do pieczywa lub dodatek do makaronu z warzywami
po naciśnięciu palcem musi być miękkie
świeżego fileta ok. 60
Przepraszam że pytam ale pierwszy raz będę robić taki lunch box do szkoły, a mam 15 lat więc jeszcze mało wiem :D I muszę powiedzieć że korzystam z pani przepisów od kilku miesięcy i wszystko jest pyszne :) <3 Rodzicom i bratu smakowało :D A w kuchni zaczęłam częściej bywać i więcej gotować od mamy :D
Pozdrawiam Kasia :)
nietolerancja gliadyny to nietolerancja glutenu bo to składnik białka zbóż glutenowych
będzie u mnie można zamówić dietę bezglutenową
najlepszą opcją jest smażenie naleśników na suchej patelni gdzie olej jest dodany do ciasta - omawialiśmy to też na zajęciach właśnie w kontekście podgrzewania oleju i rozgrzewania go do wysokiej temperatury
do marynaty też rzepakowy, inne są za delikatne i straty omega będą ogromne
co do jadłospisu to wszystkie od listopada, bezglutenowy też, dieta będzie na 4 tygodnie,
dieta podstawowa bezglutenowa 100 pln za 4 tygodnie
jeśli będzie dużo chętnych będzie decydowała kolejność zgłoszeń
dodaj do gotowania łyżeczkę oliwy
obiad 15 i ok. 20 kolacja
kuleczki + mleko to nie jest dobre połączenie bo danie będzie rzadkie
tak, dodaj 2 łyżki ale zmniejsz wtedy o 1-2 łyżki ilość kaszy
Magda
koktajl raz dziennie + dosypuj siemię mielone do jogurtu, leczo, owsianki itd.
pozdrawiam:)