Sałatka z cieciorki z papryką i czarnym sezamem
Img

Ta sałatka to propozycja na lunch do zabrania do pracy oraz jako kolacja po treningu. Szczególnie dla wegan.
Cieciorka i zielony groszek to moje ulubione rośliny strączkowe. Cieciorka ma ciekawy, lekko orzechowy smak i konsystencję, która mi osobiście bardzo odpowiada. Większość strączków po ugotowaniu robi się miękka i ma konsystencję papki. Dzieje się tak z fasolą, zarówno białą jak i ciemną, grochem, zielonym groszkiem, soczewicą czy bobem. Cieciorka jest zwarta i lekko al dente. Jeśli chodzi o obróbkę cieplną, z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B, ja jej nie gotuję w wodzie, a na parze.
Dlaczego ostatnimi czasy zwracam aż tak dużą uwagę na witaminy z grupy B (pisałam o tym także przy okazji posta o ziemniakach klik)?

Ponieważ razem z magnezem są kluczowym składnikiem dla zachowania równowagi przy obecnej aurze.
Co mamy za oknem każdy widzi. Szaro, buro, ponuro, ciemno i zimno. To nie nastraja pozytywnie i nie daje energetycznego kopa, jak promienie słoneczne. Ratunku trzeba szukać w jedzeniu i dobre źródła magnezu i witamin z grupy B, w szczególności B6, sprawdzają się idealnie. To metoda, która sprawdza mi się zawsze w okresie jesienno – zimowym.
Cieciorka to także dobre źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy K, wapnia, żelaza, cynku oraz bardzo dobre źródło potasu który też rozpuszcza się w wodzie, dlatego gotowanie na parze jest tak ważne.

Cała sałatka dostarcza 14 gramów białka roślinnego. 

 
Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 260 kcal 
 
Składniki na sałatkę dla jednej osoby:
  • 50 gramów suchych ziaren cieciorki
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka czarnego sezamu
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • sól
 Przygotowanie:
  1. Cieciorkę gotujemy na parze. Solimy.
  2. Paprykę kroimy w kosteczkę.
  3. Ugotowaną i wystudzoną cieciorkę mieszamy z papryką, szczypiorkiem, koperkiem, sezamem i octem balsamicznym.

97 komentarzy

AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:12
Super propozycja! A czy czarny sezam można ewentualnie zamienić na coś innego? nie spotkałam się z takim nigdzie szczerze mówiąc. Gorąco pozdrawiam, Asia
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:20
Czarny sezam znajdziesz tam gdzie są produkty do samodzielnego przygotowania sushi.
Możesz go zastąpić rozgniecionymi orzechami. W tym wypadku włoskie będą fajnie pasowały.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:16
Ja ewentualnie doradziłabym czarnuszke, popdprazona na suchej patelni. Tez ma dość fajny i intensywny aromat, jak czarny sezam.
Jagoda ZajdelDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:44
a czy biały sezam może byc? Czarny u mnie w mieście będzie ciężo dostać.
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:31
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:13
Czy jeśli dodam do sałatki pierś z kurczaka np. grillowaną to będzie to dobra propozycja na obiad?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:21
Tak.
Możesz też zrobić sałatkę z połowy porcji, pomieszać z makaronem penne i dodać kawałek kurczaka. Mega białkowo będzie.
Odpowiedz
anonimDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:17
A jak należy przygotować czarny sezam? czytałam, że trzeba go moczyć całą noc, osuszyć i wtedy można jeść, czy to prawda? Przyznam, że ta cała procedura zniechęciła mnie do jego używania..
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:21
Nie ma potrzeby nic z nim robić. Tak samo jak z białym sezamem.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:14
Można za to lekko podprazyc na suchej patelni, będzie bardziej aromatyczny.
Tak jak wszystkie ziarna.
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:21
A czy cieciorka może być z puszki?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:22
Ja wolę przygotować ją sama ale tak. Jest nawet dostępna gotowana na parze.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 18:23
Jak dugo gotowac na parze? I czy trzeba wczesniej moczyc?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 20:30
W tym wypadku ja nie moczyłam bo zależało mi na dużej zawartości witamin z grupy B i potasu. Gotowałam długo bo prawie 1,5 godziny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:25
Jak dlugo gotujemy cieciorke na parze?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:32
ok. 1,5 godziny
MartaSDodano:  2 Grudzień 2015 - 11:09
Skoro tak dlugo sie gotuje,to bardziej opłaca się ugotować większą ilość i za jednym razem zrobić humus i ta sałatke.
MartaSDodano:  8 Grudzień 2015 - 18:54
Pycha! Nie wiedziałam czego sie spodziewać. Rzeczywiście ma orzechowy posmak. Dodałam salate lodowa i polalam orzechowym dressingiem( maslo orzechowe 100% orzechów). Chciałam sie podzielić z mężem ale salatka jest tak dobra,ze malo mu zostalo :) Ugotowalam wiecej ciecierzycy i zrobie humus.
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:30
Małgosiu a trzeba ciecierzycę namoczyć na noc, czy nie jest to konieczne?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 9:33
Ja nie moczę
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:47
a czy moczenie grochu tez wypłukuje witaminy?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:33
Te rozpuszczalne w wodzie tak ale ja groch i fasolę moczę. Cieciorka nie wzdyma mnie tak jak groch i fasola.
Judyta KapicaDodano:  6 Grudzień 2015 - 1:16
Czasem można zgłupieć Małgosiu... tak się zastanawiałam, po tym poście, skąd miałam takie informacje, żeby cieciorkę moczyć min. 10 godz... aż dzisiaj robiąc hummus, odszukałam twój przepis i już wiem. Ja rozumiem, że ciągle wszyscy się uczymy, że zmieniamy nawyki, sposoby przyrządzania etc., ale dwa słowa wyjaśnienia by nie zaszkodziły, bo skoro raz mówisz, że moczyć trzeba, a raz że jednak nie...
Dodano:  6 Grudzień 2015 - 23:14
Judyta wszystko zleży na czym Ci zależy. Na potasie i witaminach z grupy B czy lepszej przyswajalności białka. Stąd raz moczysz a raz nie. Pisałam o tym w poście że w przypadku tej sałatki z uwagi na aurę zależy mi na witaminach z grupy B i potasie (rozpuszczają się wodzie) stąd nie moczę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 9:36
A na 1 porcję ile trzeba dać cieciorki z puszki? Bo surowa w trakcie gotowania pecznieje i jest jej wiecej niż 50 gram, prawda?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:33
Całą puszkę
Ania Mii - CulinaryIslandDodano:  2 Grudzień 2015 - 12:55
Na 1 porcję? nieźle :) Ja tyle nie dam rady :) Ale podziwiam takich co tyle zjedzą :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:08
Witaj Gosiu. Propozycja sałatki - genialna. Rozpoczynam swoją przygodę z cieciorkę, w związku z tym, iż należy ona do grupy strączkowych, a mnie osobiście fasola nie służy przyczyniając się do powstawania okropnych wzdęć... Czy cieciorka ma podobne skutki uboczne?
Moje drugie pytanie nie jest związane z postem. Z powodu ograniczenia tłuszczu w diecie miesiączkę. Na razie nie stać mnie na indywidualną dietę ;( Przeczytałam Twój postu o zwiększaniu tłuszczu w diecie. Czy jeśli zwiększę tłuszcz do 40% w posiłkach, powinnam przygotować się psychicznie na to, że przytyję? Przy czym nie będę zwiększać kaloryczności, ponieważ zgodnie z obliczeniami jest ona teraz odpowiednia. Przepraszam, że zawracam tym głowę, ale z pewnością masz doświadczenie i feedback płynący od osób, którym pomagasz.. A z tego co wiem, to wiele dziewczyn/kobiet ma problem z utratą miesiączki! Z góry dziękuję za pomoc. Maja
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:36
Jeśli masz skłonności do wzdęć po strączkach musisz ją wymoczyć. Mnie cieciorka ni wzdyma tak jak groch czy fasola dlatego nie moczę jej i dzięki temu nie tracę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Drugie pytanie - musisz być na to przygotowana.
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 13:06
najbardziej wzdyma skórka, jak ją obierzesz (po moczeniu albo po ugotowaniu) będzie znacznie lepiej :).
Odpowiedz
The CrowDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:16
Małgosiu czy do Twojego jadłospisu mogę dosypać sobie gdzieś jagody goji? Np do leczo czy sałaty na kolację, albo do cukiniowych obiadków?
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:31
Oczywiście. Np. do granoli, do sałatek, sosów, leczo.
Odpowiedz
Joanna gaDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:38
Hej,
Ponieważ sałatka wygląda na całkiem przyjemną w przygotowaywaniu i szybką, co dla mnie jest ważne, mam parę pytań i do komentujących i do Ciebie Gosiu w sumie też :)
1. Czy raz ugotowana cieciorka może być przechowywana przez kilka dni?
2. Z czym porównać smak cieciorki? Może to jest głupie pytanie, ale serio nie mam pojęcia w którą stronę iść.
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:34
1- nigdy nie przechowywałam dłużej niż 2 dni
2 - ma lekko orzechowy smak.
The CrowDodano:  2 Grudzień 2015 - 12:05
Ja ugotowaną cieciorkę trzymam nawet tydzień i jest OK, a smak ma typowo strączkowy jak soczewica, fasola tylko właśnie z taką lekko orzechową nutą. Ja ciecierzycę uwielbiam, chrupię samą zamiast np orzeszków ziemnych. Gotuję al dente 20 min po całonocnym moczeniu w tej samej wodzie. Po tym poście przerzucę się chyba na parę.
Joanna gaDodano:  2 Grudzień 2015 - 13:25
Dzięki za odpowiedź.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 13:34
Ja też od razu gotuję większą ilość (cała paczkę 500g, wcześniej namaczam na noc) i mrożę. Rozmrażanie jest niekłopotliwe (wrzucam na wrzątek na minutę) lub zostawiam do wolnego rozmrożenia.
Wykorzystuję do dań słonych, ale i słodkich (jest wiele przepisów w necie)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:42
Witam Pani Gosiu, a czy jest możliwy post z propozycjami śniadań dla dzieciaczków?
Byłabym bardzo wdzięczna
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 14:38
Ja często robie dla dzieci (roczek i 4 lata) kasze jaglana owsiana amarantus płatki owsiane i do tego owoce surowe lub w formie musu ,można dodać bakalie ,coś tłuszczowego np orzechy masło lub olej kokosowy .Kasze raczej gotuje na wodzie.Platki owsiane czasami na mleku. To taka moja propozycja. Prosta a treściwa i przy okazji ja też jem z nimi. Chętnie też jednak poznam propozycje Małgosi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 10:52
Jakiej firmy używasz octu balsamicznego zależy mi żeby kupić dobre jakości dlatego zdaje się na ciebie
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 11:32
Mazzetti
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 11:28
tak dla informacji,gdyby ktoś szukał widziałam go dzisiaj w biedronce w takim pudle tematycznym "śródziemnomorskie"
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 12:54
Super przepis ;) jak kazdy drukuje Juz nie moge sie doczekac ksiazki bedzie wszystko w jednym miejscu :) Gosiu mam pytanie dotyczace siemienia lnianego Czy lepiej go zalewac w calosci ziarenka czy zmielone I czy to
Ma byc wrzaca woda Gdzies kiedy czytalam jakis artykul ze zle przygotowane szkodzi ale nie pamietam szczegolow.. Z gory dziekuje za odpowiedz Ania
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 15:44
To nie musi być wrząca woda. Siemię może być i mielone i ziarniste.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 18:46
Dziekuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 13:11
Gosiu co sądzisz o takim składzie masła orzechowego?

http://matypodlogowe.com/qchenne-inspiracje.pl/wp-content/uploads/blogger/fglv81nd1q6w8vt762a1.JPG
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 18:42
Ten skład przedstawia się tak: Prażone orzeszki ziemne (95%), brązowy cukier trzcinowy, olej palmowy, sól morska.
Małgosiu co sądzisz o nim? Bo nie wiem czy warto kupić.
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 20:28
Zrób sama. Będziesz miała 100 % orzechów. Są też na rynku masła ze 100% zawartością orzechów.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 21:04
Aha, czyli ten skład jest do niczego? Nie polecasz kupić?
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 7:56
Z uwagi na olej palmowy ja bym nie brała.
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 13:46
A czy taka ilość cukru w tym maśle nie zaszkodzi? Wpłynie jakoś negatywnie na organizm?
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 18:01
Ja jestem za masłem 100 % orzechów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 13:29
Czy może być cieciorka z puszki już ugotowana? Pozdrawiam.
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 15:43
Polecam tę gotowaną na parze Bonduelle.
Odpowiedz
Magdalena RamlauDodano:  2 Grudzień 2015 - 13:57
Czy mogę taką sałatkę zjeść późnym wieczorem po treningu? Trenuję przeważnie od godziny 21 do 22.30-23.00 ( nie mam innej możliwości), ogólnie kolację jem razem z dziećmi o godz. 19.00-19.30, jem tak żeby się najeść i mieć siłę na trening. Jednak po takim godzinnym intensywnym treningu jestem bardzo głodna. Zasypiam około godziny 23.40-24.00. I co tu przegryźć, żeby nie zasypiać głodnym i nie obciążać organizmu?:( Może opublikujesz jakieś pomysły na taką późną przekąskę po treningu? Bardzo mało informacji w necie na ten temat. Byłabym wdzięczna za garstkę informacji w tej materii.
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 15:46
Przy tak późnym treningu raczej polecałabym coś lżejszego np. jogurt, twarożek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 16:09
Czy to prawda ,ze ryby wędzone niezdrowe ? Jeśli tak to dlaczego ? Ile razy w tygodniu można je jeść ? :)
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 17:08
Chodzi o skład dymu wędzarniczego. Owszem szkodzi ale w nadmiarze. Jedząc nawet jedną makrelę wędzoną w tygodniu nic Ci nie będzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 16:41
1. Jeśli gotuje cieciorke w wodzie i gotuje do całkowitego jej odparowania tj. nie wylewam jej to czy witaminy się zachowują?
2. Czym mozna zastąpić ten ocet? Przyznam, ze jeszcze go nie spozywalam
Dziękuję :)
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 17:09
1 - tak
2 - pomiń
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 17:09
2 - sos sojowy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 19:33
Cześć Małgosiu :) mam pytanie odnośnie soi .. od 2 miesięcy wprowadziłam ją do diety , strączki jadałam równiez wcześniej ale soję wprowdziłam ok 2 miesiące temu. Czy to ona mogła spowodować moje zachwiane hormonalne ( kobiece hormony) ( za niskie wartości , rozregulowane). wcześniej nie miałam problemu i tak ze sobą złączyłam te dwa fakty..czytając komentarze pod różnymi postami i sama pytając o różne rzeczy...
Dodano:  2 Grudzień 2015 - 20:31
Ależ oczywiście.
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 22:14
tak właśnie pomyślałam :( w takim razie odstawiam całkowicie soje... a czy po odstawieniu wrócę do "normalności"? czy tak to działa? czy mogłam sobie narozrabiać na dłużej...?
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 7:59
Tak. Organizm wróci do normalności. Myślę że 4-6 tygodni na oczyszczenie będziesz potrzebowała. Soja jest zdradliwa. Trzeba uważać.
Są osoby które jedzą i nic się nie dzieje a są takie które reagują bardzo szybko i przy stosunkowo niedużej ilości.
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 9:22
dziękuję za odpowiedź . uspokoiłas mnie :) pozdrawiam!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Grudzień 2015 - 20:25
Bardzo pomocne przy porannym wstawaniu rekolekcje adwentowe o. Adama Szustaka #jeszcze5minutek na stacja7.pl zaraz po wodzie z miodem i cytryną. Pozdrawiam i polecam.
Odpowiedz
KingaDodano:  3 Grudzień 2015 - 6:35
Wygląda bardzo smacznie! ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 7:10
1. Jak przerobić ilość ciecierzycy jeśli chcemy podać wersję na obiad z dodatkiem kaszy, która będzie kolejnym źródłem węglowodanów?
2. czy zwykły olej rzepakowy rafinowany dostępny choćby w Biedronce nadaje się do smażenia i na zimno? chce przytyć dlatego podbijam nim ilość kalorii i tłuszczu, ale nie wiem czy to do końca zdrowa opcja.
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 7:57
1 - użyj 1/3 ilości cieciorki.
2 - rafinowany tak, do smażenia. Na zimno nierafinowane.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 8:51
Magłosiu, ja z innej beczki....
przez ostatnie 2 tygodnie codziennie MUSZĘ zjeść kaszkę manna na mleku. Czy to mam jakiś związek z zapotrzebowaniem organizmu ? Zjadam ja raz na śniadanko, raz na obiadek a raz na kolację, czasami zdarza mi się 2 razy dziennie zjadać. Normalnie aż się trzęsę aby ją zjeść. Wcześniej z niczym innym tak nie miałam
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 10:07
Tak się czasem zdarza. To mija. Ja przez ostatni miesiąc miałam wstręt do jajek. Wręcz obrzydzały mnie. Dziś naszło mnie na omlet i tak mi zasmakował że chyba zjem dziś drugi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 11:45
Małgosiu mam 2 pytania w temacie mleka modyfikowanego. Synek skończył roczek ,jest jeszcze doraźnie na piersi, ale od 2-3 miesięcy podaję mu też mm .Zdecydowałam się na Bebilon 2 po przeczytaniu składów wszystkich mlek. Teraz przeszliśmy na Bebilon 3, choć rozważam też Bebiko 3, bo mają identyczny skład. Zresztą firma ta sama. Pytanie 1. W jednym i drugim mleku jest olej palmowy. Czy to jest ten właśnie szkodliwy olej? Jeśli tak to jakie jest Twoje zdanie Pytanie 2. maltodekstryna (to chyba do osłodzenia mleka) Co o tym myślisz? Dziękuję za odpowiedź, pewnie inne mamy też skorzystają. A tak wogóle, o zgrozo, w mleku Enfamil jest syrop glukozowy i to na jednym z pierwszych miejsc (w zależności od numeru mleka - jak to zobaczyłam to aż się zagotowałam)
Dodano:  3 Grudzień 2015 - 18:06
1 - niestety tak. To nasycone kwasy tłuszczowe. Aż się dziwie że jest w mleku modyfikowanym.
2 - maltodekstryna ujdzie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 19:31
Małgosiu, mam do Ciebie pytanie odnośnie bakterii Helicobacer pylori. Jakie są ogólne zalecenia żywieniowe w tej chorobie ? Moja mama jest po leczeniu antybiotykiem, teraz przez dwa miesiące ma przyjmować jeszcze inne lekarstwa. Czy mogłabyś powiedzieć, czego bezwzględnie musi unikać, a co jest zalecane ??? Będę bardzo wdzięczna za radę.... Pozdrawiam Cię serdecznie !
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 9:29
Napiszę o tym
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 19:41
Malgosiu a czy od herbatki Verdin ta ktora kiedys polecalas mozna sie uzależnić? W sensie ze bez niej naszemu organizmowi pozniej będzie ciężej samemu trawic?
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 9:29
Jeśli będziesz jej nadużywała to jest taka możliwość.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 21:44
Zauważyłam ,że po białej kapuście,strączkach i owsiance mam wzdęcia , a bardzo to lubię . Co robić? odstawić ?:(
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 9:28
Odstawiamy to co co nam nie służy.
MartaSDodano:  4 Grudzień 2015 - 13:25
Mnie wzdymalo po wszystkim:owsiance,papryce,chlebie... Obwinialam paprykę. Niestety okazało sie,że mam nietolerancję na gluten i teraz mogę jeść paprykę. Może warto zrobić test na nietolerancje? Tylko pamiętaj,że objawy mijają dopiero po 4-6 tygodniach eliminacyjnej diety (Gosia już o tym pisala)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 22:11
Małgosiu, czy bakłażana można obierać ze skóry, czy nie warto tego robić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2015 - 23:16
Pani Małgosiu ,zastosowałem się do Pani rad na temat zaniku miesiączki ,zaczęłam jeść więcej zdrowych tłuszczy ,odżywiać się zdrowo i stał się cud ,miesiączka wróciła po około 2 miesiącach , a to tego jest bardzo regularna, 28 dni w punkt :) Bardzo Pani dziękuję ,za odpowiedzi na moje pytania i bardzo się cieszę ,że trafiłam na tego bloga . Gdyby nie Pani lekarze dalej dawali by mi tabletki po ,których źle się czułam . Teraz to ja mogę zacząć zdrowe odchudzanie , z pomocą Pani bloga oczywiście ,który jest skarbnicą wiedzy . Podziwiam Panią na każdym kroku i jeszcze raz bardzo dziękuję :))
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 9:29
Bardzo się cieszę :)
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 21:56
Mam pytanie do koleżanki powyżej a mianowicie jaką dietę stosowałaś na powrót miesiączki? czy to był przykładowy jadłospis taki jak Gosia opisywała czy coś więcej?
AnonimowyDodano:  10 Maj 2016 - 21:59
Jak długo nie miała pani naturalnej miesiączki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 5:07
Czy to prawda, ze zima wazymy więcej i jest to naturalne? Czytałam ze organizm, odkłada tłuszcz na zimę nawet jeśli jemy zdrowo i nadal dbamy o linię. I, ze ma to związek z tym ze organizm chce obronić nas przed zimnem. Mówię tu o wzroście wagi kilo , dwa.
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 9:27
Jeśli jesz taka samo to waga nie wzrośnie. Mi nie wzrasta na zimę. Wzrośnie wtedy kiedy jesz inaczej i więcej.
Zimą jest niestety tak że pozwalamy sobie na więcej bo szybko zapada zmrok i siedząc w domu na ogół coś podjadamy i generalnie jemy więcej aby się rozgrzać. Jeśli jesz tyle samo a organizm rozgrzewasz ciepłymi posiłkami a nie większą ilością jedzenia, nie utyjesz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 12:18
Gosiu jak myślisz po jakim czasie stosowania diety od Ciebie i ćwiczeń widać pierwsze efekty?
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 18:38
Już po tygodniu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 13:37
Czy jeśli użyje cieciorki z puszki bonduelle i dodam do tego puszkę tuńczyka to czy będzie to wartościowy obiad do pracy? Czy smak tuńczyka będzie wspolgral z cieciorka? Bo wstyd się przyznać ale nigdy nie jadlam.... I nie mam pojęcia czy to by mogło pasować? :)
Dodano:  4 Grudzień 2015 - 18:33
Tak. Dodaj do tego też kiszonego ogórka i paprykę pokrojoną w kostkę.
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2015 - 19:12
Super,będzie do jutrzejszego lunchboxa :) nie jest tu już potrzeby żaden dodatek w postaci węglowodanów złożonych? Zaraz pedze po cieciorke ;)
Odpowiedz
mint lookDodano:  5 Grudzień 2015 - 11:39
Do cieciorki natomiast robiłam dwa podejścia, obydwa spalone. Dosłownie. Jeden raz nawet z garnkiem... :(
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  16 Grudzień 2015 - 19:45
Zrobiłam na wczorajszy obiad do pracy, z cieciorką z puszki Bonduelle - pierwszy raz ją jadłam, pyszna :)
Odpowiedz
KarinaDodano:  23 Kwiecień 2017 - 18:54
Może być cieciorka z puszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 7:41
Tak.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU