Wiosną, latem i wczesną jesienią, 3-4 razy w tygodniu jadłam na śniadanie jogurt z mixem śniadaniowym.
Umieszczałam go w publikowanych jadłospisach, oraz wiele razy polecałam przy innych okazjach.
Mix składa się z płatków owsianych, siemienia lnianego, pestek słonecznika oraz mieszanki otrębów żytnich i owsianych. To połączenie daje rewelacyjne rezultaty, jeśli chodzi o pracę żołądka. Poprawia perystatykę jelit, usuwa nagromadzone gazy i doskonale działa na cerę.
Na temat działania połączenia mixu z jogurtem otrzymałam on Was dziesiątki maili z podziękowaniami i opisem jak na Was działa.
Dziś chcę Wam polecić coś innego, idealnego na chłodne poranki.
Odkąd zrobiło się zimno zauważyłam, że jogurt z mixem na śniadanie za bardzo mnie schładza.
Potrzebowałam czegoś rozgrzewającego o takim samym działaniu.
Przerzuciłam się więc na owsiankę.
Wiem, wiem ….. powiecie mi, że źle się Wam kojarzy. Że ktoś Was do niej zmuszał w dzieciństwie itd. ale nie ważne jest to co było. Ważne jest to co tu i teraz, więc zapominamy o przyzwyczajeniach i skupiamy się na zaletach owsianki.
- Tak jak mix śniadaniowy owsianka opiera się na płatkach owsianych. Najlepsze są te naturalne, zwykłe, NIE BŁYSKAWICZNE.
Płatki owsiane zwykłe, poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych.
Są prawdziwą skarbnicą błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu i wapnia.
To dlatego tak świetnie działają na cerę, a zawartość magnezu koi i uspokaja. - Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego.
Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ma również działanie przeciwutleniające.
Holenderscy naukowcy już 30 lat temu odkryli jego przeciwcholesterolowe działanie. Głównym składnikiem owsa, obniżającym poziom złego cholesterolu jest rozpuszczalny składnik ziarna beta -glukan.(źródło: J.Carter – Żywnośc -Twój cudowny lek).
- Po 3 tygodniach jedzenia owsianki co drugi dzień zauważyłam efekty na skórze.
Skóra wyraźnie się wygładziła, rozświetliła.
Na święta wyjechaliśmy do rodziców. Po świętach na narty. W święta trochę inaczej jadłam. Podczas wyjazdu na narty mieliśmy zapewnione wyżywienie, więc znów nie gotowałam sama.
Po 2 tygodniach bez owsianki skutki jej braku zauwaźyłam na skórze.
Pojawiło mi sie kilka krostek, a skóra stała się szorstka, zaczerwieniona i jakby podrażniona.
Winę za to zrzucam na zmienione jedzenie i brak owsianki.
Po tych dwóch tygodniach po raz kolejny przekonałam się, jak ogromne znaczenie dla skóry ma to co jemy. Żaden krem nie da nam takich efektów jak zdrowe, naturalne jedzenie. - Ja owsiankę przygotowuję na mleku. Można ją przygotować również na wodzie.
Można zjeść ją bez dodatków. Można dodać cynamon i starte jabłko, suszone owoce, odrobinę miodu. Siemię lniane i pestki słonecznika. - Jeśli nie mieliście styczności z owsianką warto się do niej przekonać, ponieważ :
* jeśli macie kłopoty z cerą, żaden krem nie podziała tak jak owsianka, która zadziała od wewnątrz.
* owsianka świetnie działa na włosy. Regeneruje skórę głowy, sprawia, że włosy stają się błyszczące i mocne.
* zauważycie różnicę na skórze całego ciała.
* błonnik z owsianki reguluje pracę żołądka, poprawia perystatykę jelit. Owsianka jedzona na śniadanie sprawia, że od rana nie macie kłopotów z wzdęciami.
* jest syta. Da Wam energię na 3-4 godziny.
- 400 mleka lub wody
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- Na gotującą się wodę lub mleko sypiemy płatki owsiane. Solimy. Gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15 minut.
- Wyłączamy gaz. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5-10 minut.
Owsianka bez dodatków to ok.340 kcal
(400 ml mleka 2% – ok.200 kcal; 4 łyżki płatków – ok. 140 kcal)
jogurt możesz zastąpić zarówno kefirem jak i maślanką a odkwaszająco będą działały owocowe dodatki
Pozdrawiam.
Jeśli żadna z tych dolegliwości Cię nie dotyczy to dziwię się dlaczego Ci odradziła.
A podała jakiś powód ?
Jusia
Pozdrawiam, Wer.
400 ml mleka 2 % bo takie jest najzdrowsze to ok. 200 kcal
4 łyżki płatków owsianych (40 g) to ok. 140 kcal
Owsianka bez dodatków to 340 kcal.
Zrobię mix smakowo-energetyczny do owsianki i będę jeść codziennie, zobaczymy czy na mnie zadziała równie dobrze, co na Ciebie :) Dziękuję! :)
pozdrawiam Asia,
ja robię płatki owsiane lub orkiszowe z dodatkiem melasy karobowej i mnóstwa rozgrzewających przypraw - cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków. Melasa karobowa jest słodka, ale czasem mam ochotę na więcej słodyczy i wówczas dosładzam jeszcze stewią.
Zdarza mi się robic także owsiankę lub najlepiej jakieś płatkowe mixy na ostro. Wówczas używam wody zamiast mleka, dodaję odrobinę masła i przyprawy-kurkuma, papryka, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon, kminek itp. Dodatkowo uprażone pestki dyni i słonecznika. Polecam !!!
Znam stewię, moja teściowa mi ją pierwszy raz dała. Fantastyczna roślina, naturalnie słodka, doskonała dla cukrzyków.
Mój mąż również przekonał się do owsianki, jak również nasza córka.
Pozdrawiam,
Jest tak słodka, że aż mdli. Poza tym z prawdziwą owsianką niewiele ma wspólnego :)
Koniecznie wypróbuj taką domową z dodatkami. Dziewczyny w komentarzach podsunęły masę pomysłów na doskonałe dodatki ;)
Pozdrawiam! :)
W oddzielnym słoiku trzymaj same płatki a w drugim mieszankę dodatków.
Kluczem zdrowego życia jest zrozumienie jak bardzo to co jemy wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i również wygląd. Ważne jest tylko by nie popaść w monotonię... Na szczęście owsianka daje mnóstwo możliwości rozszerzenia tego przepisu. Raz z bananem, raz z suszonymi owocami, raz połączona np. z kaszą jaglaną. Kombinujmy :)
Mam pytanie: czy jest jakas roznica, jesli owsianke robi sie w mikrofali, a nie gotuje w garnku na kuchence? Bo ja tak robie od kilku lat i teraz sie zastanawiam, czy nie lepiej jej gotowac?
Pozdrawiam!
jakoś tak nie mam przekonania do mikrofali :/
Jedni piszą, że nie zalewać wrzątkiem bo zapycha jelita, drudzy ją gotują, inni zalewają na noc wodą...jak mam robić tę owsiankę?????
Kupiłam płatki owsiane z pełnego ziarna z lidla, proszę napisz jak je przygotować?
W poście masz dokładny przepis ile wody lub mleka a ile płatków :)
W międzyczasie znalazłam to; http://www.pannaannabiega.pl/dieta/owsianka-fakty-i-mity/
cyt:" rozgotowana działa jak cukier prosty (to trochę tak, jak z rozgotowanym ryżem czy makaronem"
Nie odbieraj tego jako złośliwość...ja tylko poszukuję dobrego rozwiązania :-)
Czy można zalać gorącą wodą? Czy nie polecasz błyskawicznych owsianek?
zalej wrzątkiem dzień wcześniej i przykryj (napęcznieją i wchłoną wodę) a rano dolej ciepłe mleko i odrzuć np. suszone owoce
DZIĘKI CI KOBIETO ZA NIEGO,ale...
za choinkę nie mogę przekonać się do owsianki. Raz gotowałam dłuuuuugo (w biedronce kupiłam jakieś "górskie").. i się zraziłam bo tam pełno jakiś łusek było.więc kupiłam błyskawiczne.. Dodaję banana i tylko wtedy daję radę zjeść. czy banan może iść w parze z owsianką czy raczej w czasie "dietowania" zrezygnować z niego??
Spróbuj zamiast owsianki jogurt naturalny + otręby + ziarna słonecznika + siemię lniane + łyżeczka płatków jęczmiennych.
Pozdrawiam!
Jesteś najwyraźniej jedną z osób które nie mogą spożywać zbyt dużej ilości błonnika.
Zrezygnuj z owsianki i zastąp ją jogurtem naturalnym + łyżeczka płatków owsianych + pół łyżeczki ziaren słonecznika + żurawina + siemię lniane mielone (działa fajnie osłonowo na żołądek) .
Spróbuj i daj znać :)
Zdania są podzielone. Ja bym się nie obawiała owsianki bo na tyle wartości że warto z niej korzystać.
Mam małe pytanko:
Czy dodatki typu orzechy/słonecznik/siemię lniane prażysz przed dodaniem do owsianki czy gdy przygotowujesz mieszankę dodatkową?
Pozdrawiam
ps. owsianka jest sycąca, a syta możesz być Ty po jej zjedzeniu! :)
Dzis trafilam na Twoj Blog i jestem oczarowana!!! Super! Mam nadzieje, ze tez kilogramy pojda w dol :-)
Pozdrawiam!
Alicja
Pozdrawiam i gratuluję bloga :-)
DODAJCIE SOLI. Odkąd solę owsiankę - jem ją codziennie ! z dodatkami lub bez :)
pozdrawiam!
jaka jest różnica na mleku i na wodzie ? smakowa :)