Coraz więcej ludzi ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Co przerażające, coraz więcej dzieci ma nadwagę i początki otyłości. Dziecko z nadwagą to otyły dorosły lub dorosły z nadwagą. I wcale nie chodzi o żaden gen otyłości. Wiem, że ten pogląd jest lansowany przez ludzi (tych otyłych zazwyczaj) i o zgrozo przez niektórych lekarzy, ale nie dajcie się na to nabrać. Dziedziczy się złe nawyki żywieniowe. Można mieć pewne predyspozycje, problemy zdrowotne, ale nie ma genu, który warunkuje otyłość mimo zdrowego, racjonalnego odżywiania. To tak nie działa.
Otyłość u dzieci
Problemem nadwagi i otyłości zajmuję się zawodowo od 4 lat. Rozpisuję diety indywidualne, edukuję, motywuję, wspieram, pokazuję jak wycisnąć z żywności jak najwięcej. Dla zdrowia.
Jesteś tym, co jesz. Wierzę w to głęboko i promuję tę tezę gdzie się da. Nie chodzi tu oczywiście o żadne cechy charakteru, ponieważ ja nie dzielę ludzi na fajnych ponieważ jedzą fajne rzeczy i nie fajnych bo wcinają hamburgery. Jesteś tym co jesz oznacza że Twoje ciało buduje się z tego co jesz. To co jesz ma wpływ na stan Twojego zdrowia. Twoja skóra, największy organ jaki masz to lustro tego co spożywasz. Przyswajając wartości odżywcze z pożywienia budujesz zdrowie, energię i witalność.
Otyły równa się słaby?
Do tego ten przekaz z reklamy, że musisz pozwolić o siebie zadbać, nie przejmować się, zrelaksować. Po co masz po pracy biegać po bazarku i dźwigać siaty. A potem jeszcze przy garach stać. Nogi Cię będą bolały i kręgosłup Ci siądzie. Kup gotowca. Siądź na kanapie. Zjedz. Należy Ci się.
Czy to znaczy, że jedyną przyjemnością dla mózgu są tylko węglowodany proste powodujące gwałtowne wyrzuty glukozy do krwi? Czy organizm sterowany przez mózg odczuje przyjemność spożywając wyłącznie kluski śląskie, gofry i frytki? Nie. Zdrowe jedzenie także sprawia przyjemność, ale to nowe smaki, których trzeba się nauczyć. Przestawić mózg na inne tory. Trzeba zapanować nad reakcją glukoza – insulina. Skończyć z pikami. Dlaczego w krajach takich jak Japonia nie ma osób otyłych? Myślicie, że nie jedzą tam smacznie? Osobiście kuchnię japońską uwielbiam, ale nie jest to kuchnia, która napędzi mechanizm pików.
Co zatem zrobić?
Co zazwyczaj robi osoba z nadwagą? Idzie do dietetyka. I tu zaczynają się schody. Absolutnie nie chcę tu nikogo krytykować, ale o jednym powiedzieć muszę, bo spotykam się z tym każdego dnia. O obsesji związanej z kaloriami i odchudzaniu za wszelką cenę, kosztem zdrowia. Idąc do dietetyka mającego obsesję na punkcie kalorii pacjent wpada z deszczu pod rynnę.
Efekt JOJO
Ogromną nagrodą za moją pracę jest Wasz odzew i za to bardzo Wam dziękuję. To jak piszecie o zmianach w swoim sposobie odżywiania, a co za tym idzie i w stanie Waszego zdrowia. O tym, że razem z Wami na jasną stronę mocy przeszli Wasi mężowie i dzieci. Pamiętam list od Pana, który w domu był osobą gotująca, jak napisał mi, że do zdrowej kuchni przekonał żonę. To było bardzo budujące.
Otyłość nie bierze się znikąd. Nie jest efektem słabości charakteru. Jest efektem niewiedzy. Tego, że nikt nigdy nie pokazał, że można jeść inaczej. I że też jest smacznie i ciekawie. Że wiedza o wartościach odżywczych i o tym, jak funkcjonuje nasz organizm, jest pasjonująca i wciągająca. Mam nadzieję, że ten blog jest i zawsze będzie dla Was drogowskazem. Miejscem spotkań. Miejscem w którym zawsze znajdziecie wiedzę, wsparcie i pomoc.