fbpx
Risotto z zielonymi warzywami i kurczakiem
Img

Szybkie, lekkie, smaczne i sycące.
Jeśli mamy w planach aktywne spędzenie popołudnia i niekoniecznie mamy ochotę i czas na długie stanie przy kuchni to danie sprawdzi się doskonale.

Zielone warzywa to seler naciowy, który po obróbce cieplnej bardzo zyskuje na smaku oraz zielony groszek, bogactwo witamin B, A, C, E oraz potasu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia,magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Kopalnia witamin i minerałów, więc warto dodawać go do dań.
Dodatkowo, aby ożywić kolor dodałam kukurydzę.
Danie nabrało wiosennych, słonecznych barw i świetnie nadaje się na obiad w plenerze.

Składniki na obiad dla 4 – 6 osób:
* 400 gram ryżu basmati lub paraboiled
* kubek zielonego groszku (świeży lub mrożony, nie konserwowy)
* 5 „gałązek” selera naciowego
* pół kubka kukurydzy
* 200 gram gotowanego kurczaka, najlepiej z rosołu
* 1-2 wędzone kabanosy
* litr bulionu drobiowego
* szklanka białego półwytrawnego wina
* 2 łyżki klarowanego masła
Jeśli bulion jest dobrze doprawiony nie potrzebna jest już sól ani inne przyprawy.
Przygotowanie:
1. Ryż zalewamy wodą,odstawiamy, płuczemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. Osuszamy na sitku.
2. W wysokim teflonowym naczyniu (ja używam woka) rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy odsączony ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy białe wino i gorący bulion, przykrywamy pokrywką, dusimy od czasu do czasu mieszając.  Ryż ma wchłonąć cały płyn. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej bulionu.
3. W wysokim naczyniu teflonowym rozpuszczamy drugą łyżkę klarowanego masła, dodajemy kurczaka i pokrojonego kabanosa. Jak kurczak się przyrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia,dodajemy kukurydzę i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2-3 minuty (już nie gotujemy).
4. Warzywa mieszamy z ryżem. Podajemy na ciepło.

Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Cieciorka a’la po bretońsku w wersji wegetariańskiej z pieczoną papryką. Idealna na rozgrzewkę w jesienne wieczory.
cieciorka po bretońsku

Dziś coś dla zmarzluchów i tych, którzy lubią mieć coś ciepłego do odgrzania w zanadrzu. Cieciorka a'la po bretońsku w Czytaj dalej

Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią
Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami

Rozpiętość osób na blogu jest ogromna. Próśb o rodzaj dań pod kątem różnych diet, również przychodzi mnóstwo. Aby wszyscy byli Czytaj dalej

Kokosowo – morelowa jaglanka z cynamonem i migdałami na dobry początek dnia
Kokosowo – morelowa jaglanka z cynamonem i migdałami na dobry początek dnia

Szybka, smaczna, aromatyczna, kokosowa jaglanka z morelami, cynamonem i migdałami. Słodko - kwaśna. Cynamonowo - migdałowo - kokosowa.  Te smaki Czytaj dalej

Słodko – ostre skrzydełka w bajecznej marynacie

Skrzydełka w bajecznej marynacie. Słodko - ostre. Delikatne, aromatyczne. Na niedzielny obiad, oraz grillową weekendową imprezę. Wrzesień szykuje się ciepły Czytaj dalej

49 komentarzy

Ladylaura.Dodano:  30 maj 2013 - 13:07
Pyszne danie,super pozdrawiam.
Odpowiedz
agateqDodano:  30 maj 2013 - 15:56
Lubię ten podział warzyw według kolorów, że każdy kolor to inny zestaw witamin i tak dalej... :)
I lubię Twoje zdjęcia, fajnie to układasz.
Aha, jeszcze jedno lubię: risotto!:))
Dodano:  30 maj 2013 - 17:38
Bardzo mi miło, dziękuję :)
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  30 maj 2013 - 16:56
Podobają mi się te zdjęcia- są bardzo apetyczne i wyglądają zdrowo. Mam ochotę na takie danie. Czasem nie wiem co ugotować na obiad, a Twój blog mnie inspiruje:**
Dodano:  30 maj 2013 - 17:38
Bardzo się cieszę,
Pozdrawiam :)
Odpowiedz
KaśDodano:  30 maj 2013 - 17:15
samo zdrowie na talerzu. i do tego w jak smacznym wydaniu
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  30 maj 2013 - 19:20
świetny pomysł też sobie jutro takie zrobię:)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  30 maj 2013 - 22:02
uwielbiam risotto, chętnie skosztowałabym Twojego:-)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  30 maj 2013 - 23:07
Na prawdę świetne zdjęcia, aż chce się jeść te dania, sama robisz zdjęcia?

pomysł z risotem świetny, szybka i smaczna potrawa! ja dla dzieci zrobię wersję bez wina :)
Dodano:  31 maj 2013 - 8:21
Tak wszystkie zdjęcia robię sama :)
Odpowiedz
ankawellDodano:  31 maj 2013 - 8:01
brzmi cudownie i barwami kusi ...
aż mam ochotę więcej warzyw na targowym placu dziś kupić by na kolację jakąś wariację na temat risotto stworzyć :)
Odpowiedz
misskateshow.blogspot.comDodano:  31 maj 2013 - 9:53
pysznie, pysznie, pysznie!! najlepiej :D
Odpowiedz
MartaDodano:  31 maj 2013 - 11:32
lekki i pyszny obiad, świetna propozycja!
Odpowiedz
aleksandraDodano:  15 czerwiec 2013 - 11:25
trochę mnie zaskakuje,że blogerka kulinarna używa sypkiego ryżu paraboiled i określa to danie jako risotto. to kardynalny błąd. w takiej wersji to po prostu RYZ Z WARZYWAMI. kłania się tu podstawowa wiedza - do risotto używamy tylko ryżu arborio a na koniec mieszamy całość z parmezanem, a tu niestety nie ma żadnego z tych składników.
Dodano:  15 czerwiec 2013 - 12:46
Aleksandro, jesteś zaskoczona aczkolwiek zupełnie niepotrzebnie :)

Owszem risotto jest daniem pochodzącym z Włoch i w wersji klasycznej przyrządzane jest z ryżu arborio. Po odparowaniu wody ryż miesza się z parmezanem aczkolwiek nie jest to wyznacznikiem ponieważ kuchnia włoska jest bardzo różnorodna i w zależności od regionu można w niej znaleźć przeróżne składniki.
Zwiedziłam trochę Włoch ;)

Mianem "risotti" określa się ogół dań przyrządzanych z ryżu podsmażanego na tłuszczu. I tu chodzi właśnie o ten sposób przyrządzenia.

Kuchnia to zabawa, inwencja twórcza, kreatywność i tak samo jak w oryginale ciasto na włoską pizzę przyrządzane jest z mąki z pszenicy durum tak można spotkać pizzę na mące gryczanej, z pełnego przemiału itd. .... i to w dalszym ciągu jest pizza.

Gotujące dosłownie i sztampowo traci się bardzo wiele.
Pozdrawiam,

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 marzec 2014 - 16:37
Pyszne danie, jestem nim zachwycona, nawet mojemu malzonkowi bardzo smakowalo:) super Malgosiu, poprosimy o wiecej tego typu przepisow
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 marzec 2014 - 19:24
Musi być wino?
Dodano:  21 marzec 2014 - 19:38
nie musi :)
Magdalena JaworskaDodano:  21 marzec 2015 - 17:55
Gosiu, a czy może być ewentualnie białe półsłodkie? :D tylko takie posiadam akurat :)
Dodano:  22 marzec 2015 - 21:12
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2014 - 13:05
witam!! Mam pytanie, a czy kukurydza może być konserwowa??
Dodano:  27 marzec 2014 - 14:04
tak, w przepisie chodzi w właśnie o kukurydzę konserwową, taką z puszki
Odpowiedz
MartaSDodano:  2 maj 2014 - 14:59
Zainspirowalam sie tym przepisem i zrobilam potrawke z kurczaka z ryzem i groszkiem.Pycha!groszek mrozony dodaje swiezosci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 maj 2014 - 13:29
Twoje przepisy są naprawdę MEGA! Bardzo często z nich korzystam i jesteśmy z mężem zachwyceni :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 0:02
Gosiu czym mogę w potrawach zastąpić zielony groszek? ja lubię i zjem, ale reszta mojej rodzinki (jak to mówi moja trzyletnia córcia) tych kulków zielonych nie będzie jeść ;) a ja nie chcę gotować osobno dla siebie i dla nich.
J
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 lipiec 2014 - 12:53
tak dla pewności, 400 gram ryżu przed ugotowaniem, tak? :)
Dodano:  8 lipiec 2014 - 13:16
tak
Odpowiedz
Beata S.Dodano:  12 wrzesień 2014 - 11:55
Gosiu a nie może być groszek konserwowy? I czy nie mogę dać ryżu Arborio?
Dodano:  12 wrzesień 2014 - 13:06
konserwowy zupełnie zmieni smak, na niekorzyść
ryż arborio - pewnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 wrzesień 2014 - 14:22
Małgosiu, a czym można zastąpić seler naciowy ? Nie jestem w stanie go polubić ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 październik 2014 - 22:47
Rany, a czemu ryż jest płukany? Przecież w risotto właśnie o to chodzi, żeby krochmal z ryżu nadał potrawie kleistości.

I jeszcze pytanie - ile kalorii mają te dwa kabanosy? Jaką ilością parmezanu mogę je zastąpić?
Dodano:  1 listopad 2014 - 7:52
no właśnie ja nie lubię jak jest taka kleista pacia,
kabanosy mają ok. 100 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 listopad 2014 - 10:32
a czy mozna ominac wino?
Dodano:  2 listopad 2014 - 21:19
tak, oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 styczeń 2015 - 14:55
Małgosiu czy dla selera naciowego wystarczy 5 minut duszenia? Według mnie on po tym czasie jest jeszcze twardy...a może taki ma być? tego Nie mogę tego "rozgryźć" hi hi
Dodano:  20 styczeń 2015 - 22:15
możesz przytrzymać dłużej,
ja wolę jak taki twardszy jest,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2015 - 11:23
Porcja na jedną osobę to ile Małgosiu? Brakuje mi niekiedy określeń przy sformułowaniu "porcja widoczna na zdjeciu" ciężko określić:( z góry dzięki za odpowiedź.
Dodano:  4 marzec 2015 - 9:52
ok. 300 g całości ryż + warzyw a
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  4 marzec 2015 - 18:03
Dzis robiłam ten ryz. JEST MEGA PYSZNY. Super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 czerwiec 2015 - 12:27
Małgosiu, mam rozumieć, że tego dania nie mogą jeść dzieci?
Dodano:  19 czerwiec 2015 - 13:24
Mogą
Odpowiedz
Iga DietmapDodano:  22 październik 2015 - 13:46
Osobiście weliminowałabym seler naciowy, bo jego smak nie podchodzi mi za bardzo. Ale ogólnie bardzo ciekawy przepis, czy będzie okej, jak zamiast wina dam więcej bulionu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2015 - 17:34
Malgosiu czym zastapic kabanosy? Staram sie unikac wedlin i kielbas.
Dodano:  17 grudzień 2015 - 9:22
Suszonymi pomidorami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 styczeń 2016 - 18:54
Małgosiu, chcę Ci podziękować za Twojego bloga, bo zainspirowałaś mnie do zmiany stylu żywienia. A jak korzystam z Twoich przepisów pierwszy raz to wiem, to zawsze mam pewność, że wyjdzie i będzie smaczne :)
Mam pytanie co do tego risotto. Nigdzie nie mogłam znaleźć samego groszku konserwowego, a chcę je zrobić jutro na obiad. Czy mogę zamiast niego dać brokuła, czy raczej ominąć ten składnik?
Odpowiedz
Kliva DobraDodano:  12 styczeń 2016 - 15:18
Właśnie wszamałam - wyszło przepyszne, chyba częściej będę robić
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 styczeń 2016 - 16:15
Błąd! Nie konserwowego, ale mrożonego. Można gdzieś kupić sam mrożony groszek?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2016 - 19:23
Ja zamiast groszku którego nie mogłam kupić dodałam fasolkę szparagowa mrożona :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2016 - 16:45
Kolejny przepis, który wypróbowałam i mogę polecić. Fajny smak daje masło klarowne, a ta słodycz kukurydzy... Dziękuję Gosiu za te wspaniałości i to że są "nie tylko dla orłów" ?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

578 253
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

458 745
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

202 151

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds