Krem z dyni gotował chyba każdy kto lubi to jesienne warzywo. Ale czy znacie smak kremu z pieczonej dyni? I z pieczonych warzyw?
Smak jest nieporównywalny ponieważ zawarty w warzywach cukier podczas pieczenia karmelizuje się nadając im charakterystyczny smak.
Przygotowałam dla Was tę wyjątkową zupę w dwóch wersjach. Klasycznej na bulionie drobiowym, oraz na oryginalnym bulionie, z pieczonym batatem i mlekiem kokosowym.
Zachęcam do wypróbowania obydwu wersji.
Jestem ciekawa która zasmakuje Wam bardziej 😉
Dotyczy obydwu wersji zupy
Wersja pierwsza
Składniki na ok. 8 porcji:
- 700 gramów dyni (waga ze skórą),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- mała cebula,
- 200 gramów ziemniaków,
- łyżeczka klarowanego masła,
- 200 ml wody,
- litr bulionu drobiowego (przygotowujemy klasycznie jak rosół),
- sól, pieprz, curry,
- pestki dyni,
Sposób przygotowania:
- Dynię oraz pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
- Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Przesmażamy. Zalewamy wodą do zakrycia. Gotujemy aż ziemniak będzie miękki.
- Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Studzimy. Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
- Do garnka wkładamy miąższ dyni, marchew i pietruszkę. Zalewamy gorącym bulionem. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy curry, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
- Zupę podajemy z pestkami dyni.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.
Wersja druga
Składniki:
- 700 gramów dyni (waga ze skórą),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- średni batat,
- łyżka oliwy z oliwek,
- litr wywaru z warzyw (pietruszka, por, kawałek korzenia imbiru – ok. 2 cm, 2 suszone grzyby leśne, 2 łodygi selera naciowego),
- 200 ml mleka kokosowego (minimum 80% kokosa),
- sól, pieprz,
- płaska łyżeczka kuminu,
- płaska łyżeczka imbiru,
- pestki dyni,
Sposób przygotowania:
- Dynię, batata, pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
- Warzywa wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Marchew, batata i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
- Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy gorącym wywarem. Blendujemy na gładką masę.
- Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy kuminem, imbirem, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
- Zupę podajemy z pestkami dyni.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.