Bajeczne ciasto!!! Może nie wygląda …… proste składniki, łatwość wykonania ale uwierzcie mi …… to ciasto jest bajeczne a zwłaszcza na ciepło.
Pierwszy raz zapiekłam poziomki i w takiej wersji smakują mi chyba bardziej niż świeże. Do śliwek w cieście, jakimkolwiek chyba nikogo nie trzeba przekonywać 🙂 Śliwka to po prostu owoc stworzony do ciasta 🙂
Rabarbar nadaje ostatecznego szlifu. Kwaskowości i charakteru.
Czasami mnie po prostu nachodzi na ciasto, szybkie ciasto, tak żeby mieć do kawy. Nie przepadam za tymi z cukierni. Są za słodkie i jakieś takie sztuczne.
Lubię piec w domu. Zapachu ciasta w domu z niczym się nie da porównać. Dom pachnący ciastem, w ogóle dom pachnący jedzeniem żyje.
Mnie osobiście zapach ciasta relaksuje, uspokaja, wycisza. Lubię ten klimat, lubią go moje dzieci, mój mąż.
- 200 gram masła
- 280 gram mąki
- pół szklanki cukru
- śliwki
- poziomki
- rabarbar
- Masło miksujemy w wysokiej misce razem z mąką i cukrem na najwyższych obrotach. Nie zagniatamy. Miksując owińmy miskę ściereczką aby uniknąć bałaganu w kuchni.
- Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, na dno sypiemy część kruszonki i wykładamy owocami.
- Pozostałą częścią kruszonki przykrywamy owoce.
- Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Do uzyskania rumianego, złotego koloru.
Ja też uwielbiam takie kruszonkowe słodycze i wypieki, owocowe...
S&R
http://www.CattailDown.com
Follow us on Blog Lovin'! http://www.bloglovin.com/blog/7118895/cattail-down
Mnie z samej żytniej mało co wychodzi - wszystko się rozwala..
Co o tym sądzisz Małgosiu?
A ile porcji mieści całość??
1 szkl mąki pszennej
1 szkl kaszy manny
1 szkl cukru (ja zawsze daję ok połowy -zależy od owoców)
1 łyżeczka proszku
170 gr masła zamarzniętego lub b zimnego
suche składniki mieszamy w misce
plus owoce :koszyczek malin, truskawki, wiśnie, jagody, starte jabłka itp
na posmarowaną masłem tortownicę (23cm) szklanka suchego, na to połowa porcji owoców, posypujemy szklanką suchego, znów owoce i znów szklanka suchego,
na górę starte na tarce masło, lub pokrojone na cieńkie płatki
pieczemy ok 40 min w 180st - aż się zarumieni.
Ważne by całość pokryta była masłem.
Jest przepyszne, wygląda podobnie;)))
A jak z kalorycznością tego mojego?
A ja już jutro wypróbuję Twój przepis.
twarde margaryny to tłuszcze trans które zapychają żyły i działają rakotwórczo
mam pytanie czy jak na spód dam jabłka utarte to kruszonka się upiecze? Robiłam kiedyś podobne ciasto i kruszonka na spodzie nie upiekła się. musiałam ciasto dopiekać. Piekłam 50 min plus dodatkowo 35 min i spód był kleisty. Jabłka nie puściły dużo soku.