W dzisiejszych czasach mamy możliwość zakupienia papryki czy cukinii okrągły rok. Bez najmniejszego problemu kupimy te warzywa zarówno w sierpniu czy wrześniu, jak i styczniu czy lutym jednak o tej porze roku, w sezonie, papryka jest tak cudownie słodka i pyszna, że aż żal nie przerobić jej w słoiki na zimę.
Ja co roku przygotowuję z niej, ale i z cukinii, cebuli i czosnku wegetariańskie leczo które stanowi zimową bazę do wielu moich potraw. Sosu do pulpetów, sosu do chakalaki z cieciorką, dań z makaronem, ryżem czy wszelkiego typu zapiekanek.
W przygotowanie weków trzeba włożyć trochę pracy, ale w dni kiedy jestem bardzo zapracowana pozwalają przygotować obiad w 15 minut.
Polecam 😉
Składniki na 5 litrowych słoików:
- 2 duże cebule
- 5 dużych ząbków czosnku
- 10 dużych papryk
- 3 średnie cukinie
- 5 – 6 dużych pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Paprykę kroimy w paski. Cukinię, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
- Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka, gotujemy 15 minut. Blendujemy na gładką masę.
- W wysokim garnku, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę. Przesmażamy aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
- Do garnka z papryką wkładamy cukinię. Przesmażamy. Zalewamy pomidorami. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 30 minut często mieszając.
- Gorące leczo wlewamy do słoików. Szybko i mocno zakręcamy. Ustawiamy na zakrętce. Przykrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie znosimy słoiki do piwnicy.
- UWAGA! Gwinty słoików przed zakręceniem muszą być czyste i suche. Nakrętki suche.