Aksamitny krem z pora z mięsnymi kuleczkami. Jeśli mamy gotowy bulion, w całości do przygotowania w 30 minut. 30 gramów białka na porcję, średni indeks glikemiczny, w sam raz na kolację, obiad, czy do zabrania w termos do pracy.
Pokazywałam Wam w czwartek na instastory w jakiej formie zabrałam ten posiłek do gabinetu, aby zjeść w przerwie.
Ważna uwaga – na smak zupy wpływ mają dodatki, w tym także prawdziwy bulion. Wszelkie bulionówki, kostki i tym podobne są wykluczone.
Składniki na dwie porcje zupy:
- 200 gramów białej części pora (2 duże pory),
- 150 gramów ziemniaków,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- łyżka klarowanego masła,
- sól (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu),
- świeżo zmielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Pora kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Dusimy 3-4 minuty pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut.
- Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ważna uwaga: zupa ma być aksamitna, nie może być w niej „wąsów” z pora więc jeśli Twój blender nie blenduje dokładnie, należy przelać zupę przez sitko.
- Zupę serwujemy z mięsnymi kuleczkami.
Składniki na mięsne kuleczki dla 2 osób:
- 200 gramów mięsa mielonego z udźca indyka,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżeczki curry,
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych/jaglanych,
Sposób przygotowania:
Mięso mieszamy z przyprawami i bułką tartą. Formujemy kuleczki. Wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty.