Canelloni z ricottą i szpinakiem. Ulubione danie mojego synka. Ja sama też je lubię i robię dość często.
Dziś postanowiłam zdradzić Wam mój błyskawiczny przepis na canelloni.
Wbrew pozorom nie jest to danie pracochłonne i trudne. Makaronu wcale nie trzeba podgotować i męczyć się z nakładaniem farszu do wiotkich wówczas rurek. Wystarczy nafaszerować je lekko ciepłym farszem, odstawić na 15 minut i szczelnie zalać ciepłym sosem.
Nasz domowy hit to sos beszamelowo – pomidorowy. Słodko – słono – korzenny. To połączenie smaków bardzo nam odpowiada.
Na wierzch sosu nie dajemy żadnego sera. Jedna rurka canelloni ma zaledwie 100 kcal. Razem z sosem 150 kcal. Danie w sam raz na piątkowy obiad. Idealne do lunchboxa do zabrania do pracy.
Polecam 😉
Składniki na 10 sztuk canelloni:
- 250 gramów serka ricotta
- 450 gramów mrożonego liściastego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- czarny pieprz
- łyżeczka klarowanego masła
- 10 sztuk makaronu canelloni
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Wkładamy na patelnię, przesmażamy na łyżeczce klarowanego masła około 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Lekko studzimy.
- Do lekko wystudzonego szpinaku dodajemy serek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
- Gotowym farszem napełniamy rurki canelloni używając końcówki od małej łyżeczki.
- Układamy w formie wysmarowanej olejem lub masłem. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie robimy sos.
- Sosem zalewamy canelloni w taki sposób, aby wszystkie były nim szczelnie pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Składniki na sos beszamelowo – pomidorowy :
- łyżka masła
- łyżka mąki orkiszowej typ 650
- 400 ml mleka
- 400 gramów pomidorów krojonych z puszki
- sól, pieprz,
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka ksylitolu
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę, przesmażamy na złoty kolor. Energicznie, cały czas mieszając wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do sosu beszamelowego wlewamy pomidory, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy łyżeczkę ksylitolu, mieszamy.
Sos ma być słodko – słono – korzenny. W razie potrzeby należy dodać więcej gałki i soli.