Dzisiejszy przepis na placuszki o cudownym, bananowo – czekoladowym smaku dedykuję dzieciom będącym na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Polubi je każdy. I mały i duży.
Jako dodatek użyłam mleka kokosowego, ale nie tej gęstej jak smalec części, tylko już po wymieszaniu z tą kokosową wodą z puszki. Jeśli dziecko nie musi być na diecie bezmlecznej, mleko kokosowe możemy zamienić na jogurt naturalny.
W składzie placuszków mamy też mąkę owsianą. Pamiętajcie, owies jest bezglutenowy. Owszem, może być zanieczyszczony glutenem za sprawą sąsiedztwa z pszenicą w spichlerzu. To zanieczyszczenie ma znaczenie w przypadku osób z celiakią, u których nawet minimalna ilość glutenu może mieć wywołać reakcję alergiczną. U osób z nietolerancją nie ma to znaczenia. W sprzedaży są specjalne płatki owsiane i mąka owsiana bezglutenowa co oznacza, że podczas procesu produkcji owies w towarzystwie pszenicy nie przebywał.
Placuszki są mięciutkie i puszyste, a za sprawą banana bardzo słodziutkie. Nie dodajemy ani cukru, ani soli. Lekko słona mąka owsiana zastępuje nam sól. Polecam też wersję bez kakao. Do wersji z kakao doskonale pasują zagotowane maliny. To ulubiona wersja moich dzieci.
Smażyłam na oleju kokosowym, który razem z mlekiem kokosowym nadaje fajnego kokosowego aromatu.
Nie pytajcie dziś o moją opinię na temat oleju kokosowego. Wszystko powiem w przyszłym tygodniu.
Kaloryczność:
Jeden placuszek o wadze ok. 40 gramów ma ok. 50 kcal
- 2 banany
- łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem)
- 5 czubatych łyżek mąki owsianej
i jeśli nie mam mąki owsianej to jaka zastąpic?
Pytanie, czy chłopcy maja biegunkę cały dzień, czy tylko rano ich czyści.
Jeśli tylko rano, to bym im to na chwilę odstawiła, aż eis wszystko uspokoi, a potem podawała na początek pół porcji.
Jeśli cały dzień, to nie wiem, ale być może to połączenie miodu i cytryny tak na nich działa.
PS. Twój blog jest niesamowity
będę też robić tartę z gruszką i serem blue
jak ją podawać ? tylko na ciepło ?
1.Lepiej/zdrowiej smażyć na maśle klarowanym czy oleju kokosowym? (chodzi mi o lekkie podsmażanie owoców lub warzyw);
2.W sklepie widziałam olej kokosowy rafinowany i nierafinowany, jaka jest różnica i który jest lepszy do smażenia?;
3. Dla żołądka, wątroby, jelit delikatniejsze jest masło klarowane czy olej kokosowy?
Serdecznie dziękuję.
2 - nie ma znaczenia w przypadku kokosowego
3 - zdecydowanie klarowane masło
A mozna osobno ubic bialko jajka i wymieszac z reszta skladnikow ?
Wtedy beda bardziej puszyste ?
Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :-P
Stała czytelniczka :))
odpowiedzi. Wczoraj wysłałam maila z pytaniem czy dotarł formularz. Co mam zrobić? Wysłać jeszcze raz wycenę?
Napisz mi z jakiego maila to sprawdzę dokładnie.
Jakieś pomysły?
Przepraszam za pytani, ale jestem początkującym kucharzem...
Zapraszam do mnie :)
Z góry dziękuję za odpowiedź, Anita.
https://www.wawel.com.pl/pl/produkty/czekolada.html
pozdrawiam :)
Uwielbiam próbować Twoje przepisy.
Dziękuję
Samodzielne myslenie nie boli,naprawde :)