Masło klarowane! Co to jest, dlaczego tak często gości w mojej kuchni i czym różni się od zwykłego masła w kostce? Takie pytania otrzymuję bardzo często zarówno tu na blogu w mailach i komentarzach pod postami, jak i od klientów moich diet indywidualnych. Nie da się ukryć, klarowane masło występuje w moich przepisach bardzo często i nie jest to przypadek.
Czym jest Ghee?
Ghee to określenie masła klarowanego czyli oczyszczonego. W kuchni ajurwedyjskiej i hinduskiej ghee znane jest od stuleci. W Polsce używają go nieliczni. Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć go w swojej kuchni.
Klarowanie polega na oczyszczaniu z zanieczyszczeń i białka, a pozbawione zanieczyszczeń masło nie jełczeje (w lodówce może być przechowywane kilka tygodni). Jest lekkostrawne. Dzięki zawartości kwasu masłowego ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Na stałe powinno zagościć w kuchni osób na dietach lekkostrawnych, mających wrzody, nadżerki przewodu pokarmowego, kłopoty trawienne, problemy ze wzdęciami, zaparciami i bólami/kłuciami w żołądku. Kwas mlekowy zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co pomaga odbudować błonę śluzową żołądka. Zawiera także witaminy A, D,E, K czyli wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach.
Masło klarowane nadaje potrawom charakterystyczny, specyficzny posmak, którego nie nada żaden inny tłuszcz. Niestety polska kuchnia zrobiła masłu bardzo zły PR, który ciągnie się aż do teraz. Któż z rodzinnego domu nie pamięta kalafiora lub leniwych klusek polanych tartą bułką podsmażaną na maśle lub gniecionych z masłem ziemniaków? Masło większości osób kojarzy się z wielką pupą i wydętym brzuchem, a tak wcale nie jest i być nie powinno.
Nie chodzi o to, aby z tym masłem przesadzać, bo przesadzić można ze wszystkim, ale aby dodawać go właściwe ilości i tam gdzie trzeba.
Jeśli, gotując wegetariańską zupę, uprzednio poddusimy warzywa na maśle, całość niepowtarzalnie zyska na smaku. To sposób Jamiego Olivera, z którego i ja korzystam. Albo risotto. Przecież sekretem smaku tego dania jest właśnie masło, na którym szklimy ryż. Jeśli Wasze dzieci nie chcą jeść kaszy, zeszklijcie ją na klarowanym maśle i przygotujcie na sposób risotto. Zdziwicie się, jak im zasmakuje ten sposób podania. Jajecznica ze szczypiorkiem na klarowanym maśle a na oleju to dwie różne historie.
Jak zrobić klarowane masło w domu i w jakim celu się to robi?
Aby zrobić klarowane masło w domu należy je podgrzać, ale bardzo powoli, aby nie doprowadzić do wrzenia. Podczas tego zabiegu z masła odparowuje cała woda. Na górze zauważycie także coś w rodzaju białej piany. To białko. Należy je delikatnie zebrać i całość przelać jeszcze abo przez bardzo gęste sito albo gazę.
Z pewnością nie raz zauważyliście, że jeśli wrzucicie zwykłe masło na patelnię i przegapicie moment, ono zacznie się palić. Dlatego nawet raczkujący kucharz wie, że na maśle się nie smaży!
Ale czy to masło się pali? Nie. Na patelni pali się białko. Klarowane masło tego białka już nie posiada, dlatego nie pali się (można na nim smażyć) i nie uczuli osób, które muszą być na diecie bezmlecznej. Kazeiny, czyli białka mleka krowiego, w klarowanym maśle nie ma. To jedyny produkt mleczny dozwolony na diecie bezmlecznej.
Wiele osób nie ma tej świadomości i otrzymując ode mnie dietę bezmleczną z masłem klarowanym od razu alarmuje, że wkradł się błąd. Jakież jest ich zdziwienie i radość kiedy okazuje się że masło w ich kuchni zostaje.
Temperatura dymienia
Klarowane masło ma jedną z najwyższych temperatur dymienia bo aż 235 st. C, dlatego świetnie nadaje się do smażenia.
Dla porównania:
- olej ryżowy – 250 st. C
- olej sojowy – 230 st. C
- rafinowana oliwa z oliwek – 225 st. C
- rafinowany olej rzepakowy – 205 st. C
- olej kokosowy – 200 st. C
- smalec – 200 st. C
Na klarowanym maśle można więc smażyć bez obaw. Ja jednak radzę, aby potrawy smażone jeść naprawdę okazjonalnie. Osobiście jestem zwolenniczką krótkiego obsmażania i potem duszenia.
Przeczytaj koniecznie:
Rola tłuszczu w diecie. Wróg czy przyjaciel? (klik)
Wszystko co powinniście wiedzieć o olejach. Który do smażenia a który na zimno (klik)
Wlasnie dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Czego powinnam unikac w diecie a w co wzbogacic? W necie jest pelno tego ale czasami sa to sprzeczne informacje. W jednym pisza ze nie moge makreli wedzonej a np w drugim ze czasami mozna
Chcialabym poznac Twoje zdanie na temat diety
W zakładce Trochę Zdrowia masz post o diecie dla kobiet w ciąży. Znajdziesz tam wszelkie informacje.
"Produkt tłuszczowy Mlekovity sprzedawany jako masło klarowane nie jest klarowane! Proszę zresztą popatrzeć na opis na pudełku, który nie odnosi się do istoty klarowania, masło jedynie jest określone jako "bezwodne". Zapach, konsystencja i kolor masła odpowiadają temu określeniu ale TO NIE JEST MAŁO KLAROWANE. Wbrew definicji masła klarowanego, produkt Mlekovity jest podgrzanym masłem i przelanym do kubków. Być może, rzeczywiście jest bezwodny czyli zawiera tylko 0.2% tłuszczu ale zawiera białka mleka krowiego (białe szumowiny zbierające się na powierzchni podgrzanego masła) a to powinno być oddzielone oraz osad (zbierający się przy dnie), którego również nie powinno zawierać masła rzeczywiście klarowane. Czyli to co jest sprzedawane przez Mlekovitę jako masło klarowane nie nadaje się do użytku przez osoby uczulone na białko mleka krowiego oraz laktozę i nie nadaje się do smażenia, prawdę mówiąc nie nadaje się do jedzenia!!
Słyszałaś o tym? Które sklepowe masło klarowane polecasz?
Akurat mam opakowanie masła z mlekovity w domu bo nie miałam czasu zrobić ostatnio sama i w składzie mamy 98,8 % tłuszczu czyli 0,2 % to składniki pozostałe.
Zgodnie z etykietą w skład tych 0,2 % wchodzi 0,1 % węglowodany i 0,1 % białko. Węglowodany to laktoza, wiadomo.
Dla mnie skład jest w porządku. 0,1 % to jedna setka czyli śladowa ilość. Białka w 100% trudno jest usunąć i robiąc ghee w domu też ta jedna setna jeśli nie więcej zostanie.To nie jest ilość która uczuli. Moja szwagierka jest uczulona na białko mleka krowiego, używa tego z mlekovity i nic jej nie jest. Wielu moich klientów którzy nie chą robić sami także.
Ja jak go używam, nie mam żadnych szumowin na wierzchu więc nie wiem skąd ta opinia.
Absolutnie nie reklamuję tego masła więc nie chcę aby za chwilę pojawiły się komentarze atakujące. Zwyczajnie zostałam zapytana więc odpowiedziałam. Sprawdziłam przed chwilą w necie że klarowane z mlekovity poleca Ania Lewandowska a to osoba która myślę sprawdza wszystko aż nadto.
Prawnie zabronione jest oszukiwanie klienta więc jeśli ktoś uważa że produkt na którym tak jak w tym przypadku jest napisane "klarowany" a klarowany nie jest powinien zgłosić tę sprawę do UOKIK.
Ufff ;-)
Ufff ;-)
Jakie mleko, krowie czy może inne i w ogóle nabiał oraz w jakich ilościach dziennie powinny spożywać dzieci, moje to 9 i 6 lat. Wspomnę, że jedzą to co my rodzice, a my to co ty proponujesz. Czy podajesz swoim dzieciom witaminę D w okresie jesienno- zimowym?
Co do nabiału to nie trzeba codziennie. Warto aby dobrze zbilansować w ramach tygodnia.
Jeśli używasz mało masła klarowanego polecam zrobić samemu z kostki masła zamiast kupować duże opakowanie sklepowe.
Jak zrobisz klarowane z jednej kostki to i 2 miesiące może stać.
Nie wiem z jakiego jesteś regionu ale polecam osełkę, masło ze strzałkowa, garwolińskie, zambrowskie.
Ania
Sok malinowy + awokado+ natka pietruszki + czosnek + cebula i duuuużo soków warzywno owocowych.
Czosnek i cebula działają bakteriobójczo. Do dziś pamiętam jak będąc w ciąży z córką a ciążę miałam zagrożoną, złapałam przeziębienie i jadłam czosnek. Śmierdziałam na kilometr ;)
Natka pietruszki to chlorofil i witamina C.
Sok malinowy działa naturalnie przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Awokado to dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 które zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych.
Soki są po to aby nasycić się witaminami bo te z soków są bardzo szybko przyswajalne no i odkwaszają a stany zapalne nie lubią organizmów odkwaszonych.
czy w przepisie na sliwki pod kruszonka (ogolnie wypiekach z dodatkiem masla czy margaryny )mozna zastapic maslo maslem klarowanym?
Justyna
Albo warzywa na patelnię 450 g + 50g kaszy+ kawałek piersi kurczakowej na obiad?
Albo miks sałat+ pomidory+kulka mozarelli?
Widziałam Twój lunch czyli jak dla mnie II śniadanko na fejsie-------plasterek tortilli+szpinak--------mała porcja to była jak dla mnie............:(( najesz się tym na ile godzin?
Ten posiłek na FB to była taka lunchówka przekąskowa.
dzieki
W dniu 17.08.2015 wysyłałam formularz ale 04.09.2015 wysłałam ponownie formularz z załączeniem poprzedniego ze względu na pojawienie się pewnych okoliczności. W związku z tym mam pytanie czy dostanę dzisiaj wycenę na maila czy muszę czekać do następnej wyceny?
Mój mąż jest sportowcem. Chciałabym podszkolić swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia.
Czy mogłabyś polecić najlepsze książki na temat zdrowego odżywiania, dietetyki i suplementacji?
Z góry bardzo dziękuje! :)
W necie jest bardzo dużo informacji, jednakże są one wybiórcze, ogólne, niekiedy sprzeczne. Może korzystasz z jakiegoś portalu naukowego, którego jesteś pewna informacji?
W listopadzie rozpoczynam kurs dot. dietetyki na UOUW, ale już od dłuższego czasu staram się pogłębiać swoją wiedzę.
Mam problem z okresem - miesiączkuję mniej więcej co 2 miesiące. Trwa to już ponad 2 lata. Mam niedoczynność tarczycy, pomimo zażywania leków okres się nie unormował. Oprócz tego mam też stwierdzoną hiperprolaktynemię czynnościową oraz niewydolność jajników typu 1 (mam bardzo niskie hormony płciowe, przyczyna będzie za niedługo badane testem z GnRH). Czy myślisz, że może to być spowodowane dietami? Kilka lat temu bardzo przytyłam (niedoczynność), odchudzałam się więc różnymi dietami - z wyłączeniem tłuszczy. Udało mi się schudnąć wtedy, ale zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i włączyłam na nowo tłuszcz do diety. Jem jajka, orzechy,tłuste ryby, siemię, używam oleju kokosowego, rzepakowego, lnianego, masło, itd. Od kilku miesięcy mam też problem z cerą - mam pełno grudek podskórnych na czole i brodzie (mam wrażenie, że stało się to gdy mocno ograniczyłam w diecie nabiał - chciałam sprawdzić, czy moje problemy jelitowe wynikają z jedzenia nabiału -cera się pogorszyła i tak jest do teraz - pół roku już; mięso drobiowe jem raczej rzadko). Jeśli chodzi o moją dietę, to nie jem przetworzonej żywności, dużo owoców, warzyw, węglowodany złożone, itd. ).
Proszę, napisz, co o tym myślisz.
Diet od dietetyków to ja się już naoglądałam masę bo co rusz mi klienci podsyłają i jak wrzucam je sobie w mój program to na ogół się wszystko rozjeżdża. Nie chcę tu umniejszać czyjejś pracy ale ja zawsze patrzę dwa kroki do przodu i dla mnie kluczem są proporcje właśnie po to aby dieta była skuteczna długofalowo i odchudzanie było efektywne i trwałe bo schudnąć to nie sztuka ale utrzymać wagę.A tu liczą się proporcje diety.
Jeśli trenujesz to posiłek potreningowy jest wskazany. Pisałam o tym oddzielny post.
Mnie osobiście jednak smalec obrzydza i nie smażę na nim.
Pozdrawiam Panią serdecznie, czuję, że ten blog stanie się dla mnie kulinarną inspiracją! :)
Kamil
Zasady są takie same dla wszystkich jeśli chodzi o radzenie sobie z pokusami etc.
W żywieniu liczy się regularność i dobrze skomponowane dania.
Jakie inne warzywa jeść i jak je przyrządzać by nie traciły wartości?
Jeśli test został wykonany nieprawidłowo będzie to widoczne na polu kontrolnym.
Jeśli nie masz nietolerancji laktozy to nie ma powodu odstawiać mleka.