Miejsca na konsultację i dietoterapię dla nowych pacjentów na marzec wyprzedały się w 1 minutę (na luty w 6 minut). To był hardcore.
Zapisy nie wystartowały jak zwykle o 9 rano ponieważ ilość osób w sklepie spowodowała, że serwer się poddał.
Ja byłam w tym czasie na uczelni i czekając na egzamin dostałam od męża sms-a „nie mogę uruchomić sprzedaży, serwer się zawiesił, wywala mnie ze strony”. Niedziela, 9 rano, nasz informatyk nie dobiera telefonu 🙁
Serce waliło mi jak dzwon. Tam taki „pożar”, ja poza domem i jeszcze muszę skoncentrować się na egzaminie który zaczyna się za chwilę.
W końcu jakimś cudem udaje się. Kamień ze serca.
Później fala wiadomości komu udało się zapisać, a komu nie………. i znów to uczucie którego tak bardzo nie lubię. Radość mieszająca się ze smutkiem. Radość, ponieważ tak duże zainteresowanie jest dla mnie ogromną nobilitacją, ale też tak bardzo chciałabym pomóc każdemu z Was 🙁
Kochani, choć nowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym miał pojawić się dopiero wiosną (początkowo planowałam edycję zimową, wiosenną, letnią i jesienną), na Waszą prośbę publikują edycję zimową w wersji drugiej.
To zupełnie nowy jadłospis, nowy zestaw dań, tym razem także w wersji bez nabiału (białek mleka krowiego) i laktozy.
Trzy wersje kaloryczne: 1600, 1800, 2000 kcal
Wersja wegetariańska pojawi się w przyszłym tygodniu. Czasowo nie dałam rady na dziś.
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to dieta dla każdego i nie każdy oczekujący na konsultację do mnie będzie mógł z niej skorzystać.
Zamieszczona dieta nie jest odpowiednia dla osób z jakimikolwiek zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi (min. refluks, IBS, WZJG, SIBO, choroba Crohna, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy), problemami z wchłanianiem, schorzeniami wątroby i woreczka żółciowego. Nie skorzystają z niej także osoby mające skomplikowane problemy zdrowotne i hormonalne.
Dieta jest dobrze zbilansowana i odpowiednia dla osób chcących zredukować masę ciała, także w insulinooporności, hiperinsulinemii, cukrzycy typu II, niedoczynności tarczycy oraz chorobie Hashimoto pod warunkiem, że dodatkowo nie macie którejś z wymienionych wyżej chorób czy zaburzeń.
Wiadomo, że idealną opcją jest dieta indywidualna, z idealnie dostosowanym do Was makro, ale jeśli jesteście zapisani do mnie na marzec lub będziecie dopiero zapisywać się na kwiecień, to zawsze lepsza taka opcja niż błądzenie i dalsze przybieranie na wadze.
Podstawą skutecznej diety jest jej dobre zbilansowanie pod względem udziału białka, tłuszczu i węglowodanów.
Z ebooka dowiecie się jakie są zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i sprawdzicie jak ma się to do makro jakie zastosowałam w diecie. To makro jest uśrednione ponieważ w diecie indywidualnej, rozkład makro dobiera się zawsze do osoby, stanu zdrowia, aktywności fizycznej.
Dowiecie się min.:
- dlaczego nie trzeba bać się węglowodanów przy zaburzeniach glikemii, jak je selekcjonować,
- ile węglowodanów dziennie potrzebuje mózg,
- dlaczego wysokobiałkowa dieta nie jest dobrym rozwiązaniem,
- dlaczego śniadania białkowo – tłuszczowe nie są rozwiązaniem dla każdego,
- czym jest magiczny „indeks glikemiczny” konkretnego składnika,
- jak samodzielnie obliczyć indeks glikemiczny całego posiłku,
- poznacie mnóstwo pysznych przepisów w tym przepis na FIT szarlotkę (receptura oczywiście na jedną porcję) oraz domową wędlinę do pieczywa,
- a także wiele informacji praktycznych,
E-book zawiera:
- informacje dotyczące zasad komponowania diety o niskim indeksie glikemicznym w oparciu o wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (8 stron)
- 7-dniowy przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym,
- poniedziałek, wtorek, niedziela – obiad z mięsem,
- środa, czwartek, sobota – obiad wegetariański,
- piątek – obiad z rybą,
- diety zawierają jaja,
- w diecie nie ma „czystego mleka krowiego”,
- z nabiału wykorzystałam: ser feta, ser parmezan, jogurt naturalny,
- w dietach bez nabiału nabiał oczywiście nie występuje (jajka nie są nabiałem),
Kaloryczność – 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal,
Ilość posiłków dziennie – 4
Rozkład makro: 20% białka, 35% tłuszczu, 45% węglowodanów.
KLIKNIJ i zapoznaj się szczegółowo z potrawami znajdującymi się w tej diecie.