Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami
Img

Wczorajszy dzień był baaaardzo ciężki. Żar lał się z nieba. W lodówce hulał wiatr więc pojechałam na zakupy. Generalnie unikam zakupów w marketach, wolę bazarki i małe sklepy gdzie znam sprzedawcę i nierzadko producenta. Ale nie wczoraj. Temperatura w dniu wczorajszym była zdecydowanie za wysoka na radosne przechadzki po targu i rozmowy o marchewce. Pojechałam więc klimatyzowanym samochodem do klimatyzowanego marketu. Weszłam do środka i miałam ochotę  już stamtąd nie wychodzić. Spacerowałam między półkami to tu to tam, oglądałam rzeczy, których totalnie nie potrzebuję, ale jakoś tak było mi przyjemnie w tym chłodku.
Gdyby nie nogi, które czułam już w pewnej części ciała obleciałabym pewnie jeszcze kilka sklepów w galerii handlowej.
Niestety. Moje nogi powiedziały dość a żołądek dopominał się jedzenia. Zapakowanie zakupów do bagażnika w temperaturze 38 stopni (tyle pokazywał termometr w moim samochodzie) totalnie mnie rozłożyło. Opadłam z sił a że mam kłopoty z serduchem to muszę uważać na takie temperatury bo mogą być dla mnie niebezpieczne. W tamtym momencie współczułam wszystkim, którzy jadą dziś nieklimatyzowaną komunikacją miejską, stoją na przystanku, pracują na powietrzu etc.
W domu czekały na mnie dzieci z masą „niecierpiących zwłoki spraw do załatwienia” a ja marzyłam tylko o tym żeby w pierwszej kolejności napić się czegoś zimnego a  potem coś zjeść.
Przy takich temperaturach czas spędzony w kuchni ograniczam do niezbędnego minimum.
Przygotowanie dania, które zjedliśmy na obiad zajęło mi równo 15 minut. Danie jest mega szybkie i mega smaczne. Polecam.

Składniki dla 3 – 4 osób 
  • 600 gramów świeżego makaronu tagliatelle
  • 200 gramów wędzonego łososia
  • łyżka klarowanego masła
  • 1 cukinia
  • 4 marchewki
  • szklanka jogurtu greckiego
  • sól 
Przygotowanie:
  1. Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta (mój gotował się 4 minuty).
  2. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię kroimy w słupki długości ok. 4 cm.
  3. Na rozpuszczone masło wrzucamy marchew i cukinię. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Często mieszamy.
  4. Łososia kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Często mieszamy. Łosoś jest gotowy jak zmieni kolor na jasny. Jogurt grecki hartujemy 2 łyżkami warzyw z patelni, dodajemy do całości i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
  5. Do sosu dodajemy makaron. Mieszamy.
Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 450 kcal

62 komentarze

Katarzyna LeśniakDodano:  30 Lipiec 2013 - 8:41
Ooo! I to jest to, co tygrysy lubią najbardziej! :D
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  30 Lipiec 2013 - 11:07
często jadałam podobne :) teraz mi przypomniałaś.
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  30 Lipiec 2013 - 12:07
świetne wygląda:) musi być pyszne:)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  30 Lipiec 2013 - 23:14
Oo będzie jutro ;)
Dodano:  31 Lipiec 2013 - 7:24
:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Luty 2014 - 18:31
Cos zamiast lososia?
Dodano:  14 Luty 2014 - 18:46
tuńczyk lub inna ryba np. dorsz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 19:56
Czy zamiast makaronu tagiatelle moge dac makaron pelnoziarnisty penne ?? :-)
Dodano:  18 Luty 2014 - 20:30
oczywiście :)
AnonimowyDodano:  21 Luty 2014 - 13:12
to na osobę 150 gram makaronu?ważymy przed czy po ugotowaniu?
Dodano:  21 Luty 2014 - 13:27
przed ugotowaniem, tylko zwróć uwagę, ze w przepisie jest makaron świeży, a on ma inną wagę niż suchy,
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  18 Luty 2014 - 23:06
Jutro spodziewam się gości przejazdem w porze obiadowej i wybrałam to danie. Co prawda jeszcze go nie robiłam, ale wygląda przepysznie. Oczywiście nie znalazłam makaronu kolorowego tylko zwykły i z łososiem jeszcze eksperymentuję, który będzie dobry, zresztą kupiłam taki pakowany sałatkowy i teraz zastanawiam się czy się nadaje do odróbki cieplnej ??? A kukurydza z puszki pasuje do tego dania?
Dodano:  19 Luty 2014 - 6:16
Kukurydza z puszki nie ale łosoś tak.
Rozumiem, że ten sałatkowy jest wędzony ? Jeśli tak to super. Pokrój go w kawałki i delikatnie podsmaż (podduś) na oliwie.
Anna KomarDodano:  19 Luty 2014 - 16:05
Makaron zjedzony. Rewelacja, danie napewno zagości u nas na stałe! Nawet nie podsmażałam łososia jak mi napisałaś (zapomniałam) i wyszło super! Dzięki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Luty 2014 - 18:03
moj obiad dzis byl rowniez przepyszny .. szklanka makaronu pelnoziarnistego ktory ugotoealam, na patelni rozgrzalam odrobinke oliwy i dodalamcwierc cukini, starkowana marchew ,ząbek czosnku , 2 suszone pomidorki , 50g wedzonego lososia wszystko dusilam i na koncu dodalam 3 lyzki jogurtu naturalnego . Wylozylam to na makaronik i zajdlam bylo pysznie ale to wszystko dzieki Tobie kochana !!!:-**
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Luty 2014 - 8:41
Jaką śmietanę dodajesz do warzyw? Kwaśną czy taką płynną do zup i sosów?
Dodano:  20 Luty 2014 - 9:10
kwaśną, ale płynna też może być
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2014 - 11:15
Małgosiu, a ja z innej beczki: wciąż czytam o tym, że jeśli makarony, to tylko pełnoziarniste, że białe podnoszą poziom cukru, a u Ciebie.... świeży biały, a raczej kolorowy:) przejrzałam Twoje przepisy i wyglądają bardzo smakowicie, ale widziałam, że w innych również korzystasz ze świeżego makaronu bądź białej mąki, jak mam to rozumieć?:)
Dodano:  7 Marzec 2014 - 11:48
Są dania w których używam tylko ciemnego, pełnoziarnistego ale są też takie do których używam białego, raz na jakiś czas nie zaszkodzi tym bardziej jeśli występuje z dużo ilością warzyw (chodzi o bilans produktów kwasotwórczych i alkalizujących).
Wybór makaronów pełnoziarnistych jest ograniczony. Świeże są głównie z białej mąki. Tak jak powiedziałam raz na jakiś czas nie zaszkodzi zwłaszcza jak podajesz z warzywami.
Odpowiedz
Ksenia DejnekaDodano:  5 Kwiecień 2014 - 7:07
Gosiu a zamiast jogurtu mozna śmietanę 12%?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:25
Gosiu, jaki to ma byc ten losos wedzony? ja kupuje zawsz taki w opak co sa cienkie platy lososia, ktory daje na kanapke . o taki tu chodzi??? cz zamiast greckiego, moze byc zwykly naturalny?
szczerze, zawsze zastanawiam sie czym sie te dwa jogurty roznia? grecki jest kwasniejszy?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 12:48
tak to jest właśnie taki łosoś,
jogurt grecki jest gęsty, bardziej tłusty,
do tego dania możesz użyć zwykłego ale zahartuj go najpierw aby się nie zważył
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Kwiecień 2014 - 16:41
Świetny przepis, już wypróbowane, było pyszne, dzięki! :)
Odpowiedz
mysiula234Dodano:  6 Maj 2014 - 18:21
To danie jest mega. :D od dzisiaj należy do moich ulubionych. Małgosiu jesteś wielka. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Maj 2014 - 10:11
czy zamiast łososia może być tuńczyk w sosie własnym?? bo akurat nie mam łososia:(
Dodano:  17 Maj 2014 - 11:20
może być ;)
AnonimowyDodano:  9 Lipiec 2014 - 13:41
całą puszkę tuńczyka ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Maj 2014 - 14:30
o matko niebo w gębie! - właśnie zjadłam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Maj 2014 - 16:40
Pyszne! Żałuję, że nie znalazłam makaronu świeżego, bo na pewno byłoby lepsze, ale i tak makaron był kolorowy, jak u ciebie. Robiłam z połowy porcji, ale przypadkowo dodałam trochę więcej jogurtu greckiego - mam nadzieję, że nic się nie stało. Korzystam z Twoich jadłospisów, dlatego dzisiaj to jadłam. Mam pytanie, gdyż jestem dopiero na drugim dniu na Twoich jadłospisów, a zwiększam kaloryczność do ok. 1700 to jeśli zjadłam trochę mniejszą porcję niż ta u Ciebie na zdjęciu a potem po ok. 30 min zjadłam talerz zupy z białej fasoli i z ziemniakami (zupa bezmięsna) to zjadłam zbyt dużo? Nie chciałam jeść tej zupy, bo nie chciałam sobie tak zmienić jadłospisu, ale mama nie dawała mi spokoju i miałabym niemiłą rozmowę na temat tego co i ile jem (jem wg twoich przepisów i gotuję sobie zawsze porcję ok. 2-4 osoby, tak bym zjadła ja i inni domownicy, ale ci inni domownicy nigdy nie chcą tego mojego jeść, bo mama już coś ugotowała w równym czasie co ja, a dla siebie samej gotować nie mogę)... A więc z 250g jogurtu naturalnego na kolację zmniejszę sobie ilość do 180g, może nie jest to wielka różnica, ale czy chociaż trochę zbilansuje się to z ilością kalorii jaką spożyłam na obiad?
Dodano:  20 Maj 2014 - 22:54
bardzo dobrze zjadłaś ;)
może tak być że zmniejszasz porcję tego co w jadłospisie i dodajesz coś innego,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2014 - 13:58
Czy łosoś może być świeży?



Ewa
Dodano:  30 Maj 2014 - 14:28
tak
AnonimowyDodano:  14 Sierpień 2015 - 10:11
a ile wtedy smazyc lososia swiezego?
Dodano:  14 Sierpień 2015 - 10:25
Aż zmieni kolor.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Czerwiec 2014 - 13:27
A ile ciemnego makaronu pelnoziarnistego? Niestety nie mam swiezego :/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Lipiec 2014 - 21:53
Co to znaczy zahartować jogurt naturalny, żeby się nie zważył?
Dodano:  1 Sierpień 2014 - 7:33
dodajesz do jogurtu np. łyżeczkę sosu i mieszasz, później kolejną i kolejną,'dzięki temu nie zważy się jak dodasz całośc do sosu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2014 - 21:35
Czy to danie można jeść na zimno?
Dodano:  1 Sierpień 2014 - 22:34
teoretycznie tak ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Sierpień 2014 - 11:46
A co zamiast cukini?
Odpowiedz
Sylwia BelskaDodano:  22 Wrzesień 2014 - 18:11
Ponawiam pytanie: co zamiast cukinii ;)?
Dodano:  22 Wrzesień 2014 - 20:05
cukinia jest istotnym elementem tego dania i ciężko ją będzie w tym daniu zastąpić bo jest delikatna a każde inne warzywo będzie dominowało i zdecydowanie zmieni smak dania
Sylwia BelskaDodano:  22 Wrzesień 2014 - 21:02
Kurczę jakoś nie mogę się przekonać do smaku cukinii ;) Może w ogóle ją pominąć ?
AnonimowyDodano:  23 Wrzesień 2014 - 20:51
Patison, bałażan, ogórek lub dynia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Wrzesień 2014 - 11:15
A ja mam pytanie o łososia. Jest wędzony na ciepło lub na zimno.
Osobiście wybieram ten wędzony na ciepło, bo bardziej mi smakuje, ale czy jest jakaś różnica poza smakiem?
Dodano:  23 Wrzesień 2014 - 12:22
w wędzonym na zimno będzie więcej omega bo starty są minimalne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Wrzesień 2014 - 20:45
Zrobiłam to danie z wędzoną makrelą. Było smaczne, aczkolwiek mam wątpliwości czy to dobry zamiennik dla łososia. Czy aby makrela nie jest bardziej kaloryczna?

Wiola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Listopad 2014 - 13:41
A czy można zrezygnować z jogurtu , ponieważ boję się że w pracy kiedy będę odgrzewać w mikrofali jogurt się zetnie ?
Dodano:  26 Listopad 2014 - 16:03
można
AnonimowyDodano:  7 Grudzień 2014 - 18:30
Chciałam zapytać o co chodzi z tym "świeżym" makaronem....??? Czy macie na myśli taki zrobiony w domu czy coś innego???
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2014 - 7:57
jaka porcja makaronu zwykłego nie świeżego powinna być na osobę w tym przepisie? makaron świeży jest cięższy od suchego.
Dodano:  8 Grudzień 2014 - 8:27
Na osobę ok 50 g
Odpowiedz
agrafka80Dodano:  8 Styczeń 2015 - 23:43
Wlasnie zrobilam na jutro, ale wydaje mi sie ze danie jest dosc mdle.. robilam kiedys w wrrsji bardziej dietetycznej takie danie pascala z kuchni lidla - mskaron z lisosiem grilliwanym i cukinia oraz duuuużą ilościa świerzej bazylii, bazylis dodawala fantastyczny aromat, ale nie wiem czy gralaby z wedzonym losodiem. Poki co dodalam kapary i troche pieprzu i natki pietruszki.
Odpowiedz
Moja Galeria SmakuDodano:  14 Styczeń 2015 - 18:49
Wyszło bardzo smaczne danie :) Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Styczeń 2015 - 14:14
A można zamiast ryby dać kurczaka?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Styczeń 2015 - 14:15
Czy w tym daniu na zdjęciu jest marchewka? Bo ja robiłam to danie i wyszło mi caaałkiem inne pod względem wyglądu, całość jest taka czerwono-pomarańczowa, chyba właśnie dzięki marchewce. Czy coś zrobiłam nie tak?
Dodano:  30 Styczeń 2015 - 14:40
tak jest marchewka,
musiałaś użyć po prostu większych,
Odpowiedz
Gossip GirlDodano:  23 Marzec 2015 - 17:49
gdzie kupić ten makaron i tego lososia? bo szukalam, ale niemoge znalezc
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2015 - 16:09
Właśnie zrobiłam i pychotka chciałabym zjeść porcję dla 4 osób ;)
Odkryłam pani bloga miesiąc temu i w końcu się zmobilizowałam żeby zacząć się zywić wg. pani jadłospisów i muszę powiedzieć że coraz bardziej mi się to podoba. Zmienia pani mnie i moją rodzinę.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Październik 2015 - 23:54
Jakie przyprawy dodajesz oprócz soli? Z góry dziękuję za odpowiedź. Jesteś wielka!
Dodano:  3 Październik 2015 - 14:34
Żadnych. Dla ostrości czasem pieprzu cytrynowego.
Odpowiedz
GahansWomanDodano:  8 Styczeń 2016 - 14:05
nie przepadam za rybami ale to danie niebo w gębie :)
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

Dieta w insulinooporności.
Co jest istotne?Węglowodanowy balans.
Żadna restrykcyjna, głodowa dieta nie sprawdzi się w IO ponieważ taki słodyczoholik jak Ania nie dałby na niej rady. A tak mamy kompromis, masa ciała spada, Ania jest szczęśliwa, glikemia stabilna ;)
Piękny efekt. Pracujemy dalej.
Trzymajcie mocno kciuki za Anię ;)
... Zobacz więcejZobacz mniej

Dieta w insulinooporności.
Co jest istotne?Węglowodanowy balans.
Żadna restrykcyjna, głodowa dieta nie sprawdzi się w IO ponieważ taki słodyczoholik jak Ania nie dałby na niej rady. A tak mamy kompromis, masa ciała spada, Ania jest szczęśliwa, glikemia stabilna ;) 
Piękny efekt. Pracujemy dalej.
Trzymajcie mocno kciuki za Anię ;)

 

Skomentuj na Facebooku

Brawo👏 to fakt☝️ diety Malgosi dzialaja cuda bo najgorzej jest sie oprzec slodyczom. Powodzenia 🤗

Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU