Kochani niebawem ruszy cykl świąteczny, ale postanowiłam uchylić odrobinkę drzwi do mojej kuchni i już dziś ponęcić Was czekoladowo – kawowymi muffinkami z kardamonem.
Piekąc się, rozniosły po całym domu tak bajeczny zapach……. I ten obłędny smak. Nie mogłam czekać jeszcze dwóch tygodni. Zdradzam Wam ten przepis już dziś.
W tegorocznych cyklu świątecznym chcę położyć duży nacisk na słodkości, także dla cukrzyków i insulinoopornych. Przepisy już od początku grudnia 😉
Składniki na ok. 18 muffinek:
- 250 gramów mąki orkiszowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 100 gramów masła
- 300 gramów jogurtu naturalnego
- 80 gramów cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka kardamonu
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z masłem.
- Jajka ucieramy z cukrem na gładki krem o konsystencji budyniu. Dodajmy roztopione, chłodna masło z czekoladą oraz jogurt. Miksujemy na gładką masę.
- Stopniowo cały czas miksując dodajemy kawę, kardamon i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Masę wkładamy do papilotek przeznaczonych na muffinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.