fbpx
Wegetariańska pieczona papryka faszerowana amarantusem i fetą. Pełnowartościowy posiłek pełen wapnia, żelaza, witamin z grupy B, oraz A,C i E, a przede wszystkim źródło genialnie detoksykującego SKWALENU !
Img

To danie wymyśliłam przedwczoraj na kolację. Nie miałam zbyt wiele w lodówce, bo wiadomo jak to po weekendzie. Byłam przed zakupami, a miałam ochotę na coś ciepłego.

Danie z gatunku „coś z niczego”, bardzo proste i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu ponieważ w czasie kiedy podpiekamy paprykę, robimy farsz, a jak już nafaszerowana papryka ponownie ląduje w piekarniku, mamy czas na przygotowanie stołu.
Wykorzystać możemy zarówno amarantusa, jak i komosę ryżową. Obydwie rośliny są źródłem pełnowartościowego białka, czyli zawierają komplet ośmiu aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, a które musimy dostarczyć z pokarmem. Żadna inna roślina kompletu aminokwasów nie ma.
Amarantus to doskonałe źródło magnezu, wapnia, żelaza którego ma pięć razy więcej niż szpinak, błonnika, potasu, witaminy D, witamin z grupy B, oraz będącymi silnymi antyoksydantami witamin A, C i E.

Ale amarantusa kocham nie za te witaminy i minerały ponieważ ich mogę sobie dostarczyć z innym pokarmem. Amarantusa kocham za skwalen który jest substancją silnie detoksykującą.
Polecam tekst Skwalen z amarantusa ! Detoks absolutny !


Kaloryczność:
Jedna połówka papryki faszerowanej fetą i amarantusem ma ok. 242 kcal
  
Składniki na 2 połówki papryki:
  • 30 g amarantusa lub komosy ryżowej
  • jedna papryka
  • łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (może też być zwykły olej)
  • mały ząbek czosnku
  • szklanka bulionu z warzyw
  • bazylia
  • szczypta curry
  • 130 g sera feta  lub 80 g fety i 50 g sera blue (to wersja dla lubiących zdecydowane smaki)
Przygotowanie:
  1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy ziarna nasienne, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 – 25 minut.
  2. W wysokiej teflonowej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy amarantusa lub komosę ryżową, smażymy aż ziarna się zeszklą po czym wlewamy gorący bulion i dodajemy czosnek (po ugotowaniu wyciągamy czosnek). Gotujemy bez przykrycia aż ziarno zmięknie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy bulionu (zawsze gorącego).
  3. Ugotowanego amarantusa (lub komosę) mieszamy z fetą, curry i bazylią.
  4. Wyjmujemy papryki z piekarnika (osobom z wrażliwszym żołądkiem polecam delikatnie zdjąć skórę ) wypełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Grillowany ser halloumi na młodym szpinaku z gruszką, orzechami włoskimi i przepysznym dressingiem

Błyskawiczna, prosta i bardzo smaczna przystawka. W sam raz na domówkę ze znajomymi, rodzinne spotkanie, sylwestra, czy elegancką uroczystość np. Czytaj dalej

Soczysty schab pieczony z suszoną śliwką, morelą i żurawiną
Soczysty schab pieczony z suszoną śliwką, morelą i żurawiną

Często prosicie w mailach o przepisy z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Tych którzy spodziewali się że usmażę schabowego fit w jakichś Czytaj dalej

Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo – ziołowym na bazie jogurtu greckiego
Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo - ziołowym

Trochę się ochłodziło. Przeprosiłam się z kurtką i zakrytymi butami. Po ostatnich upałach trochę szok dla organizmu, ale prognozy na Czytaj dalej

Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią
Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami

Rozpiętość osób na blogu jest ogromna. Próśb o rodzaj dań pod kątem różnych diet, również przychodzi mnóstwo. Aby wszyscy byli Czytaj dalej

88 komentarzy

Anna SolibiedaDodano:  12 luty 2015 - 9:09
A czy można dodać amarantus ekspandowany???
Dodano:  12 luty 2015 - 9:13
można ale ze szkodą dla smaku ponieważ ziarnistego amarantusa gotujmy w bulionie z czosnkiem i on wtedy nabiera fajnego smaku
AnonimowyDodano:  3 lipiec 2015 - 12:51
a ile się gotuje taki amarantus, kupiłam ekologiczny, gotowałam chyba z 40 minut i wciąż trzeszczał pod zebami, tak ma być?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 9:30
czy wynik żelaza 74 jest w normie? (Mam 19lat)
Dodano:  12 luty 2015 - 10:19
Norma żelaza dla kobiet to 37-145 mg/dl.

AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 10:59
Witam, mój wynik żelaza to 165 mg/dl, czy to duże przekroczenie? jak zbić wysoki pozom żelaza?
Dodano:  12 luty 2015 - 12:01
Wynik trzeba skonsultować z lekarzem a przede wszystkim zestawić z innymi parametrami wyników krwi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 9:46
zrobie to danie ale amarantus zaminie na kasze jeczmienna. Nie mam pojęcia gdzie taki amarantus kupic.
Dodano:  12 luty 2015 - 10:16
wszędzie w necie
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 11:27
Ekspandowany jest w Rossmanie, nie wiem czy zwykły też.
AnonimowyDodano:  13 luty 2015 - 10:03
w większości dużych marektów typu auchan, w eko-sklepach :)
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2015 - 15:45
W biedronce na przykład ☺ firmy sante
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 9:48
Czy można zjeść to danie przy candidze?
Dodano:  12 luty 2015 - 10:15
W początkowej fazie leczenie z uwagi na fetę nie.
Do amarantusa możesz dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię z cebulką.
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 10:38
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 10:38
kupując amarantus jaki kraj pochodzenia wybierać ? ma to jakieś znaczenie?
Dodano:  12 luty 2015 - 12:02
nie ma to znaczenia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 10:50
ja robię podobne danie nadziewając cukinię lub bakłażana komosą ryżową i dla smaku pokruszoną fetą lub właśnie niebieski lub zielony ser pleśniowy i też jest pyszne. Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 11:00
Nie lubię amarantusa, co w zamian??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 11:12
Trzeba bedzie wyprobowac ?i nie ma takiej opcji, ze nie bedzie smakowalo ☺
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 11:15
Małgosiu, czy mogłabyś powiedzieć ile mięska jest dozwolonego w diecie na Candidę i czy zupa na wywarze ze skrzydełek lub korpusu jest bardzo ciężkostrawna?
Dodano:  12 luty 2015 - 12:07
Zup na wywarach nie wolno i proszę w kółko o to nie pytać. Nie wolno i już. Już nawet przestałam publikować komentarze z pytaniami o te zupy na wywarze.
Ja nie wymyśliłam zasad diety w candidzie. To nie są moje wizje czy wymysły. Te zasady opierają się na doświadczeniu wielu lekarzy specjalizujących się w leczeniu candidy.
Ja piszę diety w candidzie dla pacjentów jednego z lekarzy z bardzo dobrym skutkiem i ten lekarz wywary odradza.
Nie wolno i koniec. Proszę o to nie pytać a jeśli już ktoś chce bardzo zjeść rosół to proszę zjeść i nie szukać u mnie rozgrzeszenia.
Albo ktoś chce się pozbyć candidy albo nie.
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 12:48
Nie dla każdego jest tak oczywiste,że drób można, a zupę na drobiu już nie- nie ma tego w Twoim artykule, może jakby było to uściślone, to nie byłoby tylu pytań. Tak samo nie ma informacji, że ryby można,a są w jadłospisie, stąd tyle pytań Małgosiu. Do czasu kiedy będziesz układała dietę na Candidę, jakoś chciałabym sobie poradzić, zawsze fajnie jak wspomożesz.Dziękuję Ci za Twoją pomoc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 11:17
Malgosiu, jaki jest na tę chwilę czas oczekiwnia na jadłospis?
Dodano:  12 luty 2015 - 11:58
Jak otrzymasz wycenę to 1- max 3 dni od momentu wpłaty. Czas oczekiwania na wycenę zależy od liczny oczekujących.
W zakładce Zamów Dietę jest informacja z których formularzy aktualnie piszę diety.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 12:07
Małgosiu, wczoraj byłam u lekarza i pani doktor stwierdziła że powinnam odstawić gluten i wybrać również dietę bezmleczna
bezmleczna. Wszystko że względu na dolegliwości
żołądkowe. Co jeść a czego unikać? Do tej pory na śniadanie jadłam płatki owsiane. Teraz nie wiem co wybrać. Rano nie mam zbyt dużo czasu na różne wymyślne dania. Owsiane była najszybszą propozycja. Na co ja zmienić? Czy mogę twaróg i jogurty naturalne?
Dodano:  12 luty 2015 - 12:57
Nie możesz twarogu i jogurtów jeśli masz mieć dietę bezmleczną.
Owsiankę możesz zrobić na mleku roslinnym. Są jogurty sojowe, tofu.
Dieta bezmleczna nie jest zero jedynkowa.
Nie da się wszystkiego wymienić bo trzeba tak skomponować dietę aby zgadzała się ilość wapnia.
Nie jest to łatwe. Wczoraj siedziałam 3 godziny nad miesięczną dietą bezmleczną bo Pani miała jeszcze hashimoto więc soja odpada. Dieta bezmleczna jest trudną dietą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 13:48
Małgosiu bardzo cenię Twoją pracę i życzliwość :) Od dłuższego czasu planuję zacząć stosować Twoje przepisy, mam jednak pewną wątpliwość.
Mam insulinooporność (co za tym idzie lekką nadwagę), lekkie wahania prolaktyny (nieco zawyżony poziom - reguluję ziołami pod okiem lekarz) i małe problemy z niedoczynnością tarczycy. Endokrynolog twierdzi, że w moim przypadku wystarczy dieta i ruch i będzie dobrze. Byłam już od włos od zastosowania jadłospisu, który kiedyś zamieściłaś dla insulioopornych i cukrzyków. Tylko że do połowy marca czeka mnie bardzo cieżki okres wzmożonego wysiłku umysłowego (ogromne egzaminy) i nie wiem, czy nie osłabię się za bardzo tym jadłospisem. Mam bardzo słabą odporność, a teraz stres, choroba, przemęcznie. Czy myślisz, że rozsądnie jest w takim trudnym okresie wprowadzać tak duże zmiany? Czy radzisz zacząć od zaraz, ewentualnie jakoś zmodyfikować, czy poczekać miesiąc?
Beata
Dodano:  12 luty 2015 - 15:45
Zacznij teraz i wprowadź więcej omega 3 czyli awokado, orzechy, pestki, ryby.
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 16:20
A kaloryczność nie będzie za mała (1800) dla intensywnego wysiłku intelektualnego?
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 17:23
jakimi ziołami można obniżyć prolaktynę?? też mam lekko zawyżoną :(
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 19:25
Castagnus ziołowe tabletki zawierające wyciąg z niepokalanka. Ale popytaj swojego lekarza, wiesz z ziołami też trzeba uważać, mnie Castagnus poleciła najpierw farmaceutka na problem z pms, a po badaniach ginekolog zaleciła ich stosowanie.

Małgosiu, nie wiem czy coś zjadło poprzedni komentarz. Czy taka kaloryczność jak w ww. jadłospisie (1800) nie będzie za mała przy tak intensywnym wysiłku umysłowym i stresującym czasie?
Dodano:  13 luty 2015 - 9:01
Musisz obliczyć swoją CPM.
AnonimowyDodano:  13 luty 2015 - 9:37
Dzięki Anonimku :)
Odpowiedz
Elizabeth LawessDodano:  12 luty 2015 - 15:27
Lubię wszelkie wydania faszerowanych papryk. Najbardziej smakują mi jednak te z serem feta i dużą porcją rozmaitych ziół :)
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  12 luty 2015 - 15:38
Smacznie! ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 16:53
Małgosiu, mam pewien problem. Mam problemy jelitowe. Tak przynajmniej mi się wydaje. Od października jestem na diecie. Nie jem w ogóle slodyczy, białego pieczywa, jem duzo warzys i owoców, nie jem tez nabiału ponieważ mam alergie na białka mleka, dostaje wysypki i boli mnie brzuch, nawet po mleku bez laktozy. Mój problem polega na tym, ze potrafię się nie załatwiać kilka dni, mój brzuch jest okrągły mimo niskiej masy ciała. Jest taki wzdęty. Często gotuje obiadki na bazie twoich przepisów, jem duzo jabłek i marchewek w ciągu dnia, wydaje mi się ze blonnika mi nie brakuje. Mam małe kamienie w nerkach. Nie wiem czy to ma związek. Co może być przyczyną?
Dodano:  13 luty 2015 - 9:13
Powinnaś wybrać się do lekarza.
Zarzucono mi ostatnio że wchodzę w kompetencje lekarza nie będąc lekarzem i radzę jakie badania kto powinien wykonać.
Nie jestem lekarzem i nie chcę nikomu lekarza zastępować. Radziłam jakie badania wtedy jeśli miałam wiedzę. Ale ok. Nie będę tego robić.
Bez badań, na odległość nie da się wywróżyć przyczyny takich dolegliwości.
magdaDodano:  17 luty 2015 - 17:13
Małgosiu nie wiem jakie barany twierdzą, że próbujesz wchodzic w kompetencje lekarza. Twoje rady i sugestie, w tym propozycje badań, zawsze były cenne i błagam nie przestawaj w tym zakresie dzielić sie z nami swoja wiedzą. Piszesz jako TY z przygotowaniem merytorycznym jakie masz. Jest ono znane Twoim czytelnikom. Zawsze możesz uzupełnic taką wypowiedź o "Podkreślam jednak, że nie jestem lekarzem", "Tak postąpiłabym na Twoim miejscu, ale na pewno warto to skonsultowac z lekarzem" i już. Pomijam, że nie niejeden lekarz nie dorasta Ci wiedza do pięt...
AnonimowyDodano:  26 luty 2015 - 23:41
Magda, podpisuję się pod Twoją wypowiedzią czterema kończynami! Czytałam te zarzuty w stosunku do Małgosi i wydaje mi się, że to byli rzeczywiście lekarze....CÓŻ Z TEGO....jeśli po wizycie u takiej Pani Doktor wychodzi się z receptą na niezliczoną ilość chemii, która jedno leczy, zaś drugie uszkadza....a gdzie holistyczne podejście do pacjenta????? Małgosiu, wchodź w kompetencje, bo czynisz to rozważnie, z troską i co najważniejsze.... Mit primum non nocere (po pierwsze nie szkodzić). Hipokrates byłby z Ciebie dumny!!! Jola.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 16:54
Czy zamiast picia wody w ciągu dnia, mogę pić duzo zielonej herbaty?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 17:26
W dzieciństwie chorowałam na salmonellę i miałam gronkowca złocistego. Czy powinnam obawiać się candidy?? Zastosować dietę na zabicie grzyba?? A jeśli tak, to czy w takiej diecie do płatków owsianych można dodać mleko kozie?
Pozdrawiam gorąco :)
Dodano:  13 luty 2015 - 9:03
Najpierw trzeba zrobić badania czy w ogóle jest się czego bać i jest sens stosować dietę na candidę.
To nie jest łatwa dieta.
AnonimowyDodano:  13 luty 2015 - 9:33
Oki, dziękuję.
Odpowiedz
Bożena PDodano:  12 luty 2015 - 18:30
czyli jak mam amarantus ekspandowany to tylko mieszam go z fetą i bazylią a nie gotuję?
Dodano:  12 luty 2015 - 19:15
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 19:00
Droga Moniko właśnie zrobiłam papryke wg Twojego przepisu i zjadłam na kolacje i ..... obawiam sie ze zły amarantus użyłam(z miodem) bo jakos słodko smakowało ... ale i tak jestem pod wielkim wrazeniem.
Dodano:  12 luty 2015 - 19:14
Moniko ?? ;)
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 19:33
Bardzo przepraszam! Wybacz ale wstalam dzisiaj przad piata rano a w nocy malo spałam bo mam szpital w dmu i ..... moje myśli błądzą sama nie wie gdzie :( ... sorki wstydzę sie ....
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 20:59
Bo to był post do Moniki Olejnik :):)
AnonimowyDodano:  13 luty 2015 - 8:15
Małgosiu a ja mam pytanie odnośnie amarantusa-mam nadzieje ze się nie powtarzam, ale podczas jedzenia amarantusa czuję jakbym jadła piasek, strasznie trzeszczy mi w zębach. Czy Tobie tez się tak zdarzyło, czy to normalne i czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego trzeszczenia? Mam amarantusa bio z piotra i pawła.
Dodano:  13 luty 2015 - 9:07
powiem Ci że jeszcze mi się nie zdarzyło ;)
może gotujesz za krótko ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 21:19
Małgosiu a komosa także zawiera skwalen? Bo tu gdzie mieszkam w każdym supermarkecie można dostać quinoa ale amarantus prawie nigdzie! Wiec się zawsze zastanawiam czy moge jedno zastępować drugim bez utraty drogocennych skladnikow
Dodano:  13 luty 2015 - 8:59
Komosa skwalenu nie zawiera
AnonimowyDodano:  13 luty 2015 - 12:34
a w czym jeszcze można znaleźć skwalen wiesz może?
Dodano:  13 luty 2015 - 12:36
olej z amarantusa - najwięcej
amarantus - dużo
oliwa z oliwek - mało
reszta produktów to ilości śladowe więc szkoda zawracać dobie głowę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 21:22
A jak to jest z tymi witaminami? Bo słyszałam ze większość ginie w wysokiej temperaturze i zawsze mam wyrzuty sumienia jak jem mało owoców i warzyw bo na ciepło wszystko bardziej mi smakuje :( dziękuję za odpowiedz :)
Dodano:  13 luty 2015 - 8:58
Zawsze trochę ginie. Także podczas mycia, obierania np. marchewki etc. ale czy bylibyśmy w stanie jeść wszystko na surowo ? Czy na dłuższą metę ktoś by to wytrzymał ?
Jeśli nasza dieta jest dobrze zbilansowana (moje diety indywidualne, dzięki programowi Alliant na którym pracuję uwzględniają straty) to nie ma obawy że jakiejś witaminy nam zabraknie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 21:52
Dzieki za ten przepis, gdyz amarantusa uzywalam dotychczas tylko do gotowanej owsianki i czasami do zup.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 22:12
Małgosiu droga poradź.. od pół roku odżywiam się według Twoich jadlospisów czyli zdrowo a cały czas odczuwam flegmę z tyłu gardła czyli organizm chyba z czymś walczy...jak myslisz co może być nie tak...
Dodano:  13 luty 2015 - 8:54
Trzeba zrobić wymaz z gardła. Idź z tym do lekarza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2015 - 23:57
Małgosiu proszę napisz posta o tym, co jeść podczas przeziębień, grypy..co stosowac na katar, kaszel i goraczkę. Z góry dzięki
Odpowiedz
Katarzyna LeśniakDodano:  13 luty 2015 - 10:28
Kupiłam wczoraj woreczek 200 gramowy amarantusa i miałam robić batoniki. Nie wiedziałam, że można go użyć też do takich obiadowych dań.
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  14 luty 2015 - 10:37
Mniam wygląda pysznie :)
Odpowiedz
KamilDodano:  16 luty 2015 - 23:15
Bardzo lubię posmak smażonej czy też pieczonerj czerwonej papryki. Uważam, że pieczenie nadaje jej charakteru. Chociaz w ogóle papryka w każdej postaci mi smakuje.
No i właśnie amarantus. Chciałem ostatnio kupić ale zapomniałem nazwę! stałem przed ladą i za nic w świecie nie mogłem przypomnieć sobie :) Ale dla mnie to nowość w kulinarnych doświadczeniach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 luty 2015 - 9:38
Do czego jeszcze używać amarantusa? Kupiłam dziś 2 duże opakowania po tym poście i nie bardzo jeszcze znam zastosowanie;)
Katarzyna LeśniakDodano:  17 luty 2015 - 14:12
Ja znalazłam w internecie przepisy na batoniki z amarantusa. Jadłam u koleżanki i bardzo mi smakowały :)
AnonimowyDodano:  18 luty 2015 - 15:18
Dzięki popatrze w Internecie:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 luty 2015 - 19:18
Zrobiłam dzisiaj na kolację rewelacja trochę zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam gotowego bulionu a z kostek nie korzystam a miało być na szybko, ugotowałam amarantus i później zmieszałam z feta i gotowe lekkie zdrowe ale bez twoich przepisów było by słabo no i nie miałabym pojęcia o amarantusie.swój kupuje w chacie polskiej albo piotrze i pawle ;-)pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :-*:-*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2015 - 9:39
Miałam amarantus w domu, ale nigdy go jeszcze nie robiłam, więc ucieszył mnie ten przepis. Na mojej paczce nie ma żadnych informacji odnośnie sposobu gotowania ziaren. Zrobiłam je tak jak w twoim przepisie, ale niestety mimo tego, żeby były na patelni pół godziny, w ogóle nie zaczęły mięknąć. Co mogło pójść nie tak?
Po tym czasie straciłam cierpliwość i ostatecznie zrobiłam paprykę z kaszą jaglaną - wyszła bardzo dobra. Chciałabym jednak w przyszłości wykorzystać ten amarantus, skoro tyle dobrego wnosi do diety.
Dodano:  18 luty 2015 - 10:19
musisz go gotować w tym bulionie aż zmięknie,
a czy podsmażyłaś go najpierw ?
Ania ZagórskaDodano:  18 luty 2015 - 22:31
ja miałam podobny problem, amarantus nie zwiększył swojej objętości, a podsmażyłam wcześniej (może za długo?). W rezultacie wyszły papryki napełnione do 1/3... ale dało się to zjeść
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2015 - 12:10
tak, tak, robię w ten sposób często risotto i zawsze wychodzi wszystko ok, więc tym bardziej jestem w szoku, o co tu może chodzić
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2015 - 15:12
Mam ten sam problem;/ w ogóle amarantus nie zmiękł:((( zrobiłam z kuskusem bo szkoda mi już było papryki;/ też podsmazylam najpierw i gotowałam w bulionie 30 min.. :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2015 - 19:12
U mnie też to samo, nie ugotował sie.Gosia G.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 luty 2015 - 9:10
a ja wczoraj zrobiłam (dokładnie mąż) i wyszło przepyszne danie . pozdrawiam!!! Aga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 luty 2015 - 21:48
Malgosiu a czy moge dodac popping z amarantusa?
Dodano:  20 luty 2015 - 8:50
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 luty 2015 - 15:44
Gosiu, mieszkam za granicą i jakoś nie mogę znależć amarantusa do gotowania. Jak bardzo on się różni w wyglądzie od poppingu?
Dzięki
Dodano:  22 luty 2015 - 19:22
różni się bo amarantus to ziarna a popping to taki popcorn z tego
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 16:38
popatrz na ebayu:
http://www.ebay.co.uk/itm/Biona-Amaranth-Seeds-500g-/261161359599?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cce6e18ef
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2015 - 17:35
Zrobiłam z mozzarellą zamiast fety, z komosą ryżową i dodatkiem amarantusa ekspandowanego, zamiast świeżej bazylii niestety suszona, ale było pycha! Delicious ;) Dzięki za przepis, z fetą na pewno też spróbuję

Kamila
Odpowiedz
Magda miłekDodano:  27 luty 2015 - 11:19
Gosiu mam ogromna prosbe, chcialabym mojemu rocznemu dziecku dodac do zupy amarantus, nie wiem jak prawidlowo go gotowac?, czy wystarczy dodac do zupy? z gory dziekuje za odpowiedz.
ps. Myslalas moze o stworzeiu przepisow dla dzieci?:)
Dodano:  27 luty 2015 - 11:33
no pewnie,
ugotuj go do miękkości w osobnym garnku i dodaj do zupy razem z wodą w której się gotował
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 kwiecień 2016 - 10:59
Małgosiu, a jest sens robić te papryki na dwa dni i odgrzewac, czy tracą swoje wartości? A jeśli tak, to lepiej w mikrofali czy w piekarniku?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 luty 2018 - 20:52
czy mogę zastąpić amarantus kuskusem? Jak zmieni się wartość kaloryczna?
Odpowiedz
malgosiaDodano:  18 maj 2021 - 11:45
Uwielbiam te papryke ,moglabym ja jesc codziennie.Bajka,zwlaszcza w wersji feta+ser blue.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  19 maj 2021 - 9:18
Bardzo się cieszę że smakuje ;) Też ją bardzo lubię ;)
Odpowiedz
malgosiaDodano:  12 czerwiec 2023 - 12:24
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds