Jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich.
Połączenie czosnku, smażonego curry, mleka kokosowego i pomidorów jest naprawdę świetne.
Te składniki fajnie się ze sobą komponują. Smak trochę przypomina kuchnię indyjską, ale hindusi pewnie dodaliby jeszcze papryczkę chili, kolendrę i sporo kurkumy.
Ci którzy lubią na ostro, mogą spróbować. Ja mam w domu dwójkę dzieci, więc gotuję tak aby i maluchy zjadły. Ostre nie przejdzie, bo mój syn zaraz będzie wołał „mama piecze!!!” i obiad uzna za zakończony 🙂
Podsmażanie przypraw to indyjski zwyczaj. To sprawia, że wydobywa się z nich cudowny aromat, który czuć i w daniu, i w całym domu. Słodycz mleka kokosowego, plus lekko cierpkie pomidory to fajna kompozycja.Spróbujcie robiąc chociażby zwykły sos pomidorowy.
Z czym jeść warzywne tagliatelle ?
Można jako samodzielne danie posypując podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Można też wymieszać z makaronem np. pełnoziarnistym tagliatelle.
Pamiętajcie, że po otwarciu puszki z mlekiem kokosowym, niewykorzystaną ilość należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli zostawimy je w puszce nabierze metalicznego posmaku.
Polecam dodawać do kawy lub wykorzystać do jednej z moich zup kremów.
W chłodne dni, takie jakie mamy obecnie szczególnie polecam energetyczny krem z marchewki z imbirem i właśnie z mlekiem kokosowym. Jest pyszny. Przepis TU
Koniecznie wypróbujcie 🙂
Całe tagliatelle ma ok. 430 kcal
- 1 średnia marchew
- 1 mała cukinia
- łyżeczka klarowanego masła
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka ksylitolu
- puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- natka pietruszki
- sól
- łyżeczka curry
- Warzywa (marchew i cukinię) ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw.
- Na klarowanym maśle podsmażamy curry, następnie dodajemy marchew, podduszamy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i dusimy ok. 2 minut.
Czasu podduszania trzeba pilnować ponieważ cukinia nie może się rozgotować. - Na oddzielnej patelni podgotowujemy pomidory z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i ksylitolem (sos ma być lekko słodki), dusimy ok. 4 minut.
- Do sosu pomidorowego dodajemy tagliatelle z warzyw, mieszamy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, dusimy 1-2 minuty.
Małgosiu obawiam się, że mój formularz z dietą nie dotarł do Ciebie. Wysłałam to 12 stycznia. Dasz mi znać?
nic nie zastąpi mleka kokosowego aby zachować ten smak,
Dzięki za bloga. Mam nadzieję, że w tym roku uda Ci się zdobyć pierwsze miejsce :-)
Kasia
Z góry dziekuje
Gorzej jest z wegańską ponieważ tu trzeba długo posiedzieć nad analizą aminokwasów egzogennych aby dostarczyć białka pełnowartościowego.
Osobiście w czasie w którym piszę jedną dietę wegańską napisałabym 3 diety wegetariańskie lub dla mięsożernych.
Nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o wysiłek fizyczny przy diecie wegetariańskiej.
tofu nie używam i nie wpisuję w diety
tofu też jest bez smaku
I drugie pytanie - czyjesli bym się zdecydowała na diete wegetariańską - to muszę zrobić jakies wyniki morfologię itp?
Mając 2 latka w domu - można też go pod taką dietę podciągnąć? czy należałoby to skonsultować?
Pozdrawiam
Dominika
To jest deser i tak należy go traktować bo ma masę cukru.
Raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali ale raczej bym unikała.
Warto byłoby zrobić badania krwi przed rozpoczęciem diety wegetariańskiej.
Pamiętaj że taką dietę trzeba mądrze zbilansować.
2-latek spokojnie może ją też stosować. To zdrowa dieta.
mam pytanie odnosnie granoli na sniadanie. Zrobilam ja z Twojego przepisu (pycha:) )
i teraz tak:
jem 4 lyzki plus lyzka mieszanki studenckiej, ok 70 gram borowek i mam teraz dylemat co dodawac - czy jogurt naturalny 0% czy serek homogenizowany 0%
Kalorycznie ta ilosc (ok 150g) wychodzi niemal identyczna, konsystencja i smak tez praktycznie takie same poniewaz ten serek jest rzadki jak jogurt ale....
na ta ilosc w jogurtcie wychodzi troche mniej bialka a wiecej weglowodanow, natomiast w serku odwrotnie. Czy myslsiz ze dobra alternatywa jest zamiana jogurtu na serek?
pytam poniewaz granola,mieszanka i owoce to glownie weglowodany i tluszcz, czy warto dodac serek zamiast jogurtu zeby "podbic" bialkowo cale sniadanie? :)
białko możesz podbić w innych daniach a bakterii nie dołożysz np. do obiadu
20 lat, 163 cm, 46 kg- wychodzi mi 1217 BMR i razy 1,4, bo aktywności nie mam żadnej- nie ćwiczę, jestem studentką, nie zależy mi na utracie wagi, a na jej przyroście! - jest tak niska, wręcz poniżej BMI, wobec tego wychodzi 1700 kcal dla zachowania wagi. Tyle mniej więcej jem, liczę to od kilku miesięcy. Chcę przytyć, tak do 50 kg byłoby idealnie, ale boję się, że jak zacznę o wiele więcej jeść, to ta waga skoczy tak bardzo, że cięzko będzie mi to zatrzymać ;) wobec czego jak to zwiększać? o 100 kcal tygodniowo cięzko to wycyrklować ;)
W kupnym curry już jest wystarczająca ilość kurkumy (i zazwyczaj tez glutaminianu...), robione w domu, świeże, nie jest może tak żółte, ale za to ma o niebo lepszy aromat! Może pokusiłabyś się Małgosiu o podanie dziewczynom przepisu?
Nie kupuję mieszanek z krajów UE bo dla mnie jak coś jest super jakości to się tego nie miesza, a miesza się byle jakie oliwy aby powstało coś zjadliwego.
No i na tej monini patrzę a tam że to mieszanka z krajów UE :(
Przy okazji mam do Ciebie pytanie, jeśli można. Czy podczas karmienia piersią mogę jeść soję i mleczko kokosowe? Dodam, że jestem wegetarianką, a na każdym portalu są różne opinie na ten temat i nie wiem, jak się do tego ustosunkować. W sumie skoro przed i w czasie ciąży stosowałam taką, a nie inną dietę, to mój organizm chyba inaczej reaguje na takie składniki?
Będę wdzięczna za Twój komentarz.
Pozdrawiam słonecznie z Gdyni!
Wcale nie musi uczulić ale może.
Oby nie.
Rozumiem, że to samo tyczy się mleczka kokosowego?
chodzi o lekkie dosłodzenie potrawy
to zbędny wydatek
Czy powinno sie brac jakies dodatkowe witaminy/suplementy w okresie jesienno-zimowym?
producent zaleca tran jako źródło Omega 3 , wit. A, D i E a to samo masz stosując w diecie migdały, awokado, orzechy, słonecznika, pestki dyni, pesto, winegret na bazie oliwy, ryby nawet raz w tygodniu a wit. D jest też w produktach mlecznych byle nie 0% tłuszczu bo wtedy się nie przyswaja.
1) Czy twaróg chudy 250 g + 2 małe banany ( po 175g każdy cały ) + otręby to dobry pomysł na śniadanko, czy jakieś orzechy jeszcze dorzucić?
2) A jeśli chodzi o twaróg chudy z granatem, co jeszcze do tego można dodać, żeby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe ? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetny przepis ;)
2 - dodaj migdały w płatkach
- 1 litr wody,
- 3 łyżeczki soli oraz 3 łyżeczki cukru,
- 10 dag drożdży,
- 1 kg mąki pszennej,
- szklanka otrąb żytnich/przennych,
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka ziaren słonecznika oraz dyni (razem szklanka),
- szklanka siemienia lnianego.
Mieszam to w misce i z takiego przepisu wychodzą dwa bochenki chlebka.
Chciałabym spytać, czy taki chleb jest ok? Próbowałam zrobić z mąki żytniej ale był bardzo ciężki i nie wypiekł się tak ładnie.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam.
przepis jest ok,
Pozdrawiam :)
PS.
I chciałabym również utrzymywać poziom żelaza na dobrym poziomie (bo u biegaczy jest ono szczególnie ważne :) ), i tu właśnie pojawia się pytanie: jakie produkty bogate w żelazo mogę wpleść w tą codzienne posiłki, lub jakie produkty mogę zastąpić tymi bogatymi w żelazo? :)
Po treningu możesz wypić koktajl który polecałam czyli 300 ml mleka sojowego które dla Ciebie przy tak intensywnych treningach jest wskazane. W ogóle lekkoatletyczki mają obniżony poziom leptyny więc te fitohormony z mleka sojowego będą Ci potrzebne abyś miesiączki nie straciła.
Do tego koktajlu dodajesz banana, łyżkę otrębów i np. kiwi lub truskawki mrozone.
Możesz zjeść kanapki z jajkiem, pastą ze strączków i wypić do tego sok pomarańczowy.
Możesz zjeść jogurt z granolą i owocem.
Abyś miała żelazo na dobrym poziomie jedz dużo produktów bogatych w witaminę C bez której żelazo ma trudności z przyswojeniem + jajka, czerwone mięso, mięso indyka, sardynki, fasolę, strączki, zielone warzywa, pestki dyni, orzechy, pestki słonecznika, suszone morele, rodzynki.
Dla szybkiego podniesienia poziomu żelaza polecam spirulinę.
I te kanapki lub jogurt to po treningu czy na śniadanie?
I np. jeśli jeszcze dzisiaj nie mam mleka sojowego, to po treningu będę mogła wypić np. ten koktajl? http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/zielony-fit-koktajl-bomba-witaminowa.html#more
nie znam tego z biedronki, nie wiem jaki ma skład,
Możesz polecić jakąś markę gdzie nie ma tych wszystkich sztucznych stabilizatorów, emulgatorów, barwników i całej linijki E? Dzięki!
mleczko kokosowe 60%, woda, stabilizator - E412, emulgator (E471, E435, E466), substancja stabilizująca - guma ksantanowa, substancja konserwująca - E223
(http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120220565)
E471 to syntetyczne tłuszcze
E435 to stabilizator
E466 to sól
E223 to substancja przedłużająca trwałość
Każdy środek przeznaczony do produkcji żywności jest oznaczony symbolem E.
E oznacza - dopuszczony w Unii Europejskiej.
Każda substancja, nawet witamina C ma swój symbol E. W przypadku witaminy C jest to E 300
Tutaj znalazłam taki skład: Mleko kokosowe bio, niesłodzone, marki Ecomil.
Skład: woda, mleko kokosowe* (8,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska.
* produkt rolnictwa ekologicznego
Nie znam się na tyle, by rozróżnić, czy oba mleka są siebie warte a tylko nazewnictwo inne użyte czy rzeczywiście to drugie Ecomil jest mniej przetworzone i naładowane chemią.
Dlatego będę wdzięczna za komentarz :)