fbpx
Zielona zupa, którą nazywam zupą zdrowia ! No i dlaczego warto grać w zielone ?
Img

Do jedzenia warzyw nie będę Was przekonywać, bo robiłam to już nie raz 🙂 Dziś chcę Wam opowiedzieć  o tym, że kolor warzyw, ma znaczenie 🙂

Zielone warzywa zawierają chlorofil, nazywany „żywą krwią” roślin. Podstawowa cząsteczka chlorofilu pod względem budowy jest niemal identyczna jak podstawowa cząsteczka hemoglobiny.
Chlorofil ma działanie oczyszczające układ pokarmowy i wydalniczy. Oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.

Zielone warzywa bogate w chlorofil :
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • oczyszczają przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystatykę jelit,
  • ze względu na zawartość potasu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca i neutralizują kwasy w mięśniach,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • oczyszczają, poprawiając obraz krwi,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie wpływają na laktację u kobiet karmiących,
  • działają pozytywnie na skórę ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze (leczą stany zapalne i problemy skórne)
  • wzmacniają naczynia, także limfatyczne, leczą żylaki,

Brokuły, seler naciowy, cukinia i zielona pietruszka, użyte do mojej zielonej zupy to bogactwo witaminy C, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i prowitaminy A (karoten) mającej działanie przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa szczególnie zalecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę.

Zieloną zupę nazywam zupą zdrowia. Czuję się po niej doskonale. Ma tyle wartości odżywczych, że od razu po zjedzeniu talerza zupy, odczuwam jej działanie 🙂
Smakuje wszystkim w mojej rodzinie.  Dodatek imbiru nadaje jej ostrości. Jest wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna.
Czy jest ktoś, kto nie poczuł się zachęcony do spróbowania zielonej zupki ? 🙂
Kogoś mam jeszcze przekonać ?

Zupy wychodzą 4 litry. Cały gar zupy ma ok. 1900 kcal

Porcja 400 ml (widoczna na zdjęciu głównym) ma ok. 190 kcal
 
Składniki na wywar:
  • 3 udka z kurczaka (bez nogi)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • sól
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Kurczaka zalewamy 4 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu.
  2. Po mniej więcej 30 minutach zdejmujemy „farfocle”, które się pojawiają czyli tzw. „burzyny” i wkładamy warzywa.
  3. Wywar gotujemy godzinę na małym ogniu. 
  4. W czasie w którym gotuje się wywar, przygotowujemy warzywa. Czyścimy, obieramy, kroimy w kawałki/kostkę. Nie muszą myć równe, bo zupa będzie miksowana.

  • jedna mała cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • jedna biała część pora (długości ok.10 cm)
  • 1 cukinia
  • 2 brokuły (bez łodyg)
  • 4 ziemniaki
  • świeży imbir ok.7 cm
  • 2 łyżki oliwy 
Przygotowanie: 
  1. W wysokim naczyniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i białą część pora. Jak się zeszklą dodajemy cukinię, brokuły, seler naciowy, ziemniaki. Dusimy na patelni, często mieszając.
  2. Z wywaru wyjmujemy kurczaka i wszystkie warzywa, przelewamy przez sito. Kurczaka można wykorzystać na potrawkę.
  3. Do wywaru dodajemy podduszone warzywa i starty na tarce imbir. Gotujemy, aż brokuły będą miękkie.
  4. Zupę miksujemy i dodatkowo przelewamy przez sito (seler naciowy zostawią „wąsy” które przeszkadzają).
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Regenerująco – odżywczy koktajl z pietruszki wersja 2 – Akcja Regeneracja
koktajl z pietruszki

Koktajl pietruszkowy, regenerująco - odżywczy, wersja druga. Ciężko określić, która smakuje mi bardziej. Wersja  pierwsza oprócz pietruszki zawiera kiwi i Czytaj dalej

Energetyczny krem z marchewki ze świeżym imbirem
Energetyczny krem z marchewki ze świeżym imbirem

Święta, święta i po świętach ......  pokus na stole było tyle, że nie sposób było się oprzeć .... zwłaszcza słodkościom, Czytaj dalej

Polędwiczki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Jestem pewna, że pokochacie to danie i tego lata zagości na niejednym stole zarówno w plenerze, jak i domowym zaciszu. Czytaj dalej

Bezglutenowe i bezjajeczne kruche ciasteczka migdałowo – waniliowe

Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe Czytaj dalej

125 komentarzy

BeataDodano:  23 luty 2014 - 8:50
Małgosiu, czy seler naciowy jest bardzo wyczuwalny w zupie? Przyznam , że poprostu nie potrafię się z nim zaprzyjaźnić. W ostateczności zrezygnuje z niego :-)
Dodano:  23 luty 2014 - 9:41
nie jest wyczuwalny,
smaki się fajnie łączą, spróbuj ;)
Pawel GrzankaDodano:  27 maj 2014 - 8:58
Witam ja od listopada straciłem 35kg i od kuzynki dostałem link do twojej strony i smakuje te pani jedzonko pychotka tak dalej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 8:56
SUPER pomysł!!! pięknie wygląda :) a wszystkie te warzywa jemy dość często,
ale jeszcze nigdy w postaci zupy...
Odpowiedz
ONE DAY CLOSERDodano:  23 luty 2014 - 10:01
Zupka wygląda cudownie, nigdy takiej nie robiłam, ale muszę w końcu spróbować, bo czuję, że dużo dobrego mnie omija! :)
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  23 luty 2014 - 10:02
smacznie i zdrowo:) świetny kolo ma aż się chce zjeść:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:18
Bardzo ciekawe... Spróbuję bez kurczaka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:19
Wygląda cudownie, na pewno przygotuję! Moja Droga Twój blog jest tak inspirujący jak jego nazwa :). Ciekawi mnie jak obliczasz wartość kaloryczną potraw?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:25
Ciekawe czy bez miksowania byłaby równie smaczna?:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 10:35
Małgosiu, czy możesz napisać jak policzyłaś kalorycznośc tej zupy?..Zawsze mam problem z przeliczeniem kaloryczności zupy ( jak policzyć wywar np.).
Dodano:  23 luty 2014 - 11:44
Szklanka wywaru z kurczaka i warzyw/rosołu domowej roboty ma średnio ok. 90 kcal. Liczy się kaloryczność warzyw i mięsa ale mięsa ze skórą bo tłuszcz przechodzi do wywaru,
Dodatkowo doliczasz kaloryczność warzyw które dodajesz do zupy i w tym przypadku oliwy na której podsmażam warzywa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 11:17
na pewno ją ugotuje :))) a masz jakiś fajny pomysł na fit potrawkę z kurczaka? ;)
Dodano:  23 luty 2014 - 11:34
jest na blogu, w zakładce obiady
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 11:52
Zastanawia mnie dlaczego zawsze podsmażasz warzywa na patelni a nie wrzucasz od razu i gotujesz ;) Czy jest jakaś różnica? Pozdrawiam
Dodano:  23 luty 2014 - 11:55
różnica w smaku jest kolosalna,
ten sposób przygotowywania zup i dań poleca też to Jamie Oliver ;)
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 16:59
No w sumie racja, cebulka gotowana a smażona...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 13:01
na pewno spróbuję :).
a czy można tego kurczaka oskubac do zupki np przed
miksowaniem zeby znajdowal sie w zupce?
Dodano:  23 luty 2014 - 16:57
myślę że tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 13:05
tez zauwazylam Małgosiu, ze zawsze podsmazasz cebulkę i wazywa do zup :).
ja bardzo lubie aromat podsmazanej cebulki i faktycznie dodaje pyszny smak zupie.
krem z brokula do tej pory byl dla mnie zawsze mdly i chętnie wyprobuje ten przepis, aaa z imbirem za pewne tak nie będzie :)
no i imbir widzę tez lubisz w zupach kremach :)
ta akurat zupke jemy bez dodaktow typu bagietka etc ?
pozdrawiam
Dodano:  23 luty 2014 - 16:57
oj tak, imbir uwielbiam :)
tej zupie nadaje charakteru :)
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 7:54
A czy brak imbiru bardzo zmieni smak tej zupy?
Jestem uczulona na imbir i niestety muszę zrezygnować z niego całkowicie.
Dodano:  27 kwiecień 2014 - 9:10
dopraw zatem pieprzem ziołowym lub curry
Odpowiedz
izuniap78Dodano:  23 luty 2014 - 14:03
Cudowny przepis, spadłaś mi dzisiaj z nim z nieba:-) jestem przeziębiona, a ten imbir fajnie rozgrzewa. Już zrobiłam, teraz czekam jak przestygnie i miksuję :-) aaa i zrobiłam bez kurczaka, na samych warzywach :-*
Odpowiedz
GosiaDodano:  23 luty 2014 - 15:16
Czy taka zupa jest dobra np. na drugi dzień? Czytalam kiedyś że warzywne kremy najlepiej robić przed podaniem a taka zupa byłaby niezła formą posiłku do pracy. Czy używasz czasami mrożonek?
Dodano:  23 luty 2014 - 16:55
zupa jest bardzo dobra na drugi dzień :)
tak, używam mrożonek, zimą bardzo często
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  23 luty 2014 - 15:24
ekstra! nie bez przyczyny zielony to mój ulubiony kolor :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 17:04
czy można pominąć imbir? nie za bardzo przepadam. czy wpłynie to na smak zupy jakoś szczególnie ?
Dodano:  23 luty 2014 - 17:16
na smak zupy wpłynie na pewno, imbir jest tu kluczowy,
spróbuj dodać czosnek zamiast imbiru,
Odpowiedz
SueDodano:  23 luty 2014 - 18:22
kocham takie zielone zupki. Niedługo sama coś stworzę :D
Brokuł,brokuł, brokuł za mną chodzi!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 18:46
Zrobilam zupke niestety jej kolor jakos nie zachecil mnie do jedzenia... ale po sprobowaniu musze stwierdzic, ze PYSZNOSCI :)) nic dodac, nic ujac :) czekam na kolejne przepisy tego typu :)
Odpowiedz
Gorzka CzekoladaDodano:  23 luty 2014 - 19:18
zaczelam sie zastanawiac czy jest jakies zielone warzywo ktore lubie
i do glowy przyszla mi jedynie zielona czesc pora i groszek :P
brokuly owszem zjem ale nie zebym sie tym zajadala
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 20:26
Taka sama zupe gotuje tylko z calej zielonej cukinii i ziol. Po zmiksowaniu dodaje drobniutki makaronik, ktory ja zageszcza. Wyprobuje z wieksza iloscia zielonych warzyw, proponowanych przez Ciebie.
Odpowiedz
chiquitaDodano:  23 luty 2014 - 20:28
właśnie wszystko zmiksowałam, wyszło pysznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 21:32
Małgosiu a czy robisz jakies zupki takie z pływającym makaronem, ryzem itd
czy tylko kremy :))
Dodano:  24 luty 2014 - 8:05
robię :) pomidorową, ogórkową, pieczarkową,
jednak kremy lubię bardziej bo mają więcej warzyw
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 18:20
można też wsypać soczewice, będzie pysznie
AnonimowyDodano:  25 luty 2014 - 0:17
A dostaniemy na blogu Twoje wersje tych zup, pieczarkowej szczegolnie.
Dodano:  25 luty 2014 - 7:46
dobrze :)
AnonimowyDodano:  25 luty 2014 - 20:18
Przyłączam się do tej próśby
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 18:19
wyszło pysznie, a dziś w pracy (odgrzana w mikrofali) coś potrzebnego na taki zimny wieczór.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 20:16
Ja dzis tez zrobilam, przepyszna :))), kolor cudny, dodalam tylko jeszcze zielony groszek, bo akurat mialam koncowke w zamrazalniku :) a imbir nadal takiej pikantnosci, ze pierwszy raz moja corka zjadla :) Wczesniej nie chciala, bo twierdzila, ze takie zupy sa za mdle ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 luty 2014 - 17:26
Ja robie jutro. Tez dodam moze groszek, ma pyszny smak.
a brokul to dwie takie "głowy" ? A tylko jedna cukinia?
Odpowiedz
janielkaDodano:  2 marzec 2014 - 21:51
u mnie dzisiaj zagościła zielona zupa, mój 7 letni niejadek nawet zjadł i stwierdził ze jet dobra.:)
Odpowiedz
Maria SZeligaDodano:  3 marzec 2014 - 18:47
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dodano:  3 marzec 2014 - 21:31
zamiast brokułów dodaj więcej cukinii
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 marzec 2014 - 16:15
Małgosiu, kurczaka zalewamy 4 litrami wody? To wielki gar, na zdjęciu wydaje się jej o wiele mniej. Upewnij mnie, plizzz, bo zabieram się za gotowanie właśnie :)
Dodano:  4 marzec 2014 - 17:14
tak, podczas gotowania bulionu trochę wody odparuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 marzec 2014 - 12:45
polecam,ale bez kurczaka
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2015 - 21:54
ja też, pycha na samym oleju
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 marzec 2014 - 10:04
Zupa fajna, ale jednak ja wolę jak coś pływa w zupie;) Wersje kremowe jakoś do mnie nie przemawiają, więc następnym razem część zmiksuje ale zostawię trochę warzyw w całości, żeby moje zęby miały co robić. Czy uważasz Małgosiu, że tak może być?
Dodano:  11 marzec 2014 - 10:09
jak najbardziej ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 marzec 2014 - 19:23
Zupa zrobiona. Wyszła mi trochę za wodnista jak na zupę krem, więc zmiksowałam mięso na którym gotowałam bulion. Jest bardziej treściwie - pyszna ;).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 marzec 2014 - 14:25
Jakie powinny być proporcje składników jeśli chciałabym żeby tej zupy był tylko jeden litr?
OlaDodano:  15 marzec 2014 - 17:46
przyłączam się do pytania o składniki na 1 litr
Dodano:  15 marzec 2014 - 18:22
trzeba wszystkie składniki zmniejszyć o 75 %
Odpowiedz
AnnaDodano:  15 marzec 2014 - 17:15
Dzięki za super przepis, ugotowałam dzisiaj zupę i bardzo mi smakuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 marzec 2014 - 13:01
Mam pytanie. Jak długo powinno się gotować bulion i jak długo dusić warzywa??
Dodano:  19 marzec 2014 - 13:17
wszystko jest w treści przepisu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 marzec 2014 - 13:25
A mnie nie wyszła tak pięknie zielona tylko ciemniejsza?? Jaka mogła być przyczyna , za długo gotowałam brokuły??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2014 - 14:07
dziś pierwszy raz zrobiłam zupke. Posypałam na wierzchu prażonymi migdałami (bogate źródło wpania, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wit E i B2). Wyszło pysznie i od razu czuje sie mega zdrowa;p. Dziekuje za przepis:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 marzec 2014 - 13:06
Przepraszam za pyt. alwa nie chce szczelich gafy :czy warzywa z wywaru tj.pietruszke i marchew tez miksujemy z reszta warzyw?
Dodano:  25 marzec 2014 - 13:39
nie dodajemy warzyw z wywaru do zupy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2014 - 18:06
Ja z kolei mam inne pytanie... Na jutrzejszy obiad mam zamiar zrobić Gosiu Twoją zieloną zupę (mam nadzieję, że będzie smaczna) ;) Mniej więcej policzyłam sobie ile kcal ma zupa, ale mi trochę inne wyniki wyszły... Hmm :/ Założyłam, że dam do zupy: filet z udźca z kurczaka (440 g - tyle mam w domu) co daje nam ok. 550 kcal (78 g białka, 26,40 g tłuszczy), 200 g marchwi, która wynosi ok. 54 kcal (2 g białka, 10,20 g ww i 0,40 g tłuszczy), 100 g korzeń pietruszki - 35 kcal (3 g białka, 3 g ww i 0,80 tłuszczy), 100 g cebuli - 40 kcal (1,10 g białka, 7,64 g ww i 0,10 g tłuszczy), 200 g selera naciowego - 26 kcal (2 g białka, 7,20 ww i 0,40 tłuszczy), 100 g pora - 61 kcal (1,50 g białka, 12,35 g ww i 0,30 g tłuszczy), 100 g cukinii - 16 kcal (0,60 g białka, 4,00 g ww i 0,10 g tłuszczy), 700 g świeżych brokuł - 210 kcal (19,74 g białka, 28,28 g ww i 2,59 g tłuszczy), 500 g ziemniaków - 400 kcal (10 g białka, 84 g ww i 0,50 g tłuszczy), 20 g oleju kujawskiego - 88,40 kcal (0 g białka, 0 g ww i 10 g tłuszczy). Łącznie dało mi:1480,40 kcal - 118,26 g białka, 156,67 g ww i 41,59 g tłuszczy. Do tego wszystkiego dam np. 2 litry wody. Pytanie jak obliczyć 1 porcję zupy o pojemności 500 ml? Rozumiem oczywiście, że do zupy dodajemy mięso z kurczaka (z wywaru), aby białko wynosiło tyle gram ile mi wyszło w podsumowaniu?
Dodano:  2 kwiecień 2014 - 18:40
Wyszło Ci 1480 kcal składniki + 2 l wody wiec zupy wyjdzie jakieś 2,5 litra.
Więc prosta matematyka 500 ml zupy ma 296 kcal
Odpowiedz
MarcysiaDodano:  4 kwiecień 2014 - 9:07
Od niedawna spoglądam na Pani bloga. Wczoraj zdecydowałam się ugotować rodzince zieloną zupę, tak też zrobiłam. Niestety nikomu nie smakowała zupa, szczerze to mi także nie podeszła. Eksperyment uważam za nieudany, a szkoda.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 kwiecień 2014 - 11:19
Wczoraj przypadkiem natrafiłam na Pani bloga i zaczytuję się... Bardzo ciekawie pisze Pani o zdrowym odżywianiu, aż dalej chce mi się kontynuować moją "przygodę" byciem FIT.
Co do powyższego przepisu, ja stosuję bardziej "zubożałą" jej wersję, mianowicie, bulion na włoszczyźnie z 1,5 l wody, do którego później dodaje brokuły i groszek zielony. Następnie wszystko miksuję i mam danie na 3-4 dni.
Tymczasem ja idę buszować dalej na Pani blogu. Myślę, że znajdę kolejne inspiracje, do podkręcenia moim przepisów lub na nowe dania wg Pani.
Pozdrawiam, Kasia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 kwiecień 2014 - 10:45
A czy mogę zblenderować marchewkę i pietruszkę na której gotował sie wywar, czy te warzywa już straciły swoje wartości??
Dodano:  7 kwiecień 2014 - 11:02
możesz ale to trochę zmieni smak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 18:47
Małgosiu zupka właśnie się robi:) Obrałam cukinię ze skórki...myślisz że to zmieni smak lub wartości odżywcze zupki?
Pozdr Marta
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 19:32
nie powinno mieć wpływu
Odpowiedz
aktywnawdomuDodano:  14 maj 2014 - 14:04
No to dziś u nas będzie premiera tej zupy :) Już się nie mogę doczekać....
aktywnawdomuDodano:  14 maj 2014 - 22:09
No i cóż mam powiedzieć... RE WE LA CJA :) Małgosia, ja nie wiem jak Ty to robisz, mam sporo przepisów na zdrowe posiłki, ale te Twoje po prostu biją wszystkie idealnym doborem składników i przypraw. Nie wspominając już o tym, jak dobrze się po tych potrawach czuję :) Myślę, że powinnaś wydać książkę kucharską...byłabym pierwsza w kolejce do jej kupienia!!!
Dodano:  14 maj 2014 - 22:46
Cieszę się bardzo :)
nad książką pracuję
aktywnawdomuDodano:  15 maj 2014 - 13:37
No to super!!!! Uwielbiam książki kucharskie, mogę sobie wtedy zaznaczać ulubione przepisy i robić własne dopiski... już nie mogę się doczekać ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 maj 2014 - 9:43
A moja nie wyszła taka piękna zielona tylko bardziej bura... Zastanawiam się dlaczego... Ale pyszna jest :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 maj 2014 - 21:03
Gotować aż brokuły będą miękke? - a czy ziemniaki też się już w tym czasie ugotują? Czy 20 min będzie ok?
Dodano:  21 maj 2014 - 21:51
spokojnie, ziemniaki pokrojone w kostkę ugotują się bardzo szybko
AnonimowyDodano:  22 maj 2014 - 1:35
Wyszła pyszna!! tylko zapędziłam się i na koniec zaprawiłam dwoma czubatymi łyżkami śmietany 12%, nie doczytałam, że tu nie ma śmietany :-D Wiem, że na kaloryczność zupy to wpłynie, ale czy zmieniło to też jakoś jej właściwości??
Odpowiedz
Katarzyna BecmerDodano:  26 maj 2014 - 17:52
Ile mililitrów ma porcja zupy z jadłospisu 18? Jest tam podane porcja zupy 190 kcal. To znaczy ile ? 300-350 ml?
Dodano:  26 maj 2014 - 18:00
zgodnie z przepisem, porcja zupy 400 ml ma 190 kcal
Odpowiedz
Katarzyna BecmerDodano:  26 maj 2014 - 18:08
Dziękuję....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 17:24
Witam, Gosiu powiedz mi czy ta zielona zupe moge zamrozic?
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 18:57
pewnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 czerwiec 2014 - 23:56
A jak się ma taka zupka na bazie kurczaka do tej całej afery z hormonami - niewiele z nas chyba kupuje kurczaka eko? Dalej można robić taką zupkę, czy lepiej wtedy na samych warzywach?
Dodano:  1 lipiec 2014 - 7:45
Ja kupuję kurczaki ekologiczne i do tego wszystkich namawiam.
W obecnych czasach zapanowała tendencja do jedzenia dużych ilości mięsa codziennie. A można przecież tego mięsa zjeść połowę mniej lub 70 % mniej czyli 2-3 razy w tygodniu i wtedy cenowo wyjdzie na to samo nawet jeśli mięso eko kosztuje dwa razy więcej - u mnie kosztuje dwa razy więcej.
Jeśli nie mamy dostępu do drobiu eko róbmy wywary na warzywach lub ograniczmy się do jedzenia takiego drobiu z hodowli do jednego razu w tygodniu.
AnonimowyDodano:  1 lipiec 2014 - 19:06
Dziękuję ci za odpowiedź. A jak to się ma Małgosiu do dzieci w wieku szkolnym (zerówka i 2ga klasa) - ile razy w tyg powiny jeść mięso? - moja koleżanka została ''ochrzaniona'' przez lekarza, że próbuje swoim dzieciom ograniczyć mięso..
Dodano:  1 lipiec 2014 - 19:11
normy żywieniowe dla dzieci od 3 roku życia są takie same jak dla dorosłych,
mięso spokojnie 2-3 razy w tyg. starczy lub częściej ale mniejsze ilości
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 lipiec 2014 - 15:53
Małgosiu właśnie zrobiłam zupę i coś wyszło nie tak :( Jest bardzo wodnista :( Nie wiem czy nie za mało dałam brokuła. Co to znaczy 2 brokuły? Dwie całe główki czy dwie większe gałązki?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej