
Mój syn powiedział że to najlepsze danie jakie zrobiłam w ostatnim czasie więc koniecznie musicie wypróbować.
Dynia z jabłkiem i cynamonem komponują się bardzo fajnie, ale całości dopełnia ser cheddar. To ser twardy, długo dojrzewający o orzechowym, lekko słodkim, ale bardzo wyrazistym smaku. Bardzo go lubię i jest świetny także do tagliatelle z pesto zamiast parmezanu.
Jeśli nie uda Wam się kupić cheddar’a kupcie inny ser długo dojrzewający. Zwykły żółty niestety nie sprawdzi się do tego dania.
Polecam !

- 80 g ryżu basmati
- małe jabłko
- 100 g dyni
- łyżeczka klarowanego masła
- bulion warzywny (bez cebuli – marchew, seler, pietruszka, przyprawy) – ok. 500 ml
- 20 g sera cheddar
- cynamon
- W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty.
- Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion.
- Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy.
- Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
- Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy.
podsmażasz go więc nie powinien
dziś zrobię i to koniecznie, ale z kaszą gryczaną białą (niepaloną) bo ryżu niestety nie mogę :-(
Pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego tygodnia :-)
Małgosia
Na pewno wypróbuje :)
Gosiu mam jeszcze takie pytanie , co sądzisz o cieście drożdżowym? Można czy nie można ?
Bardzo lubiłam kiedyś chałkę , teraz nie jadam jej w ogóle , a czasem zjadłabym kawałek takiego drożdżowego do kawy ;)
Chyba nie jest aż tak szkodliwe i kaloryczne ?
Np. dziś upiekłam rogaliki półkruche bez dodatku cukru i jajek z nadzieniem , i wyszło ich sporo. Czy jak mi zostanie to mogę sobie pozwolić na słodkości jeszcze następnego dnia ?
ja mrożę ciasta i świetnie się sprawdza ta metoda jak jest słodka niedziela a akurat niczego nie mam a nie chce mi się piec
Ach pokusiłam się i zjadłam do kawy, jako drugie śniadanie i po obiadku.
Dobrze, że dzisiaj ćwicze ;)
1 kostka margaryny
nie pełna szklanka jogurtu greckiego
Wszystko zagnieść. Piec 20/25 min w 180 stopniach ;)
Ja nadziewałam powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą.
Wyszły pyszne :)
Następnym razem spróbuje, a jutro jeszcze zjem tego rogalika :)
składniki akurat do tego dnia są dla 1 osoby (jest napisane w składnikach)
czy można byłoby również spróbować na wodzie?
straci na smaku bardzo?