fbpx
Drożdżowiec z rabarbarem i kruszonką
Img

31 stopni i piękny dorodny rabarbar w zieleniaku. Nie mogłam się oprzeć i mimo gorąca upiekłam drożdżowca.
Wyszedł tak pyszny, że dziś pozostało po nim tylko wspomnienie 🙂

Zróbcie koniecznie 🙂

Składniki:

  • 400 gramów mąki orkiszowej typ 650 (max 700)
  • 180 ml mleka
  • 30 gramów świeżych drożdży 
  • 80 gramów cukru trzcinowego
  • 80 gramów bardzo miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 2 dorodne laski rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • czubata łyżka mąki
  • łyżka bardzo miękkiego masła do wysmarowania formy

Kruszonka:

  • 80 gramów mąki orkiszowej typ 650 (max 700)
  • 50 gramów brązowego cukru
  • 50 gramów miękkiego masła masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy masło. Używając miksera miksujemy składniki na pyłek (nie zagniatamy rękami). Pyłek wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  2. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy cały cukier oraz drożdże. Ucieramy na gładką masę. Odstawiamy. 
  3. Do dzieży miksera planetarnego wkładamy mąkę, sól, jajko, żółtko, masło oraz płynne drożdże z mlekiem. Wyrabiamy 3-4 minuty.
    PS: Jeśli nie macie miksera planetarnego, należy porządnie wyrobić rękami. 
  4. Miskę przykrywany płócienną ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  5. Rabarbar obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Dodajemy mąkę i cukier.Mieszamy.  
  6. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy ciastem. Wierzch obsypujemy rabarbarem oraz kruszonką.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 30 minut. Po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Lekkie orkiszowe ciasto jogurtowe z owocami i owsianą kruszonką

Mięciutki delikatny spód, warstwa owoców i chrupiąca kruszonka. Do tego kawusia, dobra książka i relaks w cieniu drzew na hamaku Czytaj dalej

Bajecznie krucha szarlotka z bezową pianką

Wiem, wiem, dziś poniedziałek i pewnie niektórych będę drażnić tą szarlotką na początku tygodnia, ale kochani, pomyślcie o weekendzie ;). Czytaj dalej

Bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku

Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku. Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy Czytaj dalej

Bezglutenowe i bezjajeczne kruche ciasteczka migdałowo – waniliowe

Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe Czytaj dalej

22 komentarze

MagdaDodano:  30 czerwiec 2021 - 12:28
Czy to jest przepis na tradycyjną blaszkę czy taką mniejszą jak na zdjęciu? Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 czerwiec 2021 - 12:40
Tak, na mniejszą blaszkę. Można użyć mąki pszennej. Polecam krupczatkę.
Odpowiedz
AsiaDodano:  30 czerwiec 2021 - 12:43
Dzień dobry, na mące orkiszowej jasnej napisane jest tylko że typ TGL 70 lub na pełnoziarnistej że typ TGL 300. Czy ta orkiszowa jasna będzie ok? Nie jestem pewna jak czytać te typy mąki. Niestety mąki które posiadam nie mają takich typowych oznaczeń jak przy pszennej czy żytniej.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 czerwiec 2021 - 13:51
300 będzie ok.
Odpowiedz
SDodano:  30 czerwiec 2021 - 13:33
Czy na mleku roślinnym wyjdzie?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 czerwiec 2021 - 13:51
Tak.
Odpowiedz
Agnieszka Dodano:  30 czerwiec 2021 - 13:36
Wyglada przepysznie 😊 mleko roślinne da radę? No i masło wegańskie?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 czerwiec 2021 - 13:51
Myślę że tak.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  30 czerwiec 2021 - 18:51
Czy mąkę orkiszową można zastąpić kokosową albo migdałową, a mleko tłustą śmietanką :)?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  1 lipiec 2021 - 16:45
Nigdy nie robiłam takich zamian więc nie wiem czy wyjdzie.
Odpowiedz
ClaudiaDodano:  30 czerwiec 2021 - 22:52
Piękna ceramika Małgosiu, chyba z Bolesławca :))
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  1 lipiec 2021 - 16:45
Tak ;)
Odpowiedz
Beata Dodano:  2 lipiec 2021 - 15:08
Cudne naczynie i ciasto też oczywiście.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  5 lipiec 2021 - 18:36
Dziękuję :)
Odpowiedz
AsiaDodano:  3 lipiec 2021 - 15:19
U mas dzisiaj drożdżowe z truskawkami, na mleku migdałowym i z masłem klarowanym. Wyszło przepyszne! Dziękujemy za przepis!😊😍
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  5 lipiec 2021 - 18:36
Bardzo się cieszę. Dziękuję.
Odpowiedz
KamilaDodano:  5 lipiec 2021 - 8:51
Malgosiu ciasto wyszlo pyszne.Mam pytanie ktora dieta Marissa przy hastimoto i niedoczynnosci zcTwoich diet
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  5 lipiec 2021 - 18:35
Każda dieta gotowa z uwagi na kompozycję nadaje się dla osób z Hashimoto.
Odpowiedz
NataliaDodano:  7 lipiec 2021 - 19:52
Czy tortownica 24 cm będzie odpowiednia?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 lipiec 2021 - 12:46
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 sierpień 2021 - 14:03
Witaj, Czy IO mogą? Pozdrawiam!
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  23 sierpień 2021 - 8:49
Jeśli IO jest wyrównana to okazjonalnie nie zaszkodzi.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1684 131
Świąteczne odliczanie czas zacząć🎄 
Obiecuję raczyć Was w tym okresie nie tylko wiedzą i pysznymi świątecznymi przepisami, ale i spokojem, harmonią, równowagą, aby przedświąteczny czas nie był szaloną gonitwą. Abyśmy w Święta nie podpierały się nosem ze zmęczenia i nie marzyły tylko o tym, aby położyć się spać. 
To ma być piękny czas 🎄

Snujecie już świąteczne plany? 
Ja Wigilię przygotowuję u siebie w domu dla kilkunastu osób. Poza uszkami od A do Z sama, z pomocą męża i dzieci ☺️
Jak u Was? Święta w domu, czy idziecie w gościnę? 

#świątecznyklimat #swiatecznedekoracje #świątecznyczas #swiatecznewypieki #spokój #odpoczynek

Świąteczne odliczanie czas zacząć🎄
Obiecuję raczyć Was w tym okresie nie tylko wiedzą i pysznymi świątecznymi przepisami, ale i spokojem, harmonią, równowagą, aby przedświąteczny czas nie był szaloną gonitwą. Abyśmy w Święta nie podpierały się nosem ze zmęczenia i nie marzyły tylko o tym, aby położyć się spać.
To ma być piękny czas 🎄

Snujecie już świąteczne plany?
Ja Wigilię przygotowuję u siebie w domu dla kilkunastu osób. Poza uszkami od A do Z sama, z pomocą męża i dzieci ☺️
Jak u Was? Święta w domu, czy idziecie w gościnę?

#świątecznyklimat #swiatecznedekoracje #świątecznyczas #swiatecznewypieki #spokój #odpoczynek
...

1320 81

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej