Awokado to prawdziwa odżywcza petarda. Ja sama zjadam ok. 3-4 sztuki w tygodniu i z chęcią zjadałabym więcej, ale z uwagi na cenę i fakt iż u nas w domu awokado lubią i jedzą wszyscy, wprowadziliśmy ograniczenia ilościowe 😉
Z kupnem awokado jest trochę jak z kupnem kota w worku. Niby wiemy co kupujemy, ale nie do końca wiemy co zastaniemy w środku. Ponieważ koszt zakupu awokado jest wysoki, warto wiedzieć jak je kupować, aby kupić i zjeść, a nie kupić i wyrzucić.
Bardzo wiele osób właśnie z powodu zbyt częstej konieczności wyrzucenia awokado przestało je w ogóle kupować. Owoc albo był za twardy, albo przejrzały z widocznymi ciemnymi plamami.
Jak więc kupić dobre awokado? O tym za chwilę. Najpierw chciałabym udowodnić Wam, że naprawdę warto włączyć ten niezwykły do swojej diety.
Kształt owocu lub warzywa a wpływ na organizm
Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że kształt owocu lub warzywa wskazuje na to, jaką część naszego ciała wspiera. Np. przekrojona marchew przypomina ludzkie oko, fasola nerkę, winogrona płuca, przekrojony pomidor serce, orzech włoski wygląda jak mózg, natomiast cebula przypomina komórki organizmu.
Co Wam przypomina awokado? No właśnie! Kształtem przypomina kobiecą macicę i nie wykorzystywanie tej wiedzy w komponowaniu jadłospisu jest dużym błędem.
Awokado powinno znaleźć się w diecie każdej kobiety, a zwłaszcza tej, która planuje zajście w ciążę lub ma jakiekolwiek zaburzenia hormonalne.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zawarte w awokado w bezpośredni sposób wpływają na kobiecy układ hormonalny, ponieważ to z tłuszczu organizm syntetyzuje hormony.
Ponadto kwasy tłuszczowe Omega 3 zawarte w awokado działają silnie przeciwzapalnie dostarczając organizmowi min. substancje zwane resolwinami, ale i kwasu eikozapantaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Kwas DHA to wielkocząsteczkowy tłuszcz który nie jest spalany jako paliwo, a bezpośrednio wbudowywany w błony komórkowe i mitochondria. Jest kluczowy do prawidłowej pracy układu odpornościowego, hormonalnego, nerwowego (przepływ serotoniny i dopaminy odpowiedzialnych za stan emocjonalny) oraz sercowo-naczyniowego.
Kwas DHA stanowi ponad 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu. Jego ilość niestety zmniejsza się wraz wiekiem więc jego podaż w diecie jest ogromnie ważna dla zachowania sprawności umysłu (pamięć i koncentracja) i dobrego stanu emocjonalnego.
Awokado to źródło:
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
- witaminy E,
- witamin z grupy B w tym kwasu foliowego,
- witaminy C,
- witaminy K,
- witaminy A,
- białka,
- błonnika,
- nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu,
- potasu,
- magnezu,
- wapnia,
- żelaza,
- silnych przeciwutleniaczy: likopenu, luteiny, zeaksantyny
Witaminy A, E i K przyswajają się z awokado znakomicie, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Co więc zyskujemy jedząc awokado?
- sprawnie funkcjonujący układ hormonalny (NNKT),
- zdrowe oczy (witamina A, luteina i zeaksantyna),
- dbamy u układ kostny i mięśniowy (błonnik, NNKT, potas, magnez)
- zdrowe serce (błonnik, NNKT, potas, żelazo, magnez)
- piękna skóra (NNKT, witamina C, K, A i E)
- mocny układ odpornościowy (Omega 3, witaminy z grupy B, witamina E, A, C)
Jak kupić dobre awokado
Jak powiedziałam na Instastory o tym, że zdradzę swój sposób na to jak kupić dobre awokado, otrzymałam dziesiątki wiadomości na temat tego jakie Wy macie sposoby. Większość dotyczyła „macania” awokado i odrywania ogonka. Żadna wiadomość nie pokrywała się z moim sposobem 😉
Mój sposób jest inny i sprawdza mi się od lat.
- Kupuję wyłącznie twarde jak kamień awokado. Jeśli chcesz kupić od razu dojrzały owoc to jest to obarczone dużym ryzykiem ponieważ „macany” przez dziesiątki ludzi owoc (jedni dotykają lekko, inni ucisną mocno) zawsze będzie miał ciemne plamy, które po rozkrojeniu nie wyglądają apetycznie, a wręcz odrzucają od spożycia.
Moje awokado dojrzewają na spokojnie u mnie w domu, nie macane przez nikogo.
Awokado Hass także kupuję zielone i czekam aż naturalnie ściemnieje mu skórka. - Trzymam je w temperaturze pokojowej na paterze w kuchni jeśli planuję zjeść je za ok. 4-5 dni.
- Jeśli jest promocja i chcę kupić większą ilość, nadwyżkę trzymam w lodówce (ale nie na drzwiach) i wyjmuję 4-5 dni przed planowanym spożyciem.
- Awokado jest dobre jeśli (po tych 4-5 dniach w temperaturze pokojowej) w dotyku lekko ugina się skórka.
Proste prawda?
Po 4-5 dniach delikatnie uciskam awokado. Już wiem czy jest dobre. W środku ma być jasne i mięciutkie jak masełko.
Czy warto wydać więcej i kupić awokado ekologiczne?
Nie warto! Uprawy awokado należą do najbezpieczniejszych pod względem stosowania pestycydów ponieważ ich gruba skóra chroni miąższ przed ich dostępem.
W badaniach dotyczących awokado z upraw ekologicznych i konwencjonalnych nie wykazano różnic między wartościami odżywczymi i poziomem szkodliwych chemikaliów.
Niebawem zdradzę Wam przepis na pyszny tatar z awokado 😉
Ten na zdjęciu poniżej jadłam w Grecji i skradł zarówno moje kubki smakowe, jak i mojego synka 😉
Generalnie jeśli chodzi o awokado, kluczem jest doprawienie go do smaku.