Szybki obiad, który jeszcze lepiej smakuje odgrzany następnego dnia. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, bogaty w białko i nadający się do zapakowania do lunchboxa.
Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą po włosku. Polecam serwować z pajdą razowego chleba na zakwasie, ryżem basmati lub zapieczone z dużym makaronem muszelki. Pycha 😉
To danie szczególnie dedykuję wszystkim ograniczającym mięso lub będącym na diecie wegetariańskiej.
Nie pomijajcie parmezanu. Dodaje charakteru 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- mała cebula
- czerwona papryka
- zielona papryka
- mała cukinia
- 400 gramów pokrojonych w kostkę pomidorów – bez skóry i gniazd nasiennych (o tej porze roku z puszki)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 gramów czerwonej fasoli z puszki
- pół szklanki czarnych oliwek
- parmezan
- liście świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- pół łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę przysmażamy na rumiano na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię. Przesmażamy aż się zeszklą. Wlewamy pomidory. Dusimy z lekko uchyloną pokrywką przez 5-10 minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
- Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią i parmezanem.