Sobotni poranek. Budzę się jak do pracy mimo iż mogłabym pospać. Wszyscy domownicy śpią, łącznie z psami.
W lodówce jagody na koktajl i drożdże na obiecaną w tygodniu pizzę. W głowie rodzi się myśl „a gdyby tak zaskoczyć ich jagodziankami”. Od pomysłu do realizacji to u mnie dużo czasu nie upływa. Biorę się za robotę.
To była doskonała decyzja bo zapach świeżo pieczonego drożdżowego ciasta w domu to zapach dzieciństwa, radości i szczęścia. Nie bez powodu specjaliści od nieruchomości przed wizytą potencjalnych kupców w domu, zalecają upieczenie ciasta. To przywołuje wspaniałe wspomnienia. Chcę aby moje dzieci miały takie wspomnienia dlaczego lubię robić im takie niespodzianki.
Godzina dziesiąta, świeżo zaparzona kawka, świeżutka jagodzianka z ogromną ilością jagód i minimalną ilością ciasta i relaks na tarasie. Obłęd 😉
Polecam do upieczenia w najbliższy weekend 😉
Składniki na 14 jagodzianek:
- 450 gramów mąki orkiszowej 650 lub 700
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 36 gramów świeżych drożdży
- 70 gramów cukru
- 75 gramów masła
- płaska łyżeczka soli
- pół litra jagód
Dodatkowo:
- garść mąki orkiszowej
- jajko
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotowania jagodzianek, jajka, drożdże i masła należy wyjąć z lodówki i odstawić na blat na godzinę.
- Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone w palcach drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-7 minut.
- W tym czasie w dzieży miksera planetarnego umieszczamy mąkę, miękkie masło, jajko i resztę cukru. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Zagniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Na stolnicę sypiemy garść mąki. Kładziemy wyjęte z dzieży ciasto. Zagniatamy razem z mąką.
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Każdą rozwałkowujemy. Na środku kładziemy porcję jagód. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Szczelnie zaklejamy. Formujemy zgrabną bułeczkę. - Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia brzegami do dołu. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra – dół. Wstawiamy jagodzianki na 17 minut.