Kruchy, soczysty schab w kremowym sosie własnym. Uświetni absolutnie każdy uroczysty obiad i każdą wyjątkową okazję. Z dodatkiem mizerii lub surówki z młodej kapusty oraz młodych ziemniaczków smakuje wybornie.
Możesz go podać także w towarzystwie szparagów (przepis).
Co oprócz użytych przypraw jest tajemniczym dodatkiem, sekretem tej potrawy? Czas.
Czas ma marynatę i powolne gotowanie. Nie wolno pominąć tych dwóch elementów!
Gorąco polecam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 600 gramów schabu
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- mała cebula
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki oregano
- duża łyżka masła klarowanego
- mąka do obtoczenia mięsa
- 300 ml bulionu jarzynowego (przygotowujemy z warzyw korzeniowych i przypraw tak jak rosół)
- łyżka mąki do zaklepania sosu
- łyżka śmietany 12%
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę siekamy w malakserze razem z musztardą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Ucieramy na wilgotną pastę. Powstałą pastą nacieramy schab i odstawiamy do lodówki na 72 godziny.
- Zamarynowany schab kroimy w 1,5 centymetrowe plastry, obtaczamy w mące, obsmażamy z obydwu stron na maśle. Zalewamy gorącym bulionem (do zakrycia mięsa). Zmniejszmy ogień do minimum i gotujemy 2 godziny.
- Z garnka wyjmujemy mięso. Czubatą łyżkę mąki rozrabiamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do garnka, zagotowujemy. Gotujemy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając.
- Do śmietany dodajemy łyżkę sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną. Mieszamy. Zaklepaną śmietanę wlewamy do garnka z sosem. Mieszamy. Ponownie wkładamy mięso. Posypujemy świeżym koperkiem.