Okazuje się, że w sprytny sposób można przemycić dynię nieufnym wobec warzyw dzieciom.
Warto spróbować bo dynia ma dużo wartości odżywczych.
W formie placuszków, z jabłkiem i cynamonem smakuje wybornie i doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub kolację. Intensywnie pomarańczowy kolor ciekawi i zachęca do spróbowania.
- 2 kilogramowa dynia
- 3 jabłka
- jedno jajko
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania z tłuszczu
- Dynię i jabłka ścieramy na grubej tarce.
- Jajka, mąkę i mleko miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba dolewamy mleka, ale ciasto ma mieć gęstą jedwabistą konsystencję. Dodajemy sól i cukier.
- Do masy dodajemy startą dynię i jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kaloryczność
Jeden placek widoczny na zdjęciu, ważący ok. 50 gram, usmażony na oliwie ma ok. 60 kcal.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Ale pierwsze się kleiły, więc dodałam ciut mąki i jeszcze jedno jajko , straty na smaku nie ma, dobrze - acz, nie rewelacyjnie się pieką.