fbpx
Wielkanocny żur na wędzonce
Img

Odkąd sięgam pamięcią, nie pamiętam takiej Niedzieli Palmowej,jak ta wczorajsza.
Zimny, przeszywający wiatr, – 11 stopni mrozu i śnieg po horyzont.Bukszpanowa palemka kompletnie nie pasowała mi do tej aury.
Męczy nas już wszystkich ta pogoda. Mój synek codziennie pyta, kiedy w końcu przyjdzie wiosna i gdzie ona zabłądziła. Postanowiłam więc już teraz wprowadzić wiosenno-wielkanocny klimat do domu i do kuchni, aby wiosna w końcu zobaczyła, że jesteśmy już gotowi na jej przyjście.
Dom tonie w wiosennych dekoracjach a w kuchni unosi się zapach wielkanocnych smakołyków. W takim klimacie na chwilę zapominamy o tym co za oknem …..

W tym tygodniu będę prezentowała przepisy na wielkanocne smakołyki. Zacznę od potrawy, bez której nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego, od żurku na wędzonce. Z reguły gotuje się żurek tylko na białej kiełbasie, ale ja dodaję wędzonki bo uwielbiam ten aromat. Ostatnio odkryłam małą, lokalną, rodzinną masarnię w której wędzi się mięsa i wędliny w olchowym dymie, według starej, tradycyjnej receptury. Długo szukałam tego zapachu i tego smaku, który pamiętam z dzieciństwa.

 Składniki:
* litr gotowego żuru w szklanej butelce (nie w plastiku)
* pęczek włoszczyzny
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* wędzonka – ja użyłam boczku i wędzonej kiełbasy
* 2 listki laurowe
* majeranek
* sól
* 2 suszone grzybki
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* 7 ziarenek czarnego pieprzu
* jajka
* chrzan do smaku

Sposób przygotowania:
1. Obraną włoszczyznę zalewamy 4 litrami wody,dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i grzyby. Stawiamy na minimalnym gazie. Nie może bulgotać, smaki mają się wydobywać powolutku.
2. Wędzonkę kroimy w grube plastry, zesmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Wkładamy do garnka.
3. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i dodajemy do naszego wywaru.
4. Całość ma się gotować powolutku na minimalnym ogniu aby nie bulgotało. Samki mają się wydobywać powoli.
5. Po godzinie wlewamy przez sito żur z butelki, dodajemy majeranek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
6.Doprawiamy chrzanem i  solą jeżeli jest taka potrzeba.
7. Podajemy obowiązkowo z ugotowanym na twardo jajeczkiem.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kotleciki jajeczno – jaglane z razowym makaronem w sosie szpinakowo – chrzanowym
Kotleciki jajeczno – jaglane z razowym makaronem w sosie szpinakowo – chrzanowym

Chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Podane z aksamitnym sosem szpinakowo - chrzanowym i razowym makaronem. Kotleciki jajeczno Czytaj dalej

FIT koktajl ! Z bananem, gorzkim kakao i otrębami
fit koktail

Fit koktajl z bananem i gorzką czekoladą. Przepis na ten koktajl opublikowałam jakiś czas temu  na facebook'u jako propozycję na Czytaj dalej

Puszysty omlet w 2 wersjach: ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami oraz ze szpinakiem. Który zasmakuje Wam bardziej ?
omlet z bazylią suszonymi pomidorami

Omlet w 2 wersjach. Jeden ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, drugi ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Podobne składniki, Czytaj dalej

Koktajl z malin i jego oczyszczające właściwości
Koktajl z malin i jego oczyszczające właściwości

Owocowe koktajle latem, to jest to co lubię najbardziej. Przygotowane z dodatkiem schłodzonego kefiru doskonale orzeźwiają. Truskawki się skończyły więc Czytaj dalej

36 komentarzy

Kulinarnyblog.plDodano:  25 marzec 2013 - 9:44
Danie bez którego nie ma Świąt Wielkanocnych. Pychota.

--
Zapraszam także do siebie: kulinarnyblog.pl
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  25 marzec 2013 - 10:21
uwielbiam żurek!!! a w czasie ciąży to jadłam go codziennie! Twój wygląda przepysznie, czekam na kolejne świąteczne przepisy!
Dodano:  25 marzec 2013 - 16:44
Zapraszam, będzie smacznie ;)
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  25 marzec 2013 - 12:34
pachnie tu już świętami :)) mniam!
Odpowiedz
MiguśDodano:  25 marzec 2013 - 13:59
Piękne zdjęcia, bardzo smakowite. U mnie też żurek, troszkę inaczej bo z ziemniakami, które zagęszczają i odrobiną chrzanu.
Dodano:  25 marzec 2013 - 16:44
Chrzan też dodaję, zapomniałam dopisać ;)
Odpowiedz
AndźkaDodano:  25 marzec 2013 - 15:25
Ale żurek! Już się nie mogę doczekać tego smaku na święta! Dzisiaj wstawiam zakwas na żur ;)
Odpowiedz
KaśDodano:  25 marzec 2013 - 17:16
i u nas gości żurek na wielkanocnym śniadaniu. chętnie podsunę Mamie pomysł z wędzonką :)
Odpowiedz
AmberDodano:  25 marzec 2013 - 19:50
Pyszny!
Tradycyjna polska zupa.
U mnie będzie na zakwasie żytnim i z suszonymi podgrzybkami.
Poza tym też na wędzonce i z jajem.
Pozdrawiam Cię!
Dodano:  25 marzec 2013 - 20:05
Oj z podgrzybkami będzie pyszny ;) Na wędzonce jest najlepszy.
Odpowiedz
OlaDodano:  25 marzec 2013 - 20:45
O rany! Jakie to musi być pyszne! Widząc takie potrawy chciałabym święta już dzisiaj!
Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
Odpowiedz
MollyDodano:  25 marzec 2013 - 20:45
ależ mi ślinianki zaczęły pracować, ja chcę już święta!
Odpowiedz
IvkaDodano:  26 marzec 2013 - 8:27
Taki żur to dla mnie kwintesencja Świąt Wielkanocnych
Dodano:  26 marzec 2013 - 8:30
Dziękuję Ci bardzo. Nie ma Świąt bez żurku !!!
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  26 marzec 2013 - 10:23
Jak zwykle smacznie! Uwielbiam żurek.
Pozdrawiam:*

http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Dodano:  26 marzec 2013 - 17:07
Dzięki Agnes ;)
Odpowiedz
Ania WDodano:  26 marzec 2013 - 15:36
U mnie wędzi się na drzewie owocowym, na koniec dodając jałowca.
Wielkanocny barszcz gotuję na smaku ze swojej szynki.Każdy ma swój przepis:-Twój żurek wygląda przepysznie!
Zapraszam do spojrzenia na moje wędzonki
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Dodano:  26 marzec 2013 - 17:08
byłam u Ciebie, cudowne są te Twoje wędzonki, kiełbaska nie do opisania ;)
Odpowiedz
Kulinarna FuzjaDodano:  26 marzec 2013 - 22:08
Takie klasyczne żury są bezcenne !
Odpowiedz
KomarkaDodano:  27 marzec 2013 - 20:30
O raju, jakie te wyroby apetyczne! To dopiero prawdziwy żurek - pycha :)
AgnieszkaDodano:  3 kwiecień 2013 - 10:45
Świetnie wygląda! Po tych zdjęciach nabrałam ochoty na wielkanocny żur. Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
angelisia.kDodano:  13 kwiecień 2013 - 17:08
Nigdy nie dawałam marchewki i włoszczyzny do żuru. Aż muszę spróbować...
Odpowiedz
ann0112Dodano:  9 kwiecień 2014 - 19:45
A jaka jest jego kaloryczność? :)
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 21:45
robiłam go w zeszłym roku, nie liczyłam, podliczę i wpiszę ;)
ann0112Dodano:  10 kwiecień 2014 - 13:48
Dziękuję, będę bardzo wdzięczna, bo jestem ciekawa jak z kalorycznością tych dań wielkanocnych poza zupą z kaczki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 listopad 2014 - 8:30
A dlaczego nie robisz prawdziwego zurku tylklo kupujesz gotowy?
Zakwas na zurek jest latwizna a smak jest nieporownywalny z tym z butelki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 marzec 2015 - 14:27
Kupiłam w Biedronce dwie butelki o poj. 500 ml żurku Polska Tradycja. Mam pytanie czy to to samo co żur? Gdybyś mogła odpowiedzieć jeszcze przed świętami, będę Ci Małgosiu wdzięczna.
Dodano:  30 marzec 2015 - 9:27
Jeśli butelka jest szklana to ok. Jeśli plastikowa to do wylania bo kwas wchodzi w reakcję z plastikiem i żurek będzie niedobry.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 marzec 2015 - 0:19
Małgosiu, ile minimum potrzeba tej wedzonki na ktorej gotujemy wywar aby dał smak? 30dag wystarczy czy to mało na te 4 litry wody?
Dodano:  30 marzec 2015 - 9:21
Na 4 litry z pół kilo wędzonki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 marzec 2015 - 13:27
Malgosiu, a zurek bez miesa, na samym zakwasie i wloszczyznie wyjdzie? Lecze grzybice i im blizej swiat to normalnie glowa mnie boli, bo na to co reszta rodzinny bedzie jesc, nie bede mogla sobie pozwolic :|
Dodano:  31 marzec 2015 - 19:26
Tak. Wyjdzie na samej włoszczyźnie i zakwasie. Daj dużo czosnku a na smak podsmaż na rumiano cebulkę na oliwie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 marzec 2016 - 20:46
A gdzie kupić ten żur w butelce szklanej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 marzec 2016 - 10:13
Zrób sama, jeszcze zdążysz. 1 szkl mąki żytniej (na barszcz biały pszennej pełnoziarnistej) litr ciepłej przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 4 ziela ang. 2 liście laurowe, łyżka majeranku, kawałek skórki chleba na zakwasie. Wszystko do słoika i przykryć gazą, niech stoi w cieple 3 - 4 dni, codziennie wymieszaj.
Odpowiedz
AgsDodano:  17 marzec 2018 - 16:20
Przepraszam za naiwne pytanie,czy boczek ma być z surowego mięsa, czy wędzony?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  19 marzec 2018 - 8:04
Wędzony surowy. Nie parzony !!!
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds