Puszysty, z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Placek z rabarbarem to kultowe ciasto kuchni polskiej. Świetne do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Słodko – kwaśny smak łodyg rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą ciasta.
Warto wiedzieć że rabarbar to nie tylko walory smakowe, to także spora dawka witaminy C , potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. 100 gram rabarbaru to tylko 21 kcal, więc warto go wykorzystywać w swojej kuchni.
W medycynie ludowej rabarbar ceniono za jego właściwości przeciwzapalne. Niedawno naukowcu odkryli także, jego właściwości antyrakowe.
Rapontygenina zawarta w rabarbarze, spowalnia działanie pewnego enzymu – cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.
Jaki z tego wniosek ?
Placek z rabarbarem pieczemy dłużej niż 20 minut więc oprócz działania na nasze zmysły i kubki smakowe będzie miał również działanie terapeutyczne 😉
Składniki na spód z rabarbarem : * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki oleju * 9 łyżek wody * cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki mąki * 5-6 łodyg rabarbaru |
|
Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianą. Dodajemy szklankę cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach. 2. Do piany z cukrem podajemy żółtka i ponownie miksujemy. 3. Dodajemy olej, wodę, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy na najwyższych obrotach 3-5 minut. 4. Masę wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną mąką. 5. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na 1-2 cm kawałki i układamy na masie. |
|
Składniki i przygotowanie kruszonki: * 4 łyżki masła * 4 łyżki cukru pudru * 8 łyżek mąkiWszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. |
Kaloryczność
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 330 kcal
pozdrawiam! :)
Pozdrawiam i życze miłej zabawy :)
Na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam!
Ja tak robię i przy kruszonce i przy np.bitej śmietanie.
Ja do rabarbaru jak już go potnę w kawałki to lubię dodać odrobinę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Jak tak troszkę postoi w misce w czasie jak przygotowuję ciasto, to ładnie puści soku i troszkę się zmiękczy :)